Externi zvukovka: gramofon a nahravani hudebniho nastroje

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Mikesz

Externi zvukovka: gramofon a nahravani hudebniho nastroje

Příspěvek od Mikesz »

Zdravim,

shanim externi zvukovou kartu k memu notebooku. Chtel bych po ni, aby zvladala tyto tri veci:

1) prijimat signal z hudebniho nastroje (vlastnim baskytaru);
2) prijimat signal z gramofonu;
3) vysilat signal do reproduktoru (prekvapive :) ).

Po diskuzi na foru baskytara.com (http://baskytara.com/forum/viewtopic.php?id=9728) jsem dosel k zaveru, ze si vyberu nekterou z techto zvukovek:

Yamaha Audiogram3
http://www.dhn.cz/audio-interface-usb-audiogram3-26519
Tascam US-144
http://tascam.com/product/us-144mkii/specifications/
Tascam US-200
http://tascam.com/product/us-200/
M-AUDIO Fast Track (pridano po reakci Parise)
http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrack.html

Kazda z nich ma sve vyhody a nevyhody (lepsi dodavany software, kompatibilita s Windows 7, cinch vstupy, kvalita).

Dotaz:

Nemate nekdo s vyse vyjmenovanyma zvukovama osobni zkusenost? A pokud ano, podelite se s ni, prosim? Byl bych moc vdecny. :)

Take by mne zajimalo, zda-li je vhodne do takovehoto zarizeni napojit gramofon (a je-li to vubec u tech Tascamu mozne)? Zadny jeste nemam, chystam se neco koupit z bazaru, asi nejaky stary znacky Tesla.

Pozn.: Kdyby chtel nekdo doporucit jinou ext. zvukovku v cenove relaci od 2 000 do 5 000 Kc, sem s ni.
Naposledy upravil(a) Mikesz dne 27.09.2011 12:00, celkem upraveno 4 x.
Paris
Rádce

Re: Externi zvukovka: gramofon a nahravani hudebniho nastroje

Příspěvek od Paris »

ani na jedny nevidim predzesilovac pro gramofon (tedy pro magnetodynamickou prenosku) ... ale imho to neni to, podle ceho bych kartu vybiral (da se to resit jinak).

(od gramofonu si slibujes co? pokud jde o nejakou (dj) produkci, asi by byl lepsi nejaky technics/klon s primym nahonem.)
Mikesz

Příspěvek od Mikesz »

Paris píše:ani na jedny nevidim predzesilovac pro gramofon (tedy pro magnetodynamickou prenosku) ... ale imho to neni to, podle ceho bych kartu vybiral (da se to resit jinak).

(od gramofonu si slibujes co? pokud jde o nejakou (dj) produkci, asi by byl lepsi nejaky technics/klon s primym nahonem.)
Ja se v tom bohuzel nevyznam. Ze se pres to neda hnat gramofon jsem nevedel. Takze diky za info. Chtel jsem to vyresit takhle jen kvuli cene a jednoduchosti (mit na vsechno jednu krabicku je z praktickeho hlediska lepsi, nez jich mit vic).

Gramofon chci pouze na poslech. Nechci a nebudu si desky komprimovat do pocitace, ani nebudu delat DJe. Chci to mit jako zarizeni, na kterem si vychutnam analogovy zvuk.

Nemam v planu za nej dat deset tisic ci vic, nejsem zadny audiofil, ale zaroven nechci zarizeni, jenz by produkovalo horsi zvuk, nez maji digitalni media, s hlavou, ktera by nicila desky.

-

A k te karte... Podle ceho bys ji teda vybiral? :) Chtel bych to na amaterske nahravani doma. MIDI in/out vyhodou, software na nahravani podminkou (vidim teda, ze temer vsude je pribalen Cubase LE4/LE5/AI4, coz by mi vyhovovalo (doufam :D - mam Windows 7 64-bit, tak aby to nahodou nehaprovalo)).

A kdyz ted vlastne vypadla moznost pripichnout si tam gramofon, tak teda pridavam jeste tuto externi zvukovku:

M-AUDIO Fast Track
http://www.m-audio.com/products/en_us/FastTrack.html
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

ohledne zvukovek v rozpeti 2-5.000 je tady temat docela dost ... a dost se toho v nich napsalo.
(a ty tri, co zminujes taky umi to, co chces (akorat yamaha asi nema midi ... ale to se da taky resit jinak)

ke gramofonu budes potrebovat predzesilovac (pokud ho nebude mit vestaveny)... ten se poridit taky da. pak uz ho muzes pichnout kamkoliv.
Mikesz

Příspěvek od Mikesz »

Paris píše:ohledne zvukovek v rozpeti 2-5.000 je tady temat docela dost ... a dost se toho v nich napsalo.
(a ty tri, co zminujes taky umi to, co chces (akorat yamaha asi nema midi ... ale to se da taky resit jinak)

ke gramofonu budes potrebovat predzesilovac (pokud ho nebude mit vestaveny)... ten se poridit taky da. pak uz ho muzes pichnout kamkoliv.
ok, projdu si to tady. Diky.

