Potenciometry na 2xHB

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Charles

Potenciometry na 2xHB

Příspěvek od Charles »

Nazdar,mám takovej problém,skládám si el. kytaru a nevim,který potenciometry jsou ty pravý ořechový.
Děkuju za odpověď.
Cort X-1 BKS, Roland Cube 15Xl, Digitech RP155+BESPECO VM18L
Fořt

Re: Potenciometry na 2xHB

Příspěvek od Fořt »

Takže základní info: pro pasivní HB potenciometry 500 k, pro aktivní 25 k, volume s logaritmickým průběhem (audio), tone s lineárním průběhem (tuším, že se označují A a B, teď ale nevím, co je co).
Zapojení je ale celá řada variant, může ti stačit 1 společný volume a 1 tone, 2 volume a 1 tone, nebo chceš klasiku 2 volume a 2 tone? Budeš si muset najít nějaké stránky se zapojením. Taky můžeš chtít rozpínání cívek na HB či jejich přepojení ze sériového na paralelní. Zapojení najdeš na stránkách výrobců snímačů, např. Seymour Duncan nebo RM Pickups, projdi fórum, jsou tu i tipy na stránky se zajímavými netradičními zapojeními. Já doporučuju: http://www.deaf-eddie.net/drawings/drawings.html
Charles

Příspěvek od Charles »

Díky schéma mám,ale jenom jsem nevěděl který potenciometry jsou tone a volume díky...
Charles

Příspěvek od Charles »

Jenom ještě jeden dotaz na co je Mounting ring rámeček?Vidim tam nějakej obvod,je nutný to zapijit?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Netuším, co myslíš. Ten plastový rámeček, v němž sedí snímač, třeba na Les Paulech? Tam žádný obvod není, plast a 4 šroubky (vruty), toť vše.
Charles

Příspěvek od Charles »

Právě že je čumim n t jak vůl přikládám link:http://www.audiotek.cz/product-37721-se ... ssts2s-blk
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

To není obyčejný rámeček, to je Triple Shot, rámeček se zabudovaným přepínáním.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Je to tak. Protože to vidím poprvé, hledal jsem, co to umí. Přepíná se zapojení cívek na snímači ze sériového na paralelní a rozepíná se (vypíná jedna z cívek, a jde zvolit která). Návod:
http://www.seymourduncan.com/images/pro ... iagram.pdf
Je tam mj. na konci, že lze realizovat i změnu fáze, což se hodí pro kombinaci s jiným snímačem v protifázi (zvuk Petera Greena z Fleetwood Mac).
Tady je pěkné instruktážní video:
http://www.youtube.com/watch?v=ay2BE_II8CY
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Fořt píše:Takže základní info: pro pasivní HB potenciometry 500 k, pro aktivní 25 k, volume s logaritmickým průběhem (audio), tone s lineárním průběhem (tuším, že se označují A a B, teď ale nevím, co je co).
Zase naopak.
Já dávám na Volume LINEÁRNÍ poty a na Tone LOG, ale jen na kytaře. více:
viewtopic.php?p=162061
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/r ... ?hilit=log
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/p ... 15916.html
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Proč naopak? Netvrdím, že můžeš preferovat na volume lineární pot a na tone logaritmický, ale to, co jsem napsal, je standard i pro kytary, a většinou je ve standardním zapojení i použito. Volume s lineárním potem nebude moc fungovat např. na houslové tóny, bude to tak pozvolné stahování, že budeš muset dost pootočit pro kýžený efekt. Ale třeba na stažení volume pro vyčištění zvuku může fungovat lineární pot líp, to uznávám.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Každému sedne jiný průběh, spousta lidí si upravuje průběh volume přidáním pevného rezistoru mezi packy, ae jakýmsi průmyslovým standardem je opravdu log na volume a lin na tone, případně mixed taper (něco mezi tím) všude, jak to mají třeba Fendery.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Ja davam vsude log (vol i tone). Na volune to jeste trochu doladuju tema odporama, jak psal Woro. Asi idealni pro me by byl ten "mixed taper", pokud ovsem nebude stat nejakou neprijatelnou cenu (coz se obavam, ze bude, aspon pro me).
Hraju výhradně na šrot.
Charles

Příspěvek od Charles »

Tak plány jsem dal známímu truhláři,prej se mi na to do 2 měsíců podívá,je vytíženej,no uvidim,jak to dopadne.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“