Řešení nešvarů starých akustik

Klasické, westernové, hybridní, elektroakustické, ...
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Řešení nešvarů starých akustik

Příspěvek od mtmccox »

Tahle potvora má dost široký krk, takže zatím ležela na skříni v patře, ale s postupem času jak jsem začal aspoň trochu slyšet tak mi začalo dost vadit, že ta, kterou jsem teď používal fakt neladí, tak zkouším zprovoznit tuhle. Je to rovněž od nějakých dědů/bab z bývalého sověského svazu..
Má mouchy:

Obrázek
Tohle mi vadí momentálně nejvíc, pražce jsou tam obří a ještě na basové straně dost vylezlé. Zkoušel jsem omotat struny hadrem a bušit do toho gumovým kladívkem, občas i fakt silně, ale ony nezajely zpátky, akorát jsem si prohnul struny (což mi teď nevadí, jsou to staré z elektriky). Je nějaký způsob, jak je dostat do hmatníku, nebo to bude muset kytarář kompletně přepražcovat? Kromě toho, že jsou docela velké nejsou pražce skoro vůbec opotřebované.

Obrázek
Dále nultý pražec je skoro jako jediný dost odrbaný, dá se vyměnit samostatně, nebo jen spolu s ostatními? Prodává někdo vůbec pražcový drát po pár cm?

Obrázek
Mechaniky jsou v mizerném stavu, na jedné straně můžu udělat půlotáčku bez jakékoli reakce struny, pak se trochu pohne a sjede zase zpátky
Navíjecí kolíky mají rozteč 4cm, dělají se dneska ještě takovéhle, nebo budu muset jít do jednotlivých, jako
http://muziker.cz/kytarove-prislusenstv ... 03-cr.html ?

Obrázek
Na seřízení krku tu je jediné čtvercové kroutítko, jenže nevím, jakým klíčem se to šteluje. A kombinačkama to a) jde dost blbě a b) ničím dřevo kolem. Kdybyste dali tip, čím, budu rád.

Díky za rady, pokud to vyjde do nějaké rozumné částky investice, tak bych ji i nechal pomazlit, ale pokud to bude převyšovat její i tak nevelkou hodnotu, tak se na to asi vykašlu.
Naposledy upravil(a) mtmccox dne 24.07.2011 21:16, celkem upraveno 1 x.
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
Paris
Rádce

Re: Řešení nešvarů staré akustiky

Příspěvek od Paris »

*
Naposledy upravil(a) Paris dne 16.03.2012 1:56, celkem upraveno 1 x.
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Link to byl tenhle: http://muziker.cz/kytarove-prislusenstv ... 03-cr.html

Ten šroub mám stejný i na druhé a opravdu když ho dotahuju, tak upravuje sklon krku. Ale tady jsem přední "jazyk hmatníku" podložil tyčkama od nanuků, protože jinak mi sklon snížit nešel.

Mechaniky a usazení krku můžu ještě vyfotit, jestli je třeba.

//: A sundání krku se tak trochu bojím, protože pokud je uvnitř těla jenom nějaká matice a ta při odšroubování upadne, tak netuším, jak to budu dostávat zpátky :lol: , ještě si to zkusím prohlédnout zevnitř..
:DDDDDD Si vytlemenec máš velkej hrtan víš kdo sem ale nepiš to sem :DDDDDD SI MRTĚ HUBENEJ JES JOGURTY
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Já si myslim že nejsnažší bude dát tuhle kytaru na zeď a pořídit v bazaru nejlevnější funkční akustiku, vyjde to možná levnějc.

Jinak u těch pražců se bojím, že když je tam natlučeš nahoře, tak zase vylezou u spodních strun ...
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Doplněné fotky: Uchycení krku, šroub zevnitř, mechaniky.

Myslíte, že je teda bezpečné ho sundat?

Kuba, jo, možná máš pravdu, proto se nejdřív ptám. Ale na druhou stranu za pár ran kladivem nic nedám.. Kdybych znal v okolí nějakého kytaráře, tak bych se mohl zajít zeptat, jakou má cenu tahle stařena.

