Jak snadno vyčistit hmatník?

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Jak snadno vyčistit hmatník?

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Zdravím, tak mě napadlo, jak čistíte hmatník? Bez nějakejch speciálních přípravků? Na stratovi se nebojim to vzít čimkoliv, tam ho mám celej lakovanej, takže by to nemělo ničemu ublížit, ale na akustice se to dá přecijen snadno oškrábat to dřevo, nebo může voda natéct pod pražce nebo tak ne? Čím to čistíte?
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
...EDGE...

Re: Jak snadno vyčistit hmatník?

Příspěvek od ...EDGE... »

Zubnim kartackem a mydlovou vodou, ale at neni moc mokry kdyz to naneses, a taky pozor at neni tak tvrdy abys to drevo poskrabal.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Lepší je klasický kartáček na dřez nebo vůbec do domácnosti - zubním bys to drhnul týden. Na celou kytaru se mi osvědčila jarová voda (poměr ti teď z hlavy nepovím, ale na to přijdeš sám) stříkaná z rozprašovače a hadřík, na hmatník o něco koncentrovanější roztok a kartáček. Prostě to odrhni kolmo na osu krku, dej si záležet podél pražců, tam se schovává spousta humusu. Neboj se toho, kartáčkem to nepoškrábeš, palisandr je tvrdý. Pak to vezmi čistým vlhkým hadříkem a poté utři do sucha. Chviličku to bude dosychat a pak to můžeš naimpregnovat citronovým olejem nebo čističem na struny Dunlop 65. Natři to, nech vsáknout a ještě jednou natři, po nasycení utři, a máš hotovo.
DirX

Příspěvek od DirX »

Bohatě stačí to očistit suchým hadrem, ale PO KAŽDÉM HRANÍ!!!!! Já používám ten, co se používá na celou kytaru a naprostá spokojenost. Mám to od kytaráře a ten si myslím ví co říká....
Porizka - BS Custom 8
Ibanez - RGA 8
Line6 - POD X3
Orange - PPC 212
!!!!!Morava!!!!!
Fractal Audio - Axe-Fx ULTRA už brzooo!!!
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bummer »

Otírat hmatník po každém hraní je pěkný opruz, protože cpát hadřík pod struny jde prostě ztuha.

Když jsem čistil bráchovu basu od nánosů (bez přehánění - někde té špíny byl víc jak milimetr do tloušťky) špíny od původních majitelů, použil jsem zubní kartáček a líh. Tím jsem to vydrhnul (kartáček úplně černý) a pak jsem použil Dunlop 02, se kterým jsem ten hmatník napustil. Teď je jako nový (až na ta za 17 let od strun vydřená místa :)).

U své kytary to dělám stejně, ale protože tam ten hmatník čistím při každé výměně strun, používám pouze zmíněný Dunlop - ta houbička, se kterou se ten olejíček nanáší, na vyčištění úplně stačí.

Nicméně pro tebe, když říkáš, že máš hmatník lakovaný (takže s nejvyšší pravděpodobností javor, že?), ten Dunlop nebude to pravé. Je určený pro palisandr.
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Na nelakovaný hmatník mám originál plastový pásek: z obou stran má na sobě jako tvrdý samet a tím se to mezi pražcena přejede, vykartáčuje a otře hadrem. Hadr se občas šplíchne Dunlop olejem.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

No po každym hraní čistit, to bych se z toho za chvíli zbláznil. Ale kartáčkem to neni špatnej nápad. A taky koukám že ten dunlop bych si měl už taky pořídit ... ale asi spíš ten na ty struny, s nim to musí jít taky. A zase pak si kupovat i ten druhej na hmatník, to je zbytečnost si mysli
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Kamahl

Příspěvek od Kamahl »

Hmatník elektriky prostě vezmu navlhčeným hadříkem při každé výměně strun (cca jednou za měsíc), akustiku (nechtěně) ošetřuju pivem minimálně jednou za týden. :D
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

DirX píše:Bohatě stačí to očistit suchým hadrem, ale PO KAŽDÉM HRANÍ!!!!! Já používám ten, co se používá na celou kytaru a naprostá spokojenost. Mám to od kytaráře a ten si myslím ví co říká....
To moc stačit nebude - hadříkem nikdy nevyčistíš ta kritická místa těsně u pražců... Proto taky jedu v kombinaci mýdlová / jarová voda + zubní kartáček (tvrdý).
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Woro, tak právě testuju tvůj způsob s Dunlop 65 (jsem to vzal mejdlovou vodou a kartáčkem a ten hmatník byll mrtě suchej... tak jsem se docela vylekal a šel hledat spásu...nevíš, jakou radost jsi mi udělal, když jsem se dočet o tom, co leží vedle mě :D)
dalabo

Příspěvek od dalabo »

Moc to s kartáčkem nepřehánět. Silonový štětiny hmatník časem podřou.
Sadam.S

Příspěvek od Sadam.S »

Jelikož jsem jinej vyřazenej nenašel, vzal jsem to ultra-softem... takže bych se až tak nebál :D
T1-4

Příspěvek od T1-4 »

Zubni kartacek a lih. A rovnou vzit i zapraseny snimace a mechaniky. A klidne i elektroniku.
Dean Avalanche 7 + EMG707, IMG Stage Line GAT-100R+4x12 box, DigiTech RP7
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

T1-4 píše:Zubni kartacek a lih.
Na hmatník mohu doporučit šachovou francovku. :)
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
NHK

Příspěvek od NHK »

Jedna technická :?:
Nemám zrovna po ruce spec. přípravek na ošetření hmatníku, nemáte někdo zkušenosti s Renovou, píšou na ní, že "ošetřuje, chrání a leští dřevěné povrchy"
Tak se ptám abych něco nezku....
Jedná se o Cort KX5, hmatník palisandr
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

S Renovou nevím, ale dost lidí používá Diavu. Hlavně bacha ať se ti to nedostane kam nemá, a žádný silikon. Silikonový olej z ničeho nikdy nedostaneš.
NHK

Příspěvek od NHK »

Ta Diava vypadá stejně jako ta Renova, takže bych řekl, že to bude podobný.
Každopádně, už jsem tak učinil a v poho. Docela pěkně se to vsáklo, zbytek jsem otřel do sucha a hmatník jak novej :mrgreen:
ESP LTD EC-401 BK LANEY TI15-112 MONSTER Rock-12
ObrázekObrázekObrázek
Manus

Příspěvek od Manus »

Bummer píše:Když jsem čistil bráchovu basu od nánosů (bez přehánění - někde té špíny byl víc jak milimetr do tloušťky) špíny od původních majitelů, použil jsem zubní kartáček a líh.
U elektriky je to asi jedno, ale u akustiky bys mohl narazit. Dobrá akustika má na sobě polituru. Pokud bys ji čistil lihem, můžeš jí vzít ke kytaráři, aby ti lak opravil, poněvač ten humus (rozmydlený šelak do matných tahů a stékance), který tam lihem vytvoříš, si doma na koleni neopravíš. Tak s lihem opatrně. Ne na vše je vhodný.
speed8
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od speed8 »

A co Pronto? :lol: Doma ho máme dost.
Flajtr

Příspěvek od Flajtr »

Tebe to ještě nepustilo ? :roll: Nic by se stát nemělo, ale možná by ta kytara trochu lepila :) Teď doufám, že myslíš to Pronto na tělo, ne na krk.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“