Praskání strun, rez

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
Venca1911

Praskání strun, rez

Příspěvek od Venca1911 »

Ahoj, řeším problém se strunami. Asi před půl rokem jsem si koupit Fendera Highwaye kromě toho, že všechen kov neskutečně rezne mi pořád praskají struny. Nijak za ně nervu prostě tak po 4dnech hraní na nové struny praská střídavě A,D,E. Už mě to vážně unavuje a hlavně kdo se stím má pořád kupovat... Samozřejmě jsem kameny přebrušoval jak strunou tak pilníkem i smirkovým plátnem. Tak jsem se Vás chtěl zeptat, zda se dělají hibridy 10 - 11 (EAD - 11 GHE - 10) Zkoušel jsem na ní dneska dát 10/52 boomers ale to je šílenost zvedá se mi tremolo a ty šrouby už snad víc utáhnout nejdou. Potřebuji to do standardního ladění. A nevíte jestli se dělá hardware na straty z chromu? Nebo z nějaký lepší slitiny? U epiphona Les paul standarta jsem nikdy tyhle problémy neměl... A k tomu nereznul... :-(
IN progress
arcilucifer

Re: Praskání stun, rez

Příspěvek od arcilucifer »

nechtěl bys přiložit fotku?
mohlo by to být čitelnější.
Abu
Bandzone: http://bandzone.cz/thedirtyraccoons
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

K praskani strun a reznuti HW bohuzel neporadim, mozna nejaka specialita original Fendru? :oops: Protoze na moji laciny napodobenine od Bacha nic nerezne a strun jsem za 2 roky pretrhnul minimum (2 nebo 3, coz je vyrazne mene nez na jinych kytarach za stejnou dobu).

K tem hybridum - mam na vsech elektrikach sady 10 - 52, tremolo je potreba seridit, dotahnout, mozna pridat pruziny (na stratovi mam 4). GHS Boomers jsem zkousel, prisly mi celkem OK, stejne tak treba Ernie Ball nebo Rotosound. Ted jsem natahl DR, byly o neco drazsi, tak jsem zvedav jak se osvedci. Vsichni tihle vyrobci delaji hybridy 10/11 (tedy 10-13-17-30-42-52)
Hraju výhradně na šrot.
Venca1911

Příspěvek od Venca1911 »

Fotku bych klidně přidal ale nebylo by na ní vidět nic víc než orezlé šrouby včetně kovových výstupků snímačů a kameny... Nevíte o nějakém prodejci hardwaru - kvalitnějšího ? Myslíte, že to krk udrží? Je slabší - C-shaped žádný špalek. Zkusím teda víc dotáhnout ty pružiny. Jde mi taky o to, jestli jsou kytary vůbec dělaný na standardní ladění se strunami 10/52 - jestli nejsou tyhle sady spíš na nižší ladění... Nerad bych si tu kytaru rozlámal vejpůl...:D
IN progress
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Jak jsem psal, mam tyhle tloustky strun na vsech (momentalne 4) elektrikach. Nejstarsi z nich ma asi 15let a krcek je ultratenkej, mnohem tenci nez na jakymkoli Fendru. Je pravda ze driv tam byly hybridy 9/10, asi pred 4ma lety jsem presel na 10/11 (a struny mi hned prestaly tolik praskat). Kytary to zcela bezproblemu zvladaji, akorat bylo potreba seridit pruziny u tremola a pritahnout vyztuhu v krku aby mel idealni prohnuti.

Jsou blazni co hrajou na struny tloustky 12 nebo 13 ve std. ladeni.
Hraju výhradně na šrot.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Venca1911 píše:Nevíte o nějakém prodejci hardwaru - kvalitnějšího ?
zkus alexim
Venca1911

Příspěvek od Venca1911 »

Tak jsem koukal na ten Alexim. Našel jsem kobylku s válečky v kamenech to by bylo super. Píšou, že je z chromu asi by bylo lepší se doptat nějakého kytaráře jestli to není nějaká nekvalitní slitina(opět). Jak prosím poznám že je ta výztuha špatně seřízená? Předpokládám, že neseřiditelností dohmatu... A seřizuje se s nataženými strunami (povolenými)? Asi teda zkusím přitáhnout ty šrouby mělo by to teda udržet :D Budu ti věřit :D
IN progress
Fořt

Příspěvek od Fořt »

HW na Fenderech (předpokládám, že se bavíme o stratu) samozřejmě reznout může a rezaví, zvlášť ta klasická kobylka na 6 šroubech s kameny z tlakové oceli. Spodek je tuším niklovaný, ten by reznout neměl (alespoň ne prvních pár let, než se ten Ni odře), ale kameny můžou, zvlášť v místech, kde se na ně dostává pot z ruky. Ale nemělo by to být nic dramatického, podívej se na relic modely z Custom Shopu, jak by to mělo vypadat po 50 a víc letech. Samozřejmě můžou rezavět i pólové nástavce na snímačích, ty tuším niklované ani chromované nejsou, a z nerezu taky ne. Pokud ti to rezne extrémně na celé kytaře, tipoval bych to nejspíš na vyšší vlhkost v prostoru, kde je kytara většinu času. Po hraní, než přijde do futrálu, bys ji měl otřít do sucha. Zkus si do futrálu sehnat pytlíček se silikagelem, pokud se té vlhkosti nedá vyhnout. Pokud by to bylo vlhkostí, mohla by samozřejmě zkracovat i životnost strun.
HW na LP je chromovaný nebo niklovaný (a přitom je jádro některých částí HW z mosazi, ne oceli, pokud se nepletu), struny za kobylkou se lámou pod menším úhlem a jsou napevno, u strata je úhel větší a pokud nemáš bloknuté vibráto, struny v ohybu pracují. Proto jsi možná nemusel pozorovat stejné problémy u LP. Přebroušení kamenů pomůže, jen když je správně provedené. Někdy je lepší, nechat tomu čas, po čase si struna vymele optimální plošku a struny přestanou praskat. Já měl ten problém u A, praskala po pár dnech hraní. Nevím už, jak dlouho to trvalo a kolik strun to odneslo, ale už pár let mi žádná struna nepraskla, a to je nešetřím (beru sady 10-46, vetšinou Fendery s těmi válečky na konci).
Venca1911

Příspěvek od Venca1911 »

Takže by bylo asi ještě možné zkusit úplně dotáhnout tremolo - ( vždycky praská na tom přehybu a konce jsou vždy orezlé (toho prasklého drátku ne opletu)). Což teď momentálně s těma 10/52 nelze asi bych potřeboval ještě pružinu, s tou vlhkostí by to mohlo mít taky co dočinění protože jí dávám vlastně do nejvlhčí místnosti v domu. A nepomohlo by třeba nečím tu strunu na kameni podložit? Ten výbrus jsem moc neřešil jen jsem se chtěl ujistit, že tam nemám otřep. Jinak je to přesně jak jsi říkal. Ta destička dole není zrezlá. Ještě bych se zeptal na těch 6 šroubů co drží tremolo. Jeden u tlustého E je trochu povolený mám s tím něco dělat?? Jinak díky moc za vyčerpávající odpověď :)
IN progress
Abu
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Abu »

Venca1911 píše: Jak prosím poznám že je ta výztuha špatně seřízená? Předpokládám, že neseřiditelností dohmatu... A seřizuje se s nataženými strunami (povolenými)?
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/c ... t5114.html
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/p ... t8488.html
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/s ... eni%20krku
Hraju výhradně na šrot.
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Seřízení tremola u stratocastera - je tu o tom celý thread:
snimace-hardware-prislusenstvi-udrzba/p ... 19130.html
S konkrétním dotazem (např. ten povolený šroubek) by ti tady asi nejlíp poradil woro.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

A poradí. Pokud máš tremolo lehlé na těle, nejlepší nastavení těch šesti vrutů je takové, aby se v té poloze hlavičky krajních vrutů lehce (bez tlaku) dotýkaly základny kobylky a zbylé čtyři byly o chloupek výš.
Dandáš
Bandzone: http://bandzone.cz/fan/dansvoboda

Příspěvek od Dandáš »

Roli taky hraje, v jak vlhkém prostředí kytaru máš, jak často mažeš, čistíš a tak dál..
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
necross
Bandzone: saphet

Příspěvek od necross »

teda já mám kytaru z 87 roku a nikdy sem na ní nic nemazal, snáší jakýkoli počasí bez rozladění. Nic na ní není rezavý a struna mi na ní praskla jednou. A teda ani nevím co bych na ní měl mazat ?
Fender strat, Kramer Baretta III, Standa Papež strat,
Marshall
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

mam GHS 10-52 na vsech kytarach ve standardnim ladeni, i na 2003 american stratu. krk to vydrzi bez problemu, tahal jsem driv 10-60 ve std ladeni a zadny problem s vrtuli nebyl. mam znameho ktery na stratu ma 13ky ve std ladeni a taky nic :) s praskanim strun jsem mel obdobny problem, tahal jsem sadu tydne (pouzival jsem kvuli tomu ty nejlevnejsi sady od weltonu) a pak jsem koupil grafitove kameny graphtek - od te doby je to mnohem lepsi. v dobach kdy jsem kytaru behem koncertu dost preladoval (standard-drop D- CGDGHE) mi to praskalo jeste relativne normalne (tak jedna sada za 14 dni - tri tydny podle vytizeni), od te doby co ji mam nechanou jen ve std ladeni se to nestava (ale zas na tu kytaru hraju min nez driv). na kecy vintagistu ze ti to zabije ton kytary bych se vyprdnul, mimo toho ze se mi trochu prodlouzil sustain jsem zadne zmeny nezpozoroval (a stejne to maji i znami kteri graphteky na stratech maji taky). aby se ti vibrato nezvedalo doporucuju utahnout ty stouby co drzi pruziny, nebo nejake pridat (pak se s tim samozrejme bude jinak pacit) - ja to vzdycky resil takhle a ok. v fenderu mam 4 pruziny a do PRS (obdobna konstrukce vibrata) jsem jich teda musel dat 5.

z reznuti si nic nedelej, strata uz mam orezleho (sroubky, polove nastavce snimacu...) a rezne mi i PRS (dtto + kameny jsou na krajich uz misto stribrne zlute) a vsechny ostatni kytary. i SG od gibsonu rezlo, z K7 se zase ztracel "povrchovy lak" na Edge 7, proste to je normalni.
Venca1911

Příspěvek od Venca1911 »

Zkusím teda nejdřív utáhnout tu kobylku, ale nevim jak poznám, že by to chtělo ještě jednu pružinu. Jsou šrouboví takže mají lineární charakteristiku tzn. když je utáhnu víc mělo by to stačit ne? Ale šrouby mi ven čumí už jen tak za 1,3cm což asi není moc co?? A když to nepomůže zkusím teda ty grafitoví kameny :) Nemůžu si to nějak zkazit když budu tu kobylku přitahovat s nataženejma strunama?? Teď myslim šrouby co jí drží přišroubovanou k tělu jak jsem říkal ten jeden šroub zvedlej. Asi tam stejně nechám ty 12 asi mi ztěškla ruka:D
IN progress
Venca1911

Příspěvek od Venca1911 »

Venca1911 píše:Zkusím teda nejdřív utáhnout tu kobylku, ale nevim jak poznám, že by to chtělo ještě jednu pružinu. Jsou šrouboví takže mají lineární charakteristiku tzn. když je utáhnu víc mělo by to stačit ne? Ale šrouby mi ven čumí už jen tak za 1,3cm což asi není moc co?? A když to nepomůže zkusím teda ty grafitoví kameny :) Nemůžu si to nějak zkazit když budu tu kobylku přitahovat s nataženejma strunama?? Teď myslim šrouby co jí drží přišroubovanou k tělu jak jsem říkal ten jeden šroub zvedlej. Asi tam stejně nechám ty 12 asi mi ztěškla ruka:D
Tak jsem to utách co to šlo ale pořád tam je tak 0,8mm vůle a nechá se ještě trochu zavibrovat (což mě štve kvůli tomu že se ty struny můžou pořád trošičku vychylovat) Myslíte, že by se tam nechala dát jakákoli pružina (co najdu v dílně ;))
IN progress
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pružina do tremola stojí pár korun, kompatibilní by měly být i pružiny do většiny ibanezáckých tremol. V Kytarách jsem koupil pružinu asi za tři pětky. Ta pružina musí mít na jednou konci očko a na druhém háček, aby se dala zapíchnout do bločku a zůstala tam.
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“