//: Ještě teda ty fotky :idea: :)
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Naposledy upravil(a) mtmccox dne 4.03.2011 16:38, celkem upraveno 1 x.
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

Krk jen tak nesundáš, kromě toho přilepení tam drží tou výztuhou, ale nedovedu říct jakým principem. Na podobné kytaře jsem ho právě měl odlepený, ale stejně z toho nešel díky výztuze sundat..
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

*
Naposledy upravil(a) Paris dne 16.03.2012 1:57, celkem upraveno 1 x.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Tyhle ruské kytary byly za komančů běžné, byla to moje první kytara, krk v pohodě sundáš odšroubováním toho šroubu kterým se seřizuje sklon krku. Ke kytaře se dodával hliníkový klíček se čtyřhranem, kterým se seřizoval ten krk, pokud to dotáhneš na max.mělo by to držet i bez těch nanukových dřívek. Mechanika koupená u nás ti roztečí nebude pasovat stoprocentně, nultý pražec se dá vyměnit, přepražcování celé kytary daleko převýší hodnotu nástroje (kytara má to hodnotu tak 150 kč) tudíž z toho vyplývá, neinvestuj do toho a kup si něco levného naší výroby. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Díky, ten klíček právě by se právě hodil, protože žádné takové vhodné nářadí tu nemám.
Já se stejně jinou šmejdskou akustiku kupovat nechystám, když už něco, tak už solidnějšího. Jen jsem myslel, že kdyby se dala tahle nějak zachránit bez velkého úsilí, tak by to bylo fajn.
Ještě tedy zbiju pražce a zkusím to došroubovat a uvidím.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

*
Naposledy upravil(a) Paris dne 16.03.2012 1:58, celkem upraveno 1 x.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Byl to můj první nástroj 1975 - 255,- Kčs, i dnes se dá v pohodě uvést do hratelného stavu:
1. Když nemáš správné (úzké) kleště na dotažení šroubu, povol struny a dotáhni šroub zevnitř (rukou), nikdy nemusí být dotažen nadoraz - struny by ležely na hmatníku.
2. Pro zlepšení ladění je dobré mezi patku a korpus vložit kousek tenké překližky stejného tvaru - posune se mnezura.
3. Dřívka od nanuku tlačící na desku, je prasárna
4. Ohnutý kolík se dá narovnat - opět správnými kleštěmi - případně celou část mechaniky vyjmout a nahradit třemi jednotlivými.
5. Nulák - Pokud neseženeš pražcovinu (IMHO blbost) - vydloubni a zkrať poslední pražec, nepředpokládám, že bys tam někdy hrál :lol:
Jinak je to poměrně slušně hratelný nástroj díky pevné kobylce, kovovému sedlu a kovovému nuláku

P.S. Dost mne baví "radilové", kteří takovou kytaru nikdy neměli v ruce.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
mtmccox
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mtmccox »

Tak jsem pražce natlouk zpátky, takže to by bylo.
Ale ten šroub se mi asi nějak zadřel, ať to zkouším jak chci, už mi nejde otáčet, předtím šel aspoň trochu.. ještě jsme doma měli kombinačky se zahnutou špicí, snad je najdu.

To s tou překližkou a zvětšením menzury je výborný nápad, díky.

A dřívka by měly být zhruba nad místem, kde je zevnitř přepážka, tak snad deska moc netrpí. Ale dlouhodobě to tak určitě nechávat nebudu.
džetro
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od džetro »

Se zvětšováním menzury bych byl opatrný, napřed zkus ladičkou při nových strunách jestli ladí oktávy a pak něco dělat s menzurou, osobně si myslím že to nebude třeba.. když se ti podaří ten šroub rozhýbat a pak to přitáhneš (je třeba dost hodně, tah strun to většinou vyhne zpátky) nebudou ty dřívka od nanuku třeba, i když zvuku to asi moc neškodí. Pokud se ti podaří odstranit hlavní nedostatky, tak souhlasím s Atkinsem že je to použitelná kytarka k ohni a do hospody, sám jsem na model s masivní deskou hrál ještě v 90. letech. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Taylor GS Mini Mahogany + Harley Benton SH 30 Pro Active
Taylor GT Urban Ash + Harley Benton SH 30 Pro Active
Yamaha FG-820-12NT + Harley Benton SH 30 Pro Active
Johnson JR-999E Tricone Resonator + Royall Pony Boy Resonator + Gretsch Boxcar Resonator
Deering Goodtime Open back 5 strings banjo
http://www.retroblues.net/
waldir

