Hrajete akord F-dur v barré, nebo ne?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

Jak hrajete F-dur?

Můžete vybrat 1 možnost

Zobrazit výsledky

jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Hrajete akord F-dur v barré, nebo ne?

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Zdravím,

tak mě z dlouhé chvíle napadlo zeptat se jak ho kdo hraje... Já osobně ho hraju v barré, ale je to pouze tím, že v barré jsem se ho naučil a hrát ho bez barré (či jak to pojmenovat) mi prostě nejde :roll:

Jinak tedy všimnul jsem si že většina kytaristů ho právě v barré moc nehraje, čím to je? V čem je vůbec zásadní rozdíl v typu jeho držení?
Naposledy upravil(a) jakub.kubaaa dne 24.01.2011 1:16, celkem upraveno 1 x.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Re: Hrajete akord F-dur v barré, nebo ne?

Příspěvek od McKozias »

v 99% pripadu chytnu spise velke barre, tim malym to hraju docela zridka, nemam potrebu...radis chytnu to velke z ktereho muzu prejit do dalsich barecek, vtom malem barre hmatu jsem nenasel ZATIM zadnou vyhodu
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Malé barré má výhodu, že není třeba tak silně mačkat struny, popřípadě se tomu malému barré dá zcela vyhnout. To člověk ocení, pokud hraje delší dobu (v kuse), má silnější struny a nehodlá si oddělat šlachy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

V který poloze myslíš? V I., III., V., VIII., nebo X. To je zase dotaz. :roll: :roll:
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

To je zase dotaz.
Takový ehm, Kubovský :lol: :lol: Hraju "F" (ostatně jako jiné akordy), tak jak je v dané skladbě a situaci nejvýhodnější.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
huxd

Příspěvek od huxd »

Hrál jsem hodně na 12str. akustiku a F v 1.poloze pouze malým barré, velké jsem prostě neumáčkl. Teď se toho nemůžu zbavit a spíš beru tón F na tlustym éčku, pokud je to nutný, palcem levačky :oops:
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Používám "velké barré" všude kde to jde, stratovská mezura 11 struny v standard E naučí vaše šlachy poslouchat :D, ale nikomu to nedoporučuji. Na sílu by se hrát nemělo. Pravda je, že když hraji na akustickou kytaru, tak je F dur po nějaké době už unavující.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
filo01

Příspěvek od filo01 »

Ahoj, začínal jsem na klasice a tam jsem téměř výhradně hrál v 0. poloze malé barré, což vidím zpětně jako nevýhodu, protože velké barré mi pak dělalo problémy. Nezněly všechny struny, "bříškama prstů jsem je nepokryl, vždycky se nějaký ocitnul v mezeře mezi články ;) Takže pokud někdo začíná, doporučuju neupnout se na jedno, ale průběžně střídat malé i velké.
Z pohledu hry v nulté poloze má pro mě malé barré význam hlavně při střídání s C, zdá se mi to přirozenější.
Squier Affinity Strat Junior HSS, Jet JS-300Mini, NuX Mighty Plug Pro, Mooer GWU4, Focusrite 2i2 3rdgen, Zoom AMS-22, Shure SRH-840A, JBL LSR 305P MKII, iLoud, iPad + pluginy
Zejus

Příspěvek od Zejus »

pokud nemusim tak nehraju bare ani jedno....ctyri prsty ctyri struny...pokud se to ale do pisnicky nehodi tak to bare preziju :D
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Velke barre. S dvanactkama ale i desitkama to ma fajny zvuk. Takovy drrrrbrrrrvrrrr
Hodně budem někde...
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Zatím většinou malé, ale už se přeučuju na velké, právě abych mohl pak rychle letět na nějaký další pouhým posunutím.
Ale i Atkins má pravdu v tom, že je vhodné to vybírat podle situace (kdybych například hrál A F Dm, tak nemá cenu to tam celé skládat, když se pak stejně rozložím a posunu dolů...)
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
SUK
last.fm: last.fm/user/sukcz
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SUK »

Jak se vubec hraje to maly? Ja si muzu ukroutit ruku jak chci a proste to nezahraju (a uz vubec ne s palcem na Ecku)
Hodně budem někde...
Mjkl
last.fm: Mjkl666
Bandzone: Mjkl666
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mjkl »

Já to hraju většinou tím velkým, protože ten první se mi blbě chytá (viz. kytara.cz první vygenerovaný F akord)...

