Já se zase trošku přidám do diskutace
Přesně jako kolegyňka jsem toho názoru, že ladění je hlavně o zkušenosti, ke ktré se ale nedostaneš jinak než praxí, tedy metodou "pokus-omyl"!

neexistuje obecně platný universální návod jak do toh....tu bibli ladění jsem tu odkazovala každopádně proto, aby si to každý mohl prostudovat, ale ne se toho na 100% držet. Já to četla relativně nedávno a přiznávám, že být úplný laik, tak se toho ladění leknu. tam je to popsané asi jako manuál k ovládání raketoplánu!

je to moc vědecké, ve zkušenosti je to o moc jednodužší....rozhodně buben poladím rychleji, než přečtu tu bibli
te´d navážu na KAJDU:
Já používám (mimo malých bubínků) stále všude jen čiré blány. Vždy se mi líbil spíše hutnější zvuk bubnu, proto jsem volila dvojitou blánu s tlumícím prstencem při okraji, vestavěným do blány. vyšly mi pak nejlépe "tradiční" PinStripe od REMO. narozdíl od Kajdy, která chce získat zkušenosti od písku k čirým, se já chystám nškdy vyzkoušet opačnou cestu, tedy natáhnout na to pískované. Pak bych volila asi také Emperorky coated!
každopádně levnější soupravu lepší blána určitě rozzáří a vylepší zvukově, tohle je známá věc, no určitě bych ti neradila nějakou jednovrstvou blánu bez nějakých vestavěných přitlumovacích prvků. Nicméně u těch MAPEX, na ktré tu původně tazatel odkazoval, už bych se nebála experimentovat i s totálně netlumenými blánami.
ještě malá technická ke Kajdě.... o tom jak "někdo napne na max, někdo ne..... neví se proč naplno když se tak nakonec do ladění tolik šponovat nebude.."
Konkrétně moje oblíbená značka blan REMO přímo DOPORUČUJE napnout své blány na buben na maximum, pak se o to řádně opřít vahou celého těla aby blána při okrajích "prokřupala", a nechat to třeba přez noc usadit. pak teprve povolit a ladit!!
Má to co do činění s technologií výroby...konkrétně zahrnutí blány do té obroučky!! je tam nějaké vyteklé lepidlo a to je potřeba prostě rozlámat a rozlepit tím křupáním.
Kdo tohle neudělá a "jenom" naladí, tak při prvním úderu, který pochopitelně zvýší krátkodobě pnutí v materiálu, tak lepidlo prokřupe až při hře a blána se povolí, tedy se rozladí!!!!
Tuhle slepou cestu jsem si opakovaně v začátcích zkusila, než jsem se dostala k té tovární poučce firmy REMO!!! Ostatní firmy mají tu technologii zase jinak, tedy to platí jen pro REMO!!
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack a ostatní HW GIBRALTAR, double Mapex falcon, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky R-STICK custom signature model, in-ear Shure + bezdrát LD, .. a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "