Je zajímavé, jak se s dobou mění používané technologie. Za mých mladých let (s elektronikou jsem začínal na ZŠ za doby absolutního nedostatku všeho ~ 1988) byl uhlíkový odpor/trimr/potenciometr používán pouze v nouzi, kdo mohl, použil namísto uhlíkového trimru na pertinaxové destičce trimr cermetový na keramice. Spolehlivost a odolnost byla řádově lepší. Jak jsem byl rád, když jsem mohl namísto poruchových uhlíkových rezistorů kupovat metalizované. A dnes je keramický kov považován za něco nevhodného k používání v audio technice. Uhlík opět vládne světummjuz píše:Tenhle další asijský póvl dokonce vůbec není určený pro audio aplikace, má totiž cermetovou dráhu. Na audio se používají poty s uhlíkovou dráhou. Je to tam napsané. Nebo neumíš číst?
Nejlepší lampová komba na doma
Pravidla fóra
Re: Nejlepší lampová komba na doma
Ibanez RG 1520 A (DiMarzio/IBZ)
Ibanez RG 570 CTAM (DiMarzio D-Sonic + Air Norton + HS-4)
Jackson RR-3 (EMG 81 + 89)
BOSS FT-2, PH-3, CE-2, DC-3, DD-3, RV-3, RC-2
Co jsem vlastnil, prodal a s čím poradím:
Peavey Bravo, Peavey Rockmaster, Peavey Classic 50/50, Mesa Boogie Triaxis, Mesa Boogie Studio Preamp, Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie Mark IV, Mesa Boogie 50/50, Mesa Boogie Thiele, Engl Powerball, Krank Krankenstein, ESH Twin Fifty
Peavey Bravo, Peavey Rockmaster, Peavey Classic 50/50, Mesa Boogie Triaxis, Mesa Boogie Studio Preamp, Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie Mark IV, Mesa Boogie 50/50, Mesa Boogie Thiele, Engl Powerball, Krank Krankenstein, ESH Twin Fifty
Mne na tom nepripadne nic divneho, kdyz se to vezme do dusledku, tak lampovy zesilovace jsou taky docela nedokonala zalezitost, zesilovac ma jen zesilovat a to delaji nejlepe "cisty" zesilovace tridy D a podobny, ktery maji naprosto minimalni THD. Ale zkus je pouzit na zesilovani kytarovyho signalu 
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Já s uhlíkovýma rezistorama moc dobrý zkušenosti nemám, nejsou zrovna přesné (což ovšem pro audio účely není vůbec důležité) a s odolností na tom taky nejsou nejlépe. Asi mi to nebude nikdo věřit, ale už sem defektní uhlíkové rezistory vyměňoval i ve vlajkové lodi luxusní značky Mesa/Boogie.
Zrovna o zesilovači pracujícím ve třídě D (koncové tranzistory signál spínají) bych jako "čistém" nemluvil, mají větší zkreslení než B třída. Jejich výhodou je velká účinnost a z toho plynoucí malé rozměry a váha. Čistější je T třída = vylepšená D třída. Úplně nejčistější je ovšem ztrátová A třída
Zrovna o zesilovači pracujícím ve třídě D (koncové tranzistory signál spínají) bych jako "čistém" nemluvil, mají větší zkreslení než B třída. Jejich výhodou je velká účinnost a z toho plynoucí malé rozměry a váha. Čistější je T třída = vylepšená D třída. Úplně nejčistější je ovšem ztrátová A třída
Ibanez RG 1520 A (DiMarzio/IBZ)
Ja to myslel komplexne - staci se podivat na Crate Powerblock nebo asi i EHX 22 Caliber a je videt ten rozdil v rozmerech a hmotnosti
Zkresleni je jen jeden z aspektu.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Tak to v žádném případě nesouhlasím. V 80.letech vyráběla Tesla dvě jako že špičkové řady potenciometrů, a to TP290 a TP295. Byly to opravdu skvělé výrobky, poty v uzavřeným pouzdru s deklarovanými snad 100 000 otáčkami. TP290 byla verze přímo výrobcem určená pro audio s uhlíkovou dráhou a TP295 byl cermet, který se na audio právě vůbec nedoporučoval, byl do různých průmyslových zařízení a přístrojů. A od té doby si to pamatuji, cermet není vhodný na audio a nikdy nebyl. Ovšem, máš pravdu, že nešly běžně koupit. Co se týče trimrů, tak keramické byly samozřejmě výrazně kvalitnější, než ty zastaralé pertinaxové mrchy, vyráběné snad už v 50.letech, to je pravda, ale to jsme úplně někde jinde. Ovšem to neznamená, že se podle toho všichni výrobci řídí. Každopádně jsou jak kvalitní uhlíkové odpory a poty, tak nekvalitní a zrovna tak to je s těmi ostatními technologiemi. Jde o to, jak se k tomu který výrobce postaví. Uhlíky mají snad největší nevýhodu v tom, že o proti ostatním více šumí, ale jinak přenos zvuku mají nejvěrnější. Proto je třeba vůbec nedávám na vstup zesilovače, kde by ten šum mohl vadit. Tam dávám ruské vrstvové metalizované, které jsou velmi kvalitní.mazzi píše:Je zajímavé, jak se s dobou mění používané technologie. Za mých mladých let (s elektronikou jsem začínal na ZŠ za doby absolutního nedostatku všeho ~ 1988) byl uhlíkový odpor/trimr/potenciometr používán pouze v nouzi, kdo mohl, použil namísto uhlíkového trimru na pertinaxové destičce trimr cermetový na keramice. Spolehlivost a odolnost byla řádově lepší. Jak jsem byl rád, když jsem mohl namísto poruchových uhlíkových rezistorů kupovat metalizované. A dnes je keramický kov považován za něco nevhodného k používání v audio technice. Uhlík opět vládne světummjuz píše:Tenhle další asijský póvl dokonce vůbec není určený pro audio aplikace, má totiž cermetovou dráhu. Na audio se používají poty s uhlíkovou dráhou. Je to tam napsané. Nebo neumíš číst?
Chyba. Opravuji se. Byly to TP190 a TP195 a dokonce se stále vyrábí: http://www.es-ostrava.cz/index.php?page=prod_13&lang=cz
Mám takovej dotaz ohledně výkonu.
Už jsem se přesvědčil, že 5W flaškový kombo dokáže udělat pěknej randál, ale zajímalo by mě, jak by to hrálo např. s 4x12 boxem s kvalitnějším reprem..
-mým záměrem je, abych byl schopen hrát nejen přes PA, ale i čistě z Boxu. Samozřejmě tím myslím jen dost malé kluby/hospody/větší místnosti či sálku...
Docela se bojím, že bych hrál naplno a nestačilo by to...
Myslíte že výkon tedy postačí???
Už jsem se přesvědčil, že 5W flaškový kombo dokáže udělat pěknej randál, ale zajímalo by mě, jak by to hrálo např. s 4x12 boxem s kvalitnějším reprem..
-mým záměrem je, abych byl schopen hrát nejen přes PA, ale i čistě z Boxu. Samozřejmě tím myslím jen dost malé kluby/hospody/větší místnosti či sálku...
V tomhle se názory dost různí. Každopádně na YT je pár důkazů o tom, že to jde.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Já zkoušel 5w lampu na zkušebně s boxem s G12T-75 (nižší citlivost) a proti bubeníkovi jsem si ani neškrkl. Kdybych měl rapra s 100dB, bylo by tomožná lepší, každopádně by to bylo bez rezervy a dost natěsno. O čistém zvuku se už vůbec nedá mluvit.PMC píše:Mám takovej dotaz ohledně výkonu.
-
Teorge
Nevím jak s 4x12, ale mám 2x12 Celestion G12-NV70 na 4,5W lampě a je to šíleně hlasitý...
A hrál jsi s tím proti bubeníkovi s dvojšlapkou? Jakou mají ty repra citlivot? Jak říkám s 2x12 s 97dB repro a 5w class A lampou si to ani neškrklo.
