Upgrade recordingu

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
Odpovědět
Grabefruit
Bandzone: www.bandzone.cz/radekgrabowski

Upgrade recordingu

Příspěvek od Grabefruit »

Čaute lidi. Mám takovej trošku rozvinutější dotaz, tak jsem si řekl, že raději založím nové vlákno.

První věc, na kterou bych se chtěl zeptat, je nahrávání v mém malém low-costovém "studiu". Mám mixpult http://kytary.cz/behringer-xenyx1202/HN086494/ a zvukovku Lexicon Alpha. Nahrávám přes kondenzátor Samson C03 a dynamiky Shure SM57 a SM58 tak, že mikrofony píchnu do mixpultu, zesílím, popř. nějakej EQ a výstupem vedu do zvukovky. Když nahrávám klávesy, buď je píchnu do mixu na předzesílení, nebo rovnou do jackového vstupu na Lexiconu.
První otázka - je to dobré řešení? Nebo myslíte, že je mixpult zbytečný a místo něj by se lépe uplatnil mikrofonní předzesilovač? A co Lexicon Alpha, nebylo by příhodnějí koupit něco lepšího? Popř. i kvalitnější mixpult místo předzesiku? Mám to jako takové své hlavní stanoviště co se studiové práce týče a zajímalo by mě, jestli není lepší cesta jak nahrávat . Lexicon se totiž při větším zesílení na mixu a následně i na něm dost často přehustí, je tam peak a dělá to bordel.

Druhá věc - mám GarageBand na iPadu. Super věc na navrhování beatů, "náčrtků" písniček a tak podobně, vždy zde udělám návrh, poté popř. přenesu do GarageBandu na Macbooku a výše zmíněným způsobem dohraju. Fakt super věc, má i 8mi stopý rekorder. ALE... chtěl bych na něj sem tam i něco nahrát. Používám normálně iRig adaptér, píchnu do iPadu, do něj kytaru nebo mikrák a nahraju si, jen tak zběžně pro návrh. Zajímalo by mě, mělo by smysl koupit si třeba jen nějaký menší mixpultík na předzesílení micu a nahrávat si tak sem tam nějakou srandu přímo do iPadu? O tom malým mixu uvažuju proto, že má aspoň nějakej základní EQ na výšky a basy, do toho asi půjdu, tady mi fakt nejde o nějakou extra kvalitu, spíš tak možnost si něco pro srandu nahrát a upravit.

Díky za připomínky a rady.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Upgrade recordingu

Příspěvek od pavlii »

K první věci: mixpult zbytečnost. Prodal bych ho včetně Alphy a pořídil nějakou 4-8 vstupou zvukovku (Focusrite, Presonus, M-audio, ...).

Druhou věc ponechávám jiným.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Grabefruit

Jasný, ale co ten mikrofonní předzesilovač. Říkáš novou zvukovku, ok, když mám Alphu tak se není čemu divit, že mi doporučuješ se jí zbavit a mít něco jiného. Ale jak říkám - co předzesilovače? Když třeba píchnu samotnej mikrofon do zvukovky, tak kondik nehraje, bo Alpha nemá fantoma. Dynamika zase je taková nevýrazná, přijde mi, že to předzesílení na mixu ten zvuk docela otevře, zesílí, zvýrazní... proto se ptám..
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

spis nez jen predzesilovac, bych zkusil najit mikrofonni procesor (predzesilovac + ekvalizer + compresor + pripadne dalsi veci (deesser, limiter ... atd)).
Grabefruit

A máš nějaký konkrétní, prosím? Já mám pořád tendence koukat na cenu, asi jako každý méně zkušený uživatel, ale jde mi o to koupit něco pořádného, udělat větší investici, ale za pořádnou věc. Pořád ale platí rozumný poměr kvalita/cena. :)
Grabefruit

http://kytary.cz/avid-mbox-mini-jen-hw/HN116915/ co tohle? To se mi docela líbí, doporučoval mi to jeden známý. Pořád se nějak nemůžu rozhodnout...
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

vzdyt se tu mluvilo o vicestope zvukovce...
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak jo - vrátíme se zpátky na začátek. Jaké jsou tvoje náíroky (potřeby) na počet vstupů? Od toho se pak můžeme odvíjet dál.

Jinak předzesilovače samozřejmě ve zvukovkách jsou; jen je třeba vybírat z těch, které umí Phantom napájení (pro kondenzátorové mikrofony).

P.

Grabefruit

Takhle - na mixu se mi líbí to, že tam jsou 4 XLR mikrofonní vstupy s předzesikama. Mám víc možností, můžu si připojit víc miců a nahrávat, experimentoval jsem s tím třeba u nahrávání aku nebo elek kytary.

v mixpultu mám taky phantoma, to je další věc, proč ho používám. A právě taky předzesiky, díky kterým můžu víc ten zvuk zabarvit a otevřít. Celkově mi ovládání a možnosti mixu dost vyhovují, ale jak říkám - třeba je něco lepšího a já o tom nevím. Třeba si nedovedu představit, jak bych bez něj nahrával na 4 mikrofony bicí... prostě nedokážu. A nevím, jestli mi zvukovka z fantomem a předzesilovačem tolik zvuk zesílí a otevře. Ale zase na druhou stranu nevím, jestli bude dělat dobrotu mix od Behringera za 2 500 a zvukovka za 5, za 6 tisíc. A jestli vůbec u takové zvukovky, kde mi jde hlavně o kvalitu, počet vstupů je až na druhém místě, bude potřeba mixpult... prostě mě zajímají varianty.
Grabefruit

http://kytary.cz/akai-eie-pro/HN119725/ líbí se mi docela tohle...připadá mi, že bych to mohl zkloubit do jednoho... co říkáte?
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

2Grabe: no ale při stávajícím zapojení ti je mixpult napytel, protože stejně nemůžeš nahrávat plnohodnotně na 4 mikrofony (plnohodnotně = samostatně do stop). Takže tvoje řešení (EIE například) je jedno z možných, které má smysl (a nejen v porovnání se stávajícím stavem).

Ohledně "otevřenosti zvuku" - to je dané charakterem toho kterého předzesilovače (když se budeme bavit jen o něm), čili v tomhle směru tě může EIE uspokojit, ale taky nemusí. Koneckonců čtyřvstupových zvukovek je dost a stačí si prostě vybrat :wink:

Nicméně při vší úctě ke značce Behringer si myslím, že tě uspokojí jakýkoli preamp na takové zvukovce.

P.

Grabefruit

Takže EIE je podle vás dobrá volba? líbí se mi, fakt moc, co tak čtu, tak by mi mohla dost vyhovovat... jdu do ní, ještě jsi o ní něco zjistím, ale vypadá to, že mám jasno. Díky, kluci, za cenné rady. :)
Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“