Specs - technický popis kytar

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Specs - technický popis kytar

Příspěvek od kocour »

elektricke-kytary/rozmery-kytar-technic ... 24599.html
od tominko.1980
čau lidi. nevíte kde bych sehnal technický popis kytar. jde mi o rozměry těla, krku, hmatníku atd. zajímá mě esp (ltd) alexi, jackson rr, kramer vanguard. jedná se o kytary, které moc v obchodech neuvidíte, takže rady typu: běž do prodejny a měř mi vůbec nepomůžou.
Tak tohle téma mě už dlouho svrbí a myslím, že je vhodnější ho oddělit od technických výkresů V podstatě se dají specifikace každého modelu kytary vygooglovat, ale je to dřina s nejistým výsledkem. "Běž do prodejny a měř" - je do jisté míry něco jako špionáž. Sám prodavač už cítí, že ten nástroj neprodá a kopírovaná samodělka mu sníží poptávku po jeho zboží.
Naproti tomu, když změřím už koupenou kytaru a její parametry zveřejním, je to moje interpretace, můj názor na věc a tudíž OK.
A kolik modelů kytar, po jejichž rozměrech, a dalších vlastnostech je citelná poptávka, nevydají svoje tajemství, i když by jejich majitelé nebyli proti se o to podělit?
Bohužel si většnou neví rady, jak a kde kytaru precizně oměřit. Každý nemá k ruce souřadnicový měřící stroj, často ani pravítko s přesným milimetrovým dělením.
Které údaje jsou nezbytné k popisu konstrukce kytary?
Samozřejmě její typ, výrobce, datum výroby apod. Dále, podle pořadí důležitosti je to především menzura, počet pražců a poloha kobylky, přesněji nulového bodu, na korpusu. Následuje šířka hmatníku u ořechu a na 12. poloze nebo výše, polohy snímačů , vztažené na menzuru (nebo nezávisle v procentech).
Dále tlouštka korpusu, případně jednotlivých vrstev, tlouštka krku 1. poloha, 12. poloha, na konci (v loži), hloubka lože, záklon krku, záklon hlavy, tlouštka hlavy.
A pak teprve to nejžádanější - obrys korpusu - a nebo jen "opěrné body" a zbytek k dotvoření.
zdr kcr
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
vrablc.v
Kontaktovat uživatele:

Re: Specs - technický popis kytar

Příspěvek od vrablc.v »

možná by nebylo odvěci, nějak zkontaktovat uživatele vlastnící atypickou kytaru aby se pokusili ji změřit a udělat obrys korpusu. 8)
Poslechněte si mou kapelu na http://annoyingdust.com
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Problém je, vlastníky kýžených kytar vyburcovat k takové aktivitě. Ono udělat obrys korpusu, jen tak normálně ořezanou tužkou se moc přesně nepovede, hlavně v záhybech a výřezech. Přesnější je to s tužkou napůl podélně odhoblovanou a ještě lepší se šikmo uchycenou tužkou v zaobleném hranolu.

Další problém je, obrys na papíře dostat do PC. Kdo má náladu běžet s výkresem v obálce nebo tubě na poštu?
Jak na to jdu?
Na obtažený obrys korpusu položím a upevním průhlednou folii s decimetrovým rastrem tak, aby se rastr kryl s osou krku a kolmicí menzury (nulový bod). Pak odměřím aspoň 20 nebo raději 50 souřadnic různých bodů obrysu a zanesu do tabulky. Rozesíláni tabulky souradnic e-mailem je maličkost.
Podle této tabulky si lze znovu obrys na papir nebo v CAD "vybodovat" Navíc odpadá problém měřítka 1:1.
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

