Zacházení s lampovým aparátem
Pravidla fóra
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Zacházení s lampovým aparátem
Znám lidi, co mají aparát klidně zaplý celý den - jediné, co ti může vadit je to, že ti to žere proud. Aparátu je v podstatě jedno, jak dlouho ve Standby módu bude. Taky to občas dělám tak, že když pracuju, tak si čas od času potřebuju odpočinout a brnknu si na kytaru. Mám apec zaplé třeba celé odpoledne, půlhodinku hraju, hoďku nebo dvě nechám ve Standby, pak zase chvilku zahraju atd.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
-
Teorge
Já ho poslední dobou taky nechávám zapnuté přes celý den a jen přepínám standby on/off (jen musím změřit spotřebu
). Přestěhoval jsem ho do obýváku a lítám do pokojíku, nebo kvůli uvaření obědu se mi nechce vypínat.
Heleď tu spotřebu fakt určitě změř - u mýho drobečka je napsaných 40 wattů, u 45W aparátu to bude určitě o mnoho víc. 
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Bias je slovo, ne zkratka.
Ono je fajn řešit spotřebu jednoho aparátu, ale pak si k tomu zatopíš přímotopem co bere 3,5 kW tak se v tom nějakej apec ztratí
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Někde jsem četl (možná snad tady na fóru...?), že nechávat apec ve standby dlouho nění uplně ideální. Matně si vzpomínám, že to bylo podloženo něčím ohledně lamp, ale přesně si nezpomínámse už nepamatuju.Nero píše:Znám lidi, co mají aparát klidně zaplý celý den - jediné, co ti může vadit je to, že ti to žere proud. Aparátu je v podstatě jedno, jak dlouho ve Standby módu bude. Taky to občas dělám tak, že když pracuju, tak si čas od času potřebuju odpočinout a brnknu si na kytaru. Mám apec zaplé třeba celé odpoledne, půlhodinku hraju, hoďku nebo dvě nechám ve Standby, pak zase chvilku zahraju atd.
No a jelikož můj první a jedinej problém s lampovým apecem na koncertě vznikl po tom, co jsem ho nechal hoďku ve standy by, řídím se Tím, i kdyby to pravda nebyla
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
ja jsem nechtene nechal ve zkusebne kombo ve standby asi dva dny...a jeste zije 
- Smrťokvítek
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Doporučuju vytáhnout ze sítě když jdeš pryč.McKozias píše:ja jsem nechtene nechal ve zkusebne kombo ve standby asi dva dny...a jeste zije
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
- McKozias
- Kontaktovat uživatele:
prave ze ja to dycky i vytahuju ze site..ale nevim co to bylo, sme byl asi nejak mimo 
- Nero
- Rádce
Tak samozřejmě, i žhavení znamená nějaké (minimálná) opotřebování. Ale lepší to nechat žhavit půl dne, než to každou hodinu zapínat a znovu zapínat.Skiner píše:Někde jsem četl (možná snad tady na fóru...?), že nechávat apec ve standby dlouho nění uplně ideální. Matně si vzpomínám, že to bylo podloženo něčím ohledně lamp, ale přesně si nezpomínámse už nepamatuju.Nero píše:Znám lidi, co mají aparát klidně zaplý celý den - jediné, co ti může vadit je to, že ti to žere proud. Aparátu je v podstatě jedno, jak dlouho ve Standby módu bude. Taky to občas dělám tak, že když pracuju, tak si čas od času potřebuju odpočinout a brnknu si na kytaru. Mám apec zaplé třeba celé odpoledne, půlhodinku hraju, hoďku nebo dvě nechám ve Standby, pak zase chvilku zahraju atd.
No a jelikož můj první a jedinej problém s lampovým apecem na koncertě vznikl po tom, co jsem ho nechal hoďku ve standy by, řídím se Tím, i kdyby to pravda nebyla
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Citát z instrumenta:
Na dráze totiž byly lampové zesilovače pro hlášení vlaků a ty byly nonstop nažhavené aby mohli kdykoli hlásit - připnuli anodové napětí (Stand-by) a už to jelo. Nevím úplně přesně o co jde, ale má to něco společného s hromaděním elektronů emitovaných katodou. Projevuje se to ale jenom při dlouhodobém odpojování anodového napětí (desítky hodin, dny atd.), u nástrojových zesilovačů k tomu asi nikdy nedojde, takže toto řešení je v pohodě dostačující.