Jeste takovy (hloupy) dotaz: jaky z takoveho predzesilovace nejcasteji vede vystup? Phono, jack, neco jineho?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

phono (cinche)

a jeste poznamku: i kdyz to mozna podle hodne lidi neni podstatne, tak podle me spravne vybiras i podle prilozeneho software. kdyz se pak nebudes umet rozhodnout mezi kartama, urcite ti lepsi/novejsi verze nahravaciho programu muze v rozhodovani pomoct...
Mikesz

Příspěvek od Mikesz »

Paris píše:phono (cinche)

a jeste poznamku: i kdyz to mozna podle hodne lidi neni podstatne, tak podle me spravne vybiras i podle prilozeneho software. kdyz se pak nebudes umet rozhodnout mezi kartama, urcite ti lepsi/novejsi verze nahravaciho programu muze v rozhodovani pomoct...
Ok a jeste jednou diky. :)
Mikesz

Příspěvek od Mikesz »

Tak mam asi viteze. Zkusim se v obchode podivat po Tascam US-200 s Cubase LE 5. Je to levnejsi reseni nez v pripade US-144;

- do US-144 nejdu kvuli problemum s napajenim, ktere tady zminoval Nero; je drazsi a ma Cubase LE 4; sice ma navic digitalni vstup/vystup, ale to myslim clovek s mymi plany nejak ozeli (ani nevim, kde bych takovy konektor zapojil/vyuzil);
- na Audiogram3 asi kaslu taky; podporu slibuje jen u Vist, coz je sice temer stejny system jako sedmicky, ale i presto mi to prijde jako maly risk; navic ma usb v. 1.1 a (tim padem?) dokaze pracovat s mensi vzorkovaci frekvenci a bitovou hloubkou;
- a M-AUDIO odmitam kvuli softwaru, byt jen proto, ze mi Cubase LE zni v usich lip, nez „nejaky“ osekany Pro Tools. :D (yes, nevim o tom ani prd)
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Gůt výběr, držíme palce a nebylo by od věci pak stručně zmínit případné problémy nebo naopak jen chválu - minimálně na průběh instalace a celkové chování zvukovky při práci.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Mikesz

Příspěvek od Mikesz »

Uz ji mam doma. Zatim testuju jen co umi zvukovka, na Cubase se vrhnu zahy. :) Nejaky kloudnejsi popis vcetne kladu a zaporu a osobnich postrehu dodam pozdeji, az si to vsechno vcetne softwaru vic osaham. (kazdopadne necekejte zadnou recenzi, nemam vybaveni, abych zarizeni mohl testovat komplexne se vsim, co umi/melo by umet)

V soucasne chvili ale musim rict, ze ze samotne zvukovky jsem nadseny! Nevyplnila se ani jedna z nasledujicich obav:

1) praskani kvuli USB napajeni (jeste jsem vsak nic nenahraval);
2) nekompatibilita s Windows 7 64-bit (slape to jako hodinky);
3) nemoznost hrat na nastroj a zaroven si do toho poustet metronom z pocitace; poustet si pres to hudbu z pocitace (da se s tim pohrat, je to uzasne, knofliky na vsechno co potrebuji).
Mikesz

Příspěvek od Mikesz »

Tak jsem s tim spokojeny maximalne. :)

Nakup:
  • Se slevou 3% v prazskem Music City. Ochotny prodavac me zasvetil do problematiky nestinenych vystupu, kterymi US-200 oplyva, a dokonce i nabidl o par korun levnejsi zvukovku M-AUDIO Fast Track Pro s uz stinenymi vystupy (ja se nakonec rozhodl pro Tascam kvuli Cubase; M-AUDIO ma Pro Tools SE). Taky mi popsal dalsi specifika produktu, pozitivni i negativni.

• Jeslti se budete rozhodovat, kde nakoupit, muzu Music City jen doporucit. Jste-li z Prahy, tak obzvlast, protoze v jinem kamennem obchode to levneji nesezenete (to jen v internetovych se sidlem mimo Prahu - coz je imho pro silne povahy. Ja osobne bych elektroniku pres internet nenakupoval, chtel bych mit v zaloze moznost jit si to na prodejnu osobne vratit a neresit to pres postu a emaily).
Instalace:
  • Prehledny manual v anglictine, ktery zvladne prelouskat i spatny anglictinar. Behem instalace ovladacu jsem se nesetkal s zadnym problemem. Vse probehlo rychle a co me potesilo bylo to, ze uz samotny vyrobce skrz manual doporucuje pouzivat zvukovku jako vychozi zvukove zarizeni. A mohu potvrdit, ze s tim nejsou zadne problemy!

