Jak sníži dohmat u kytary s Floydem?
Pravidla fóra
Jak sníži dohmat u kytary s Floydem?
Ahoj chlapi, chtěl bych se zeptat, jak mohu snížit dohmat u kytary s Floyd Rose tremolem... Dával jsem tam desítky struny a teď jsou hrozně vysoko od matníku- např. u 12. pražce 5 mm vysoko... Jsem zvyklý z LP a Stratocasteru na nízký dohmat... Pří střídání kytar je to hrozný nezvyk, potom, co si vemu tuhle... Tremolo je jinak dvouzvratný, je ve výši rámečku u HB, v rovině s tělěm kytary. Jde to seřídit v kamenech, nebo mám zapustit více celé tremolo dvěma velkými šrouby (což mi příjde blbost) Díky
Have a nice day
Re: Jak sníži dohmat u kytary s Floydem?
Dvěmi velkými šrouby, ale bacha!. Nejprve musis povolit vsechny struny, jinac jejich tah ti muze poskodit brity a srouby, o ktere se tremolo opira, to by melo za nasledek to, ze by se tremolo nevracelo do puvodni polohy. Casta chyba.
Díky, ale když to zapustím, bude to hodně nízko... Měl jsem za to, že tremolo by mělo býd vodorovně s tělem kytary (posazené na urovni její plochy) a ne zapuštěné do otvoru... 
Have a nice day
Ano, vodorovne s telem, to je zaklad. To, zda-li je tremolo nad, nebo pod urovni tela kytary, to uz je otazka dohmatu. Sam mam tremolo pod urovni tela a nerekl bych, ze je to spatne.
Ok, díky
To jsem potřeboval vědět
Takže teda nejrřív povolit struny, zapustit tremolo tak, aby vyhovoval dohmat a pak doladit a seřídit polohu pomocí mechanik a pružin?
Have a nice day
Yop. Este nezapomenout na doladeni oktav, ale to uz je posledni krok. Jinak ty srouby nemusi mit zasroubovane stejne, ten dolni (u tenkych strun) mam zasroubovany vic, jelikoz tenci struny maji mensi rozkmit.
Nebylo ani na skodu zajit si poradit do hudebnin, pokud bude prodavac/kytarar vstricny a bude tomu rozumet, tak zadny problem.
Jinak na YT najdes urcite hodne materialu a rad o tom, jak tremolo nastavit a zde na foru taky.
edit: musis si s tim pohrat, u 2zvratnych tremol to vzdy zabere vice casu na to, aby bylo doladeni podle kytaristovy predstavy. Nikam nespechat, byt treplivy, toto se zde vyplati.
Nebo to soupnout kytararovi, to by jsi ovsem prisel o cennou zkusenost.
Nebylo ani na skodu zajit si poradit do hudebnin, pokud bude prodavac/kytarar vstricny a bude tomu rozumet, tak zadny problem.
Jinak na YT najdes urcite hodne materialu a rad o tom, jak tremolo nastavit a zde na foru taky.
edit: musis si s tim pohrat, u 2zvratnych tremol to vzdy zabere vice casu na to, aby bylo doladeni podle kytaristovy predstavy. Nikam nespechat, byt treplivy, toto se zde vyplati.
Nebo to soupnout kytararovi, to by jsi ovsem prisel o cennou zkusenost.
Jen dodám, že je to takovej osud Floydu, mít velkej rozsah a nízkej dohmat dobře nejde, kdo páku používá na nějaké menší srandy tak nízkej dohmat není problém nastavit. Já hodně squealuju a když potopím struny a pak zarvu až k dorazu tak chcu aby se struna pořádně vytáhla a zaječelo to, takže mám poměrně velkej dohmat 
A proto chcu přístě Kahlera
Btw, na YT jsem videl pekne srovnavaci video mezi Floydem a Kahlerem. Zrovna pisu z mobilu, takze to sem postnu zitra, az prijdu ze skoly. Resi se tam klady a zapory obou systemu, moc fajne je to zpracovane.
-
woro90-1
Na rozstřel FR a Kahleru se těším, právě patlám článek o vývoji kobylek a struníků a dost by mě zajímalo, jak je na tom "superbigsby" se spolehlivostí.
Staci vlastne zadat: kahler vs. floyd rose a ono by to prislusne video melo najit. Pokud se nepletu, tak cela srovnavacka se sklada ze tri videii.
