tak mě z dlouhé chvíle napadlo zeptat se jak ho kdo hraje... Já osobně ho hraju v barré, ale je to pouze tím, že v barré jsem se ho naučil a hrát ho bez barré (či jak to pojmenovat) mi prostě nejde
Jinak tedy všimnul jsem si že většina kytaristů ho právě v barré moc nehraje, čím to je? V čem je vůbec zásadní rozdíl v typu jeho držení?
Naposledy upravil(a) jakub.kubaaa dne 24.01.2011 1:16, celkem upraveno 1 x.
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
v 99% pripadu chytnu spise velke barre, tim malym to hraju docela zridka, nemam potrebu...radis chytnu to velke z ktereho muzu prejit do dalsich barecek, vtom malem barre hmatu jsem nenasel ZATIM zadnou vyhodu
Malé barré má výhodu, že není třeba tak silně mačkat struny, popřípadě se tomu malému barré dá zcela vyhnout. To člověk ocení, pokud hraje delší dobu (v kuse), má silnější struny a nehodlá si oddělat šlachy.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
Hrál jsem hodně na 12str. akustiku a F v 1.poloze pouze malým barré, velké jsem prostě neumáčkl. Teď se toho nemůžu zbavit a spíš beru tón F na tlustym éčku, pokud je to nutný, palcem levačky
Používám "velké barré" všude kde to jde, stratovská mezura 11 struny v standard E naučí vaše šlachy poslouchat , ale nikomu to nedoporučuji. Na sílu by se hrát nemělo. Pravda je, že když hraji na akustickou kytaru, tak je F dur po nějaké době už unavující.
"MOJO" kills modern music...
Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]
Ahoj, začínal jsem na klasice a tam jsem téměř výhradně hrál v 0. poloze malé barré, což vidím zpětně jako nevýhodu, protože velké barré mi pak dělalo problémy. Nezněly všechny struny, "bříškama prstů jsem je nepokryl, vždycky se nějaký ocitnul v mezeře mezi články Takže pokud někdo začíná, doporučuju neupnout se na jedno, ale průběžně střídat malé i velké.
Z pohledu hry v nulté poloze má pro mě malé barré význam hlavně při střídání s C, zdá se mi to přirozenější.
Zatím většinou malé, ale už se přeučuju na velké, právě abych mohl pak rychle letět na nějaký další pouhým posunutím.
Ale i Atkins má pravdu v tom, že je vhodné to vybírat podle situace (kdybych například hrál A F Dm, tak nemá cenu to tam celé skládat, když se pak stejně rozložím a posunu dolů...)
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Já to hraju většinou tím velkým, protože ten první se mi blbě chytá (viz. kytara.cz první vygenerovaný F akord)...
Velká baré mi nedělají problém... naučil jsem se to na NEM od metallicy jak je tam ta pasáž na ty baré v první minutě skladby, člověk se to na tom naučí přehazovat... Já teď momentálně nevím co bych si bez baréček počal... A nejlepší možnost jak se je naučit je si to odvodit z powerchordů, které jsou logicky vykradené baréčka...
Já jak kdy a kde. Pokud neměním z/ do dalšího barré akordu, tak hrajů malé barré a palcem tlumím tlusté e, pokud je barréček víc, tak kvůli rychlosti a pohodlnosti hraju velké.
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Barrečka moc nehraju, navic hodne pouzivam ladeni G struny do Fis, coz mj. vede k uplne jinym uvolnenym akordum (E dur je v tu chvili E moll a E dur se drzi hmatem A dur, A moll se drží hmatem D moll). A to F-ko, to se musi s barre i tady... Takže sorry za OT.
Je to vážně sranda a s tím používáním to myslím uplně vážně. největší inspirace. Zkuste to
VOX AC30 H2 / KEMPER PROFILING AMP | SQ J. Mascis Jazzmaster | Fender Modern Player Jazzmaster http://www.citizen37.com
Red Bull píše:Používám "velké barré" všude kde to jde, stratovská mezura 11 struny v standard E naučí vaše šlachy poslouchat , ale nikomu to nedoporučuji. Na sílu by se hrát nemělo. Pravda je, že když hraji na akustickou kytaru, tak je F dur po nějaké době už unavující.
Já si právě pamatuju, že když sem se učil akordy tak mi Fko ve velkém barré právě vůbec nešlo pořád, měl jsem to na akustice a ještě na dvanáctách a fakt asi dva měsíce jsem ho nemohl pořádně domáčknout... Ale od té doby to jde v pohodě
Atkins píše:
To je zase dotaz.
Takový ehm, Kubovský
No děkuju
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Já řekl, že nemůže? Píšu, že kvůli pohodlnosti a rychlosti je hraju jako velké.
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
S velkým barré mám spíš problémy u F moll, než dur. Sice to umáčknu, ale pak mě po chvilce docela bolí ruka. Po delším hraní bych si asi odrovnal šlachy
O všech akordech platí to takřka to samé: hrajou se většinou tak, jak je to komu pohodlnější, závisí to samozřejmě na tom, jaké akordy a jejich hmaty jsou před a po, ale i na osobním vkusu. Rozhodně bych však nezapomínal na to - a to tady nezaznělo - , že týž akord má při různých hmatech různý zvuk. Taky proto záleží, v jakém kontextu kytara hraje, v doprovodech je třeba velké barré u F takřka nutností kvůli primě v nízké poloze, při vyhrávkách a výplních to zas nehraje takovou roli a naopak je možno využívat při pohodlnějším hmatu malého barré, popřípadě úpně bez barré, rozličné ozdoby (střídavé a průchodné tóny).