TUNING MV3

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
mesiah

TUNING MV3

Příspěvek od mesiah »

Trošku som vytunil staručkú hrdzavú MV3-ku, čo mi daroval kamoš. Ležala pod drevom vonku asi 15 rokov ! Ferovi Fančovi som ju priniesol v igelitke a on ju rozbehal. Je tam menené výstupné trafo ale po premeraní dáva to, čo pôvodné. Takže ja som dorobil len stolarinu + nejaké drobnosti a tu sú fotky:
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) mesiah dne 3.11.2013 11:08, celkem upraveno 1 x.
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: TUNING MV3

Příspěvek od core88 »

:shock: :shock: :shock: nádherná práce !!! jako original marshall :D jen bych se chtěl zeptat kde si koupil tu bílou lemovací pásku nebo co jeto
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
mesiah

Příspěvek od mesiah »

To je klasická biela dvojlinka priemer 1mm, len tú jednu rozdelíš na dve. A prilepené sekundovým lepidlom.
Wohma
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Wohma »

Skvele! budou nejake zvukove ukazky? :)
Ty ctyri diry jsou tam jen pro efekt, nebo je to nejak funkcni?
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
mesiah

Příspěvek od mesiah »

Budú aj ukážky, len dotuním svoj starý robený lampový preamp (postupne doložím foto) a dorobím dve bedničky 1x12 na štýl ministacku. Len musím nájsť vhodnú kombináciu reprákov. Tie štyri diery sú zapojené jak na plexine, vždy dve a dve, aby sa dal prepojiť jeden vstup s druhým. MV3-ka má jeden vstup slabší a inde zvukovo posadený a druhý silnejší a zase zvukom niekde inde, čiže spojením týchto dvoch sa dá natočiť skutočne pekný zvuk.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Právě ten původní výstupák je na MV3 to nejcennější a nejzajímavější. Že jsi tam strčil nějakou náhražku, která má možná tak stejnou vstupní impedanci vůbec neznamená, že ses zvuku MV3 aspoň vzdáleně přiblížil. Jinak to máš určitě pěkně udělané.
mesiah

Příspěvek od mesiah »

Nie je tam menené len výstupné trafo, ale aj všetky kondíky, diody apod. Tiež som čakal, čo z toho pôjde za zvuk, ale výsledok ma trošku vyviedol z viacerých omylov.Ja totiž hrávam na pôvodnej MV3, ktorá je až na potenciometre v originál stave a porovnával som ich na tej istej gitare, do toho istého boxu, na tých istých krabičkách a zvuk identický. Možno táto tlačí trošku viac do výšok, ale ozaj nepatrne a neberiem to ako mínus, nakoľko origoš MV3 má basov na rozdávanie.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Kondíky je přímo nutnost u takto starého aparátu vyměnit, na zvuk to až zas tak zásadní vliv nemá. I když ty Tvé dva na sobě nalepené čínské elyty ve zdroji moc důvěryhodně nepůsobí. Pokud máš použitelnou MV3, tak ses měl do toho pustit od podlahy. Mikrofonní ani linkový předzesilovač v MV3 totiž vůbec není vhodný na kytaru a ani tak nebyl plánován. Ty korekce jsi mohl udělat třeba podle VOXu. Originál zvuk z MV3 je opravdu hodně basový a výšky tam moc nejsou. Zvuk ( aspoň z mé MV3 ) je vyloženě plnotučný a dobrý třeba s nějakou jazzovou lubovku osazenou např. P90, nebo nějakými HB, ale takový strat, notabene při pokusu z toho vytáhnout zkreslený zvuk zrovna moc nezazáří. Vůbec nejvhodnější a za tím účelem vyhledávaná je MV3 u bluesových harmonikářů, kdy do ní hrnou zvuk z foukačky přes vhodný mikrofon a v tom je MV3 vynikající. V podstatě tou záměnou výstupáku se aparát může chovat ke kytaře lépe, ale zase už to není ten originál MV3 zvuk. Samozřejmě záleží na repru, s originálním širokopásmým RFT L 3060 PB - 12W / 6ohmů zvládne MV3 klidně i basu a také tak byla v 60.letech běžně používána. Dnes je to těžko pochopitelné. Já mám u ní v boxu osazený poměrně vzácný a dost sběratelsky ceněný L 3060 PB v nejstarším provedení s velkým magnetem - http://www.german-vintage-loudspeakers. ... agnets.htm
Také nechápu, proč jsi nevyměnil ty hrozné bakelitové sokly za porcelánové. To je ta nejslabší stránka MV3 a Ty sis to přenesl i do svého zesilovače.
mesiah

Příspěvek od mesiah »

