Je důležité umět noty

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
vorech6

Re: Je důležité umět noty

Příspěvek od vorech6 »

Amid píše:
vorech6 píše:proč to podle not nehrát, navíc existuje taková šedivá věc které se říká mozek a ve které je paměťové centrum a potom co si to pomalu přehraješ(pokud musíš hledat)tak to prostě hraješ z paměti :idea:
1. v notách nejsou značeny techniky, které se hrajou na elektrickou kytaru: bend, umělý flažolet aj.
2. noty jsou ti zde k hovnu, toto je technická věc, kde jde hlavně o rychlost a preciznost, musel by sis lámat hlavu jaký zvolit prstoklad, aby to bylo vůbec hratelné
1.-asi si eště neviděl takový noty jako já, normálně tam máš psáno stejnejma zkratkama jako v tabech(s h p b atd.)
2.-nevidim rozdíl mezi tim jestli dělám prstoklad z tabů nebo z not jak máš položit prsty nikde namalovaný nemáš
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Amid

Příspěvek od Amid »

Nero: řeč je o elektrické kytaře, ne o klavíru u kterého je znalost not nezbytná(oproti kytaře), jsem tvrdohlavý člověk a další debata na toto téma by byla zbytečná vážím si tě jako admina a tvoje slova neberu na lehkou váhu, ale v tomto případě mě nepřesvědčíš, tak jako já tebe. Je to prostě střet odlišných názorů. Já v této debatě končím, stejnak nikam nepovede.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

To, že do tabulatur dopisuješ techniky a prstoklad neznamená, že si ho nemůžeš dopsat i do not...

Co se týče bodu dvě, dojdi si někdy na koncert klasické kytary - možná by ses té preciznosti a rychlosti divil. Pokud se v notaci orientuješ, budeš hrát z not stejně rychle jako z tabů. Akorát se po tobě bude vyžadovat zapnutí mozku, což je evidentně pro mnohé čím dál tím větší problém.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Amid píše:Nero: řeč je o elektrické kytaře, ne o klavíru u kterého je znalost not nezbytná(oproti kytaře), jsem tvrdohlavý člověk a další debata na toto téma by byla zbytečná vážím si tě jako admina a tvoje slova neberu na lehkou váhu, ale v tomto případě mě nepřesvědčíš, tak jako já tebe. Je to prostě střet odlišných názorů. Já v této debatě končím, stejnak nikam nepovede.
Mě jen vadí, že tu pronášíš soudy typu "noty jsou na h***o". To by muzikant opravdu neřekl...

O co se týče nutnosti hraní z not - elektrická kytara se vyvinula z kytary klasické. Tam by sis bez not ani neškrtl.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Amid

Příspěvek od Amid »

neříkam že noty jsou na h***o, u kalvíru se bez nich neobejdeš(a u dalších nástrojů) ale vem si třeba takovu improvizaci, tam je znalost tonu na hmatníku nezbytná.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Amid píše: 2. noty jsou ti zde k hovnu, toto je technická věc, kde jde hlavně o rychlost a preciznost, musel by sis lámat hlavu jaký zvolit prstoklad, aby to bylo vůbec hratelné
Co že si neříkal? :roll:

A pozor - nikde jsem neřekl, že znalost hmatníku je nepotřebná, ba naopak. U kytary je to základní a nutná věc. Ale to se nevylučuje s tím, že i pro (elektrického) kytaristu jsou noty přínosem, které mu mnohé ulehčí, zejména v oblasti teorie a v případě, že se začne pouštět do složitějších kompozic.

PetrPeter 1975 - 2008
vorech6

Příspěvek od vorech6 »

hoši ukončíme tuhle nesmyslnou debatu-kytarista má bejt komplexní, měl by znát hmatník a teorii, umět hrát z not, tabů i odposlechu a umět improvizovat
Metal vládne světem!Hip Hop nechte dětem!

Kytary: el: Washburn N1NM-Roland Cube 20X
ak: Squier Stratacoustic, Washburn D10SCE12B- Kustom Sienna 16, bazarovka dreadnought(openD)
Amid

Příspěvek od Amid »

hele, sory ale tohleto je už slovičkaření. Ano použil jsem výraz v tomto případě je to na h***o ale pořád je řeč o elektrické kytaře a o ničem jiném.
DL
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od DL »

Nedočetl jsem se tu jednu důležitou věc, snad jsem se nepřehlédl.
A sice, že znalost notového zápisu je nutná k (efektivní) domluvě s ostatními muzikanty-kolegy.
.: Gibson Flying V Ebony [SH2N+SH6B] :: Jolana Alfa 1965 DL Custom :: Eddy Finn EF-10-S Ukulele :.
.: Cort Earth 70 :: Klotz cables :: Damage Control Solid Metal :: Dunlop MXR Distortion III :.
.: St.Anley's Woolly Mammoth :: Ibanez Weeping Demon Wah :: Mackie Onyx Blackjack :.
.: Blackheart Handsome Devil :: Elixir .009/.046 strings :: Nerův AKG P120 :: AKG K271 MkII :.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Možná jsem jen konzervativní, ale prostě noty k hudbě patří. Proto mi vadí, když někdo, kdo si chce říkat hudebník, v jakémkoli kontextu prohlásí, že noty jsou na h***o. Tečka. Dál se v tom nebudu rýpat.

PetrPeter 1975 - 2008
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Amid píše:
vorech6 píše:proč to podle not nehrát, navíc existuje taková šedivá věc které se říká mozek a ve které je paměťové centrum a potom co si to pomalu přehraješ(pokud musíš hledat)tak to prostě hraješ z paměti :idea:
1. v notách nejsou značeny techniky, které se hrajou na elektrickou kytaru: bend, umělý flažolet aj.
2. noty jsou ti zde k hovnu, toto je technická věc, kde jde hlavně o rychlost a preciznost, musel by sis lámat hlavu jaký zvolit prstoklad, aby to bylo vůbec hratelné
1. Souhlasím, proto jsem taky napsal, že pokud nechce hrát klasiku tak to není nutnost
2. Vůbec nechápu proč by to nešlo zahrát z not? Z not se nedá hrát rychle a precizně? Kromě toho zas tak rychlé to není a prstoklad si dotvoříš.. juknu a vidím ne?

EDIT: navíc jsem si ted všimnul že v poznámce prstoklad je :)))
Amid

Příspěvek od Amid »

Nechci tvrdit že to z not zahrát nejde, akorát říkam, že noty zde pouze ztěžují situaci: špatně zvolený prstoklad může zbytečně komplikovat hru aj. A ohledně toho rychlého hraní: jasně že z not se dá hrát rychle a precizně, ale nedokážu si představit, někoho, kdo hraje sextoly při 150 BPM jen tak, aniž by měl skladbu pamětně zvládnutou, tahle rychlost už vyžaduje přípravu, zde ti koukání do not během koncertu moc nepomůže.
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Amid píše:Nechci tvrdit že to z not zahrát nejde, akorát říkam, že noty zde pouze ztěžují situaci: špatně zvolený prstoklad může zbytečně komplikovat hru aj. A ohledně toho rychlého hraní: jasně že z not se dá hrát rychle a precizně, ale nedokážu si představit, někoho, kdo hraje sextoly při 150 BPM jen tak, aniž by měl skladbu pamětně zvládnutou, tahle rychlost už vyžaduje přípravu, zde ti koukání do not během koncertu moc nepomůže.
jenže vtakovém případě ti nepomužou ani tablatury :D
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Znalost not je naprostý základ! - Je to nástroj komunikace mezi muzikanty, když příjdu někam hrát, zpravidla dostanu notový part - je to nejsnažší. Znalost not také rozšiřuje hudební rozhled, správný muzikant si po přečtení not umí udělat představu o skladbě aniž by si ji zahrál a takové orchestrální partitury jsou obrovským zdrojem inspirace. Noty jsou "nadnárodní". (neexistuje tam např. problém "béčko-béčko s béčkem :lol: )
Pokud je ovšem "kytarista" spokojen (sám se sebou spokojen) se svými třemi kily v punkové kapele, pak noty dozajista nepotřebuje. :lol:
A ano, existují vyjímky muzikantů nehrajících z not ale to už je zase celkem jiná písnička.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
panedge

Příspěvek od panedge »

Amid:Ty vole ty seš úplně mimo,tak se to naučíš nazpaměť ne?nebo co řešíš?prostě podle not se hraje uplně normálně,sám sem tak hrál 8 let v hudební škole a je to mnohem rychlejší,než nějaký taby-ty sou vymyšlený pro lidi co neuměj noty.Omíláš nějakej svůj blud,kterýmu věříš.A mimochodem klasickej kytarsita je mnohem preciznější,rychlejší než 99% onanistů,který hrajou ty tvoje sextoly 150 BPM.
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
pupack
Bandzone: pupack
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pupack »

Amid píše:
ad 1. na co myslíš že sou v notách obloučky? na co myslíš, že to co si postoval (iron maiden) je zapsané v notách? :)

achjo...
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
Amid

Příspěvek od Amid »

s touhle diskuzí tady končím...
Panedge: přečti si ještě jednou pořádně můj příspěvek: nedokážu si představit, někoho, kdo hraje sextoly při 150 BPM jen tak, aniž by měl skladbu pamětně zvládnutou
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Atkins píše:Znalost not také rozšiřuje hudební rozhled, správný muzikant si po přečtení not umí udělat představu o skladbě aniž by si ji zahrál a takové orchestrální partitury jsou obrovským zdrojem inspirace.
Přesně tak ...
Radek Kysely
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Radek Kysely »

Nebudu se hádat, jenom přidám můj názor. Vlastně plně souhlasím s Atkinsem a Nerem.

Taby jsou rychlejší, pokud nechceš přemýšlet. Když se orientuješ na hmatníku a ovládáš noty, tak je lepší se to učit takhle. Z not, pokud je ovládáš :D, jsi schopen zahrát i skladbu, kterou jsi v životě neslyšel, což o tabech říct nejde (= jsi omezen se učit pouze skladby, které znáš).

Prstoklad: tohle celé téma mi nedalo si neotevřít "staré" noty ze ZUŠky a hádejte na co jsem natrefil! Otevřu Jirmala (edici pro začátečníky), nalistuju stupnice a .... však se podívejte sami (za hroznou kvalitu konce řádku se omlouvám, skenoval jsem to narychlo)
fsm_scale_jirmal.jpg
Pro ty, co ještě neví, ta čísilka nad a pod notovou osnovou značí prstoklad.

BTW: Myslím, že to byl Radim Hladík, kdo popisoval začátek své "kariéry" slovy "Do kapely Komety (teda myslím, že to byly Komety) mě vzali hlavně proto, že jsem uměl hrát z not..."

EDIT: Ano, byl to Radim Hladík - viz tento článek na MUSIC STORE - odstavec "Takže začaly první kapely a tak?"
Gibson ES-339, Hohner B2A '89, Shure SLX14, homemade Kalamazoo Model I
Uncle

Příspěvek od Uncle »

Dotaz na okraj... ty křížky platí pouze pro tóny v oktavé ve které jsou napsany nebo i jinde? Protože mi to něak nezní ..
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“