Reaper
Pravidla fóra
Reaper
Ahoj, nemáte prosím vás někdo větší zkušenosti s programem Reaper? Používám verzi 2.44 a mám následující dotaz - pokud nahraji např. dva tracky a každý bude hrát do jiného kanálu (L a P) nevíte prosím vás jak udělat, aby se oba tracky uložily do jednoho wav souboru a ne každý zvlášť? Omlouvám se, jestli zde podobné téma je, ale o Reaperu samotném jsem zde nic nenašel. Děkuji za dopověď, Děda.
Re: Reaper
Když máš dvě mono stopy L a R, tak prostě dáš render a měl by se celý projekt vyrenderovat do jedné stereostopy...
Pokud v projektu máš i další věci, tak ty dvě stopy označ jako SOLO, vyrenderuj a následně vlož do projektu a původní smaž
Pokud v projektu máš i další věci, tak ty dvě stopy označ jako SOLO, vyrenderuj a následně vlož do projektu a původní smaž
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A
- pupack
- Bandzone: pupack
- Kontaktovat uživatele:
FILE - RENDER
pak ti vyskočí zhruba toto:

pod cestou kam se to má uložit máš dvě zaškrtávátka, když je necháš prázdná, a zatrhneš RENDER MASTER MIX
tak ti to vyexportuje jako mix do jednoho wav
pak ti vyskočí zhruba toto:

pod cestou kam se to má uložit máš dvě zaškrtávátka, když je necháš prázdná, a zatrhneš RENDER MASTER MIX
tak ti to vyexportuje jako mix do jednoho wav
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
No ja bych predne Dedovi poradil, at pouzije novejsi verzi Reaperu, od 2.44 se toho nemalo menilo, posledni verze je 3.73 a na dvere tuka 4.0 (kazdym dnem bude vydana). Je dost mozny, ze ten pupackuv dialog se mu tam vubec neobjevi.
Nutno jeste dodat, ze pokud ma jedna stopa hrat z jednoho kanalu a druha z druheho, tak musi byt spravne nastavena panorama u kazde stopy, ale to Deda asi vi. Pak uz opravdu staci vyrenderovat, vysledkem renderu by z defaultniho nastaveni mela byt stereo stopa (ktera respektuje nastaveni panoramy jednotlivych stop v projektu).
Nutno jeste dodat, ze pokud ma jedna stopa hrat z jednoho kanalu a druha z druheho, tak musi byt spravne nastavena panorama u kazde stopy, ale to Deda asi vi. Pak uz opravdu staci vyrenderovat, vysledkem renderu by z defaultniho nastaveni mela byt stereo stopa (ktera respektuje nastaveni panoramy jednotlivych stop v projektu).
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Děkuji moc za rady
Jenom k nové verzi - je to zatím dočasné. Tohle je pro provizorní nahrávání 
Novejsi verzi staci sosnout, ten program je v podstate zadarmo, takze s upgradem bych nevahal 
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi tímto Reaprem?
$150: full commercial license
$40: discounted license
Snažil jsem se vyklikat tabulku na porovnání verzí, ale nějak jí tam nemají...
myslim, ze zadny rozdil neni. jen kdyz zacnes vydelavat na tom, co delas reaperem, musis zaplatit tu komercni licenci (mozna to rikam blbe, ale tak nejak sem to pochopil).
edit: tak je to malicko jinak:
edit: tak je to malicko jinak:
You may use the discounted license if any of the following is true:
* You are an individual, using REAPER only for personal use.
* You are an individual or business, using REAPER for commercial use, and the yearly gross revenue does not exceed USD $20,000.
* You are an educational or non-profit organization.
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
Janekzz píše:Nevíte někdo jaký je rozdíl mezi tímto Reaprem?
žádný, přímo tam píšou že se jedná vždy o stejnou verzi, jen je rozdíl v licenci, že přiznáš komerční použití a zaplatíš 150 nebo 40 pro personal use
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
To je parádní.
Jaké to je v porovnýní s Cubase? Ten dělá nějakou verzi za cca 3500,-...
- pupack
- Kontaktovat uživatele:
Určitě Ti nějaký Cubase user odpoví líp, ale troufnu si tvrdit, že Reaper by ti na 90% věcí měl postačovat.Janekzz píše:To je parádní.
Cubase tu je "dlouho" takže má určitě vychytané spousty věcí, hlavně co se pohodlnosti práce týká, určitě má skvělé VSTčka přímo v sobě, různé svoje nástroje, automatizace atd, práce s midi bude asi hlubší než u Reaperu atd atd.