Ja sa ti priznám, že som ani nepredpokladal, že to vôbec bude hrať :D Ale dal som to dohromady a až na nejaké malé problémy to hralo. A keďže nie som až tak zdatný, tak som to šupol kámošovi čo stavia aparáty a povymieňal veci za to čo doma mal. Ja mu to nemám za zlé, toto mám len na doma. Ale zvuk to má ozaj dobrý. Najviac mi k tomu ide Eminence CannabisRex, každý ho zatracuje, ale skúšal som to na viacerých reprách a tento ma oslovil asi najviac. V30 k tomu moc nešla. Nie, že by nehrala, ale bolo to také nemastné-neslané, Cannabis tlačí jak ďas. Ale vždy je to individuálne, podľa krabičiek, gitary atď. Ja do toho idem na Strate a krkový, alebo stredový, prípadne spolu -to je rozrávka. Na rockovú muzičku veľmi dobré, určite nie na nejaké prasačiny typu Metal Zone :D
Šimor

Příspěvek od Šimor »

Ahoj,
narazil jsem na tento tuning MV3 a jsem nadšený z řemeslné práce. Zrovna jsem ve fázi, kdy od podzimu hledám pro svoji MV3 co nejlepší zvukové řešení preampu s použitím pentody EF86, kterou mi bylo líto vyhodit. Zapojení MV3 má kanál s touto pentodou zapojený dost netradičně, použití volume hned za vstupním jackem připomíná koncový stupeň. Možná má někdo zkušenost se zapojením externího preampu do tohoto vstupu. Kanál s ECC83 je zcela tradiční, oba kanály mají korekce vycházející z klasického James tone stack (používá ho třeba Framus), ale hodnoty součástek jsou navrženy v souladu s univerzálním použitím MV3 (a dalších z produkce F. A. Böhm KG - Regent 15 a 30). Společně s mohutným OT dimenzovaným na pásmo 20 Hz - 25 kHz (informace z manuálu na http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/mv3/mv3.htm) má tato koncepce za následek, podle mého názoru, hodně zahuhlaný zvuk MV3 z HB snímačů, navíc bez možnosti potlačit střední pásmo. Proto použité korekce určitě nejsou vhodné pro kytaru a degradují slušný koncový stupeň. Nejvíc původní zapojení asi oceňují majitelé kytar se single coily.. To co mě teď zajímá, je celá řemeslná práce kolem bedýnky, případně šasi. Protože preferuji klasiku, tj. součástky pájené na očka, je nutné šasi ve formě tradičního korýtka. Je možná kompletní dodávka bedýnky a šasi? Piš, prosím, na simor@volny.cz, určitě se domluvíme. Diky.
Nöuld
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nöuld »

Ahoj,
opravdu moc pěkná a precizní práce :) Protože se ale těď chystám stavět lampovou hlavu, tak řeším nějaký konstrukční věci... A tak bych se chtěl zeptat:

Jak jsi postupoval při výrobě čelního panelu (materiál, povrchová úprava a hlavně popisky...)?
A co to je za materiál na přední straně (pod nápisem Marshall)?

Doufám, že to teda není tajný, ale byl bych hrozně rád za odpověď. Dík 8)
"92% of teens have moved onto rap or hip hop. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature"!
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nádhera (i když proč zrovna mršál? :D ), čistá práce. Ten trik s dvojlinkou si píšu, dobrý nápad.
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

Nádherná práce, to vypadá jako regulérní profi výrobek. Jenom připomínka - jako zásuvka 230V by měla být použitá s kolíky, ne s dírama, představ si, že vytáhneš síťovej přívod ze zesíku a sjede ti ruka po kabelu dovnitř koncovky...
If ain't broken, don't fix it!
dalabo

Příspěvek od dalabo »

