Homemade kytara

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
Mastr

Re: Homemade kytara

Příspěvek od Mastr »

Zdravím, nechtěl by někdo ze zdejších home-makerů hmatník z makassarového ebenu? Rozměrama vyjde na akustiku i na elektriku. Mám jeden navíc jelikož na ebayi se daly koupit jen 2 (aby cena vycházela do 600 za kus).
Obrázek
tzn. za 500 + případná pošta je váš.

EDIT: PRODÁNO
Kytara: Homemade Bonewhite Exp EMG81/60, Macassar Ebony Flying V EMG81/85, Flying V Custom white EMG81/60, LP Custom black (kopie) EMG81/85, Apec: Blackstar S1 100, Blackstar HT, Marshall 4x12 A, Marshall 4x12 B, efekt: Dunlop 95Q, biyang chorus, Dunlop Carbon Copy delay,Behringer harmonist, TC. Polytune mini, http://bandzone.cz/blackshard Kdybyste někdo chtěli nějaký upgrade kytary týkající se frézování, vrtání nebo i úprav elektroniky napište sz.
Amid

Příspěvek od Amid »

Teda pánové, máte můj obdiv. Čumím na vaše výtvory a mám chuť si taky vlastní kytaru postavit. Když pominu přímo material na výrobu kytary, tak co dalšího člověk potřebuje k tomu, aby dokázal kytaru doma vyrobit? Dokázal by to i člověk, který nic o výrobě kytar neví a čistě v domácích podmínkách? :)
dfleischer

Příspěvek od dfleischer »

Amid píše:Když pominu přímo material na výrobu kytary, tak co dalšího člověk potřebuje k tomu, aby dokázal kytaru doma vyrobit? Dokázal by to i člověk, který nic o výrobě kytar neví a čistě v domácích podmínkách? :)
jistě,a z nafukovacích balónků by to měla být hračka :)
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

dfleischer píše:
Amid píše:Když pominu přímo material na výrobu kytary, tak co dalšího člověk potřebuje k tomu, aby dokázal kytaru doma vyrobit? Dokázal by to i člověk, který nic o výrobě kytar neví a čistě v domácích podmínkách? :)
jistě,a z nafukovacích balónků by to měla být hračka :)
Člověk, který je vyučený v nějakém technickém oboru a má dost trpělivosti si všechno potřebné z kytary, kterou chce napodobit okouknout, oměřit a případně pokusně předem ověřit, by to měl zvládnout.
Tak jsem stavěl mojí první "fošnu", aniž bych tušil, že má nějakou menzuru. Ovšem rozteče pražců, polohu kobylky a nultáku jsem přenesl z Jolany přesně na desetinu milimetru.
Co se člověk nevyučil / nenaučil, musí dohonit a dostudovat. To je dnes daleko jednodušší, než za Tondy Novotnýho, kdy si člověk musel nářadí "vypůjčovat" z fabriky, protože v železářství nic nebylo. Ale knížka Bohuslava Hanuše "Amatérská stavba hudebních nástrojů" byla na svou dobu super. Mimochodem Bo Hanus byl v Guines Book, jako tvůrce největších el. domácích varhan na světě :!:
...co dalšího člověk potřebuje k tomu, aby dokázal kytaru doma vyrobit? Dokázal by to i člověk, který nic o výrobě kytar neví a čistě v domácích podmínkách?
Nebyl bys první, co to dokázali :idea: :!:
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Amid píše:Teda pánové, máte můj obdiv. Čumím na vaše výtvory a mám chuť si taky vlastní kytaru postavit. Když pominu přímo material na výrobu kytary, tak co dalšího člověk potřebuje k tomu, aby dokázal kytaru doma vyrobit? Dokázal by to i člověk, který nic o výrobě kytar neví a čistě v domácích podmínkách? :)
Já jsem tu svojí první taky dělal a věděl jsem o tom víceméně prd. Učil jsem se za pochodu a co jsem nevěděl jsem okoukal na netu nebo jsem se na to zeptal. Pravda je, že mám doma, docela vybavenou dílnu, takže většinu nářadí jsem shánět a kupovat nemusel. Co myslíš tím čistě v domácích podmínkách? Máš aspoň dílnu? Stůl se svěrákem, horní frézu, měřidla všeho druhu, pilníky, rašple, dlátka, vrtačku, vrtáky všeho druhu, svorky, spousty všelijakejch desek, odřezků, šmirglpapíry, stříkací pistoly a příslušenství, páječku, atd.? Pokud bys musel většinu z toho kupovat, tak by to bylo dost finančně náročný, takže to chce promyslet. Každopádně musím říct, že když už se do toho jednou pustíš, tak je to ukrutně návykový.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
Amid

Příspěvek od Amid »

Díky za rady. Něco málo o výrobě jsem vyhrabal na internetu a tady na fóru, akorát to by to bylo pro výrobu homemade kytary asi málo. Ale jsem ochotný si k tomu něco proštudovat, strašně mě to totiž láká 8). Včera, co jsem viděl ty vaše výtvory, jsem měl toho plnou hlavou, tak jsem dokonce v zápalu začal dělat i technický nákres, čímž sem si však hodně předběhl, protože zatím vlastně ani nevím, jestli je to pro mne vůbec uskutečnitelné. Hlavní problém je ve financích, momentálně jsem úplně švorc. No a co se nářadí týče, tak by to probíhalo čistě v "panelákových" podmínkách. Žádné spešl nástroje nemám, zato znám pár lidí, kteří různé kutilské náčiní vlastní a byli by snad i ochotní i k jejich propůjčení. Zatím jsem na vážkách, musím si to ještě promyslet, protože pak třeba nechci zjistit, že jsem zbytečně vyhodil 10k za materiál na výrobu zprzněné kytary.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Hlavní problém je ve financích, momentálně jsem úplně švorc. No a co se nářadí týče, tak by to probíhalo čistě v "panelákových" podmínkách.
Já zrovna tak úplně švorc nejsem, ale kutím v bytě a musím brát ohled na vlastní byt i na klid pro sousedy. Nejdůležitější nářadí je vrtačka a různě široká dláta a hlavně svěrky, ztužidla, klipsny a podobně. Takhle to vypadalo, když jsem lepil epoxidem tělo kytary z bambusových krájecích prken:
Bamboo body gluing
Bamboo body gluing
Ted už stavba pokročila:
http://kytarovej.cz/forum/viewtopic.php?pid=482#p482
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
ošťa

Příspěvek od ošťa »

Kocoure: Čím jsi "objel" tvar těla? Koukám, že díru na elektroniku máš odvrtávanou ale co ten tvar těla? Řeším teď jestli to zvládnu vyříznout nějak svépomocně doma nebo na to bude potřeba nějaká lepší mašina.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Tvar těla jsem taky předem ob-vrtal, aby potom přímočarka neměla moc odpor a neuhýbala. Zbytek jsem začistil rašplí, různými pilníky, a nakonec škrabkou (cidlinou). Žádný strojní park není potřeba, horní frézku jsem nechal odpočívat, ručně mě to baví víc, nedělá to kravál a tolik nepráší.
guitar body contour
guitar body contour
bamboo guitar body 2 layer
bamboo guitar body 2 layer
-kcr-
Moleek

Příspěvek od Moleek »

To může bejt dobrá zábava tam vrtat těch cca 1548 a kousek děr :mrgreen:
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
Teorge

Příspěvek od Teorge »

Ale zase je to způsob, jak "vyřezat" složitější tvar s omezeným výběrem nářadí :-) Tatík to tak kdysi dělával taky. :)
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Kocour: Člověče to bych to radši vyřezal lupínkovkou. To taky bordel moc nedělá a myslím, že by to bylo stokrát rychlejší než to celý obvrtat. Jinak chválím inlaye. Ty díry pro ně jsi dělal dlátem nebo nějakou mikrofrézou?
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
huxd

Příspěvek od huxd »

Tak já se taky podělím. Až tady na fóru jsem zjistil, že existuje cigar box guitar, tak jsem si usmyslil, že to zkusím, a ono se to kupodivu povedlo. Bastlím to u přítelkyně na chalupě ve stodole vedle haldy uhlí :mrgreen: Stodolu jsem musel částečně vyklidit a přeorganizovat k obrazu svému. Jo a v zimě ja tam strašná kosa, páč je to na horách a jsou tam haldy sněhu. Původně jsem měl pouze vrtačku, ale našel jsem tam stará tupá dláta, hoblíky a stojan na vrtačku, a postuně jsem dokoupil stolní cirkulu a pak ještě pásovou brusku, která brousí dřevo, ale i vrtáky a dláta.Už jsem postavil dvě cigar box guitars, v ruce namotal jeden snímač a velmi neodborně opražcoval krk :oops: P o s t u p n ě získávám zkušenosti a teoreticky se chystám na stavbu třetí cigar box guitary z pixly od dárkového vína s krkem od telecastera. A ve vesnici jsou dva truhláři, tak z nich u píva musím vymámit, jak jsou na tom se dřevem na nějaké to kytarové tělo.
Gibson LP Special SC TV Yellowsize=70, Ibanez ARX320, Ibanez AFJ91 JLF - Jet Blue Burst Flat, FURCH D21 SO, Gretsch G9126 ACE Guitalele Natural, CORT Earth 70-12 NS, Kombo Fender G-DEC + Footswitch Fender MS4, DAW Samplitude Se9, Cubase 4 essential, M-Audio ozone, In-tone Guitar pro....
Obrázek
Rocky_MK
Bandzone: www.bandzone.cz/danielandthemoravians
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Rocky_MK »

kocour píše:Tvar těla jsem taky předem ob-vrtal, aby potom přímočarka neměla moc odpor a neuhýbala. Zbytek jsem začistil rašplí, různými pilníky, a nakonec škrabkou (cidlinou). Žádný strojní park není potřeba, horní frézku jsem nechal odpočívat, ručně mě to baví víc, nedělá to kravál a tolik nepráší.
drill-chain-111015.jpg
Layer-101104.jpg
-kcr-
To je super ! Taťka jednou testoval jeden údajně šmejd-vrták, kolik vydrží. U dvaadevadesáté ďůry ho to přestalo bavit :D Až budu jednoho krásného dne stavět stratopaula, taky to trošku obvrtám, ale ne tolik. Už abych měl doma tu bukovou fošnu...
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

