Co musí umět sólista?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...
patrik_m
Kontaktovat uživatele:

Re: Co musí umět sólista?

Příspěvek od patrik_m »

Sólo je alchymie. Je to pokus-omyl, ale stejně musíš vědět kam saháš, aby jsi nesáhl úplně mimo. Musí se to cítit ze srdce. Solo je pro mě kus osobnosti. Jednou mi jeden můj učitel řekl, že sólování není v rychlosti, ale v hudebních nápadech. Umět si dát dohromady 1+1 a pochopit skladbu do které sólo patří. Musím vědět jaká v té skladbě je harmonie (nálada), aby to solo nebylo až moc optimistické a naopak. :-)
Je jasný že solo musí gradovat a zase upadat, aby to nebyla nuda. To je základ Harmonie. Všechny kvalitní skladby mají svoji harmonii (jedna velká vlna), která jde nahoru a dolů, chvíli je napínavá a hned v zápětí je zase odpočinková. Stejné prvky by mělo mít i sólo. Napínavé a pak uvolňující.
Mělo by také být vrcholem celé skladby, musí to tak vypadat, aby to působilo alespoň trochu majestátně.

Sólo není snadná záležitost. Bez základních znalostí stupnic (alespoň pentatonických) to skoro nejde, takže pro začátečníka dost obtížná záležitost. :-)
Ibanez RG420EG/Schecter OMEN 7 EXTREME -> ENGL e530 -> t.c.e. G-Major -> BBE Maximizer -> M/B 50/50 -> Framus 212.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

patrik_m píše:Je to pokus-omyl,
Není.

Nebo spíš nemělo by být.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
patrik_m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik_m »

Neměl by být, ale když nevyzkouším jednu frázi nebo postup nemohu s jistotou říci že se tam hodí/nehodí
Ibanez RG420EG/Schecter OMEN 7 EXTREME -> ENGL e530 -> t.c.e. G-Major -> BBE Maximizer -> M/B 50/50 -> Framus 212.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Ale můžeš. Říká se tomu hudební představivost a spousta lidí na to zapomíná.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Přesně. Buď to je o hudební představivosti nebo o vědomém použití teorie v praxi. A nejlépe o obojím najednou.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
Jack31

Příspěvek od Jack31 »

Co musí umět sólista?

Hrat!
"Realny svet je pre tých ktorý nemajú fantáziu"
Kapela: https://bandzone.cz/opera
Můj hudební projekt: http://bandzone.cz/emitremmus
feki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od feki »

Dobré :-)
Jasně že pokud má ten dar od " ↑ " tak spoustou dřiny přijít na to jak ho využít. :-)
Jackson Soloist MIJ SL-3 / Caparison TAT Special FM
Rack Gear. Digitech : ValveFX , 2120, RP6, GSP1101 / Engl: E-840,E-530 Engl 112 Pro Stage.
Graywolf
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Graywolf »

patrik_m píše:Je jasný že solo musí gradovat a zase upadat, aby to nebyla nuda. To je základ Harmonie.
Obávám se že slovo harmonie používáš v poněkud špatném významu. Harmonie je nauka o akordech a jejich uspořádání. To o čem mluvíš už je dynamika skladby.

Jinak, pokud jsem to nepřehlídl tak tady nebyla zmíněna ještě jedna podstatná věc bez které se sólista na žádný nástroj neobejde. Musí umět skládat hudbu. Všechny ostatní věci za vás v kapele někdo vymyslet může, sólo ne. Pokud člověk neumí skládat tak z něj vyleze jen změt stupnic a ověřenejch postupů. A k tomu aby se mohl naučit skládat si musí spojit uši s nástrojem (jinýma slovama, odposlouchávat, odposlouchávat, odposlouchávat).
patrik_m
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od patrik_m »

Graywolf píše:
patrik_m píše:Je jasný že solo musí gradovat a zase upadat, aby to nebyla nuda. To je základ Harmonie.
Obávám se že slovo harmonie používáš v poněkud špatném významu. Harmonie je nauka o akordech a jejich uspořádání. To o čem mluvíš už je dynamika skladby.
Mno určitě jsem to myslel dobře, ale asi jsem to špatně zformuloval a nevyznělo to tak jak bych chtěl :-D
Myslel jsem že sólo, které hraji musí být také složené z tónin akordů a podobných záležitostí. Jak známo Akord "dim" je napjatý, každý ho zná a ví že je prostě trochu depresivní... vedle akordu durového bude působit ještě depresivněji. A i v sóle se musí takhle krásně střídat tóniny ve kterých se hraje momentální změť tónů. Snažím se také hodně používat takzvané "citlivé tóny'', což je vlastně vždy jeden tón ze stupnice (nebudu dál rozvádět - jste v hudbě znalejší než já) :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Hraní na kytaru, tabulatury“