Vnitřek Les Paula

Strat, Les Paul, Tele, SG, semiakustické, ...
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Vnitřek Les Paula

Příspěvek od Red Bull »

Red Bull píše:TOP by měl být jedna deska dřeva rozříznutá podle osy x, ale jako vrstva. Přemýšlím jak to napsat lépe. (cca jako krájení chleba - doufám, že všichni krájíme chleba obdobně :D )
Jasně, bookmatched, ale zajímal by mě důvod co se týče kmitů, vlivu na výslednou ekvalizaci apod.[/quote]

Top subjektivně ovlivňuje celkový sound mahagonové kytary. Když jsem měl celo-mahagonovou S470 tak byla zvukově pro mě moc tmavá. Koupil jsme si Schectera s TOPem a v tu chvíli jsem byl spokojený.

Na kytarách je občas spousta nevysvětlitelných věcí, proto bych i Gibsona vybíral kus od kusu a rozhodně bych rezolutně netrval na těle z jednoho kusu.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.
Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994] -> Ibanez AW3000NT ]

http://www.7daysgallery.com
grock

Příspěvek od grock »

Ano, kytara z více kusů lepšího (vhodnějšího) dřeva bude asi lepší než z jednoho kusu horšího (méně vhodného), ale samotné rozřezání z daného dřeva lepší neudělá.
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Zajistí větší šanci na stálost.

woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Red Bull píše:Top subjektivně ovlivňuje celkový sound mahagonové kytary. Když jsem měl celo-mahagonovou S470 tak byla zvukově pro mě moc tmavá. Koupil jsme si Schectera s TOPem a v tu chvíli jsem byl spokojený.

Na kytarách je občas spousta nevysvětlitelných věcí, proto bych i Gibsona vybíral kus od kusu a rozhodně bych rezolutně netrval na těle z jednoho kusu.
Vždyť víš sám že jsem měl na mysli vliv dvou kusů stejného vs. různého javorového prkna na zvuk.
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Na to jsem odpovídal v druhém odstavci :wink:

Tonda

Příspěvek od Tonda »

Red Bull píše:Zajistí větší šanci na stálost.

A ty už jsi někdy viděl zkroucenýho "nestálýho" LesPaula
(kvůli tělu z 1 kusu) :?:
I´m wheels... movin´wheels
Red Bull
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Red Bull »

Při kvalitě dnešních dřev, snad nebudeme muset čekat dlouho. Já nejsem fanoušek kytar Gibson, nepotkal jsem ani jednoho, co by podle mého za tu cenu hrál :wink:

shmootik

Příspěvek od shmootik »

ad manovi videa: to video kde krájej velkej kus na menší a lepěj ho zase dohromady je továrna godinu a nikde tam nezdůvodňujou proč to dělaj.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
man

Příspěvek od man »

Budu teda vycházet z toho že pokud je dřevo správně vysušený (vlhkost do 10%) tak není důvod ho řezat a tělo udělám z jednoho kusu.
Ještě tady mám jednu zajímavou fotku. Je to Gibson LP Standard Goldtop. Nevím z jakého roku ale pravděpodobně je to nějakej vintage. Je rozříznutej napůl ,takže nejlepší pohled zevnitř jakej může být .
Nevíte někdo co je ta vrstva dřeva pod hmatníkem? Vypadá to na javor. Myslel jsem že krky se u LP dělaj z mahagonu a palisandrového hmatníku.
Přílohy
57gold.10.jpg
zesilovač: Marshall JTM-45, box: Marshall 1960 4x12 kombo: Marshall JCM800 4210
elektriky: Les Paul 1959 (Jurča), Gibson LP Standard 1995
akustiky: Martin D28 r.1985, Furch D34 , Alvaro 55
krabičky : Ibanez TS9, Marshall GV-2, Boss DD-3, Boss RV5, EHX Holy Grail

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

To vypadá že výplň kanálu výztuhy je skutečně javorová - krk je mahagonový, ale když se do něj vyfrézuje kanál pro výztuhu, musí se přes výztuhu dát ještě kousek dřeva, a pokud je to dřevo tvrdé, je vcelku jedno, co to přesně je. U Fenderů tak vznikl ten tmavý pruh - v době, kdy se dělaly celojavorové krky z jednoho kusu, tedy s kanálem pro výztuhu frézovaným zezadu, se tam dával kus ořechu, a z estetických důvodů tam zůstal i po zavedení palisandrových hmatníků a frézování ze strany hmatníku (stejně jako zde).
Tonda

