párák - homemade nebo Adam Hall

Dotazy, rady, zkušenosti ...
Odpovědět
Bospol

párák - homemade nebo Adam Hall

Příspěvek od Bospol »

Zdravím, chystám se pořídit si párový kabel. Doposud jsem měl mikrofony píchnuté přímo do mixáku...Takže jsem byl docela omezen umístěním mixu a tím i možností zvučit z lepšího místa v sále. Čeká mě teď v nejbližší době první větší akce co budu zvučit..asi pro 50-70 lidí a sál asi 7*15m. Chtěl bys se dostat z mixem asi do půlky sálu, 5 m před pódium. Co jsem si kde přečetl a viděl tak páráky jsou běžná věc..Ale určitě to má i svá úskalí, které je dobré, pro mě jako začátečníka, znát. Proto bych chtěl znalé poprosit o rady na co si dát pozor.
První věcí je už samotný párák..Hotový nebo si ho doma dodělat? (letovat umím celkem dobře)
např. Adam Hall 8 párů, XLR - XLR, 5 m 662,-
kabel sommer metráž 8+2, 1m - 149,- takže 5 m 745,- plus koncovky 16*60-80,- 1280,- takže 2000,-
Zvučím málo a nejspíš se na tom i nic nezmění a dost často ten párák asi ani nepoužiju. Takže bych se chtěl zeptat, jestli prostě nebude stačit ten Adam Hall. Nebo jestli mám čekat horší zvukové vlastnosti, vazbení atd.
Mechanicky mi na tom asi nezáleží, přeletovat se to dá vždycky, a mám vždy konenktory v záloze..

Moc děkuji za každou případnou radu, která mi pomůže se dostatečně připravit.
Jens Ludwig
Odborník

Re: párák - homemade nebo Adam Hall

Příspěvek od Jens Ludwig »

AH zas tak zlý nejsou, ale nečekej ot toho extra kvalitu - počítej s tím, že pokud chceš bejt 5m od podia, budeš potřebovat alespoň 10m páráků... - přecijen ten nebude nateženej vzduchem přímno, ale nude spíš kopírovat nějakej roh podlahy nebo tak něco... 5m páráček se používá leda tak na propojení pultu a efekťáku...

pokud nezvučíš extra moc, pořiď si nějakej hotovej (ne Omnitornic) - jinak do toho zainvestuješ x-násobě víc...

BtW: pořiď si alespoň 16-žil - aby si měl jak vstupy, tak i výstupy (ty potřebuješ minimálně 4 - MAINL, MAINR, AUX1, AUX2...) víc žil na drátu se nikdy neztratí - navíc může se stát, že se ti žíla zlomí - budeš mít náhradní...
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +

omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
dalabo

Příspěvek od dalabo »

optej se na www.zvukarina.cz
pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

AH máme a používáme (30m/28 + 4), který jsem předělal na 24 + 8.

Elektricky a tedy ani zvukově žádný rozdíl oproti Beleden, který patří do TOP třídy (bráno pro podmínky živého zvučení), nepozoruju.

Provedení jednotlivých párů je docela obstojné, oproti Beldenu chybí ocelová punčoška, takže je méně mechnicky odolný a díky tomu se taky lehce vyrobí prasečí ocásky, takže velmi doporučuju navíjení na buben, jinak strávíš mládí nad skládáním jako my, protože buben už pátý rok odkládám...

Někdo říká, že mu odcházejí páry - myslím, že je to spíš tím, že se k němu nechová jak by měl.
Při blbém zacházení odejdou páry v Beldenu, Klotzu či Taskeru taky !

Slabší jsou použité konektory, které, hlavně na stageboxu, odcházejí mechanicky.
Postupně, tak jak se rozbijou, je měním za Neutriky a po výměně již žádné problémy nenastávají.

Konektory na druhé straně (male) sice držej, ale jsou to dost nepovedené xindly - například průměr kolíčku (pinu) je o 0,07 mm větší než u RCA, Neutrik či Amhenol, takže u levných protikusů může vyrobit problém se spolehlivostí kontaktů.
Nicméně na maminkách v mixu (Neutrik) zatím problém nenastal.

Za pět roků, co jej používáme, nastal problém pouze u konektorů, jinak se docela drží (dával jsem mu rok, maximálně dva...) a za peníze, co stojí, myslím odvede dobrou práci.

Při výběru počítej s rezervou jak délky (5 metrů by mi kolikrát nestačilo ani jako přibližovák od bicích), tak i počtem párů - možná opravdu nějaký zničíš, bude potřeba víc návratů ap.

Jsi li zručný letovač a nevadí Ti vyšší pořizovací náklady, pak s konektory Neutrik a kabelem třeba Klotz chybu neuděláš a kabel budeš mít na věky věků

Amen
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Jens Ludwig
Odborník

tak tak - AH mam taky - mam taky 24+8 (30m) - kterej sem si předělal na buben.... už asi 4x mi ho přejeli autem - stále funguje v pohodě...

druhý minipárák mám též AH - je to 8+0 (15m) - použávám ho právě k bicím.. taky s ním nemám problém...

myslím, že za cený hotového AH nepořídíš ani konektory....

Bospol

Příspěvek od Bospol »

Tak nakonec všechno dopadlo trochu jinak. Koupil jsem si kabel od sommer 10m 14 párů. Konektory Hicon 28x celková cena 3900,- a doma si ho sletoval. Možná mně to vyšlo dráž než hotovka, ale mám to přesně tak jak potřebuju. Děkuju všem za rady.
Ještě bych měl dotaz: Jaksi nevím kam připojit celkové stínění kabelu?
Moc děkuju
Jens Ludwig
Odborník

kokud nemáš na jedný straně stagebox a na druhý straně multipin konektor, tak nikam...

pavel2
Odborník

Příspěvek od pavel2 »

Hicon XLR moc často nepotkávám, ale co si vzpomínám, tak vypadají seriózně.
Nějaký prodejce mi je nabízel o chlup dráž než co stojí Neutriky, kolik opravdu stojí nevím.

Sommer snad taky nebude nijaký průserový, takže jsi to asi udělal dobře.

Ať slouží :-)
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Bospol

Příspěvek od Bospol »

Abych pravdu řekl, tak ty Hicony jsou opravdu super. Neutrik mi připadal asi nejlepší ale po týdle zkušenosti asi měním názor. Kabel už je hotový. Udělal jsem si k němu stagebox. A s těma koncovka to byla práce jedna radost. Původně jsem si objednal koncovky adam hally, ale prodavač mi to rozmluvil. A jsem rád, že to tak dopadlo. Sice jsem zaplatil asi o 500,- víc, ale vůbec toho nelituju.
Odpovědět

Zpět na „Ozvučování a osvětlování“