Stand by, přepínání výkonu
Pravidla fóra
-
Severin 852
Stand by, přepínání výkonu
Ahojte měl bych 2 otázky ohledně aparátů, které mají stand by a přepínání výkonu.
1. Když mám aparát který má stan by přepínač, tak při vytáhnutí kapelu z inputu se anodové napětí neodpojí, musím ho zase vypnout přepínačem?
2.Při přepínání výkonu (7,5W/15W) je lepší přepínat při zapojeném nebo odpojeném anodovém napětí?
1. Když mám aparát který má stan by přepínač, tak při vytáhnutí kapelu z inputu se anodové napětí neodpojí, musím ho zase vypnout přepínačem?
2.Při přepínání výkonu (7,5W/15W) je lepší přepínat při zapojeném nebo odpojeném anodovém napětí?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Re: Stand by, přepínání výkonu
Když máš aparát se stand-by, tak před zapojením nebo odpojením kabelu bys měl mít aparát právě ve stand-by režimu.
Přepínání výkonu je nejlepší provádět, když je aparát úplně vypnutý a až po přepnutí výkonu ho zapnout. Pokud potřebuješ nutně přepínat po zapnutí, je to lepší dělat ve stand-by režimu.
Přepínání výkonu je nejlepší provádět, když je aparát úplně vypnutý a až po přepnutí výkonu ho zapnout. Pokud potřebuješ nutně přepínat po zapnutí, je to lepší dělat ve stand-by režimu.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Mmmmmnt, to jakože NÁSTROJÁK mám vytahovat/zapojovat ve standby?Nero píše:Když máš aparát se stand-by, tak před zapojením nebo odpojením kabelu bys měl mít aparát právě ve stand-by režimu.
- Nero
- Rádce
No, nevím jestli sis toho všiml, ale když kabel zapojíš nebo vypojíš, tak to často v aparátu lupne nebo to vydává jiné pazvuky. A zrovna bych si teda nemyslel, že ty zvuky dělají aparátu dobře.
Takže bych s kabelem operoval buď ve standby nebo při úplném vypnutí.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Myslím, že to je mýtus, a kromě toho, že to dělá kravál, to ničemu nevadí. Není to o nic horší, než když cvakne relátko při přepnutí kanálu (já to dávám do standby jen když měním elektronky). Teoreticky by bylo snažší poškodit tranzistor. Jiná věc je kabel k repro.
To přepínání výkonu by mělo taky jít bezpečně za chodu, pokud v manuálu nepíšou něco jiného.
To přepínání výkonu by mělo taky jít bezpečně za chodu, pokud v manuálu nepíšou něco jiného.
- Nero
- Rádce
I kdyby to nevadilo aparátu, tak mým uším anokmensik píše:Myslím, že to je mýtus, a kromě toho, že to dělá kravál, to ničemu nevadí.
PetrPeter 1975 - 2008
To lupaní jak o něm byla řeč je vetšinou ve výstupním TR popřípadě koncových ELEKTRONKÁCH jsem samouk .. a mám s tím pár zkušenosti a věřte nebo ne při zapnutém zesilovači při odpojení kabelu je možné že vám bud odejde transformátor nebo začnou lítat blesky v elektronkách bacha na to ! koncák musí mít pořád zátěž .... ale spousta různých zesilovačů mají nějakou ochranu proti tomuhle kdyby kabel vypadl ale není to na dlouho takže .. ven a zase hned dovnitř !
Mluvilo se o nástrojovém kabelu, ne reproduktorovém.
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Pro přepnutí výkonu by mělo stačit Stand-by. Např. apraráty od Mesy to mají dobře vychytané, můžeš mít ma jeden kanál 50W a na druhý 100W a naopak /v případě Stiletta/. On bude asi rozdíl, jestli přepínáš 2/4 lampy a nebo pentoda/trioda. U toho druhého už jsem slyšel o vyhozených jističích v celém baráku při přepnutí za chodu
Osobně to s tím nástrojovým kabelem řeším takto, ale zároveň si nemyslím, že to má vliv na poškození aparátu...

Osobně to s tím nástrojovým kabelem řeším takto, ale zároveň si nemyslím, že to má vliv na poškození aparátu...

Bohužel nevím, na jaký aparát se přesně ptáš.Severin 852 píše: 2.Při přepínání výkonu (7,5W/15W) je lepší přepínat při zapojeném nebo odpojeném anodovém napětí?
Záleží to na typu zesilovače. Jestli je to nějaký Orange typu Tiny Terror, tak tam je to v podstatě fuk. Je to tam udělané jako přepínání výstupů anodového napětí z napájecího trafa, takže místo 325 V pro 15W přepneš na 180 V anodového napětí pro 7.5W. Ten přepínač je v podstatě ve stejném místě, jako přepínač stand-by... Jinak řečeno: kdyby měl středovou polohu standby, dalo by se přepínat 15W - standby - 7.5...
U jiného zesilovače to ale může být jinak, třeba jeden z mých (Matchless) má přepínání 15/30, ale jelikož má usměrňovací elektronku, tak to nejde udělat takto a přepínačem se vyloženě vypnou 2 koncové lampy. Má to tu výhodu oproti předchozímu popisu, že se nemění napětí pro celý zesilovač (včetně preampu) a zvuk se nemění, zatímco u tiny terror ano - dramaticky se mu mění napětí pro celý zesilovač.
Jiné postupy pro přepínání se používají třeba v Marshallech, ale jelikož jsi psal 7.5/15, tak tipuju nějaký Tiny Terror a tam je to - jak jsem psal - fuk.
TT má středovou polohu StandbyCybermuff píše:Jinak řečeno: kdyby měl středovou polohu standby, dalo by se přepínat 15W - standby - 7.5....
I´m wheels... movin´wheels
Dík za připomínku.Tonda píše: TT má středovou polohu Standby
Ono to tak u TT je i není:
1) starý kusy měly Standby na Power switchi. Vlevo od přepínače byl nápis Stby. Zesik se zapínal z 0 -> standby -> On. Přepínač 7<->15 byl nezávislý.
2) Nový kusy mají Power switch jenom Off<->On a Standby se přesunul na Power switch, který se přepíná 7->standby->15.
Co je lepší, to nechť si zvolí auditorium, skoro logičtější mi přijde ta stará verze, ale všechno funguje stejně. Možná rozhodla cena spínače - běžnější jsou ty s 0 uprostřed, tak to třeba udělali kvůli dostupnosti přepínače....
Vida, to jsem nevěděl, že mám "novou" verzi
No lepší je ta stará varianta - nemůže se stát, že se pustí power On a přitom druhý spínač není na Standby ale na některé "wattáži".. pokud teda někdo 100%ně vždy nevypíná přes Standby (a má tak jistotu správný polohy přepínače při následujícím zapnutí)
No lepší je ta stará varianta - nemůže se stát, že se pustí power On a přitom druhý spínač není na Standby ale na některé "wattáži".. pokud teda někdo 100%ně vždy nevypíná přes Standby (a má tak jistotu správný polohy přepínače při následujícím zapnutí)
I´m wheels... movin´wheels
Ano, tak to se s tebou shoduje dost lidí v zahraničních fórech - ta stará obecně vyhrává... Ale holt levnější přepínač vyhrává celou válku...