Asi mesiac a pol mám Fokus Explorer. Hneď po kúpe som nahodil struny Ernie Ball Extra Light (10ky) a všetko bolo v pohode. Dosť som však bendoval na Gčku kvôli jednej pesničke ktorú som sa práve učil hrať a struna praskla (ale v gitare to nebolo - struna praskla v mieste bendu, nie pri kobylke ani hore pri nultom pražci). Skúsil som preto D'Addaria EXL115 (11ky), ale odkedy som struny vymenil, spodné E a B (niekedy aj G) mi dosť vo výškach akoby drnčia (hlavne pri bendovani - ked hrám jedno sólo kde bendujem na 17. pražci na malom e a potom hrám nejaké tóny vedľa toho - 15,19 na e a B, začnú drnčať).
Oktávy som hneď po nahodení strún D'Addario naladil (kobylka je Tune-o-matic) a myslím si, že je to práve v kobylke, ale nie som si istý. Dohmat som dal vyššie aj nižšie, snímače som nastavoval tiež, ale hneď po naladení skúsim zahrať to spomínané sólo len tak na sucho (bez komba) a po tom bende na 17ke to začne zase drnčať. Keď však na tom kolíku, kde sa ladí oktáva trošku pohnem strunou smerom dole (tam kde je najviac napnutá), drnčať prestane, ale len kým zase nedám ten bend. Kvôli tomu nastavovaniu a uvoľňovaniu strún (skúsil som dokonca struny dať dole a opäť nahodiť - čo však asi nebol dobrý nápad) mi už spodne e aj prasklo. Takže po týždni musím opäť meniť struny a nechcel by som aby sa to opakovalo, preto neviete niekto v čom to môže byť alebo čo robím zle (som na elektrike začiatočník - prvá gitara)? Ďakujem za pomoc a sorry za dlhý príspevok