-
Teorge
Ano, mám seřízený na FR nízký dohmat a když páku zatáhnu, jak to nejvíce jde, tak mi se mi tenké E láme o šroub u kamene.Flajtr píše:Jen dodám, že je to takovej osud Floydu, mít velkej rozsah a nízkej dohmat dobře nejde, kdo páku používá na nějaké menší srandy tak nízkej dohmat není problém nastavit. Já hodně squealuju a když potopím struny a pak zarvu až k dorazu tak chcu aby se struna pořádně vytáhla a zaječelo to, takže mám poměrně velkej dohmat
-
woro90-1
To pod ním ještě možná nemáš tak velkou lochnu jako někde bývá nebo máš ještě relativně vysoký dohmat - hlavním problémem je, že když zatáhneš až na doraz a máš to opravdu vražedně nízko, struny se ti připlácnou na hmatník. U stratovského jsem měl stejný problém, než mi odešlo a zablokoval jsem ho (ale na transplantaci nebude dlouho čekat
).
Takže bych si měl spíš zvykat, co
kdyz chci zachovat standartní vlastnosti Floyda
Jako není to tak hrozný, ale mám LP a Strata s nízkým dohmatem a pak když si vemu s Floydem, tak se mi prsty doslova trošku boří do strun při sólování a můsím víc mačkat při chordech, narozdíl od ostatních kytar 
Have a nice day
-
Teorge
Já to mám naopak na kytaře s floydem mi jde dát nižší dohmat než na té s klasickou kobylkou.
Tak tu mate slibovanou srovnavacku
part 1
part 2
http://www.youtube.com/watch?v=0K350onE ... re=related
part 3
http://www.youtube.com/watch?v=U41FjfnW ... re=related
part 1
part 2
http://www.youtube.com/watch?v=0K350onE ... re=related
part 3
http://www.youtube.com/watch?v=U41FjfnW ... re=related
No to třeba jde, ale je to na úkor toho rozsahu, myslel to asi takhleTeorge píše:Já to mám naopak na kytaře s floydem mi jde dát nižší dohmat než na té s klasickou kobylkou.
Jinak teda koukl jsem na ty videa a normálně mi to rozhodilo moje idály, fakt bych nečekal, že floyd i přes to, že je vydlabanej, stojí jen na dvouch čepech bude mít lepší sustain jak kahler a zbytek mě taky hodně překvapil. Že bych to s tím kahlerem ještě promyslel ? A já vám další nevýhodu kahleru...je drahej jak prase a škaredej a velkej
Na kahleru je supr jak se dá nastavit ( viděl jsem video přímo se starým Kahlerem ) a že jde lehce, ale jinak převažoval ten Floyd.
Blbost, přesně obráceně. Nejdřív poladit tremolo, do správný polohy (vodorovně s tělem při naleděný kytaře), pak posoudit jak vychází dohmat a pak teprve případně povolit struny a štelovat výšku tremola opěrnýma šroubama.AlaRichie píše:Ok, díkyTo jsem potřeboval vědět
Takže teda nejrřív povolit struny, zapustit tremolo tak, aby vyhovoval dohmat a pak doladit a seřídit polohu pomocí mechanik a pružin?
EDIT: Asi jsem to blbě pochopil, a myslel jsi to stejně jako já. Dneska mi to moc nepálí. Jdu radši chrápat.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Zneužiju téma:
Jak dlouhá je páka u FR ? já mám na ibanezácký edge a ta páka mi připadá hrozně dlouhá, je mi to nepohodlný...a ještě se optám na pružiny, mám tam 11 struny v normál ladění, takže to má určitě taky vliv, ale tremolo mi jde dost ztuha a třeba udělat flutter nemám šanci. Z videí mi příjde, že jim to jde lehoučce jak nahoru tak dolů. Já na to názor mám co s tím, ale zeptám se zkušenějších floydařů
Jak dlouhá je páka u FR ? já mám na ibanezácký edge a ta páka mi připadá hrozně dlouhá, je mi to nepohodlný...a ještě se optám na pružiny, mám tam 11 struny v normál ladění, takže to má určitě taky vliv, ale tremolo mi jde dost ztuha a třeba udělat flutter nemám šanci. Z videí mi příjde, že jim to jde lehoučce jak nahoru tak dolů. Já na to názor mám co s tím, ale zeptám se zkušenějších floydařů
15.5 cm od ohybu ke konci páky. Čím silnější struny, tím víc napnutý pružiny a tím hůř se s tím kvedlá. Každopádně na provedení "flutteru" to nemá vliv, prostě brnkneš o páku a ten flutter to udělá, i když tam máš dvanáctky.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant