Výběr klasické španělky

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
woro90-1

Re: Výběr klasické španělky

Příspěvek od woro90-1 »

shoooter píše:Kdyby to tak objektivně bylo, dávno by se dělaly elektriky se širokým plochým hmatníkem a každý by na ně hrál :-)
Dělaly se, ale odvál je čas. Protože se v současné době na elektriku hraje téměř výhradně trsátkem s bohatým využitím akordů a malým podílem tónů na prázdných strunách. Na hraní prsty je široký a plochý hmatník vhodnější, ale málo klasikářů a folkařů používá jako svůj koncertní nástroj elektriku. Na trsáko, zvláště na strumming, se pochopitelně víc hodí úzký a zakřivený hmatník, proto se objevuje na westernovkách a elektrikách. Ale v počátcích elektrické kytary se ještě počítalo s využitím elektricky zesílené kytary pro klasický styl hraní. Ty upadly v zapomnění, poněvadž kovové struny nejsou pod prsty tak příjemné a stejně neměly moc široké využití, zrovna probíhal obrovský boom jazzu a blues a příbuzných směrů, rodil se rock'n'roll, a každý chtěl hrát to nové, ne nějaké staré věci. Dnes ta myšlenka pokračuje, ale elektromagnetické snímání bylo nahrazeno piezoelektrickým a už se to ani nepovažuje za elektrické kytary, nýbrž byl vytvořen pojem silent kytara.

Podle mě máte pravdu oba. Ten užší hmatník je rychlejší a pohodlnější. Ten širší hmatník je rychlejší a pohodlnější. Každý v jiné situaci. To, že většina současných hudebních směrů upřednostňuje úzký hmatník, neznamená, že je lepší na všechno. Aniž bych na to byl zvyklý, když se pokouším o klasiku, hraje se mi lépe na španělku. A když třímilimetrovým trsátkem nutím struny, aby bolestně skučely v blues, dávám přednost úzkému hmatníku.
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Já bych do španělky na hraní k ohni nešel. Zkusil bych kompromis, westernovku s širším krkem a kovovýma strunama (Seagull - asi to zrovna není tvoje cenová hladina, Dowina, ...). Já jednu takovou mám, pořád se mi tam blbě poskládaj prsty na akord A, ale na klasickou elektriku s 43mm hmatníkem je to ještě horší. Kovové struny zní na táborácký odrhovačky určitě lépe než nylonky. A za chvilku si na různé šířky hmatníku zvykneš.
BTW můj osobní názor - není nad pohodlnost širokého hmatníku a nylonových strun.
O rychlosti se můžeme přít, ale nepřijde mi, že by byl P. de Lucia výrazně pomalejší (prsty + nylonky) než McLaughlin (trsátko + kovovky)
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

shoooter píše: A proč by westernovka měla být jen na hluché třískání? Dá se hrát prsty, trsátkem i prstýnky, a snad všechny styly. Je hlasitější a důraznější, a to ani nemusí mít .013 - .056 struny. Ten užší hmatník je rychlejší a pohodlnější.
Ale ja nerikam ze je..jen rikam, ze jsou i styly hrani na ktere se spanelka hodi vic, nez westernka. A krom toho rika, ze westernovku uz ma.
A taky, zvuk spanelky s nylonovyma strunama zadnou kytarou s kovovyma strunama nenahradis.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Atkins píše:nelze jen tak jednoduše říci, že "Ten užší hmatník je rychlejší a pohodlnější."....
Ano to nelze.
Lze ale jednoduše říct, že hráčů preferujících široký hmatník na neklasickou hudbu, je v řádu promile. A to často hrají na mikrofon. Akusticky (hlasitost průraznost) je westernovka zcela jinde, a prosdí se tak maximálně na párty mladých informatiků.
Obrázek
Často se třeba používají 12ti strunné kytary se 6ti strunami - pokud je fakt potřeba širokého hmatníku, je to dobré řešení.
Většinou je to ale kvůli anatomickým dispozicím (lopatama se na 43mm fakt hrát nedá) a nebo právě kvůli zvyku ze španělky.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Nero píše:Já bych doporučil C8. Ty MR mi přijdou jako povedené kytary, cleková úroveň je vzhledem k ceně fakt slušná.
opravuji C8 na C9. C8 za tuhle (novou) cenu nechci. C9 ma aspon masivni desku.
vidim to nakonec spis na Camps nebo Strunal.
nebo Ortegu, ale tu sem nevidel jeste...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ty jo, tak koukám, že mezi C8 a C9 je jen pár stovek rozdílu, když jsem na ně koukal posledně, tak tam bylo asi 1500 nebo možná i víc. Vzhledem k aktuální ceně rozhodně C9
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

