Postup výuky na kytaru

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
Odpovědět
blackwhite81

Postup výuky na kytaru

Příspěvek od blackwhite81 »

Postup výuky hry na kytaru
Zdar , začínám se učit na kytaru a narazil jsem na problém s kterým se setkala asi většina lidí ,která nemá učitele hudby a to je čím vlastně začít??? Dlouho jsem tápal a tak jsem si sestavil tento postup , který jsem dal dohromady z informací ,které jsem pochytil tak různě na netu. Zajímá mě váš názor jestli je to dobrý postup (vynechal jsem schválně hudební teorii) a pokud by jste měli nějaké výtky tak prosím o váš názor.

1) naučit se osm základních durových a mollových akordů a přehazovat je mezi sebou
2) hrát písně založené na osmi základních dur a moll akordů
3) cvičit roztahování prstů jako příprava na power akordy
4) naučit se power akordy
5) hrát písně založené na power akordech
6) naučit se základní durové a mollové baré akordy (je jich šest)
7) hrát písně založené na všech akordech, které jsem se dosud naučil (základní,power,baré)
8) naučit se pentatoniky a pilovat orientaci na hmatníku
9) primitive blues a rock
10) hrát ,hrát a hrát oblíbené songy

Další věc , zajímalo by mne jak dlouho jste se učili přehazování osmi durových a mollových základních „trampských“ akordů . Dále pak baré akordy to je kapitola sama pro sebe , slyšel jsem že někdo se je naučí za dva týdny a někdo je pořádně neumí ani po roce hraní.

Díky za názory Filip
Kůň

Re: Postup výuky na kytaru

Příspěvek od Kůň »

To je jak ten "trénink", co tu nedávno někdo psal.

Bod 10 stačí ;)
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Nemyslím, že bys musel nějak striktně dodržovat to pořadí, klidně se pentatoniky uč dřív, než barré, nebo powery, záleží jenom na tom, co ty v tu chvíli budeš potřebovat/chtít. Vezmeš si song odpovídající tvojí úrovni, prostuduješ, co všechno musíš ovládat, aby ses do něj mohl pustit a jedeš.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Nemám nějaké výtky, spíš připomínky. Roztahování prstů před powery nepovažuji za nezbytné. Neřídil bych se návodem doslova, nemá cenu hrát jenom to nebo jenom ono. Základní akordy jsou opravdu základ, naučit se je a přehozovat je otázka chvilky. Plynulost a správný rytmus při hře a přehazování je už něco trochu jiného a pyluje se časem, resp. ne časem, ale cvičením. Stejně tak barré. Za dva týdny se je někdo možná naučil, ale rozhodně ne tak aby něco pořádně zahrál (možná lehkou písničku na měkkých strunách), zase záleží na tom jak často a dlouho cvičíš. K návodu přistupuj jako k nějaké osnově, které se budeš držet, ale sem tam uhneš. Určitě si přičichneš k pentatonické stupnici i barréčkům dřiv. Podobnou osnovu jsem tu ostatně už psal, viz hrani-na-kytaru-tabulatury/online-kytar ... ml#p383217 .
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Ale tak více méně ten plán má smysl - jen asi není třeba postupovat postupně, lepší je dělat víc věcí najednou. Hlava a ruce si tak odpočinou a zabývají se jinými věcmi. Třeba pentatoniky i barré pomůžou k orientaci na hmatníku, když umíš barré, umíš automaticky powerchordy atd.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Tedy, aniž bych chtěl nějak polemizovat nad smysluplností takovýchto "navodů" - máme přeci osvědčené kytarové školy např.
Mladý pán kupř. zcela opomenul cvičení pravé ruky, uhozy, prstovou techniku a rytmus.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Klobouk

Příspěvek od Klobouk »

Asi to bral jako samozřejmost, bez pravé ruky se nikam nepohneš, nebo je to zahrnuto v "hraní písniček ..." , ale jinak správná připomínka.

Nebo tím narážíš na odkaz ode mě? V tom případě vlastně taky správně, ale to jsem bral jako samozřejmost, já neprocvičoval rytmus a pravačku celkově nějak zvlášť, vždycky až "za běhu" na konkrétních písních, když s tím ale někdo má problémy, tak se tomu nevyhne no.
Cort Earth 70
Cort G210 + Roland Cube 20x
.... že ta výbava stojí za prd? Kdybyste slyšeli jak hraju, tak řeknete, že si tak skvělý nástroje nezasloužím...
Trey
last.fm: http://www.last.fm/user/Roonagu
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/roonagu

Příspěvek od Trey »

Hm tak já měl poněkud jinej postup,naučil jsem se 6 základních akordů.A pak rovnou hrál svoje oblíbený songy na elektriku,čimž přišli powerchordy s kterýma nebyl problém,to roztahování prstu jsme trénoval rovnou na hmatníku,a co se týká rytmu,nevim,samozřejmě jsou věci který jsou potřeba trénovat,ale to až přímo na písničce.Rytmus byl,aspoň pro mě,jedna z těch věcí kterou jsme snad ještě neřešil(teda až teď poprvý v Master of puppets),možná proto,že jsme nezkoušel nic od Mnemic a Mušhugáků 8) .Myslim že rytmus může mít člověk dobrej už do začátku,bez nějakýho velkýho tréninku.
Dustborn - http://bandzone.cz/dustborn
Arthemion - http://bandzone.cz/arthemion
Strandberg Boden NX7, Badstroke Invader 7, Ibanez RGA420Z, Jackson RR24, DOWINA DCE111-LE
Quad Cortex, Marshall JVM410H, ENGL E650 Ritchie Blackmore,
mikrofony: Shure SM7B, T.bone SCT2000
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Trey píše:Rytmus byl,aspoň pro mě,jedna z těch věcí kterou jsme snad ještě neřešil(teda až teď poprvý v Master of puppets),možná proto,že jsme nezkoušel nic od Mnemic a Mušhugáků 8) .Myslim že rytmus může mít člověk dobrej už do začátku,bez nějakýho velkýho tréninku.
No ono jak u čeho, když sem se učil hrát nějaký metalový a rockový odrhovačky tak sem si taky řikal že rytmus neni třeba, že do toho stačí co nejrychlejc mlátit aby to byl pořádnej METAL. :lol:

