Filmový skladatel!

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
gootter

Filmový skladatel!

Příspěvek od gootter »

Tak znovu zdravím,
omlouvám se, že píšu z novu, ale tentokrát se chci zeptat na něco úplně jiného. Už od "začátků věků" mě baví skládát hudbu. Nejprve to byli jednoduché melodie, ale postupně to už vypracovávám na vyšší úrověň.
Mým snem je skládat hudbu k FILMU! Nevím ale, co je k tomu třeba... těžko příjdu k producentovi a řeknu: "Nazdar, jdu ti složit hudbu..." Určitě je na to potřeba nějaký diplom, že se vyznám v hudbě nebo tak nějak, ne? Je na to potřeba konzrevatoř? Té bych se co nejradši vyhnul... spíš bych volil gymnázium, ale co pak?
Neexistuje na univerzitách obor FILMOVÁ HUDBA? :D
Díky...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Filmový skladatel!

Příspěvek od pavlii »

Z principu na to není potřeba nic, stačí se "dostat k věci". To znamená dávat o sobě vědět, mít se čím prezentovat a budovat si kontakty.

Práce s hudbou není žádná "vázaná živnost" :wink: jde o talent (hlavně).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ehm, není to tak snadné. Existují filmy, kde si vystačí s písničkama a s použitím již existujících skladeb. Ale existují filmy, kde je hudba plně komponována (nové skladby) a tam už je nutná znalost několika hudebních oborů:
Nauka o harmonii, notace, kontrapunkt, instrumentace, obecná hudební nauka atd.
Doporučuji konzervatoř přip. AMU - obor skladba
Také je nutná alespoň základní znalost zvukové techniky, akustiky...

Je až úsměvné, jak si každý představuje, že v Sonaru pospojuje tři tracky a je z něj "skladatel filmové hudby" :lol: :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
gootter

Příspěvek od gootter »

A podle toho, co jsem četl na stránkách HAMU, lze na tuto školu jít i z gymnázia? Jsem začátečník (což je praktický problém, ale baví mě to a rychle se na piano učím... :-) ), a proto by mi vyhovovalo přeskočit konzervatoř a všechny požadavky se doučit postupně (během 4 let) a pak se tam přihlásit... jde to tedy?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ano jde ale přijímací řízení rozhodně není snadné, podívej se na stránky HAMU
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Olihen

Příspěvek od Olihen »

Filmová hudba je velice těžky obor.Já se k tomu taky směřuju,a musim říct,že je tam víc problemu než by člověk čekal-jak avizoval atkins-musíš umět harmonii,kontrapunkt,vědět jak se hraje a jake jsou omezení všechn nástroju v orchestru,nejlepe i ethno nastroju a perkusí.Musíš umět zvukařinu a pokud nemáš doma orchestr,tak musíš dobře zvládat MIDI a hlavně mít kontakty.Mužeš bejt skvělej skladatel i bez konzervy(i u nás je dost takovejch),ale je to samozřejmě velká výhoda,navíc si tam najdeš ty kontakty.
Co je ale snad nejduležitější,poslouchej filmovou hudbu připadně si sežen nejake partitury a pročti je,dá to strašne moc.
Taky jsem si kdysi myslel,že to bude,brnkačka.......ale hromady knih se kupí na mém stole a a prsty jsou otlačene od hraní na klávesy a klikání v Cubase a výsledky jsou zatim mdlé.....,ale pokrok je znatelny....
Určitě se do toho pust...ale pamatuj,je to hard jak svina :-)
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
gootter

Příspěvek od gootter »

1.1 Skladba

Předpoklady přijetí: Výrazný kompoziční talent, rozvinuté všeobecné
hudební schopnosti, přesvědčivé zvládnutí skladatelské
techniky, hluboká znalost hudebně-teoretických disciplín v rozsahu
výuky na konzervatoři, všeobecný kulturní přehled.

Praktická zkouška:
1) předložení vlastních skladeb a jejich předvedení hrou na klavír,
či na jiný nástroj, event. ze záznamu
2) schopnost analyzovat vlastní i cizí skladby
3) písemná zkouška: prověření praktické dovednosti a pohotovosti
z harmonie (harmonizace dané melodie) a z kontrapunktu (napsání
expozice barokní fugy).Obé bez použití klavíru
4) hra na klavír – viz požadavky zkoušky z klavírní praxe

4.1 Klavír
Praktická zkouška:
1) jedno preludium a fuga z Dobře temperovaného klavíru J. S. Bacha
2) dvě koncertní etudy, z toho nejméně jedna Chopinova
3) věta sonátové nebo variační formy z období klasicismu (Haydn,
Mozart, Beethoven apod.), mohou být hrány též samostatné
variace (např. 32 variací Beethovenových), případně samostatná
skladba sonátové formy
4) jedna skladba význačného českého skladatele v trvání nejméně
3 minut, případně více skladeb v trvání max. do 8 minut
5) jedna skladba z období romantismu dle vlastní volby uchazeče.
Z požadovaného repertoáru vybere komise čtyři skladby, které
uchazeč při zkoušce předvede. Pořadí hraných skladeb je libovolné.
Hra zpaměti je podmínkou přijetí.
Tohle jsem tam vyčet... :D

Ale jinak... filmovou hudbu poslouchám pořád a noty si pročítám taky, na youtubu se koukám na všemožné covery a z toho všeho se učím + můj učitel na piano... Orchestr doma nemám, ale mám Sibeluse, takže všechno píšu tam a pak si udělám midi... lepší než-li nic... :D
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No zjevně jsme se navzájem nepochopili a každý to vzal za jiný konec. Já k tomu přistoupil z pozice "jestli je něco potřeba". Tady si stojím za tím, že není.

Otázka prokázání teoretických předpokladů je něco úplně jiného. Každopádně je nasnadě, že v konkurenčním boji zájemců v případném konkursu například bude mít zřejmě výhodu absolvovent konzervatoře apod.

Když bych reagoval ještě čistě na Atkinse, tak tedy ehm dobrá, ale to, že někdo absolvuje konzervatoř s oborem skladba (například) naopak neznamená, že jeho hudba bude použitelná (v porovnání se spoustou amatérských tvůrců třebas) :wink:

Všechno má dvě strany....

P.

gootter

Příspěvek od gootter »

Jasný, to je mi jasný... :D
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

No, Pavlí, fakt Ti do toho nechci kecat :lol: :lol: Ale jsem přesvědčen, že mezi skladateli filmové hudby lidé se vzděláním (průpravou) převažují.
Ale ano, věřím, že existují tak "tlusté" ZUŠky nebo gymply, kde Tě naučí psát partitury, komponovat, instrumentovat..., tuhle jsem potkal jednoho, co se to naučil na plovárně... :lol:
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Atkins: ale vždyť já tomu svým tvrzením přeci nijak neodporuji :wink: nikdo se tu nebavil o poměrném počtu vzdělaných a nevzdělaných hudebníků pro film ale o tom, zdali je NUTNÉ to vzdělání mít a nebo ne. A to nutné není :lol:

P.

Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Není ale ale rozhodně to nebude běžný případ.
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

vzdelani nutne mit neni, otazka je zda se tve hudebni melodie do nejakeho filmu dostanou, pokud zrovna nebudes Neil Young.apod.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

znalosti potrebne jsou, nicmene i bez nich to jde. vsechno je to o tom pod co delas, zatim jsem spolupracoval s lidma se kteryma jsem si vzdycky sednul a oboustranne jsme byli spokojeni. taky v tom ale hodne bloudim a vysledky jsou mdle, nicmene hodne me to bavi a doufam ze v budoucnu toho bude vic a vic.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No když nemá člověk přehnané ambice, tak se k tomu může (třeba) postupně dostat přes dokumentární filmy apod., kde je relativně hodně místa pro podkresovou hudbu. Pokud se bude líbit, je tu naděje, že se za nějaký čas člověk může dostat pod "drobnohled" vyhledávačů nebo prostě pod nějaký malorozpočtový snímek - tohle bych prostě neviděl jako nesmyslnou cestu, ale je jednak zdlouhavá a jednak s nejistým výsledkem (ale jde tomu třeba pomoct i ve smyslu, že se člověk aktivním přístupem zkouší třeba nabízet; nicméně zde už je zcela nutné portfolio dosavadních výsledků).

P.

boolocks

Příspěvek od boolocks »

Hamu - tam je skoro nereálný se dostat, pokud se na to fakt nepřipravuješ ze základky od dětství...fakt musíš umět výborně hrát, prostě jako člověk, co vyleze z konzervy...plus ten extrem teorie, a plus, musíš vykázat talent v kompozici, a to vůbec neni pr*el...chápeš, to je něco jineho, než za sebe poskládat čtyři akordy, a v nich tvořit nějakou melodickou linku.....
Reálnější je dostat se na Famu na zvuk (ale jako taky je to šílený), kde sice budeš studovat zvuk k filmu, ale ke skladbě to má strašně blízko, a budeš mít i lepší uplatnění....a možná se ke psaní někdy dostaneš....

Taky je potřeba si spočítat, kolik se u nás točí za rok filmů, a kolik lidí každoročně z těhle škol vylejzá s titulama...a kolik lidí bez štemplu se timhle zabejvá....viz. třeba Kájínek, a V.N. Bárta :-) Taky věc, že kdo u nás píše k filmům, tak má strašně moc hudebních aktivit kolem......třeba z poslední doby mě napadá Matásek....

Pak si řekneš, tak půjdu psát do světa....

a pak je potřeba si poslechnout geniální filmový skladatele - Hans Zimmer, Alan Silvestri, Basil Poledouris, Ennio Morricone, James Newton Howard - nikdo další mě teď zrovna nenapadá - fakt si projeď jejich tvorbu, a uvědomíš si, jak je to do prdele těžký, a že jen málokdo dokáže něco takovehleho napsat pro daný momenty filmu :-D

Já když třeba poslouchám zmiňovaneho Hanse Zimmera, tak jednoduše nechápu, kde se to v něm bere, nebo kam na to sakra chodí :-D
gootter

Příspěvek od gootter »

boolocks píše:...fakt si projeď jejich tvorbu, a uvědomíš si, jak je to do prdele těžký, a že jen málokdo dokáže něco takovehleho napsat pro daný momenty filmu...
No vidíš... :D A to mi to pířjde jako maličkost... nevím, ale mě to prostě tak příjde...
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

gootter píše:
boolocks píše:...fakt si projeď jejich tvorbu, a uvědomíš si, jak je to do prdele těžký, a že jen málokdo dokáže něco takovehleho napsat pro daný momenty filmu...
No vidíš... :D A to mi to pířjde jako maličkost... nevím, ale mě to prostě tak příjde...
Když ti to přijde jako maličkost, tak slož takových pár částí :-) a uvidíme
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Olihen

Příspěvek od Olihen »

ono vymyslet to invenční člověk dokáže,problem je,to nasamplovat/zapsat do not
Já mužu přesně vědět,že tam chci udělat pizzicato smyčce,aby tej skladbě daly zdání pohybu,a vim jak to má znít,ale nedokážu vystavět tu figuru správně,takže to tak znít nebude.To je o zkušenostech,ktere se nedaj získat jinak,než poslechem,čtením partitur a skládánim
Yamaha Motif XS8
Yamaha MOX6
gootter

Příspěvek od gootter »

Přesně tak.... neříkám, že vím všechno (vůbec ne), ale něco bych už složit uměl... :D Něco málo...
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“