Kameny na Tune-O-Matic
Pravidla fóra
Kameny na Tune-O-Matic
Pratele jen takovy dotaz. Jak maji byt spravne otocene kameny na tune-o-maticu?
Takhle : nebo takhle : Zbrouseny jsou vsechny stejne tak nevidim duvod to otacet.
Co vy na to?
Takhle : nebo takhle : Zbrouseny jsou vsechny stejne tak nevidim duvod to otacet.
Co vy na to?
Dean Avalanche 7 + EMG707, IMG Stage Line GAT-100R+4x12 box, DigiTech RP7
Re: Kameny na Tune-O-Matic
Tak,aby se daly naštelovat oktávyT1-4 píše:Jak maji byt spravne otocene kameny na tune-o-maticu?
U T-o-M, zvlášť u tý užší varianty (ABR) co máš na 2.obr., se někdy dojede na doraz do krajní polohy a pokud se kámen dá otočit tak se tím získá ještě další prostor pro doladění.
I´m wheels... movin´wheels
- ...EDGE...
Myslim, ze tak docela nerozumim otazce
kameny jsou asymetrické, na jedné straně sražené kolmo, takže se dají nasadit dvěma způsoby...EDGE... píše:Myslim, ze tak docela nerozumim otazce
Ja je mam z vyroby tim zkosenim smerem k uchytu strun (resp. k diram v telem, mam string-thru telo), podle me to tak ma byt. Struny jsou pod uhlem, takze to asi ma nejaky vyznam, na druhe strane jdou vodorovne s telem, tam by to asi k nicemu nebylo.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
No, tak ještě jednou: je to proto, aby případným otočením vznikla možnost využít celou délku dráhy kamene, pokud se dosáhne dorazu (a kámen je přitom sraženou stranou k dorazu).
Tato situace málokdy nastane u Nashville TOM, protože je širší - u ABR se to stává častěji.
Kdyby ta hrana, ten břit byl uprostřed kamene, vždycky při dorazu byla nevyužitelná část dráhy, mrtvý prostor.
Proto je kámen asymetrický.
Není žádné "tak to má být".
Tato situace málokdy nastane u Nashville TOM, protože je širší - u ABR se to stává častěji.
Kdyby ta hrana, ten břit byl uprostřed kamene, vždycky při dorazu byla nevyužitelná část dráhy, mrtvý prostor.
Proto je kámen asymetrický.
Není žádné "tak to má být".
Na stelovani oktav to smysl nema. Nikdy nejdes uplne na kraj takze otaceni kamenu podle me nema zadny smysl. Spis naopak si myslim ze maji byt vsechny stejnym smerem kvuli frezovani ktere maji stejne. Stelovani oktav to nijak neovlivni ty nestelujes na 3cm ale na par mm.
No pozor, Tonda ma pravdu v tom, ze nekdy to muze byt potreba na spravny sestelovani. Hlavne u levnejsich kytar se tech par mm muze hodit, protoze i pri maximalnim dorazu to nemusi ladit. Nicmene trvam na tom, ze standardni to IMHO ma byt zkosenim k uchytu strun.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
-
woro90-1
Pokud máš nějaký kámen nadoraz vpředu, a potřebuješ ještě kousek, otočíš ho. Jinak mně dává smysl aby byly kolmou stranou ke struníku (nebo dírám skrz tělo), poněvadž je ten klín víceméně symetricky v zalomené struně. Ale je to vcelku jedno. A jak ode mě očekával Pavel, dodávám: Dalo se na to přijít hlavou, stačilo by se zamyslet jak to funguje.
Spíš jsi měl napsat "Já jsem ještě úplně na kraj nešel " ..T1-4 píše: Nikdy nejdes uplne na kraj takze otaceni kamenu podle me nema zadny smysl. Spis naopak si myslim ze maji byt vsechny stejnym smerem kvuli frezovani ktere maji stejne. Stelovani oktav to nijak neovlivni ty nestelujes na 3cm ale na par mm.
Týká se to hlavně E a g (neopředený, opředená g musí být naopak zkrácená =kámen vepředu):