Ale dokážu si představit, že Reaper- byť třeba s Cubase 5 (14,500 kč) není uplně konkurentem, se dá lehce srovnávat s odlehčenýma (3,500 kč) verzema Cubase, a když vezmeš v potaz cenu 40 babek (cca 700kč)/užitkovost, je defacto bezkonkurenční. Osobně Reaper používám ve spojení s Audacity (změna výšky, tempa atd) a zatím se mi nestalo, že bych nemohl udělat co bych chtěl. Hlavně, dneska v době VST pluginů, ti defacto jednoduchý holý DAW stačí....záleží jak ti vyhovuje jeho prostředí, popř. rychlost, harw. náročnost a ostatní "okrasní" a doplňující funkce..
Bezny domaci nahravac vubec nemusi resit, jestli Reaper/Cubase neco umi nebo ne. Cubase ma (zvlaste v tech drazsich verzich) pribaleny nejake VSTi nastroje, ale neni to nic naprosto zasadniho. Naopak Reaper nema zadne omezeni na pocet stop jako napriklad Cubase LE a konkretne ten LE treba neumi Freeze, coz je podle me zasadni funkce. V Reaperu zas hodne lidi kritizuje ne tak promakanej sekvencer jako u Cubase, ale vzhledem k tomu, ze ja MIDI pouzivam jen na bici a obcas nejaky jednoduchy klavesovy party, tak me to netrapi. Zbytek je spis o tom, jaka filozofie ovladani cloveku sedne. Spousta lidi presla z ProTools nebo Cubase na Reaper a jsou spokojeni, jini by naopak spokojeni nebyli a zustavaji u svyho.
Jinymi slovy rekl bych, ze Reaper je po vsech strankach lepsi nez Cubase LE, ale u tech dospelejsich verzich uz je to budto jedno (pro zacinajici uzivatele), nebo (pro profiky) natolik slozita a specificka otazka, ze o tom rozhoduji i pro normalniho smrtelnika nevyuzitelny funkce. U LE ma zas ale clovek vyhodu, ze pri upgradu na vyssi verze muze mit zajimavejsi cenu. Proto je podle me dobry vyzkouset si obe prostredi a rozhodnout se, ve kterym bude clovek pracovat.
Jinymi slovy rekl bych, ze Reaper je po vsech strankach lepsi nez Cubase LE, ale u tech dospelejsich verzich uz je to budto jedno (pro zacinajici uzivatele), nebo (pro profiky) natolik slozita a specificka otazka, ze o tom rozhoduji i pro normalniho smrtelnika nevyuzitelny funkce. U LE ma zas ale clovek vyhodu, ze pri upgradu na vyssi verze muze mit zajimavejsi cenu. Proto je podle me dobry vyzkouset si obe prostredi a rozhodnout se, ve kterym bude clovek pracovat.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- pavlii
- Globální moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Velmi pěkné!
P.
P.
Dám na Vás a zkusím ten Reaper, co jsem tak koukal tak se o něm píše hodně, takže předpokládám spokojenost. Mám ho tedy stáhnout z toho jejich webu, on mi pak bude fungovat 30 dni jako trial a pak se nějak přes paypal vyrovnam a oni mi pošlou licencni kod. Je to tak?
Nevíte jestil se po těch třiceti dnech blokne, nebo jak se to zachová?
Reaper je jen o tvé dobré vůli. Po zkušební době funguje zcela normálně (jenom při spuštění musíš pár vteřin přetrpět oznámení, že je to trial), takže není problém ho zkoušet třeba i dýl, než se rozhodneš jim zaplatitJanekzz píše:Dám na Vás a zkusím ten Reaper, co jsem tak koukal tak se o něm píše hodně, takže předpokládám spokojenost. Mám ho tedy stáhnout z toho jejich webu, on mi pak bude fungovat 30 dni jako trial a pak se nějak přes paypal vyrovnam a oni mi pošlou licencni kod. Je to tak?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
Jeste dodam, ze ten trial je plne funkcni, neni to zadna omezena verze. A opravdu jde pouzivat i po tech 30 dnech (na zkusebnovym pocitaci se podelal cas a ukazovalo mi to, ze evaluuji uz asi 400 dnu nebo co
)
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Mám takovou banální otázku, ale nemůžu v Reaperu najít eq
Jako pro každou stopu ("mix pult") Je tam něco takového, nebo to musím dělat přes VST na každou stopu zvlášť?
Neni problem na kazdou stopu zavesit ReaEQ (nebo jak se to jmenuje).
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
jo jasny, to vim... Myslel jsem každá linka nad volume klasický korekce jako na mixu. Aby to bylo lépe po ruce...