Jak naladit 12 ti strunnou kytaru

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
kaudia

Jak naladit 12 ti strunnou kytaru

Příspěvek od kaudia »

Dal jsem synovi k vánocům dvanáctku a myslel jsem,že mu udělám radost. Ale spíš jsem mu udělal naschvál :D , ladí ji už druhý den a z pokoje se linou nepředstavitelný zvuky. Sestku naladí za pár vteřin ale 12 mu vůbec nejde.Já jsem antihudební, takže taky nepomůžu. Může mi někdo popsat jako pro naprostého osla, detailně jak se naladí 12 ti struná kytara ? Nestačí pomyslné o oktávu.
Moc děkuji.

Pepa
woro90

Re: Jak naladit 12 ti strunnou kytaru

Příspěvek od woro90 »

Nejdřív naladíš struny laděné normálně (u E, A, D a G ty tlustší z páru, u H a E obě - jsou stejné) jako u šestky. Pak ladíš oktávové (tenké) struny podle flažoletu nad 12. pražcem jejich normálně laděné (tlusté) struny. Nakonec H a tenké E trochu rozladíš - jednu z páru nadladíš a jednu podladíš, jen o kousek, a to tak, aby dohromady dávaly tón, který ladí, ale modulovaný (jako u tremolo harmoniky). To není nutné, ale je to fajn tremolo efekt. Pokud je naladíš úplně přesně stejně, získá to zvuk bližší mandolíně, což je také fajn.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
kaudia

Příspěvek od kaudia »

Moc děkuju.

Pepa
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Jendoduše řečeno - dvojice strun je vždy naladěna na stejný tón, jako tomu je u šestky. Tedy od nejsilnější k nejtenčí struně to je EADGhe. U E, A, D a G je druhá struna (ta co je oproti šestce navíc) naladěna o oktávu výš, u h + e jsou struny pouze zdvojené.

Na nějaké modulace bych se radši vykašlal a naladil to vše normálně na tón. :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
miraslozil

Příspěvek od miraslozil »

Ono to podlaďování u H má něco do sebe,naladěné přesně nezní opravdu tak dobře jako mírně podladěné,samozřejmě jen tak o 10 centů z to'nu.U úplně přesně naladěné dvanáctky mi pořád něco "neladí".
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

To je věcí vkusu, mě se rozladěné sborové struny nelíbí ani u 12ky ani u mandolíny - je to pak takový "harmonium"...
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
60'Rock_N'_Roll

Příspěvek od 60'Rock_N'_Roll »

jednou jeden magor ukazoval ty dvojstruny laděné v intervalech. měl 8 kytar a kadzde z nich dvojstruny byly v jiném intervalu od sebe. Samozdrejmne co kytara to ten samý interval. Něco znělo hezky, ale něco príserně. :) :)

prekvapive septima nebyla az zase tak strasná....nejhorsi byla kvinta 8)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tak tohle je trochu OT, ale když tady píše 60'r'n'r - Hagström dělá osmitrunnou basu, kde jsou právě struny zdvojeny do oktáv jako u 12strunky a sami doporučují vyzkoušet kromě oktávového ladění i laděni do tercií, kvarty, kvinty či septim. Musí to být docela šílená věc.

Jinak souhlasím s Atkinsem, taky preferuju nerozladěné struny.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Centurion

Příspěvek od Centurion »

Já mám s dvanáctkama dlouholetý zkušenosti a musím říct že bez ladičky bych nedal ani ránu. Nejde o to že bych nenaladil ale o ten čas .) Navíc, když se hraje na nějaký pijatice (u ohně je to síla) tak se dvanáctka musí stále dolaďovat, ty oktávový struny hrozně reagujou na teplotu a zachvilku zní jak když hraješ na tenisovou raketu. Koupil jsem ladičku, takže teď už jen dolaďuju na "modrou" a je klid.

Chtěl jsem říct že bys mu měl dokoupit tu ladičku, ať si synátor taky zahraje.
Schneider classic nylon (siroteček)
Ovation applause
Seagull 12str (táborákové provedení)
Squier strat + Ashton Tele
Solton 50 + DOD Tec4
(nová výbavička)

CASIO CTK 3000 (kafemlejnek na oslavy)
Heligonka Josef Hlaváček (úžasná když chcete zpívat celej večer v C, po dědovi)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Žádnou ladičku - cvičit sluch! Ladění dvanactky je velmi dobrý domácí úkol
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Centurion

Příspěvek od Centurion »

Co muzikant, to názor. Je pravdy že za mejch mladejch let byly ladičky docela drahý a tak se ladilo na ouško. Takže mám nacvičeno. Ale stejně bych, mít tu možnost, volil tu ladičku. :) :D
Schneider classic nylon (siroteček)
Ovation applause
Seagull 12str (táborákové provedení)
Squier strat + Ashton Tele
Solton 50 + DOD Tec4
(nová výbavička)

CASIO CTK 3000 (kafemlejnek na oslavy)
Heligonka Josef Hlaváček (úžasná když chcete zpívat celej večer v C, po dědovi)
romank

Příspěvek od romank »

Dvanáctku ladím klasicky oktávově, ale když už je tady otevřené téma o ladění zeptám se: jaké zkušenosti máte s kapodastrem na dvanáctce - jak ho nasazujete ?
Já používám kapo Shubb a mám problémy s laděním pokud kapo nasadím klasicky mezi pražce tak jak to dělám na šestce. Mám z toho dojem, že mi kapodastr přes pražec víc natáhne tu silnější stunu z dvojice a tím se to rozladí. Pokud kapo míň utáhnu - nedělá to, ale ta tenká struna naprázdno drnčí. Řeším to tak, že dávám kapodastr přímo přes pražec, ale není to moc pohodlné na hraní - je tam málo místa na prsty.

Dík Roman
Furch D41-CM12
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Ta hmota (guma, plast, či dokonce korek) na rameni kapodastru musí být trochu pružnější než u běžných typů aby obsloužila obě struny.
romank

Příspěvek od romank »

No já jsem tu gumu měnil. U nás v hudebninách ale neměli originál Shubb, ale jen nějakou českou náhradu a ta mi nepřišla moc kvalitní. Taky ta výměna nepomohla. Zkusím to tedy objednat z netu.
http://shop.guitarpark.cz/Kapodastry/83 ... -R-12.html
Ještě jsem uvažoval o koupi kapo Trigger Dunlop, ale nevím jestli by to bylo lepší a nechce se mi vyhazovat 500 kč.
Furch D41-CM12
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Nevyhazuj ale vyzkoušej. :D Já mám velmi starý a jednoduchý capodaster "Jakl", guma je pružná a funguje celkem spolehlivě.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

romank píše:Dvanáctku ladím klasicky oktávově, ale když už je tady otevřené téma o ladění zeptám se: jaké zkušenosti máte s kapodastrem na dvanáctce - jak ho nasazujete ?
Já používám kapo Shubb a mám problémy s laděním pokud kapo nasadím klasicky mezi pražce tak jak to dělám na šestce. Mám z toho dojem, že mi kapodastr přes pražec víc natáhne tu silnější stunu z dvojice a tím se to rozladí. Pokud kapo míň utáhnu - nedělá to, ale ta tenká struna naprázdno drnčí. Řeším to tak, že dávám kapodastr přímo přes pražec, ale není to moc pohodlné na hraní - je tam málo místa na prsty.

Dík Roman
Mám zkušenosti jak se Shubbem, tak i s českou kopií B-Bush a vše chodilo zcela bez problémů. Vyzkoušeno na dvou dvanáctkách (Yamaha a Seagull). Je to jen o najití vhodné gumy a správného přítlaku.

PetrPeter 1975 - 2008
Tudy

Příspěvek od Tudy »

romank píše:jaké zkušenosti máte s kapodastrem na dvanáctce - jak ho nasazujete ?
Používám kapodastr G&W a nasazuju ho normálně mezi pražce - blíž k pražci, který má tvořit ten transponovaný "nultý"

Obrázek

http://www.harfa.com/kapodastry-a-slide/
B.C.Rich Tele (SH-4, RT1n), Yamaha FG-300A, Yamaha APX700-12. Line6 POD 2.3 +Floorboard
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Kapo vždy tam, kam by přišel prst - tedy blízko k pražci. Pak to nedrnčí ani když se to moc neutahuje a zbytečně se neopotřebovává ta guma.

Jinak Shubb je fajn, ale pokud hrozí nějaká šance že o kapo přijdete, doporučuji systém Jakl - je levnější a funguje velmi dobře, dá se s ním pracovat i jednou rukou. A pokud páskový, jedině Stagg za 25 Kč i s krabičkou, funguje stejně jako Dunlop za výrazně jinou cenu. Ten s sebou ale vozím jen jako záložní na půjčení, a pro španělkáře k Jaklovi beru i rovnou čelist.
tatis

Příspěvek od tatis »

Paige robí takýto capo.
Na Trigger som si dal pásky bužírky tak ako je to na tom Paige a zatiaľ to fachčí dobre.
Přílohy
Paige.jpg
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Tudy píše:
romank píše:jaké zkušenosti máte s kapodastrem na dvanáctce - jak ho nasazujete ?
Používám kapodastr G&W a nasazuju ho normálně mezi pražce - blíž k pražci, který má tvořit ten transponovaný "nultý"

Obrázek

http://www.harfa.com/kapodastry-a-slide/
taky můžu doporučit, G+W mám taky...

PetrPeter 1975 - 2008
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“