Ale když sem se postupně dostával jinam , tak sem po roce zjistil že vlastně rytmy vůbec nechytám na většině písniček co sem začal hrát podle normálních akordů, a ne power akordů... A ty rytmy dokonale nezvládám ani teď.. Ale je fakt, že vždycky sem si řikal že kytara je jen o levý ruce, ale pravačka je možná ještě důležitější...
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
arcilucifer

Příspěvek od arcilucifer »

jakub.kubaaa píše:
Trey píše:Rytmus byl,aspoň pro mě,jedna z těch věcí kterou jsme snad ještě neřešil(teda až teď poprvý v Master of puppets),možná proto,že jsme nezkoušel nic od Mnemic a Mušhugáků 8) .Myslim že rytmus může mít člověk dobrej už do začátku,bez nějakýho velkýho tréninku.
No ono jak u čeho, když sem se učil hrát nějaký metalový a rockový odrhovačky tak sem si taky řikal že rytmus neni třeba, že do toho stačí co nejrychlejc mlátit aby to byl pořádnej METAL. :lol:

Ale když sem se postupně dostával jinam , tak sem po roce zjistil že vlastně rytmy vůbec nechytám na většině písniček co sem začal hrát podle normálních akordů, a ne power akordů... A ty rytmy dokonale nezvládám ani teď.. Ale je fakt, že vždycky sem si řikal že kytara je jen o levý ruce, ale pravačka je možná ještě důležitější...
no to bude zas debata "rozbor rytmu" :roll:
jak je rytmus dulezitej poznate, asi az v kapele, s presnym bubenikem.
co metronom znate?
jastud

Příspěvek od jastud »

Pravá ruke je (podle mě) mnohem důležitější. Spousta písniček se dá zahrát na dva tři akordy a když šlape rytmus v pravačce není třeba lítat po hmatníku jak magor. V rockové kytaře tohle skvěle zvládají třeba Angus Young a Pete Townshend.
Naposledy upravil(a) jastud dne 26.01.2011 8:50, celkem upraveno 1 x.
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
Disasterpiece
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Disasterpiece »

Postup vyuky na kytaru>Najit si ucitele.
Zacinat hrat na cokoliv bez ucitele je obecne beh na dlouhou trat, ucitel ze zacatku strasne pomuze, ty zaklady jsou hrozne dulezity.Ucit se sam muzes potom dal.
Anvil

Příspěvek od Anvil »

Jak psal D. výše, učitel je velké plus. Jak psal Atkins výše, existují i online školy, např. http://www.justinguitar.com/ (pro "milovníky" tréninku i zde Justin považuji určitý "tréninkový" systém za důležitý :) ).
Ty body co jsi napsal mají smysl, ale jednak se dají kombinovat (drilovat určitý čas bod x a až pak jít k bodu x+1 asi není moc zábavné) a jednak stejně se budeš vracet k už předešle získaným dovednostem. Plus ta absence důležitých částí, jak psal Atkins.
Nějaký systém je podle mne potřebný (nemá cenu skákat od techniky k technice a nakonec neumět pořádně nic), ale hlavně je důležité si na to vyšetřit čas (věnovat se tomu např. na denní bázi) a ještě hlavněji dělat to tak, aby tě to bavilo.
Fender American Standard Strat / Cort MMP-3 / Taylor GS Mini/ HOT Amps Stormy Blues, HOT Amps 212 box, Fender Hot Rod
pehve

Příspěvek od pehve »

blackwhite81: desatero jak v kostele bys tedy měl ale kdo ti řekne že něco děláš špatně :?:
blackwhite81

Příspěvek od blackwhite81 »

zdar tak dík za názory asi si nějakého učitele časem seženu s ním by to mělo jít rychleji , jinač už mám jeden zlozvyk (krom toho že hulím jak fabrika :D ) a to je horní úhoz a nemůžu se ho zbavit , na spodní úhoz je třeba větší cit pomóóóc :cry:
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Atkins píše:Tedy, aniž bych chtěl nějak polemizovat nad smysluplností takovýchto "navodů" - máme přeci osvědčené kytarové školy např.
Mladý pán kupř. zcela opomenul cvičení pravé ruky, uhozy, prstovou techniku a rytmus.
A ještě tam chybí asi nejdůležitější věc - kontakt s dalšími hudebníky na různých úrovních dovedností a zkušeností. Pokud se zavřeš doma, časem zjistíš, že jsi mimo domov nepoužitelný. Pokud chceš hrát nejen pro sebe, ale i pro druhé, je potřeba kupříkladu čas od času jít na pivo s kytarou, projamovat noc, zdravit cizí hudebníky na nádraží pár licky na harmoniku a následným jamem si krátit čas při zpoždění vlaku, jen tak si s někým zazpívat, složit vlastní odrhovačku a u piva ji předvést, v létě chodit cvičit do parku...

Hudba totiž nejde jen mechanicky cvičit, hudbou se musí žít, aby byl život v té hudbě slyšet.
Rainmaker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rainmaker »

Kůň píše:Bod 10 stačí ;)
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
absolutně souhlasím :-)))
Už nehraju, pouze poslouchám ...
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“