Opačně zapojený směrový kabel?
Pravidla fóra
Opačně zapojený směrový kabel?
Nazdar lidi měl bych takovej dotaz, dnes sem si koupil novej nástrojovej kabel schválně na jedné straně zárohovej ten sem chtěl do komba ale až doma jsem zjistil že je na něm psaný právě opačný zapojení zárohak do kytary a klasika do komba co kdybych to hrával opačně? Hraje to stejně zdá se mi, neposere se časem nebo nebude horší zvuk?
Vztek, zkreslení.

∞=0

∞=0
Re: Opačně zapojený kabel?
Není to jedno? Já bych si třeba dal lomený jack do kytary a rovný do zesilovače, protože lomenému by na panelu překážely ťuflíky. Ale do kytar s výstupem vpředu se ten lomený zas třeba úplně nehodí... Záleží na tobě. Kabely bývají oboustranné. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Právě mě do toho komba sedí ten zalomenej ale nebyl by ani velkej broblém s klasikou
ale do kytary to moc nepasuje. Taky sem si myslel že jsou oboustranný ale přímo na tom kabelu je to tak popsaný tak nevím a ptám se. A dík za dpověd.
ale do kytary to moc nepasuje. Taky sem si myslel že jsou oboustranný ale přímo na tom kabelu je to tak popsaný tak nevím a ptám se. A dík za dpověd.
Vztek, zkreslení.

∞=0

∞=0
Je to fakt jedno.
To, že je to na tom kabelu napsaný, nic neznamená. Zapoj to tak, aby to hrálo a aby ti to vyhovovalo.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Směrovost kabelů se řeší snad jenom v hifi komunitě. Tam ti ještě skoro všichni popíší, jaký v tom slyší rozdíl. Adjektivy se to v popisu zvuku jenom hemží. Člověk by řekl, že hifi recenzenti jsou placeni od toho, kolik jich vymyslí.
Normálním smrtelníkům je to šumafuk. Takže lomený jack se dělá proto, že rovný ti někde zavazí. Logicky to většinou nebude u komba, kde je místa kolem dost. Takže pro lomený zbývá ta druhá možnost. Strčit ho do kytary. Když ti nezavazí ani tam, tak to můžeš zapojovat třeba napřeskáčku. Je to jedno.
Normálním smrtelníkům je to šumafuk. Takže lomený jack se dělá proto, že rovný ti někde zavazí. Logicky to většinou nebude u komba, kde je místa kolem dost. Takže pro lomený zbývá ta druhá možnost. Strčit ho do kytary. Když ti nezavazí ani tam, tak to můžeš zapojovat třeba napřeskáčku. Je to jedno.
Pokud máš jeden typ od Planet Waves, tak tam je ten kabel směrový... Ale není směrový kvůli přenosu signálu, ale kvůli stínení. Kdysi jsem o tom něco četl. Stínění je připájeno jen na jedné straně kabelu a má to akési ty výhody. Myslím, že o tom psal kdysi i pan Smrčka. Každopádně samotný zvuk to nijak neovlivňuje, stejně tak životnost kabelu, má to pomáhat proti binci conachytá samotný kabel - což ale může být zlepšení v řádu procent a nemusí být pro většinu lidí ani slyšitelné, navíc si stejně myslím, že brum a binec, co pochytají snímače, bude x krát větší než to, co způsobí samotný kabel ikdyž "obrácený"... a pozor - je to pouze u jednoho kabelu od Planet waves, ne u všech... U ostatních výrobců nevím, ale myslím, že to moc častý typ konstrukce nebude.
takže se vlastně bát nemusíš a můžeš i káblík používat jak chceš
takže se vlastně bát nemusíš a můžeš i káblík používat jak chceš
- Dubla
- last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
- Kontaktovat uživatele:
Stejně to má i můj ProCo, bílej konec do kytary a černej do zesu... Nicméně při opačném zapojení jsem stejně nezaznamenal rozdíl 
Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6 * home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6 * home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
osobně by mě docela zajímalo, když teda nepočítám ty kabely s rozdílným stíněním na ruzných koncích, co může ovlivnit zvuk když se zapojí opačně
tak nějak mě nenapadá absolutně..nic
ani v hifi oblasti
je to prostě vodič..ne ? 
Ano, qwere, na stínění jsem zapomněl. Nevím jak je to u PW (možná ho sám mám
), ale v hifi bylo důležité, že se stínění zapojilo jenom na jedné straně, ale bylo už jedno, jestli na straně zesu nebo playeru. Snad si to pamatuji dobře.
No já mám třeba propojovací kábel od Cardasu, co píše o zahořování a směrovosti si můžeš přečíst třeba tady. Jinak když prozkoumáš hifi.slovanet.sk, najdeš tam toho spoustu.xaero.cz píše:osobně by mě docela zajímalo, když teda nepočítám ty kabely s rozdílným stíněním na ruzných koncích, co může ovlivnit zvuk když se zapojí opačnětak nějak mě nenapadá absolutně..nic
ani v hifi oblasti
je to prostě vodič..ne ?
diky určitě na to mrknuNo já mám třeba propojovací kábel od Cardasu, co píše o zahořování a směrovosti si můžeš přečíst třeba tady. Jinak když prozkoumáš hifi.slovanet.sk, najdeš tam toho spoustu.
kabel se stíněním připojeným jenom z jedný strany mam taky, dělalo to bordel, když jsem ho zapojoval do řetězce a efektama, ale už si přesně nepamatuju kdy:) Že je stínění připojený jenom na jedný straně jsem zjistil, když jsem ušmikl origo jack a připájel lomenej neutrik.
"Jednosměrnost" kabelu
Už dlouho mám doma kabel Pro co, na kterém je od výrobce vytisklá orientace zapojení. Nedávno jsem nad tím přemýšlel a dospěl jsem k názoru, že je to uplná blbost. Je to jen marketingový tah výrobce, nebo se mýlím?

Naposledy upravil(a) Hendrek dne 7.12.2015 8:10, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem.
►Ibanez RG421M / Epiphone Nighthawk MIK / Cort M520 / Jolana Strat Bastl / Jolana Strat
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
►Digitech Hardwire CM-2 / Ibanez TS mini
►Ampeg GVT15 / Blackstar HT-1M
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: "Jednosměrnost" kabelu
Je to i u některých Planet Waves s tím, že jeden konec je stíněný (ten u ampu? nevím jistě...). Jaký to má praktický dopad ale netuším.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Stínění kabelu by mělo být připojeno na straně ampu, který je připojený k zemnící soustavě přes PE potenciál (žlutozelený přívodní vodič). V případě opačného zapojení by se na straně kytary nemělo stínění kam uzemnit, protože samotná kytara nemá jiné spojení se zemí a tím pádem by stínění nefungovalo.
Jaká je výhoda oproti kabelům nesměrovým při použití u kytar opravdu netuším. Jednostranné stínění má význam pouze u soustav, kde může být rozdíl v zemních potenciálech na obou koncích kabelu a tedy by vzniky zemní proudové smyčky, které by se uzavíraly právě přes stínění, což by mělo za následek značný brum a rušení Takto běžně projektujeme propojení dvou vzdálených rozvaděčů, propojení senzoru ukostřeného v poli a vzdálené vyhodnocovací jednotky v rozvaděči, apod. V případě audiotechniky to má smysl např. při propojení dvou vzdálených mixpultů napájených z jiných zásuvek, případně mixu a vzdálených aktivních beden napájených z jiných zásuvek, příkladů by se našlo jistě spousta.
To ovšem u kytary IMHO nehrozí a tudíž použití jednostranného kabelu u kytar považuji pouze za marketing. Naopak se domnívám, že použití jednostranného kabelu může mít u kytar za následek zvýšení brumu, jelikož nedojde k uzemnění stínění samotného nástroje. Jak je známo, vše kovové v kytaře se zemní do jednoho bodu, a pokud tento neuzemníme (přes stínění kabelu), pak je logicky stínění nefunkční. Nebo je má fyzikální úvaha mylná?
Jaká je výhoda oproti kabelům nesměrovým při použití u kytar opravdu netuším. Jednostranné stínění má význam pouze u soustav, kde může být rozdíl v zemních potenciálech na obou koncích kabelu a tedy by vzniky zemní proudové smyčky, které by se uzavíraly právě přes stínění, což by mělo za následek značný brum a rušení Takto běžně projektujeme propojení dvou vzdálených rozvaděčů, propojení senzoru ukostřeného v poli a vzdálené vyhodnocovací jednotky v rozvaděči, apod. V případě audiotechniky to má smysl např. při propojení dvou vzdálených mixpultů napájených z jiných zásuvek, případně mixu a vzdálených aktivních beden napájených z jiných zásuvek, příkladů by se našlo jistě spousta.
To ovšem u kytary IMHO nehrozí a tudíž použití jednostranného kabelu u kytar považuji pouze za marketing. Naopak se domnívám, že použití jednostranného kabelu může mít u kytar za následek zvýšení brumu, jelikož nedojde k uzemnění stínění samotného nástroje. Jak je známo, vše kovové v kytaře se zemní do jednoho bodu, a pokud tento neuzemníme (přes stínění kabelu), pak je logicky stínění nefunkční. Nebo je má fyzikální úvaha mylná?