Příspěvek od waldir »

mtmccox píše:Prodává někdo vůbec pražcový drát po pár cm?
http://www.alexim.cz/ (Praha)
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

Se zvětšováním menzury bych byl opatrný,
Tyhle ruský mrchy měly obecně širokou oktávu - továrišč přikázal, mužik navrhl, jiný mužik vypočítal, přitom upil drobádko víc vodky a už se to mrskalo - tisíc kytar za šichtu... :lol:
Hodně těhle kytar bylo vyrobeno z měkkýho dřevíčka s velmi tenkou vrstvičkou laku.
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
mirda

Příspěvek od mirda »

Kamaráde.......nevím jak ta tvoje, ale tuhle kytaru má muj kamarád cca od r 1987 a zvukově je vynikající.

vrchní deska je z více kusů masivu a má fakt pěkný nabasovaný zvuk. Bohužel co se týče pražců a ladění tak to je fakt průser. Ale pokud by někdo dokázal k tomu korpusu přisadit dobrý krk- myslím, že by to byla supr kytara. Jenže kytarářům se do toho asi moc chtít nebude, pač maj svý postupy a kopyta dle kterých dělaj a experiment je vždy pracnější a dražší. Počítám, že ten nový krk vřetně práce by asi nikdo
pod řekněmě 5-6 tisíc nedělal.

Ale za zeptání by to stálo-nebo to svěřit nějakýmu " dobrodruhovi" co by se tou prací bavil. :wink:

Ono to pro soudruhy takhle bylo asi jednodušší- lepený spoj je definitivní, a když se zmrší , tak je problém.
Atkins
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Atkins »

zvukově je vynikající.
Tak takhle bych to rozhodně neřekl ale rozhodně tyhle kytary hrály (po správném nastaveníé) o hodně líp než veškeré lubské španělky s posunovací kobylkou (shodná cena).
Z jedný tyhle rusky jsem si tenkrát dokonce ubastlil dvanáctku.
A jen tak mimochodem, když se rozebrala, krásně se vešla do boxu na zavazadla na hlaváku :lol:
A z čeho myslíte, že Furch čerpal svou skládací kytaru :lol: :lol: Určitě taky na nějakou takovou rusku hrál, vždyť jich tady tenkrát byly mraky.
mirda

Příspěvek od mirda »

Jo- asi tak sem to chtěl říct- lepší něž ten tehdejší průměr na který se brnkalo.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ták. Tyhle potvory trochu znám - šroubovaný krk, měkké dřevo, žádná výztuha krku, hmatník zdvižený jako u mnoha lubovek, nultý pražec, celkem slušná přední deska. Jak píše Atkins, pokud není krk nijak výrazně ohnutý, stojí za to sundat krk a podložit ho tak, aby ladila a měla příjemný dohmat. Podkládání konce hmatníku je pitomost, je potřeba podložit patku krku. Matice uvnitř někdy odpadává, řeší to trubkový klíč. Na vnější straně pomůže dutý čtvercový profil s provrtaným otvorem na kličku. Pokud je krk ohnutý, nepomůže ani svěcená voda; jediné jakžtakž funkční řešení je krk sundat, opatrně mu odlepit hmatník, vyfrézovat kanál a vložit dvoucestnou stavitelnou výztuhu (dvoucestnou proto, že jí stačí mělký kanál pod hmatníkem). Pokud je prodřený nultý pražec, asi bych to řešil kompletním přepražcováním; pokud by měla rovný krk, získala by tím velmi příjemný dohmat i v nižších polohách. Mechaniky mají od pohledu ozubení v háji, možná by se dalo transplantovat z nějakých jiných mechanik, ale spíš bych se podíval po nějakém vraku lubského čundrpádla, zda náhodou nemá stejnou rozteč osiček. Rozhodně je blbost tam dávat mechaniky ze španělky, ty plastové bubínky jsou proti tomu obrovské (nenaladil bys) a na kovové struny nejsou dost tvrdé (brzy bys v nich měl vymačkané verdunské peklo).
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Panebože, na to chceš hrát ???
Proboha proč ??? Ty musíš ???
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Odpovědět

Zpět na „Akustické kytary“