Takže tady, pokud by E a g potřebovaly prodloužit (kámen dozadu) tak už to nejde, ale když se kámen otočí tak to jde.
Uvědom si, že se sice šteluje jednotlivá struna jen o několik mm, ale každá to má jinak, takže se to nasčítá a pak to nemusí stačit (nevím kde jsi vzal 3 cm, teď se dívám a od oka je to tak cca 12 mm nashville a 10 mm ABR). U levných kytar možná je to víc, ale normální TOM to má takhle.
Orientace zkosení nemá na zvuk vliv, nějaký frézování už vůbec. Oni to takhle vymysleli schválně, a je to docela chytrý .
- Dubla
- last.fm: http://www.last.fm/user/janvondra
- Kontaktovat uživatele:
Já se setkal na korea T'o'M kobylce s tím, že kameny na basových strunách byly kolmou stranou ke struníku a od Gčka výš byly opačně a i při otočení kobylky to bylo pořád stejně
Dokonce se mi zdá, že uplně první fotka v topicu je přesně tenhle případ... 
Cort KX5 (RM Pickups RH+ & RH-) * Jolana Galaxis (2x Kent Armstrong P90)
Zoom G1Xon * EHX Double Muff * Behringer DD400
VHT Special 6 * home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
VHT Special 6 * home made 212 box (Celestion Classic Lead & Celestion V30) * kabel ProCo
- ...EDGE...
Ach tak to myslel...Dik TóňoTonda píše:kameny jsou asymetrické, na jedné straně sražené kolmo, takže se dají nasadit dvěma způsoby...EDGE... píše:Myslim, ze tak docela nerozumim otazce
Jiste to ze otoceni kamenu "prida" nejaky ten mm pro oktavy to je jasne ale jde mi o pripad kdy jdou oktavy nalazene uplne bez problemu v rozsahu ktery kameny maji. Tzn. smysl otaceni kamenu nechapu. Pokud bych byl nadoraz bylo by mi to jasne hned, ale takhle nechapu. Navic si myslim ze kameny otocene kolmou stranou dozadu maji vetsi tendenci trhat struny. Preci jen je tam zlabek a nabeh a tak by tan kamen mel byt tak, aby na nej struna spravne dosedla. U pripadu c.1 je tam to vybrani skoro zbytecny. Takze chapu nejde naladit a potrebuju jeste kus abych naladil, ale v mem pripade mam nalazeno "uprostred" tak pro ocotene kameny? Jestli to nema jiny smysl tak je jdu vyndat a otocit o 180°.
- Dubla
- Kontaktovat uživatele:
Pokud ti to udělá radost, tak je otoč
V podstatě je to jedno jak budou, jak sem psal, některé kobylky (třeba ta cos dal jako první příklad) mají zkosené první tři kameny na jednu a další tři zas na druhou stranu, nějakou vyšší trhavost strun ani u jednoho případu jsem nezaznamenal... Víc bych se zamyslel jak se ti budou ladit oktávy, když budou šroubky ke krku nebo ke struníku... Mě osobně vyhovuje spíš pozice ke struníku, ale může to být individuální...
Sroubky me nezajimaj mam je zezadu. Jde mi jen a jen o smer kamenu jestli vsechny jednim smerem nebo tri nejhlubsi struny otacet. A porad mi tu nikdo nedal rozumnou odpovet proc by se mela pulk akamenu davat obracene pokud jsou uplne stejne brousene a kvuli ladeni neni treba je otacet, protoze to ladi uprostred rozsahu.
- Dubla
- Kontaktovat uživatele:
Když ti ladí oktávy a máš kameny uprostřed, tak to samozřejmě smysl nemá, otáčet je... Jde o to, kdybys změnil tloušťku/typ strun, tak by bylo potřeba oktávy doštelovat a mohl by ses dostat na kraj kobyly. Nicméně má cenu to řešit, až když se do té situace dostaneš... Stačí?
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Já si naopak myslím,. žes dostal rozumných "odpoveti" až dost, speciálně odpovědi od Tondy jsou naprosto pregnantní.A porad mi tu nikdo nedal rozumnou odpovet
Vadí Ti ty otočený šutry při hraní? Otoč je!
Zpravidla bývají ty kameny "otočený" na levnějších kobylkách ale né vždy. Na obou mých novějších nástrojích je mám symetricky:
Schaller:

Gotoh:

Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
OT: Atkninsi jak hrajou ty seymoury?
a abych nebyl jen OT tak ty kameny můžou bejt jak chceš a co já vím tak to žádnej vliv na trhání strun nemá (vlastní pozorování) já je otáčel kvůli seřízení oktáv a bez problému stejně tak neni žádnej normalizovanej styl otočení kjamenů co já vim
a abych nebyl jen OT tak ty kameny můžou bejt jak chceš a co já vím tak to žádnej vliv na trhání strun nemá (vlastní pozorování) já je otáčel kvůli seřízení oktáv a bez problému stejně tak neni žádnej normalizovanej styl otočení kjamenů co já vim
Epiphone Firebird VII, Blade Delta Classic (Telecaster), Hughes and Kettner ATTAX 100, Wah-Volume Michalík a spousta kravinek k tomu!
- Atkins
- Kontaktovat uživatele:
Dobře hrajou, jsem spokojen, kobylkový má malounko slabší výstup ale to mi jako nemetalistovi nevadí.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..