Palisandr vs. Javor

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
FAxPR

Palisandr vs. Javor

Příspěvek od FAxPR »

Ahoj!
Chtěl bych se Vás zeptat na názor ohledně rozdílů mezi palisandrovým a javorovým hmatníkem u kytar. Co a jak zni, proč se používá apod. však to znáte :wink: mám v tom trochu hokej..
Děkuji za veškeré info!
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Re: Palisandr vs. Javor

Příspěvek od Abu »

Rika se, ze javorovej hmatnik pridava do zvuku vic vysek, ale v praxi to overene nemam (ono by to asi chtelo dve uplne stejne kytary jen s jinym hmatnikem). Ale me se javorovej nelibi, tak mam vsechno s palisandrem (a rad bych nekdy eben). :wink:
Hraju výhradně na šrot.
mycountry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mycountry »

Javorovej se taky hůř udržuje, protože na něj nědělá dunlop přípravky :lol: ... rozdíly ve zvuku pozoroval myslím qwer, můžeš se ho na to zeptat...
woro90

Příspěvek od woro90 »

mycountry píše:Javorovej se taky hůř udržuje, protože na něj nědělá dunlop přípravky :lol: ... rozdíly ve zvuku pozoroval myslím qwer, můžeš se ho na to zeptat...
Přesně tak, Dunlop na něj nedělá přípravky, tak je strašně fuj :lol: Ale teď vážně - lakovaný javorový je fajn, na rozdíl od palisandru ty dunlopácké vodičky (stejně je to většinou jen mýdlová voda s nějakým olejem) nepotřebuje, protože je uzavřený. Někomu sedí víc palisandr, někomu javor, mně je to třeba srdečně jedno a mám obojí. Rozdíl ve zvuku dnes nebude tak výrazný jako dříve, kdy se dělaly hmatníky tlustší, a podle mě daleko větší rozdíl udělá neopakovatelnost zbytku dřeva na kytaře. Ber co se ti líbí a víc ti sedne do ruky. Lakovaný javor může někomu připadat slizký, ale nic do něj nezaleze a mýdlová voda ho vyčistí dokonale. Palisandr je hrubší, trochu saje a musíš se o něj starat, ale zase je na omak trochu příjemnější. Jen je potřeba ho občas vyčistit a napustit.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

ve zvuku rozdíly jsou, otázkou je, jestli je všichni slyší :-D javor mi připadal takový jemnější, měkčí zvuk, palisandr (případně i eben, poměrně tvrdá dřeva) jsou zase trochu tvrdší

můj názor, nebrat jako dogma, tolik kytar jako někteří jsem v ruce neměl :-)
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
FAxPR

Příspěvek od FAxPR »

Mám podobné zkušenosti jako Dark Axel, ale jenom co se bas kytar týče.. Zkoušel jsem P-Bass s palisandrem, J-Bass s palisandrem a J-Bass s javorem na hmatníku a obě "palisandrovky" mi přišly až nehezky "drnčivé" nebo jak bych to popsal.. A tak jsem se o to zajímal, jestli to funguje podobně i u kytar.. Hledám tak nějak "tu pravou" kytaru :wink: ale s tim palisandrovým hmatníkem se jim trochu vyhýbám (snad jen u LP to je celkem vyřešeno za mě :D ).. ergo- díky za postřehy a kdyby Vás ještě něco napadlo tak šup šup :wink:
panedge

Příspěvek od panedge »

Odborníci tvrděj,že palisandr určitý vyšší frekvence nezahraje,osobně nevím,já sem chtěl dycky javor a taky ho mám
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
Tonda

Příspěvek od Tonda »

panedge píše:Odborníci tvrděj,že palisandr určitý vyšší frekvence nezahraje,osobně nevím,já sem chtěl dycky javor a taky ho mám
to by celkem odpovídalo mý zkušenosti (mám javor.hmatníky na fenderech a palisandr na gibsonech)
- ale řek bych, že se to projevuje hlavně u harmonickejch, násobků základního tónu:
u javorovejch krků je dobře slyšet se základním tónem i oktáva (nebo jsou to 2 ? :mrgreen: ) - nejlíp na base (F.Precision RI), ale když víš jak to zní,tak je to slyšet i na telatech, líp u hlubších tónů.

Palisandr tohle nedělá, ale vyhovuje mi mnohem víc, protože má měkčí spektrum a pomalejší, "houbovitej" atak .. ( warm fuzzy feeling 8) )

Eben nemám rád, je takovej kluzkej a neosobní, tóny moc vyskakujou - přeatakováno .. kvůli tomu jsem nepořídil LP Custom, ani 2 jinak skvělý akustiky ..
I´m wheels... movin´wheels
loos

Příspěvek od loos »

myslim že rozdíl je fakt mizivej...a asi ani na 2 stejnejch kytarách by se těžko posuzoval protože zbytek dřeva jedný z kytar může být prostě "lepší" a to nikdo nepozná jestli je rozdíl ve hmatníku nebo ho dělá něco jinýho...já mám zatim jen palisandr a jsem spokojenej...taky bych chtěl někdy zkusit eben, ale to spíš z estetickýho hlediska (je tak krásně černej :) ) a hodně se mi líběj lakovaný palisandry na Rickenbackerech
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
woro90

Příspěvek od woro90 »

Tonda píše:...mám javor.hmatníky na fenderech a palisandr na gibsonech...