hele, neco noveho. celomasiv. 6.5k. hmm....
http://kytary.cz/francisco-domingo-fg-27/HN114024/
Obrázek
edit: i fg 26 je celomasiv
http://www.thomann.de/de/francisco_domi ... guitar.htm
lasan

Příspěvek od lasan »

Prodávám, mnou vyrobenou spanelku je to celomasiv predni deska je z alpskeho rez. smrku, zadni deska a luby jsou z javoru, krk mahagon sappeli, hmatník a kobylka z palisandru, povrchová uprava je rucne lestená šelaková politura struny savarez, prodávám ji za krásnou cenu 7500Kc.
vice info podám je tu moznost sjednani schuzky a prehrání kytary
kdyztak piste na email: p.lasan@seznam.cz
Přílohy
P6170847.JPG
P6170851.JPG
P6170848.JPG
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Vždycky mě šokuje když někdo dá inzerát s možností vyzkoušení a nenapíše KDE je ta možnost vyzkoušení... On je taky rozdíl jestli je to v Hodoníně, nebo v Aši. Ale kytara vypadá pěkně.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
lasan

Příspěvek od lasan »

Omlouvám se je to Jičín a je i moznost Hradec Králové.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Na inzerci je zde sekce Tržiště.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Kuliman

Příspěvek od Kuliman »

mě osobně hodně záleží na rádiusu, musí mi padnou pěkně do ruky, jinak mám rád úzký krky
Ibanez Iron Label, ENGL Thunder, Blackheart, Epiphone, Yamaha, Korg, Boss, Dunlop, M-Audio, Planet Waves, ORX

Die liebe ist ein wildes tier. (Rammstein - Amour)
Jester
Rádce

Příspěvek od Jester »

Kuliman píše:mě osobně hodně záleží na rádiusu, musí mi padnou pěkně do ruky, jinak mám rád úzký krky
Opravdu na rádiusu? Nebo na profilu krku? Španělka má totiž hmatník rovný jako když střelí, tj. rádius nekonečný.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Jester píše:
Kuliman píše:mě osobně hodně záleží na rádiusu, musí mi padnou pěkně do ruky, jinak mám rád úzký krky
Opravdu na rádiusu? Nebo na profilu krku? Španělka má totiž hmatník rovný jako když střelí, tj. rádius nekonečný.
Už existují i výjimky - http://kytary.cz/la-patrie-hybrid-cw-bl ... /HN105661/ Třeba se kulimanovi líbí právě takové nástroje :wink:

I když asi spíš myslel profil krku...

PetrPeter 1975 - 2008
Kuliman

Příspěvek od Kuliman »

teďka sem se ztratil :D je rádius tvar průřezu krkem?
Ibanez Iron Label, ENGL Thunder, Blackheart, Epiphone, Yamaha, Korg, Boss, Dunlop, M-Audio, Planet Waves, ORX

Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ne. Radius je prohnutí hmatníku.

Obrázek

PetrPeter 1975 - 2008
Kuliman

Příspěvek od Kuliman »

aha, tak to se omlouvám, spletl sem si to, myslel jsem ten profil :D

Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“