Karel Kryl

Vše o kapelách a hudebnících ...
misadlouhy

Karel Kryl

Příspěvek od misadlouhy »

už je to 13 let co zemřel, podle mně nejvýznamnější osobnost české hudby konce minulého století... měl poselství, měl styl, měl sílu.. http://www.youtube.com/watch?v=Wiptx_V3GVg, ale nedokázal žít v moderním světě (špíně) déle než 5 let. Zajímavý dokument naznačuje jak se díval na to, co tu máme už nějaký pátek nyní - demokracii, "svobodu" http://www.youtube.com/watch?v=lGnU8_GVKvY

Edit Red Bull: Jména a příjmení se píší velkým písmem.
Norman ST 40 folk
pavel68
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel68 »

Mistr byl prvotním popudem vzít do ruky kytaru 8)
ALOU CVIČIT HOLOTO !!!
Dark Axel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dark Axel »

pavel68 píše:Mistr byl prvotním popudem vzít do ruky kytaru 8)
to já na kytaře začínal na jeho věcech :-D

ale už mě to nějak nebere, já tyhle písničkáře až na některé výjimky moc nemusím
Jazzmaster/Ibanez RB650 -> Trace Elliot, 15"
misadlouhy

Příspěvek od misadlouhy »

no není to nádhernej song?
Karavana mraků http://www.youtube.com/watch?v=EjCppgCR6U0
Norman ST 40 folk
Stanley
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Kryl, Kryl... jedna fosilní kazeta mi hraje v autě co to auto mam, písničky od něj se snažim hrát co hraju na kytaru,... má fakt skvělý písničky, dokonalý texty, škoda je ho...

jinak moje nejoblíbenější od něj je jedna z těch vtipnějších, Písničkářský Bacil:

http://www.youtube.com/watch?v=4zLFQose2Ts
Basuju: Jackson C20
Kejtruju: Apollo DMG-1200
Apec: Laney H160b, Peavey Blazer 158, Kustom KLA 10
Kejbly, struny: Warwick
Prcátka: Dunlop .68, Brain .71
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Kryla mam hodně rád mam jeho LP ze 69 je to velmi kvalitní huda a hlavně ty texty.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
Shaman

Příspěvek od Shaman »

Kryl je legenda. Nejlepší českej písničkář všech dob, a pochybuju že ho kdy někdo překoná! 8)
tojko

Re: Karel Kryl

Příspěvek od tojko »

Kryl, nu co říci? Z tohoto člověka prostě čiší dobro a je škoda, že tak dobří lidé odcházejí jako první. Chlápek co se učil sám na kytaru a neznal ani akordy a přesto všechno je asi nejlepší český pisníčkář všech dob. Jeho texty a hudba jsou hodně kvalitní, ale bohužel většina písní je smutných, ale není se čemu divit. Pan Kryl v životě moc toho štěstíčka neměl. Moje nejoblíbenější jeho píseň je Lásko. http://www.youtube.com/watch?v=7X9LXetp7hc a taky Novoroční. K písni Novoroční jeden hudební kritik řekl toto:"Karel to zahrál svým způsobem, takže nic moc, ale ta melodie je jako od Beethovena."
Danoss

Příspěvek od Danoss »

Nový nástupce Karla Kryla Tomáš Klus oba dva jsou výborní.
rotten77
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rotten77 »

Danoss píše:Nový nástupce Karla Kryla Tomáš Klus oba dva jsou výborní.
Tak jsme se pobavili a teď zpátky do reality...
CzechJoker
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od CzechJoker »

Ty vole, to snad patří do haluzí...
zzbar
Rádce

Příspěvek od zzbar »

uff... až jsem se orosil :roll:

Karel Kryl.. těžko říct - nejlepší? Toto poměřovat nejde. Ve své době jedinečný, průkopnický, podle něj se učili mnozí...
Bohužel jsem měl možnost vystupovat na jednom pódiu (néé spolu!!!) s jeho bratrem... Bylo mi Karla líto. Ten se musel obracet...
Ale to je z jiného soudku.
Mapex, Paiste, Meinl, Powerstroke3, Ewans EC2, Balbex Ringo II

Soundcraft, Yamaha DSR... RCF ART, dBTechnologies, Proel, Sabine, DBX, Audix, Shure, AKG, Samson...
a spousta No name...
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Kryl byl také můj začátek a zahraju si ho rád dodnes.
Nicméně byl to především velký člověk a básník, a až potom muzikant. Proto novým generecím, vytržen z doby, nemá bohužel co říct.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
jastud