Palisandr tohle nedělá, ale vyhovuje mi mnohem víc, protože má měkčí spektrum a pomalejší, "houbovitej" atak .. ( warm fuzzy feeling 8) )
A není to spíš tím magahonem, ze kterého je zbytek kytary? :lol:
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Na YTB je par ukazek toho, kdyz nekdo hraje na uplne stejnou kytaru (Fender Strat) s javor krkem a posleze jej vymeni za krk s palisandrem. Staci pohledat a posoudit dle sebe.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

woro90 píše:
Tonda píše:...mám javor.hmatníky na fenderech a palisandr na gibsonech...

A není to spíš tím magahonem, ze kterého je zbytek kytary? :lol:
Není, protože stejně (atak) mi hraje palisandr.hmatník i na ES-333 ( kde je "zbytek kytary" javorovej ) :wink:
Ale u tý kytary je pro změnu zase trošku slyšet ta oktáva nad základním tónem ( nejspíš to dělá ten javorovej blok..)

Ještě by ses teď moh točit na tom, že je to materiálem krků :mrgreen: - no, nemám sice kytaru, co by měla javor.hmatník na mahagon.krku (dělá se vůbec taková ?? asi těžko)
- ale třeba ebenovej hmatník na mahagonovým krku aspoň mým uším "přetluče" tím atakem to, co by se mohlo čekat od mhg.krku - proto jsem nevzal ty zmíněný akustiky a hledám teď nějakou s palisandr.hmatníkem.

Někdy musím pořádně vyzkoušet tele s palisandr.hmatníkem /na javor.krku/, tak by to mělo bejt docela znát - jak moc velkej vliv má materál hmatníku - proti teleti s krkem z 1 kusu javoru... :idea:
woro90

Příspěvek od woro90 »

Na to porovnání palisandru na javoru a celojavoru bych se rád podíval, ale nenašel jsem to - můžu poprosit o link?

Mahagonový krk má docela velký vliv, není možné porovnávat kombinaci javor/javor a mahagon/palisandr, jde jen javor/javor a javor/palisandr, případně neexistující mahagon/javor a mahagon/palisandr. Jinak můžeš vyvodit jen to, že javor/javor je ostřejší než mahagon/palisandr, ale veškerá měkkost toho zvuku by mohla být způsobena mahagonem, přičemž by teoreticky palisandr mohl mít ostřejší zvuk než javor. Ne že bych o tom byl přesvědčen, jen popisuji, proč jsem se ozval. Ala fakt by to chtělo tele.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

woro90

Příspěvek od woro90 »

wikxzen píše:Rosewood vs. maple...
http://www.youtube.com/watch?v=c7ZfvpH9xcE
Fakt je javor takový sklovitější, zvonivější (pokud si autor videa nepohrál s tónovou clonou :lol: ), ale já se ztotožnuji s jedním z komentářů k tomu videu - materiál hmatníku bych vybíral podle toho, co se mi bude lépe držet, protože zvuk stejně dost změní aparát, a nakroutit se dá kdeco. Co ale aparáty neumí, to je učinit kytaru pohodlnější.
Tonda

Příspěvek od Tonda »

woro90 píše:
wikxzen píše:Rosewood vs. maple...
http://www.youtube.com/watch?v=c7ZfvpH9xcE
Fakt je javor takový sklovitější, zvonivější

Jo, to je přesně ono ... a to žádnej aparát nezmění, to je daný už tím, jak ten tón vzniká v kytaře, přenos chvění ze struny do hmatníku, a z něj do krku.
911

Příspěvek od 911 »

Ahoj chlapci,zde má zkušenost.Mám dva stejné Fendery HSS,jeden s javorem a druhý palis.Je to přesně tak ,jak je mnohdy popisováno,javor je zvonivější a palis. je takovej zastřenější,trochu hutnější.Zajímavé je,že mě se líbí javor,protože na ně hraju už 20let,ale teďjsem vyzkoušel palisandr a také se mi líbí.Porovnával jsem obě protože jsem chtěl jednu prodat,ale nevím jak to dopadne.V každém případě musím vždy aparát přenastavit.Nedávno jsem si vzal na hru tu druhou a nemohl jsem to dokroutit,tak jsem o přestávce letěl pro tu první,ještě,že jsme hráli doma.Je to něco podobného jako Gibson vs. Fender,chvíli to trvá než si zvyknu.
Parker Fly Select Artist 3TB USA ,
Gibson LP Custom Light USA ,Parker DF 722 MaxxFly FR BB USA,Carl Martin Quattro, sound KV2 Audio,

turbo_MaCk
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od turbo_MaCk »

javor je měkčí, jinej pocit ze hry... a ty přípravky od dunlopu jsou jen tahání peněz z lidí...
Vířím klidné vody pacifiku. Jsem jediným opravdovým nepřítelem dobrého zvuku.
Obsah sáčku vysypeme do 0,5l vroucí vody, přidáme vejce a promícháme. Hotové dogma podáváme téplé a šíříme řetězovou reakcí.
wikxzen
Rádce

Příspěvek od wikxzen »

Ma dve kytary s javorovym krkem a hraje se mi na ne velmi prijemne. Ale urcite bych si v budoucnu poridil kytaru s palisandrovym krkem (treba zase reverenda hehe...) ... navic mam rad i tu krasnou kresbu javoroveho dreva. :)
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

já zatím vlastnil vše s palisandrem, ale když jsem hrál na javor, tak to byla teda lahoda :-) rád něco v budoucnu pořídím, je to moc příjemný pocit
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“