Jak vytvořit doprovod pro svojí písničku..?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
woro90-1

Re: Jak vytvořit doprovod pro svojí písničku..?

Příspěvek od woro90-1 »

TheRendy píše:Mě z hlavy napadá třeba jedna věc, která je využitelná a s teorií si moc nerozumí. Podle teorie bychom měli hrát tóny ze stupnice v určité tónině, že? Pak se koukněte sem http://www.youtube.com/watch?v=nzmiq7lD ... dded#at=67
Krom toho, že to zní hrozně, asi jsi to s tou tóninou špatně pochopil - jedn tónině se držíš pouze pokud je celá harmonie v jedné tónině. Navíc to platí jen u harmonie přísné, u harmonie volné si můžeš v rámci obohacení melodie odběhnout do intervalů v dané tónině neobsažených, pokud mají adekvátní melodickou funkci a jsou v rytmu umístěné tak, že neruší základní harmonii.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Amid píše:Ale je to zajimave tema na zamysleni :) IMHO pokud zustaneme v ramci evropskeho hudebniho systemu, tak by kazda vec, ktere zni "libozvucne", mela mit nejake teoreticke oduvodneni. Precijenom za ta stoleti, co se hudebni teorie vyvijela, musely byt jevy v hudbe, ktere vseobecne zni "dobre", oduvodneny.
Zdůvodnění mají i věci mimo evropský hudební systém, jen to nemůžeš zdůvodňovat evropskou teorií :wink:
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
nooba

Příspěvek od nooba »

Tak jsem prošel všechny rady a prostě vybírat akordy které se hodí k hudbě je celkem slušná a jednoduchá metoda. Nejjednodušší je třeba hrát power akordy (3 tony) .... Už asi vím proč hodně lidí nic jinýho nepoužívá. Ale je to možná škoda
PepaJosef

Příspěvek od PepaJosef »

Já ti nevím, ale když se můžeš takhle ptát, zní to drsně, ale možná ti není pomoci :| Ale nezoufej, třeba jsi v sobě ještě neprobudil muzikanta. Jestli složíš text a pak si ho zpíváš, je napůl vyhráno. Co myslíš, že dělá Dylan celý život :D ? Já se dostal ke skládání tak, že jsem si prostě hrál s kytarou, různě jsem střídal akordy, chvíli jsem brnkal, přidával jsem k nim různé tóny, něco znělo dobře, něco blbě, ale hlavně jsem nechtěl "komponovat". Když budeš chvíli takhle blbnout, učit se různé písničky, poslouchat spoustu hudby, najednou tě něco napadne. Pak zjistíš, že už jsi to někde slyšel... Pak jsem zkusil zhudebnit básničku. Primitivní melodie vycházející z toho, jak jdou prsty po hmatníku. Ale hodilo se to k sobě a to bylo hlavní. Vono to bez práce a prosezený židle nejde. No, kdybych měl něco napsat dneska, tak si sednu, zamyslím se nad tím, o čem to má bejt a v duchu se pokusím nějakou melodii vystavět, nástroj až potom, ten svazuje. Ale fakt je, že už jsem leccos napsal, i když nejsem žádný komponista. Trochu teorie jsem přidal, až když jsem cítil, že ji potřebuju. Napřed musíš trochu vniknout do muziky vůbec, zpívat si, hrát, poslouchat, objevovat sám sebe. Je to jako s ženskou, taky do ní nevlítneš na první pokus.

Nauč se noty, abys tu melodii zachytil, nebo si ji aspoň nahraj na mobil nebo foťák, aby ses k ní moh vracet. Vybrnkej si ji na kytaře nebo na piáně, najednou přidáš harmonii (akordy), uvidíš!
nooba píše:Zdravím všechny,

před nějakým časem jsem začal hrát na kytaru (jen tak pro zábavu). Dnes už zahraju nějaké ty jednodušší písničky. Kytaru jsem dostal, takže jsem se řídil podle rad kamarádů a také jsem se naučil power akordy se kterými hraju většinu písniček. Je mi jasné, že nejsem žádný hudebník, ale chtěl bych se posunout někam dál. Občas složím nějaký text a pak si ho zpívám, mám tedy i pár melodií zpěvů pro které bych chtěl vytvořit doprovod na kytaru. Zkrátka bych chtěl složit nějakou písničku, ale nevím co musím nastudovat abych věděl jaké použít akordy atd. Byl bych moc rád kdybyste mě odkázali na nějakou literaturu nebo poradili. Díky.
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“