vrablc.v píše:možná by nebylo odvěci, nějak zkontaktovat uživatele vlastnící atypickou kytaru aby se pokusili ji změřit a udělat obrys korpusu. 8)
Obrys korpusu ani dělat nemusí, stačí toto schema:
Obrázek
pokud si ještě netroufá na měření v souřadnicích:
Obrázek
a samozřejmě základní údaj je délka MENZURY.
A tlouštka korpusu, a pod kterým pražcem na hmatníku korpus končí, a a a a a .....
a a a hoj
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ještě se hodí znát sklon linky T, čili úhel našikmení pasu, to o pohodlí při hraní vypovídá docela dost, protože to určuje úhel, v jakém kytara sedí na stehně při hraní vsedě.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Právě jsem vyzkoušel jednoduchý způsob, jak bez bez pravítka, tužky a papíru, poměrně věrně a rychle oměřit souřadnicově tělo kytary.
Od čeho máme dnes běžně k dispozici digitální fotoaparáty?
Původně jsem nalinkoval na tabuli skla souřadnicový rastr 100 x 100 mm, položil na podložky tak, aby tabule ležela co nejtěsněji nad kytarou a osy X a Y se protínaly v nulovém bodu u kobylky.
Skleněná tabule ale dělá reflexy, blesk je nepoužitelný a tuhost tabule nedovoluje dodržet co nejmenší odstup od povrchu kytary.
Mnohem lépe to jde s rámem, kde jsou jako rastr napnuty provázky nebo gumičky.
Z překližkové desky (multiplex) 800 x 560 x 15 mm jsem vyříznul s vnitřní "okno" tak, aby rám byl dokola 60 mm široký, naměřil polohu pro hřebíčky tak, aby se tam případně vešlo i tělo Explorera nebo baskytary:
Guitar Raster Frame
Guitar Raster Frame
Guitar Rastering
Guitar Rastering
A co s tím dál? Záleží na vybavení, buď v CAD, nebo na kopírce, nebo ručně na papíře nastavíme měřítko tak, aby rastr odpovídal 100 x 100 mm a pokud je zkreslení vlivem perspektivy (při expozici zblízka), zpracujeme každý čtverec jednotlivě a znovu sestavíme.
Důležité je také, aby i 12. pražec byl na foto, což usnadní dodržení přesné polohy krku k tělu kytary.
-kcr-
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Hlava kytary, nebo "vnitrozemí" korpusu atd. se dají ofotit přes polomatnou folii s natisknutým centimetrovým rastrem. Pak se to podle potřeby upřesní v CADU nebo překreslí do 1:1 ručně.
Ibanez RG tremolo cavity
Ibanez RG tremolo cavity
Ibanez RG Headstock
Ibanez RG Headstock
Obrázek
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Yamaha RGX 6125 pod cm-rastrem:
Yamaha RGX 6125 hardware
Yamaha RGX 6125 hardware
Mastr

Příspěvek od Mastr »

No kocoure divil by ses, ale jsou takoví dobráci. Jak jsem márně scháněl obrys ESP MX250 tak jsem napsal kytaristovi z kapely EOS snad jedinému o kom v čr vím, že ji má. A byl natolik hodný, že mi ji obkreslil na papír a poštou poslal. Dodnes máme supr vztahy i když to byl tehda úplně cizí člověk.
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Mastr píše:....byl natolik hodný, že mi ji obkreslil na papír a poštou poslal. Dodnes máme supr vztahy i když to byl tehda úplně cizí člověk.
Mastr,
tak by to mělo být, ale pošta je někdy daleko, času málo nazbyt, poštovné za A4 nebo tubu s výkresem dělá dírku do rozpočtu ... a tak raději - nic.
V dnešní digitální době se grafické informace (= výkresy, foto aj.) dají posílat elegantně a rychle e-mailem. Problém je jenom v jaké příloze, každý nemá CAD, Corel a nebo s tím neumí dost dobře zacházet.
Proto jsem tady založil téma "Specs", a jeho cílem je, sdělování rozměrů, poloh, tolerancí, atd. co nejjednodušeji, např. tabulkou souřadnic a skicou v souřadnicovém rastru.
A na poštu už se nemusíme trmácet
-kcr-
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Kdo hledá základní rozměry korpusů
- Stratocaster Fender Style
- Telecaster Fender Style
- Jazz Bass Fender Style
- Precision Bass Fender Style
- Flying V (1958) Gibson Style
- Les Paul Gibson Style
- Blueshawk Gibson Style
- Firebird (Studio) Gibson Style
najde je tady: http://www.cadguitarplans.com/blueprint ... ic-guitars
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Hello píplz,
abych udržoval duševní svěžest, předsevzal jsem si každý měsíc proměřit a dát pod rastr nějaký zajímavý strunový nástroj. Pro měsíc listopad je to Ibanez Talman Prestige.:
Talman Prestige Tele Bridge
Talman Prestige Tele Bridge
Raster Talman Prestige
Raster Talman Prestige
Parametry X a Y Talman Prestige
Parametry X a Y Talman Prestige
Překreslení do velikosti 1 :1 by neměl být problem.
Stačí si předkresli mříž 10 x 10 cm a .... :idea:
:wink: J.J.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Jedna starší DEAN v rastru:
Dean model "Hard-Tail"
Dean model "Hard-Tail"
na fotce má o něco delší horní roh, než DEAN ICON, na výkresu
Dean model ICON
Dean model ICON
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“