Prve sesumíruju proč jsem si ho koupil, pak připojím dojmy z něj a jeho zvuku.
1) Proč?
Hlavní důvod by asi opotřebení. Rychlý věci hrávám s trsátkem hodně sklopeným, takže aby tón vyzněl i při hraní zlehka, potřebuju hodně špičatý trsátko. Cokoliv plastovýho mělo u mě tak po dvou/třech dnech špičku tak sjetou že se občas nějakej tón utopil (jasný, dá se to nahradit silnějším úderem, ale to u rychlé hry není zrovna nejjednodužší řešení). A jelikož v celým Brně byl příšernej problém sehnat jakýkoliv skutečně ostrý trsátko (musel jsem většinou projít x hudebnin abych sehnal něco dost ostrýho a občas se jsem ani nesehnal) tak mě to už fakt žralo. Do té doby jsem používal klasický george dennis sharp http://item.shopping.c.yimg.jp/i/i/cocosound_gd-shp , zkoušel jsem i ty metallicovský signature dunlop ultex, i ty jazz III . Tak jsem objednal achátový 1,5 mm tlustý špičatý.
2) první dojmy z něj?
Po prvním chytnutí do ruky se mi trochu protáhl obličej. Bylo to něco uplně jinýho než jsem čekal. První co jsem si uvědomil po chytnutí do ruky je že tohle trsátko něco váží.. Těžko říct zdali to má šanci se vůbec znatelně podepsat na hře, ale patří to k dojmům
Teď k tomu podstatnýmu. Zvuk. Rozdíl obří na první poslech. Na jednu stranu oproti plastovým kouskům mu opravdu chybí něco ostrosti, výškovosti, jasnosti. Na stejně konkrétní jednotlivé tóny je potřeba dát o trochu silnější úder, a při lehkým hraní působí zvuk trošičku zahuhlaně (jsem zvyklej na docela dost jasnej, ostrej a rockovej tón). Na druhou stranu zas dost razantně přibylo středů a basů, tón je hutnější, kulatější, a sám o sobě příjemnější. Akordy na akustiku díky tomu zní o dost plnějc, sóla se zkreslením zas o dost hutnějc a libějc. Otázka je, zdali to není spíš přítěž, když člověk potřebuje bejt slyšet v kapele se dvěma kytarama, klávesama, zahuhlanou basou aniž by dělal ze zvuku kouli.. Rozhodně to není univerzálně lepší zvuk vhodnej pro každou přiležitost a do každého žánru. Klasickýmu drzýmu, uřvanýmu hardrockovýmu zvuku to asi moc nepomůže. Na druhou strany, na klidný, opeth-like sóla s plným a vyrovnaným zvukem je to plastem nenahraditelný.
Dál má jednu trošku špatnou vlastnost.. tím že je tvrdý a hladký funguje trušku jako slide při přiložení ke struně. Během trsnutí tak vznikne kraťoučký vypísknutí tím že se rozezní struna od trsátka ke kobylce, a od trsátka k prstům. Pokud člověk nehraje trsátkem přesně nad snímačem kterej zrovna hraje, tak to i docela proleze ven. U rychlýho hraní působí docela rušivě, u pomalýho se to uplně ztratí.
Po pár dnech jsem si na něj ale docela zvykl a začal mě naopak zvuk běžnýho plastovýho trsátka připadat dost nepříjemně placatej a "přes nos".
A výsledek? Hodí sem i na něco uplně jinýho než jsem čekal. Původně jsem doufal v něco ostrýho a jasnýho na shreddování a dostal jsem něco hodně užitečnýho na přesně opačnej druh sól/linek. Peněž ale rozhodně nelituju, napadá mě dost míst kde ho využiju a rozdíl ve zvuku je to opravdu velkej. Jen mi žel bohu neodpadne maraton shánění špičatýho plastu po Brněnskejch hudebninách když si budu chtít zahrát nějaké to honibrčení.