dlouhé zahřívání

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Kubicek58

dlouhé zahřívání

Příspěvek od Kubicek58 »

Ahoj mám randall rh50 ze začátku to bylo všecko hrozně v pohodě ale tedkon mám pocit že se mi hrozně dlouhou dobu zahřívají lampy myslím že hodina (předtím do půl hodinky byl zvuk pěknej) je docela reálný pojem než je ten zvuk zase pěknej (nezahuhlanej :-D)? Nemáte s tím někdo zkušenosti??
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Re: dlouhé zahřívání

Příspěvek od Stanley06 »

jak staré tam máš lampy?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Kubicek58

Příspěvek od Kubicek58 »

no jsou tam od minulých vánoc ještě ty co tam byli 2x 5881 a 4x 12AX7EH ale co jsem čet tak když máš starý lampy tak by to mělo bejt doprovázený praskánm a ruchama nebo ne? Je to muj první lampovej aparát takže o tom ještě hodně moc nevím :-D a beru každej nápad ;-)
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

zrovna včera mi odešly lampy v konci, hrálo to v poslední době víc zahuhlaně a občas kolísala hlasitost, prskání a ruchy se dostavily až těsně před smrtí... necháváš to nažhavit?
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Kubicek58

Příspěvek od Kubicek58 »

abych se přiznal tak ze začátku jsem to moc nenechával(moje nevědomost:-( ) ale poslední rok určitě 5-10 min někdy i dýl
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Kubicek58 píše:abych se přiznal tak ze začátku jsem to moc nenechával(moje nevědomost:-( ) ale poslední rok určitě 5-10 min někdy i dýl
To na Tvůj problém vůbec nemá vliv.
Po roce a půl může u Marshalla zestárnout cokoli, nejen lampy. Osobně bych ani netypoval, že to budou lampy, leč vyloučit se to samozřejmě nedá, bez vyzkoušení. Možná že se jejich vlastnosti opravdu ustálili někde jinde a chtělo by to mrknout na předpětí, dá-li se u Tvého stroje štelovat. Také se Ti mohly změnit vlastnosti reproduktorů. Menší ztráta sycení, uvolněný závěs, hned to hraje jinak.
Hlavně si myslím, že to hrá nejspíš pořád stejně, jenom Ty už jsi schopen rozeznat to, co jsi pod stromečkem o Vánocích vůbec nepoznal. A to je nakonec dobře. Asi by to chtělo vyzkoušet stejný aparát u jiného majitele, či v obchodě. Že kombo hraje cca po půl hodině plného výkonu lépe, je celkem častý jev.
Kubicek58

Příspěvek od Kubicek58 »

No zvuk je do hodiny dobrej(a máš pravdu že ten zvuk se na těch lampách hnul někam jinam) ale víš jak zdálo se mi že předtím ten zvuk byl dobrej do pul hodiny ani ne. je to vidět jak na zkresleným kanále tak na čistým (není tak jakoby krystalově čistej ze začátku až po nějakej době) a předpětí štelovat nemůžu :-( Myslíš že kdyby to bylo těma reprakama mimochodem je to box 4x Jaguar 50w taky od randalla? že by se to po chvíli hraní zase spravilo?
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

To je tím, že dnes se lampy prakticky nezahořují, respektive jen několik vteřin, možná minut. Dříve byly zatíženy v zahořovacích rámech dlouhé hodiny až dny a pak se teprve vybíraly a párovaly. Uživatel pak dostal elky s ustálenými vlastnostmi a neměl problémy se změnou jejich chování po pár týdnech hraní.

Co se týče "rozehrání aparátu", podle mne je to spíš záležitost transformátorů. Po určité době se ohřejí na jakousi provozní teplotu ( spíš na její mezní hranici ) a začnou se více přesycovat, což u kytarových aparátů působí příznivě na ucho lidské. Dost těžko se trafa chovala jinak před půl rokem než dnes, pokud hraješ do stejné zátěže ( boxu ) na stejně vyhulený zesík. Napadá mě spekulace na hranici sci-fi. Pokud jste dříve měli zkušebnu někde na konci města nedaleko trafostanice, kde v síti bylo řekněme skoro 240V a pak jste se přestěhovali na druhý konec čtvrti, dále od trafačky a v síti máte třeba jen 227V tak je možné, že se aparát chová jinak a Ty to poznáš.

Repra bych asi přeci jen z toho vynechal. Určitě by se dali vybrat koncové elky, které by byly vhodnější a konec by se posunul blíže k áčku, tím pádem by cucal více proudu a mohlo by se to pozitivně projevit. Ovšem jak postřehnutelná změna to bude, těžko odhadnem. Hlavně to chce někoho důvěryhodného, kdo disponuje patřičným měřícím zařízení a zásobou elektronek. Pokud do toho budeš chtít jít, zkus oslovit Tomáše Matouška, kontakt najdeš v sekci "...opraváři...."
Kubicek58

Příspěvek od Kubicek58 »

okey tak díky moc za vaše rady :-) a já s tím zkusim nějak poprat když to pujde ;-) a když ne tak bych si to asi hodil do nějakých hudebnin vyměnit lampy a rovnou bych mu řekl svůj problem jestli by to nějak nepošteloval ;-)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

Kubicek58 píše:a tak bych si to asi hodil do nějakých hudebnin vyměnit lampy a rovnou bych mu řekl svůj problem jestli by to nějak nepošteloval ;-)
Zrovna tohle bych nedělal ani náhodou. To už bych se s tím raději popral sám a spíš bych se dostal k nějakému výsledku a ještě bych ušetřil.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“