Takže jsem tak nějak vyvrátil svůj předchozí příspěvek. Každopádně i tak po špatné zkušenosti (i když pravděpodobně vzniklé z jiného důvodu) aparát prostě vypnu, pokud vím, že nebudu víc než za 15-20 minut. Z příliš dlouhého standy-by prostě nemám dobré pocity :-\
Na dráze totiž byly lampové zesilovače pro hlášení vlaků a ty byly nonstop nažhavené aby mohli kdykoli hlásit - připnuli anodové napětí (Stand-by) a už to jelo. Nevím úplně přesně o co jde, ale má to něco společného s hromaděním elektronů emitovaných katodou. Projevuje se to ale jenom při dlouhodobém odpojování anodového napětí (desítky hodin, dny atd.), u nástrojových zesilovačů k tomu asi nikdy nedojde, takže toto řešení je v pohodě dostačující.
Takže jsem tak nějak vyvrátil svůj předchozí příspěvek. Každopádně i tak po špatné zkušenosti (i když pravděpodobně vzniklé z jiného důvodu) aparát prostě vypnu, pokud vím, že nebudu víc než za 15-20 minut. Z příliš dlouhého standy-by prostě nemám dobré pocity :-\
- Nero
- Rádce
Mno, desítky hodin či dny mě moc děsit nebudou 
PetrPeter 1975 - 2008
- blind boy of Alabama
předpokládám že u předzesilovačových lamp to platí taky....?blind boy of Alabama píše:..asi už se ptám fakt blbě, ale když v tom jsou lampy EL84,tak je můžu měnit jen za lampy EL84 třeba od jiné firmy, nebo je to jen obchodní označení, nebo co to je?
EL 84 mozes menit len za EL 84... je to typ elektronky, znacku mozes pouzit aku chces ci uz sovtek, JJ atd.
Na niektorych hlavach je switch z EL 34 na 6L6
U preampu mozes pouzit 12ax7 wa/wb..., 12ay7, 12at7... je toho dost staci 30sec. na google
Na niektorych hlavach je switch z EL 34 na 6L6
U preampu mozes pouzit 12ax7 wa/wb..., 12ay7, 12at7... je toho dost staci 30sec. na google
http://www.peavey.com/support/technotes ... pter_6.pdfSkiner píše:Citát z instrumenta:
. Nevím úplně přesně o co jde, ale má to něco společného s hromaděním elektronů emitovaných katodou. Projevuje se to ale jenom při dlouhodobém odpojování anodového napětí (desítky hodin, dny atd.), u nástrojových zesilovačů k tomu asi nikdy nedojde, takže toto řešení je v pohodě dostačující.
aneb Cathode poisoning .. strana 7
I´m wheels... movin´wheels
- blind boy of Alabama
tvé větě né úplně rozumím, můžu vyměnit 12AX7 za 12AY7, nebo nemůžu?elien píše:...U preampu mozes pouzit 12ax7 wa/wb..., 12ay7, 12at7...
Můžeš.blind boy of Alabama píše:tvé větě né úplně rozumím, můžu vyměnit 12AX7 za 12AY7, nebo nemůžu?elien píše:...U preampu mozes pouzit 12ax7 wa/wb..., 12ay7, 12at7...
Gibson Explorer '76 RI ● Cort M600 BCS ● Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) ● Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) ● DIMAVERY PB-320 ● Hardwire CM-2 ● Michalík Wah-Volume ● Boss GEB-7 ● Hardwire CR-7 ● Hardwire TR-7 ● Hardwire DL-8 ● Laney VH100R ● 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 ● Peavey Bandit 112 Sheffield USA ● fake Shure SM58 ● M-Audio MobilePre USB mkII ● M-Audio Firewire 410
Dakujem za preklad do Českého JazykaBummer píše:Můžeš.blind boy of Alabama píše:tvé větě né úplně rozumím, můžu vyměnit 12AX7 za 12AY7, nebo nemůžu?elien píše:...U preampu mozes pouzit 12ax7 wa/wb..., 12ay7, 12at7...
- blind boy of Alabama
jakou lampu by jste tak viděli za ideální pro co nejnižší brum a šum a čistý zvuk 
Pročti si to tady: http://thetubestore.com/accessories.html
- blind boy of Alabama
to už mám za sebou, ale bohužel tam nejsou popsaný třeba ty 12AU7 a tak, tak se táži zde