Zdar, nástrojový kabel musí mít připojeno stínění na obou stranách, vždyť vede signál z kytary do zesilovače. V tomto případě se nejedná o zemní smyčku, ty je třeba ohlídat v jiných případech - zesilovače, krabičky v pedalbordu apod.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Směrový kabel má 2 dráty + stínění připojené na jednom konci (u zesiku). Takže žádný signál nevede, jen stíní.Tube Guru píše:Zdar, nástrojový kabel musí mít připojeno stínění na obou stranách, vždyť vede signál z kytary do zesilovače. V tomto případě se nejedná o zemní smyčku, ty je třeba ohlídat v jiných případech - zesilovače, krabičky v pedalbordu apod.
Údajně je to kvůli kapacitě.
Takže obrácené funguje, ale údajně "hůř".
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮
No to jsou mi věci
. Doplním si vzdělání a zkusím pohledat jak se tím povedlo snížit kapacitu, pokud ctěný výrobce zveřejní nějaká čísla a nešíří jen marketingové bláboly
. Čavli dík za ochytření.
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Taky mám za to, že to nemůže spolehlivě bez propojené země kytary (kde je i stínění kytary) a země zesilovače, fungovat. Přeci jen, lze říci, že zesilovač zesiluje oproti nějaké referenční hodnotě - ve většině případů tzv. 0 - zemi. A o tu je potřeba kytaru "opřít". Pokud by kytara měla zvlášť vyvedenou "zem" signálu (resp. drát, co ji připojí na referenční úroveň) a stínění na jacku, fungovat to bude a zemním smyčkám to může zabránit, bude-li dobře prodrátovaný zesilovač i kytara... ale tady další žádný kontakt nevidím. A parazitní kapacitu kabelu to taky nesníží.Tube Guru píše:Zdar, nástrojový kabel musí mít připojeno stínění na obou stranách, vždyť vede signál z kytary do zesilovače. V tomto případě se nejedná o zemní smyčku, ty je třeba ohlídat v jiných případech - zesilovače, krabičky v pedalbordu apod.
Fungovat by to za jistých okolností v jistých napájecích sítí mohlo (zem kytary by se definovala skrze člověka apod.)... ale to určitě nejsou běžné podmínky a nemá cenu to řešit.
To si alespoň troufám tvrdit na základě vzdělání, kterého se snažím dosáhnout... pokud melu bláboly, tak mne prosím opravte
Můžete schválně někdo propísknout multimetrem, jak jsou ty konektory propojené?
Jak jsem psal, zem je spojena drátem, takže nic zvlastniho nepropisknes, jinak by to nehrálo.Pikus píše:Taky mám za to, že to nemůže spolehlivě bez propojené země kytary (kde je i stínění kytary) a země zesilovače, fungovat. Přeci jen, lze říci, že zesilovač zesiluje oproti nějaké referenční hodnotě - ve většině případů tzv. 0 - zemi. A o tu je potřeba kytaru "opřít". Pokud by kytara měla zvlášť vyvedenou "zem" signálu (resp. drát, co ji připojí na referenční úroveň) a stínění na jacku, fungovat to bude a zemním smyčkám to může zabránit, bude-li dobře prodrátovaný zesilovač i kytara... ale tady další žádný kontakt nevidím. A parazitní kapacitu kabelu to taky nesníží.Tube Guru píše:Zdar, nástrojový kabel musí mít připojeno stínění na obou stranách, vždyť vede signál z kytary do zesilovače. V tomto případě se nejedná o zemní smyčku, ty je třeba ohlídat v jiných případech - zesilovače, krabičky v pedalbordu apod.
Fungovat by to za jistých okolností v jistých napájecích sítí mohlo (zem kytary by se definovala skrze člověka apod.)... ale to určitě nejsou běžné podmínky a nemá cenu to řešit.
To si alespoň troufám tvrdit na základě vzdělání, kterého se snažím dosáhnout... pokud melu bláboly, tak mne prosím opravte.
Můžete schválně někdo propísknout multimetrem, jak jsou ty konektory propojené?
Důvodem není zemní smyčka, ale údajně kapacita.
Hlavní důvod ale bude obchodní, takže technicky to dávat smysl ani moc nemusí.
╭╭(╭⊚‿⊚╮)╮╮