Příspěvek od jastud »

shoooter píše:Nicméně byl to především velký člověk a básník, a až potom muzikant. Proto novým generecím, vytržen z doby, nemá bohužel co říct.
To je trochu divná konstrukce, byl to velký básník a tak nemá novým generacím co říct? Je jasný, že většina jeho politických písniček je poplatná době, ale pořád toho zůstává dost nadčasovýho.
Jen namátkou: Král a klaun, Morituri te salutant, Lásko, Děkuji, Píseň neznámého vojína a spousta dalších. Jinak souhlasím, že u Kryla byl v první řadě text a až potom hudba.

Jinak srovnání Klus x Kryl mě fakt pobavilo :mrgreen:
Při tanci nesmiju byt žadne prostoje
a hrať se musi aji na levne nastroje.
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

ja bych nevidel Kryla jako ciste generacni zalezitost. zvlast vzhledem k tomu, ze je mi 21, takze jsem ho ani ziveho moc "nestihl", ale zeru ho uz dost dlouho a to dost.
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
shoooter

Příspěvek od shoooter »

jastud píše:
shoooter píše:Nicméně byl to především velký člověk a básník, a až potom muzikant. Proto novým generecím, vytržen z doby, nemá bohužel co říct.
To je trochu divná konstrukce, byl to velký básník a tak nemá novým generacím co říct? Je jasný, že většina jeho politických písniček je poplatná době, ale pořád toho zůstává dost nadčasovýho.
Jen namátkou: Král a klaun, Morituri te salutant, Lásko, Děkuji, Píseň neznámého vojína a spousta dalších. Jinak souhlasím, že u Kryla byl v první řadě text a až potom hudba.
Krylovy písně jsou většinou psány v době normalizace, okupace, útisku, a "vyhnanství", a jejich hloubka spočívá především v zasazení do té doby. Jiná kapitola je Krylův humor, ale ten mladší generace asi neosloví.
Neznám nikoho generačně mladšího kdo by ho nějak víc znal a vůbec mě to nepřekvapuje.
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
framikoin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od framikoin »

to s tou dobou je asi nezpochybnitelny fakt, jenomze ty texty jsou proste na takove urovni, ze to neni jenom takova vypoved o jedne dobe, nejsou to prvoplanovy basnicky. navic spousta jeho textu je naposto nadcasovych, zvlaste pak spousta protivalecnych.
druha vec je ta, ze mne ani ta vazanost na dobu vubec nevadi, svym zpusobem to beru jako takovy "dokument" o casech, ktery jsem nastesti nezazil. ale i tak jsem presvedcen, ze Krylovi texty maji proste svuj casovy presah, ale je to muj dosti subjektivni nazor. ostatne stejne jako ten tvuj :-)
Gibson Les Paul Studio,Epi SG400,Vintage Strat Icon Series,efekty,vox
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

presah jiste maji. a dokonce jsou stale aktualnejsi...
fixja
last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou

Příspěvek od fixja »

shoooter píše:Neznám nikoho generačně mladšího kdo by ho nějak víc znal a vůbec mě to nepřekvapuje.
Jsem Jarda, těší mě. A hleď, již jednoho generačně mladšího člověka, který Kryla víc zná, poslouchá, hraje, rozebírá a který o něm ví celkem dost znáš. Ale je pravdou - svého vrstevníka se zálibou v Krylovi bych hledal těžko (vynechám-li mého kamaráda, kterému jsem Kryla sám ukázal a který je v něm teď už znalejší než já.)
Co se týče Kryla. Všichni znají jeho politické písně, ale to je opravdu jen zlomek jeho záběru. Milostná, historická, či humorná tvorba dosahuje taktéž velice vysokých kvalit, ale je "utlačována."
shoooter tady napsal: "byl to především velký člověk a básník, a až potom muzikant." S tím nesouhlasím. Aby se prosadil, musí mít zapamatovatelné a silné melodie. Na ty měl také veliký talent. I když se to nezdá, je to hodně důležitý aspekt. A také byl vynikající zpěvák s obrovským rozsahem.
McKozias
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od McKozias »

to ja zase musim souhlasit spise s shooterem, daleko vice se mi do hlavy vryl spise obsah nez forma
Odpovědět

Zpět na „Skupiny a hudebníci“