mia píše:Nádherná práce, to vypadá jako regulérní profi výrobek. Jenom připomínka - jako zásuvka 230V by měla být použitá s kolíky, ne s dírama, představ si, že vytáhneš síťovej přívod ze zesíku a sjede ti ruka po kabelu dovnitř koncovky...
NE má být ale MUSÍ !! Hezký zes na pohled přitom tě kábl může zabít :-( a ještě děcko u toho.
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Šimor píše:Ahoj,
narazil jsem na tento tuning MV3 a jsem nadšený z řemeslné práce. Zrovna jsem ve fázi, kdy od podzimu hledám pro svoji MV3 co nejlepší zvukové řešení preampu s použitím pentody EF86, kterou mi bylo líto vyhodit. Zapojení MV3 má kanál s touto pentodou zapojený dost netradičně, použití volume hned za vstupním jackem připomíná koncový stupeň. Možná má někdo zkušenost se zapojením externího preampu do tohoto vstupu. Kanál s ECC83 je zcela tradiční, oba kanály mají korekce vycházející z klasického James tone stack (používá ho třeba Framus), ale hodnoty součástek jsou navrženy v souladu s univerzálním použitím MV3 (a dalších z produkce F. A. Böhm KG - Regent 15 a 30). Společně s mohutným OT dimenzovaným na pásmo 20 Hz - 25 kHz (informace z manuálu na http://www.fonar.com.pl/audio/fotki/mv3/mv3.htm) má tato koncepce za následek, podle mého názoru, hodně zahuhlaný zvuk MV3 z HB snímačů, navíc bez možnosti potlačit střední pásmo. Proto použité korekce určitě nejsou vhodné pro kytaru a degradují slušný koncový stupeň. Nejvíc původní zapojení asi oceňují majitelé kytar se single coily.. To co mě teď zajímá, je celá řemeslná práce kolem bedýnky, případně šasi. Protože preferuji klasiku, tj. součástky pájené na očka, je nutné šasi ve formě tradičního korýtka. Je možná kompletní dodávka bedýnky a šasi? Piš, prosím, na simor@volny.cz, určitě se domluvíme. Diky.
Kanál s EF86 byl vyloženě určen pro mikrofon, s kytarou většinou všechny aparáty s pentodou na vstupu hrají nezvykle, zvláště pokud uživatel preferuje zkreslený zvuk, tak to může být vyloženě průšvih.
Ten druhý kanál s ECC83 je opravdu linkový univerzál, zřejmě určený pro gramofon. Ty korekce bych neviděl tak tragicky, je třeba je otevřít naplno, tím se vytvoří "véčko" někde na nižších středech a zrovna s HB snímači to má krásný tučný bučivý zvuk. Na jazz jako dělaný. Horší to je s kytarami typu Strat a pod. Tam ty cinkavé výšky vyloženě chybí. Možná by pomohlo na pot volume připojit kondík menší hodnoty, tak v desítkách pikofaradů mezi začátek dráhy a jezdce, tzv. "bright" obvod. A pokud to chceš užívat na zkreslený zvuk, určitě bych snížil vaz. kondík za anodou první triody - C3 z původních 47n tak na 10 - 15n. Dále vazební C18 a C20 tak na 15 - 22n. Hned bude zvuk "kytarovější". Asi bych zvýšil zesílení první triody snížením odporu na 1k a přidáním kondíku 47mikro, ať se první stupeň přebuzuje a tím nám vzniknou chybějící vyšší harmonické. Když by se to nijak zvláště neprojevilo, udělal bych to samé v druhém stupni.
Nicméně já mám svojí MV3 v původní verzi a rozhodně ji ničit nebudu, to už raději postavím fungl nový aparátek.
mesiah

Příspěvek od mesiah »

S tou vidlicovou zásuvkou, to je prúser, ja som si to vôbec neuvedomil, toto sú zásuvky na PC a nie na takéto veci :oops: Čelný panel som nakreslil v Coreli a zaniesol do firmy, ktorá gravíruje reklamné tabule. Dokonca vyrežú aj dierky na poťáky - cena 12Eur. To logo tam nemuselo byť, to je pravda, ale proste sa mi páči :lol: A materiál pod logom je koženka, taký vzor, ktorý najviac pripomína maršalovskú tkaninu. Inak najprv som skúšal takú konopnú riedku látku, pretieral čiernym akrylom, ale stále to nebolo ono. Potom som v Rempe našiel toto. Bude k tomu aj bednička ala Marshall 1912, materiál mám už rok nakúpený a stále sa k tomu neviem dokopať :lol: Ale hneď, ako sa oteplí sa do toho pustím. Potom prihodím foto.
Pikus

Příspěvek od Pikus »

ještě, jakou barvu jsi dal, abys dosáhl tý zlatý? Prosím kód :wink: Nebo si jim řekl, že to má být zlatý a oni to tak udělali?
mesiah

Příspěvek od mesiah »

Je to dvojvrstvý plast a volalo sa to "škrabaná zlatá" kód ti nepoviem, už to nemá na stránkach.....
mia
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mia »

S tou vidlicovou zásuvkou, to je prúser, ja som si to vôbec neuvedomil, toto sú zásuvky na PC a nie na takéto veci :oops:
nemáš tak docela pravdu, ty zásuvky se sice v PC používají, ale nejen v PC, co jsem viděl zesíky, tak každý ji má. A dělají se obě varianty, jak s kolíkama tak s dírama, ta s dírama se používá třeba pro výstup 230V pro napájení monitoru, ale vždy pro výstup, nikdy ne pro vstup. Nicméně díry pro přišroubování by měly mít stejnou rozteč, takže se dají bez problémů vyměnit. Radši to přehoď, ať to někoho nezabije.
If ain't broken, don't fix it!
core88
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od core88 »

mia píše:
S tou vidlicovou zásuvkou, to je prúser, ja som si to vôbec neuvedomil, toto sú zásuvky na PC a nie na takéto veci :oops:
nemáš tak docela pravdu, ty zásuvky se sice v PC používají, ale nejen v PC, co jsem viděl zesíky, tak každý ji má. A dělají se obě varianty, jak s kolíkama tak s dírama, ta s dírama se používá třeba pro výstup 230V pro napájení monitoru, ale vždy pro výstup, nikdy ne pro vstup. Nicméně díry pro přišroubování by měly mít stejnou rozteč, takže se dají bez problémů vyměnit. Radši to přehoď, ať to někoho nezabije.
nechci tu šířit nějaký bludy ale já mam zato že ty zásuvky stejný nebudou aby se nedaly prohodít . díry vy šroubky by sedět měly ale to tělo bude větší nebo menší .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Aparatury“