Kondenzátor na potenciometr

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
60'Rock_N'_Roll

Kondenzátor na potenciometr

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

Četl jsem, ze kdyz se pridělá na poták kondenzátor, či odpor, pri stahování volume si zvuk zachová výšky a nezní tak uhuhlaně. Jeden kytarár mi poradil at si tam dám tyhle tranzistory: 102, 500V. Nepomohlo. Vyměnil jsem jich tam 7 a ani jeden nefungoval, tak jak sem si predstavoval. Byl rozdíl, ale malinkej. Furt byl ton uhuhlanej. Prý zálezí na délce kabelu. Tu mám nějakých 10,5 metru.

O tomto jsem četl tady: home-made/homemade-kytara-t10471-640.html

Poradíte mi tedy, jak to mám udělat, aby výsledek byl tak akorát..? Mám lespaula, jestli to pomúze a do lampy to jde pres 2 krabky.
Bummer
Kontaktovat uživatele:

Re: Kondenzátor na potenciometr

Příspěvek od Bummer »

Asi jsi myslel rezistory...

Obrázek
Gibson Explorer '76 RI Cort M600 BCS Cort EVL Z4 (R.M. ColorSound, R.M. Custom AlNiCo) Ibanez RG570CT (olše+javor, SD SH-5) DIMAVERY PB-320 Hardwire CM-2 Michalík Wah-Volume Boss GEB-7 Hardwire CR-7 Hardwire TR-7 Hardwire DL-8 Laney VH100R 2x12" DIY bedna s Celestion G12-65 Peavey Bandit 112 Sheffield USA fake Shure SM58 M-Audio MobilePre USB mkII M-Audio Firewire 410

Bias je slovo, ne zkratka.
60'Rock_N'_Roll

to asi ano, ale četl jsem, ze se ty hodnoty vybírají podle toho, jak je dlouhej kabel, aby to ten zvuk pak prý zbytečně neprasilo...je to poravda..?
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smrťokvítek »

(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: (❍ᴥ❍ʋ) :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Je to kompenzace kapacity kabelu. Kdyz stahnes hlasitost a mas tam dlouhou kabelaz bez bufferu (coz 10m urcite je dlouhe), tak tam vznikne RC filtr, ktery uzira vejsky.
1m obycejneho (kvalitniho, ale ne kosmickeho za miliony) kytaroveho kabelu ma kapacitu asi tak 70-90pF. Na 10m to tedy vychazi 700-900pf. Tech 500 co si tam daval je malo, zkus tam dat 1000pF (=1nf), nejakych 500V je zbytecne resit, na kondiku nikdy nebude vetsi napeti nez necely 1V. Nebo tam muzes dat 2x tech 560pF paralelne, pokud je mas doma, abys nemusel kupovat dalsi.
Hraju výhradně na šrot.
60'Rock_N'_Roll

a když tam dám 1200pF...co se stane..? bude tam těch výšek naopak víc než obvykle..? napadlo mne tam dát lehce navíc treba o 200-300...

a jako s kabelem roste pF, tak roste nějak i velikost odporu..?
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

60'Rock_N'_Roll

prosím, já tomu nerozumím. elektrina není doopravdy něco, čím bych se zabýval. :|

mě jen štve ten ubytek výšek a odkaz na wiki mi s tím nepomuze. pomuze mi věta: ne odop nech stejnej nebo ano dej tam odpor větší, ale intuice mi ríká, ze odpor tak asi zůstane stejnej... :?
Smrťokvítek
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

aha ten odpor co je na obrázku. Já myslel, že jestli roste odpor kabelu v závislosti na délce.

Podle toho co je v tom odkazu co jsem dával tam být nemusí (pro humbuckery). Mělo by stačit připájet tam paralelně kondenzátor cca 1000pf ale za nic neručím. Já to nikdy nezkoušel.

Mimochodem je to tam napsané proč dávat ten odpor do série nebo paralelně případně vůbec. Stačilo si to přečíst.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Klidne tam zkus dat tech 1200pF. Vyzkousis to a uvidis jestli ti to vyhovuje nebo ne. Nic se neznici, zmenit se to da vzdycky, a je to prace na par minut (obzvlaste na LP, ktery ma pokud se nepletu pristup k potakum zespoda, takze neni ani potreba sundavat struny a pickguard - jako u strata).

Vlastni odpor kabelu je pro kytarovy signal nezajimavy (neco jineho je vykonovy kabel do reprobedny). Pro kytaru je nejvetsi problem ta kapacita kabelu.

K tomu odporu co se dava spolu s tim kondikem paralelne = ja ho mam i n humbuckerovejch kytarach. Trochu to meni prubeh regulace, kdyz ubiras volume na kytare, tak se to zezacatku ztisuje pomaleji, proste ke konci drahy je ta regulace jemnejsi. Nekomu to vyhovuje, nekomu ne. Opet neni problem to proste zkusit.
Hraju výhradně na šrot.
rain
Odborník
Bandzone: http://bandzone.cz/hardrain
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rain »

Všechno je to hezké, ale já furt nějak nechápu na co máš kabel dlouhý 10,5 metru... Pokud hraješ na opravdu vlekém podiu, prosím, ale nikdy jsem osobně neměl a nepotřeboval kabel delší než 8m, běžně 4-6m. No a v dětském pokojíčku... Další věc - u dlouhého kabelu je prakticky nutnost mít buffer, ale to maniakům posedlým a zmanipulovaným jinýma truebypassmaniakama ani nezkouším navrhnout. Jinak mě osobně například vyhovuje že se zvuk při stáhnutí vohulmě trochu zatemní - tady ty všelijaká zapojení jsem zkoušel a ne e....
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Tip : Sixty rokenról podle mě má motanej ;)
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CzechJoker »

rain píše:Všechno je to hezké, ale já furt nějak nechápu na co máš kabel dlouhý 10,5 metru...
Omlouvám se za OT, ale už jsi viděl Chucka Berryho?
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

Bummer píše:Asi jsi myslel rezistory...
Ne, myslel kondenzátor:)

Jinak já to taky řešil a pak mi to dobře vysvětlil Abu:) Teď mam na volume paralelně 680pF kondenzátor a 220kΩ odpor, což jsou stejný hodnoty, jako se dávaj na American Deluxe Straty (schéma: http://www.fender.com/support/diagrams/ ... 00BPg2.pdf) a funguje to tak jak jsem si představoval:) Kábl používam 4-6 metrů. Klidně bych s tim ještě zkoušel laborovat, ale u strata je to s tim pickguardem hrozná otrava. Jestli to budeš dělat na LP, tak to je pohodička, tam tě při tom laborování žádný sundavání pickguardu otravovat nebude:) A kondíky nic nestojí.
60'Rock_N'_Roll

právě, taky bych rád experimentoval... koupil sem 2000pF, 1200pF, a na zkoušku sem zkusil 4700pF...

s tím souvisí další otázka, nemuze se něco stát, kdyz tam napálim 4700..? :?
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ne
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
termyx

Příspěvek od termyx »

takže, prosim vás, abychom si to ujasnili...

jako natvrdlej uživatel..co mam říct/ukázat kytarářovi, kterej taky neví o co jde, aby věděl, o co jde a já byl spokojenej a neztrácel výšky při staženym volume na kytaře?

prosím jasné a stručné výrazy a obrázky :lol:
to a to a za chvíli zas tohle
Plumm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Plumm »

termyx: Tak kytarářovi řekni, že je 100let za vopicema a ať se ve svym řemesle taky vzdělává a neni jak 40 let vyštudovaný obvodní doktoři, který se od doby ukončení svýho studia taky nenaučili absolutně nic novýho, páč nemaj potřebu a člověk tim pádem udělá líp, když sám sebe léčí podle informací, který najde na netu :D

Názvů to má hodně:) Rozhodně to vygooglíš třeba pod názvem "treble bleed control"
Jako obrázek mu buď ukaž oficiální Fender schéma pro American Deluxe modely: http://www.fender.com/support/diagrams/ ... 00BPg2.pdf
Nebo to, co tady postoval Bummer
Bummer píše:Obrázek
Ten váleček je odpor (resistor) a upravuje průběh ubývání hlasitosti při otáčení volume poťákem, ten hnědej čtvereček (případně v tom Fender schmenatu to je kroužek) je to, co tě zajímá - kondenzátor (capacitor) a podle zvolený kapacity upravuje ubývání vysokých frekvencí při zatahování volume. Jeho chování dobře napsal Abu:
Cim vetsi hodnota kondiku, tim mene se ztraceji vysky (kompenzujes tim kapacitu pripojeneho kabelu). ALE, kdyz das kondik moc velkej, tzn vyrazne vetsi nez je kapacita kabelu, tak se ti pri stahovani volume budou naopak vysky pridavat. Idealni je stejna kapacita jako je parazitni kapacita kabelu. U vetsiny slusnejch kytarovejch kabelu je to zhruba 70-100pF na 1m delky.
A to kam se zapojuje, je vidět na schématu:) Mezi packu, kam přichází signál ze snímače (z přepínače) a mezi packu odkud signál vychází na jack.
Resistor a kondenzátor jsou na sobě nezávislý a jestli tam chceš mít jenom kondík kvuli výškám, můžeš. Das ist alles :D
60'Rock_N'_Roll

tak ted to nechápu... :D

v gesu mu reknu, ze chci 2000pF a 4000pF a něco mi dá.... já radostnej, ze budu mít zase něco extrémního tam napájim oba dva do série tak aby bylo šest tisíc pF a hraje to hezky....na potácích byla císla 220, a na většim 420...tak si ríkám, rak pohoda...a pak se kouknu na fotku plumma a vidim, ze tam má šestset....a ríká, ze tam má šestset pF... :)

nevím netuším....hraje to hezky, tak co... :lol:
60'Rock_N'_Roll

hlavně mu rekni, ze ten kondík na pětset voltů....já to tak prve neudělal a vracel se je pak a měnil a prodavač to nějak nepobral a mýma laidskýma kecama byl tak vyčerpanej, ze kdyz uz sme to dokončili a já to všechno povrátil, prodavač rekl: "ten kluk mně naproto vysílil, jdu na cígo" :lol: :lol: :lol:

edit: ne pětset watů ale voltů, omlouvám se
Naposledy upravil(a) 60'Rock_N'_Roll dne 25.08.2010 0:34, celkem upraveno 1 x.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“