• Mimochodem, nastavite-li si ve Windows tuhle jako vychozi a pak ji manualne vypnete (tj. vypojite usb ze zastrcky), automaticky se jako vychozi nastavi zpet vase puvodni zvukovka. To same pri pripojeni externi zvukovky zpet, automaticky se prenastavi vychozi na tuto externi.

• Mam Windows 7 64-bit, vse funguje fajn.
Funkcnost:
  • Praskani v signalu jsem nakonec objevil, ale zjistil jsem, ze to dela jen kdyz je u notebooku nastavena „Rovnovaha“ v moznostech napajeni. Pri nastaveni na „Vysoky vykon“ vse jede bez praskani.

• Objektivne vsak kvality tohoto produktu nezhodnotim, moje baskytara, jediny nastroj, co mam zatim doma, ma totiz rozbitou elektroniku (nebo kdo vi, co je na ni spatne). Je stara, byla levna a mam ji jen na domaci hrani. Vsechny problemy, ktera mela na kombu (napr. vrci, kdyz se nedotykam strun), se prenesly logicky i do zvuku produkovanem touto zvukovkou.

• Skvele pracuje prenos signalu z pocitace do zvukovky a z te dal do sluchatek. Rovnovaha hlasitosti mezi primym vstupem do zvukovky a vystupem z pocitace lze pak korigovat knoflikem (=hodi se, kdyz si na pocitaci poustite metronom nebo nejakou skladbu, do niz si chcete zahrat basovy part). Latence pri prehravani zvuku pres pocitac zpet do zvukovky minimalni, da se s ni bezvadne hrat (na vyber je z sesti moznosti od „highest latency“ po „lowest latency“ primo v ovladaci zvukovky; hraji na lowest a muj pocitac to zvlada s prehledem bez praskani nebo zaseku). Da se samozrejme hrat i primo pres zvukovku, coz by melo mit analogovy zvuk (jisty si tim analogem nejsem, urcite se to v takovem pripade ale nezene pres pocitac).
Software:
  • Moc jsem se tesil na Cubase a me ocekavani byla naplnena. Sice se s nim zatim jen seznamuji, procitam si navod, delam tutorialy, ale vypada to, ze s tim bude zabava a hlavne: bude plne funknci.

• Komunikace s Tascamem probiha bez problemu.

• Trochu me zklamala jedna vec a to omezeny pocet exportovanych audio souboru. Muzete si zdarma udelat 20 mp3jek, wavek a dalsich souboru, pak uz tato funkce bude nefunkcni do doby, nez si za nekolik Eur (v prepoctu cca 350 Kc) koupite klic k dalsimu jiz neomezenemu exportovani.
Mam mimochodem tady tenhle pocitac: http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... archType=1

Jestli prijdu na neco noveho, co by mohlo odradit/pritahnout eventualniho zakaznika, aktualizuji to tady.

Zatim mam doma jen ty sluchatka a baskytaru, nic vic. Az poridim reproduktory a dalsi zarizeni, budu v pripade problemu informovat.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

hezke povidani. dik. akorat se nerika "nestinenych vystupu", ale "nesymetrickych vystupu" ... takze bud si to spatne pamatujes, nebo te prodavac zblbnul.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo, to jsem taky chtěl podotknout :wink: ale je to detail.

Ještě k těm MP3kám: předpokládám, že se jedná o přímý export z Cubase. Nebral bych to jako nevýhodu; enkódování se prostě po exportu do WAV provede v jiném programu, kde obvykle bývají i možnosti dávkového zpracování apod. Takže zase tak velké negativum bych to nebral. Export do WAV formátu by neměl být nijak omezen; o tom jsem v životě neslyšel.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Mikesz

Příspěvek od Mikesz »

Paris píše:hezke povidani. dik. akorat se nerika "nestinenych vystupu", ale "nesymetrickych vystupu" ... takze bud si to spatne pamatujes, nebo te prodavac zblbnul.
:) Ja si ani za boha nemohl vzpomenout, jak to nazval, jen jsem si pamatoval princip nejakeho „stineni“ dratkem, kolem ktereho je to v jednom pripade omotane a ve druhem ne.
pavlii píše:Ještě k těm MP3kám: předpokládám, že se jedná o přímý export z Cubase. Nebral bych to jako nevýhodu; enkódování se prostě po exportu do WAV provede v jiném programu, kde obvykle bývají i možnosti dávkového zpracování apod. Takže zase tak velké negativum bych to nebral. Export do WAV formátu by neměl být nijak omezen; o tom jsem v životě neslyšel.
OK, jeste se na to mrknu, az budu doma.
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

Mikesz píše:princip nejakeho „stineni“ dratkem, kolem ktereho je to v jednom pripade omotane a ve druhem ne.
tak to te zblbnul prodavac. o zadne omotani nejde. (kdyztak si precti nekde o symetrickem a nesymetrickem vedeni signalu ... bude to pomerne dulezite pro cloveka, co se zabyva nahravanim)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“