J.J. píše:Kocour: Člověče to bych to radši vyřezal lupínkovkou. To taky bordel moc nedělá a myslím, že by to bylo stokrát rychlejší než to celý obvrtat.
Tak ruční lupínkou by ses nadřel mnohem víc. Ani el. dekupírkou bych obrys těla nevyřezával, čím tlustší deska, tím víc ta mrcha zahýbá :x
Jinak chválím inlaye. Ty díry pro ně jsi dělal dlátem nebo nějakou mikrofrézou?
Hlavně dlátem (různé šířky, podle potřeby) a předem jsem obrysy orýsoval (naříznul) grafik-nožem
http://www.martor.com/graficut_70170.html?&L=8
Šablonky jsem si vytiskl na papír, vystřihnul, a použil jen jako pomůcku pro napíchnutí čtyř rohů. Ty jsem graficutem spojil podle ocelového pravítka a postranní oblouky podle cédéčka (Ø 120 mm). Byla to piplačka a bez lupy by se to sotva povedlo - něco podobného:
http://www.masinky.cz/produkt/6077-Mode ... /index.htm
-kcr-
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

huxd píše:Tak já se taky podělím. Až tady na fóru jsem zjistil, že existuje cigar box guitar, tak jsem si usmyslil, že to zkusím, a ono se to kupodivu povedlo. ........ Už jsem postavil dvě cigar box guitars, v ruce namotal jeden snímač a velmi neodborně opražcoval krk :oops: P o s t u p n ě získávám zkušenosti a teoreticky se chystám na stavbu třetí cigar box guitary z pixly od dárkového vína s krkem od telecastera.
Cigar box guitars je skoro ideální věc pro začátek. Chyby skoro nic nestojí a chybami se člověk nejrychleji učí. A aby to ladilo, a dalo se na to pohodlně hrát, platí jak pro cigbox, tak i pro Beauty of Burst - Les Paul. Nejvíc mě může vytočit, když se začátečník rozplývá, jakým mořidlem, lakem, zlatým hardwarem atd. tu svojí první Les Paulu s vlnkovým javorovým bookmatched topem vyšperkuje a když pak něco rozměrově zmrví, tak ho to přestane bavit.
A ve vesnici jsou dva truhláři, tak z nich u píva musím vymámit, jak jsou na tom se dřevem na nějaké to kytarové tělo.
Můj tip: Staré schody, zárubně dveří, nepotřebný nábytek, jsou někdy z mahagonu, javoru, ořechu, dubu apod. Truhláři vědí, kde to roste. Na tělo i krk el. kytar je to lepší, než rychlosušený materiál, na kterém ještě před týdnem hnízdily sojky.
-kcr-
ošťa

Příspěvek od ošťa »

kocour píše:... na kterém ještě před týdnem hnízdily sojky.
-kcr-
:D

Ještě jeden dotaz na tebe - čím jsi pak do těla vyřezal sedlo krku?
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Japonskou pilkou, ale nejdřív musíš mít vydlabanou díru aspoň pro snímač u krku, tou pilkou se řeže tahem. Na pilce jsem si označil hloubku řezu a udělal dva postranní podélné řezy a dva uprostřed, aby to šlo lehce dokončit dlátem a načisto plochým pilníkem. Hlavně stokrát přeměřovat lícování s tenonem krku, aby seděly osa těla a osa krku v jedné přímce a záklon krku podle výkresu a šablony. To je podstatně náročnější než lože pro šroubovaný fender- krk.
Pozn. : Ty díry pro snímače jsem předvrtal 4 mm vrtákem s dorazem na hloubku 21 mm a dokončil dlátem a pilníky.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Nedávno přinesl můj syn Denis, pravověrný death-metalista, obrázek jakési halapartny
Predloha
Predloha
a s otázkou, zda by se v tom smyslu nedala vymodelovat kytara s menzurou 629 mm. A nasadil takové tempo, že už ta sekyra bude brzy hotová.
Metamorfoza
Metamorfoza
Halapartna guitar
Halapartna guitar
Podrobnosti zde: http://kytarovej.cz/forum/viewtopic.php?pid=489#p489
Naposledy upravil(a) kocour dne 17.10.2011 21:06, celkem upraveno 1 x.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pane jo, to je tak hrozně ošklivá a přitom pěkně udělaná kytara :D Každopádně je podstatně méně ošklivá než její předloha, dobrá práce, Kocoure :)
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“