Uvažuji o:Latam píše:A hrál jsi s tím proti bubeníkovi s dvojšlapkou? Jakou mají ty repra citlivot? Jak říkám s 2x12 s 97dB repro a 5w class A lampou si to ani neškrklo.
kombo: Marshall class 5 apod. (Je tu toho dost
box: asi vlastní výroba/koupě jen boxu bez repra (nebo něco překuchat)
+Celestion G12H 30 (nebo nějak tak) citlivost 100dB
-
Teorge
To nehrál a citlivost jsem na nich napsanou neviděl, jedině, že by byla napsaná, ze strany, kam nevidím 
Zkusím napsat Celestionu a Blackstaru, jestli mi někdo z nich nepošle bližší specifikace toho repra.
Zkusím napsat Celestionu a Blackstaru, jestli mi někdo z nich nepošle bližší specifikace toho repra.
-
Teorge
Tak jsem k tomu zatím akorát našel:
"Another feature that lightens the combo's weight is the pair of custom-designed Celestion G12-NV70 loudspeakers, which have neodymium magnets. They're much more efficient and substantially lighter compared to the regular ceramic version."
Počkám na odpověď z Blackstaru, jsem zvědavý, jestli mají bližší specifikace...
"Another feature that lightens the combo's weight is the pair of custom-designed Celestion G12-NV70 loudspeakers, which have neodymium magnets. They're much more efficient and substantially lighter compared to the regular ceramic version."
Počkám na odpověď z Blackstaru, jsem zvědavý, jestli mají bližší specifikace...
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Hlavně u většiny 5W lampových aparátů bude problém si udržet opravdu čistý zvuk, když budou používány na zkušebnové/klubové hlasitosti. Citlivost reproduktorů sice může pomoc, ale vlastnosti elektronek člověk neobejde. Headroom je prostě malý.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- Stanley06
- Rádce
- Kontaktovat uživatele:
tak taky něco přidám: ve zkušebně jsem hrál s 5W aparátem a 2x12 bednou (98dB) proti bubeníkovi s klasickou šlapkou... na úplně čistý to opravdu neni, ale jak přibejvá zkreslení je to dostačující a ani jsem to nemusel mít naplno...
ovšem je to čistě o vyzkoušení a subjektivním názoru, takže to nikomu nevnucuji 
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Tak ano, na zkreslený zvuk to za jistých okolností je možné. Nicméně si nemyslím, že to je nejlepší řešení.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Jak píšu, já byl třeba proti dvojšlapce a druhé kytaře uplně ztracený. A co tka ještě kdyby tam byla basa a zpěv.Stanley06 píše:tak taky něco přidám: ve zkušebně jsem hrál s 5W aparátem a 2x12 bednou (98dB) proti bubeníkovi s klasickou šlapkou... na úplně čistý to opravdu neni, ale jak přibejvá zkreslení je to dostačující a ani jsem to nemusel mít naplno...ovšem je to čistě o vyzkoušení a subjektivním názoru, takže to nikomu nevnucuji
Tak to mám asi zázračný přístroj. Sice to tavím, ale alespoň jsou na tom slyšet všechny chyby (vždycky odcházím se špatnou náladou, jak mi to zas nešlo
) a ten zvuk je pak také silně neokoukaný. A proti bicím i druhé kytaře je to i s 1x12" v pohodě.
Až budu při penězích, tak se poptám třeba pana Hockeho, jestli by mi k tomu nepostavil silnější konec a bude i čistý zvuk.
Až budu při penězích, tak se poptám třeba pana Hockeho, jestli by mi k tomu nepostavil silnější konec a bude i čistý zvuk.
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
tech 5w uz musi byt sranda na zkouskach no
ja mam svojeho drobka 18W okotleneho na 10/10 ale neztraci se..a to mam puvodni repra...jinac bicmen jede dvojslapku a druhy kytarista ma zavreny 100W trandak
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
To mate spise zazracneho bubenikaBummer píše:Tak to mám asi zázračný přístroj. Sice to tavím, ale alespoň jsou na tom slyšet všechny chyby (vždycky odcházím se špatnou náladou, jak mi to zas nešlo) a ten zvuk je pak také silně neokoukaný. A proti bicím i druhé kytaře je to i s 1x12" v pohodě.
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote