Ještě jedno rýpnutí ode mě. Co má na všech kytarách Eddie van Halen? Je to jednozvratné nebo dvojzvratné? A je to locking nebo non-locking?Bummer píše:Je jednozvratné a dá se seřídit jako dvouzvratné se všemi nevýhodami s ním spojenými + pár zdarma jako bonus (třeba vyšší dohnat).
Podívej se třeba na "true-dvouzvratná" tremola vycházející z FR a najdi pět rozdílů.
Uvědom si, prosím, rozdíl mezi výrazy locking a dvojzvratné, než sem začneš psát takové bludy.
Bigsby - jednozvratné i dvojzvratné. Non-locking.
Vibrola - dvojzvratné. Non-locking.
Jag/Jazz - výhradně dvojzvratné, s možností zablokování jako pevného struníku. Non-locking.
Strat - jednozvratné i dvojzvratné (původně dvojzvratné). Non-locking.
Floyd Rose na kytarách s prohlubní za kobylkou - dvojzvratné. Locking.
FR na Kramer Pacer či na Eddieho kytarách - jednozvratné. Locking
Wilkinson - dvojzvratné, na jednozvrat funguje blbě. Non-locking.
Kahler - dvojzvratné. Locking.
Ibanez Edge Zero a ZR - přepínání mezi dvojzvratným full-float, dvojzvratným centering, jednozvratným a blokovaným. Locking.
Ibanez Edge II - dvojzvratné. Non-locking.
Takže asi takový binec v tom je. Rozhodně neplatí, že bez zámků = jednozvratné. Drtivá většina tremol byla vymyšlena jako dvojzvratná (pro symetrické vibrato), a navíc existují (a prodávají se a jsou oblíbené) jednozvratné floydy.
A co to je "true-dvojzvratné"? Že se používá na děsně true hudbu znějící jako dvojité zvracení? To je v tom případě Wilkinson také, a z FR nevychází.
P. S.: Metal mám rád, tak prosím fanoušky Metallicy, aby mě nelynčovali.
edit: upravena chybka u Edge II