Velká baré mi nedělají problém... naučil jsem se to na NEM od metallicy jak je tam ta pasáž na ty baré v první minutě skladby, člověk se to na tom naučí přehazovat... Já teď momentálně nevím co bych si bez baréček počal... A nejlepší možnost jak se je naučit je si to odvodit z powerchordů, které jsou logicky vykradené baréčka...
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Já jak kdy a kde. Pokud neměním z/ do dalšího barré akordu, tak hrajů malé barré a palcem tlumím tlusté e, pokud je barréček víc, tak kvůli rychlosti a pohodlnosti hraju velké.
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
subroofer

Příspěvek od subroofer »

Barrečka moc nehraju, navic hodne pouzivam ladeni G struny do Fis, coz mj. vede k uplne jinym uvolnenym akordum (E dur je v tu chvili E moll a E dur se drzi hmatem A dur, A moll se drží hmatem D moll). A to F-ko, to se musi s barre i tady... Takže sorry za OT. :P
Je to vážně sranda a s tím používáním to myslím uplně vážně. největší inspirace. Zkuste to :wink:
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster
http://www.citizen37.com
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Red Bull píše:Používám "velké barré" všude kde to jde, stratovská mezura 11 struny v standard E naučí vaše šlachy poslouchat :D, ale nikomu to nedoporučuji. Na sílu by se hrát nemělo. Pravda je, že když hraji na akustickou kytaru, tak je F dur po nějaké době už unavující.
Já si právě pamatuju, že když sem se učil akordy tak mi Fko ve velkém barré právě vůbec nešlo pořád, měl jsem to na akustice a ještě na dvanáctách a fakt asi dva měsíce jsem ho nemohl pořádně domáčknout... Ale od té doby to jde v pohodě

Atkins píše:
To je zase dotaz.
Takový ehm, Kubovský :lol: :lol:
No děkuju :lol:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
whisoure
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dondak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od whisoure »

Klobouk píše:pokud je barréček víc, tak kvůli rychlosti a pohodlnosti hraju velké.
Malých může být taky víc za sebou :)
Fender Am. Deluxe JAZZ 08'|Greco Jap. PRECISION 76´|Fender Am. Deluxe DIMENSION HH V 13'|Breedlove RETRO D/ERe 08'|Squier Affinity TELECASTER 13'|Stamar DREADNOUGHT ?? :D
https://facebook.com/stevensofficialpage
Markbass LITTLE MARK TUBE|Ampeg SVT-212AV|Hartke HD210
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Já řekl, že nemůže? Píšu, že kvůli pohodlnosti a rychlosti je hraju jako velké.
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Kid B

Příspěvek od Kid B »

S velkým barré mám spíš problémy u F moll, než dur. Sice to umáčknu, ale pak mě po chvilce docela bolí ruka. Po delším hraní bych si asi odrovnal šlachy :(
lei

Příspěvek od lei »

O všech akordech platí to takřka to samé: hrajou se většinou tak, jak je to komu pohodlnější, závisí to samozřejmě na tom, jaké akordy a jejich hmaty jsou před a po, ale i na osobním vkusu. Rozhodně bych však nezapomínal na to - a to tady nezaznělo - , že týž akord má při různých hmatech různý zvuk. Taky proto záleží, v jakém kontextu kytara hraje, v doprovodech je třeba velké barré u F takřka nutností kvůli primě v nízké poloze, při vyhrávkách a výplních to zas nehraje takovou roli a naopak je možno využívat při pohodlnějším hmatu malého barré, popřípadě úpně bez barré, rozličné ozdoby (střídavé a průchodné tóny).
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“