flétna Di zi

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
zdené

flétna Di zi

Příspěvek od zdené »

Zdravím,
tentokrát mne zajímá, máte-li někdo zkušenost, čím se přilepuje bambusová blanka na rezonanční dírku čínské flétny Di zi. Koukal jsem na nějaká videa na netu, ale nenašel žádná instruktážní, kde by byly alespoň titulky, a textové návody vesměs jen vysvětlují funkci té blanky. V angličtině nebo čínštině se v odborném smyslu naprosto ztrácím, tak jsem to z toho nepobral. Voda nebo sliny se neujaly, po chvilce hraní blanka odpadne, jak se vysuší, nuže coby "čech" jsem šáhl po národním "pěnivém pokladu", ale byť pivko zatím vede, i ono není všespásné. Cukrovou vodu jsem nezkoušel, kdoví jaké by to zanechalo po čase na laku stopy, no a lepidlo myslím nepřichází rozhodně v úvahu. Na instruktážním videu kde to nějaká číňanka předváděla to vypadalo na čirou tekutinu podobnou vodě, nebo řídkému oleji.

Díky, Z.
lei

Re: flétna Di zi

Příspěvek od lei »

Upřímně řečeno, na pouhé cvičení je nejlepší dizi přelepit izolepou, Číňani to tak dělají běžně, i když ten zvuk pak není ideální. Jinak na to mají takové zvláštní lepidlo, za pár babek. Nevím, lidi, co na to hrajou na Západě, to asi většinou mají přivezené z Číny. Víc se určitě dozvíš přes stránky www.cinskahudba.cz mého kamaráda.
phill196
Nový uživatel

Příspěvek od phill196 »

používají na to lepidlo erjiao, které se dá u nás jen velice těžko sehnat, nebo se můžeš kouknout na ebay... každopádně s tím budou velké oplejtačky
Anilee

Příspěvek od Anilee »

Ahoj, jo osobne to lepil lepidlem, ale pak jsem potkal cinana ktery hral cca 40 let, a ten to lepil cesnekem, nesmat se :D
Proste rozriznes cesnek a tou stavickou to slevis, je to lepsi zvuk, fakt ze jo...
hyenik
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hyenik »

uz se bezne da sehnat tzv. dimo gluewater na ebay nebo aliexpress, tim to drzi.
Zvuk se tim stava sice hlasitejsim, ale taky neprijemne drncivy, normalni izolepa misto te membrany poslouzi taky, i kdyz to neni spravne, je to kapku prijemnejsi sound.
BGD ≋ Baritone Guitar Dreams
≋Dreams Are Messages From The Deep≋
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“