Příspěvek od Tonda »

man píše: .... zajímavou fotku. Je to Gibson LP Standard Goldtop. Nevím z jakého roku ale pravděpodobně je to nějakej vintage. Je rozříznutej napůl ,takže nejlepší pohled zevnitř jakej může být .
Nevíte někdo co je ta vrstva dřeva pod hmatníkem? Vypadá to na javor. Myslel jsem že krky se u LP dělaj z mahagonu a palisandrového hmatníku.

není to vintage, ta kytara je Reissue 57 Standard (ale starý to měly stejně, pochopitelně), ta fotka koluje v mnoha podobách na netu dávno :wink:

a ten proužek je filler strip jak píše Woro, tady ho chytli v řezu, jinak je jen úzký,

tady třeba je/není,podle řezu:

Obrázek

a tady enface:
Obrázek
takže samozřejmě krky jsou mahag-/palisandr (kromě javorovejch norlinů)
man

Příspěvek od man »

Tonda:
To jsou zajímavý fotky. Co je to za kytary? Jsou to různý druhy spasování krku s tělem podle různých období u Gibsonu nebo jsou to různí výrobci ? Nebo je to ukázka chyb? Na té první fotce tam ten krk zrovna moc nesedí.

Na blbnutí: Epiphone LP Standard, multiefekt Boss GT8, mix Yamaha, bedna RCF-ART310A
Tonda

Příspěvek od Tonda »

To jsou typy spojení krk-tělo ("tenon") - dole původní (a reissue, ), nahoře jak to dělá Gibson USA u běžný produkce (jednodušší nastavení správnýho úhlu, tj levnější výroba).
Všecko je to gibson, jiný výrobci tě teď snad nezajímaj ne

Hle stavba - studuj: :wink:

http://www.mylespaul.com/forums/luthier ... build.html
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

To opravdu není ukázka chyb, takhle se to prostě dělá. Jsem rád, že tu tahle fotka koluje, protože se hodí k oblíbenému mýtu o tom, že LP má dlouhý sustain díky tomu, že má lepený krk, který je daleko víc "dřevo na dřevo" než šroubovaný. Aby nevznikla mýlka, nepovažuji lepený krk za něco méněcenného, je to prostě jedna z technologií a to, co dělá se zvukem, má své využití.

Zásadní věc je, že ten proužek je z tvrdého dřeva - o něj se totiž opírá vnitřní strana zahnuté výztuhy.
man

Příspěvek od man »

Na té fotce toho Goldtopu nahoře je ten krk ale napasovanej dokonale. A pokud to je teda 57 reissue jak říká Tonda tak na tom ta současná výroba není zas tak blbě. Bude to asi kus od kusu. Oni se s tím totiž ve fabrice Gibsonu vůbec nemažou.

Bejk
Moderátor

Příspěvek od Bejk »

A řekni mi která fabrika dnes ano.
S cenou klesá kvalita...
Ukaž mi fabriku kde tohle neplatí...
Tonda

Příspěvek od Tonda »

man píše:Na té fotce toho Goldtopu nahoře je ten krk ale napasovanej dokonale. A pokud to je teda 57 reissue jak říká Tonda tak na tom ta současná výroba není zas tak blbě. Bude to asi kus od kusu. Oni se s tím totiž ve fabrice Gibsonu vůbec nemažou.

57 Reissue je Custom Shop - to není běžná produkce Gibson USA, takže z toho nemůžeš dělat obecný soudy o současný výrobě.
Logicky - Historic Reissue se dělají "postaru" a to je pracnější a trvá dýl..
přece nebudou dělat spoj krku tou novou "rychlou" metodou ..
(jejíž hlavní výhodou je, že se úhel nasazení krku donastaví aniž by se muselo dlátkem ožižlávat dřevo aby to přesně sedělo, proto je to taková kolíbka - než lepidlo uschne tak to dorovnaj a finito)
mirko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mirko »

https://www.youtube.com/watch?feature=p ... rGI#t=213s

3:33 - Brad Whitford ukazuje svoj 58 reissue Les Paul s chambered telom.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Les Paul Standard
VOX AC4 TV Head | SMRČKA FUZZ | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Oddělil jsem "fyzikální" debatu - elektricke-kytary/ot-z-vnitrek-les-paul ... 34771.html
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
grock

Příspěvek od grock »

Nevím kam to dát a týká se to vlastně "vnitřku les paula" , resp. jak a z čeho je. Jinak by to šlo nazvat Gibson Yamano - special run nebo custom shop ? Narazil jsem na netu na několik gibsonů Yamano a různá tvrzení, zda to je a není CS. Yamano byl distributor Gibsona v Japonsku snad do r.2007 a prý pro něho dělal gibson extra kvalitní a raritní kusy :wink: . Ale najdou se i "Yamano" 2010 nebo v byly v nabídce Thomanna, ví někdo, Tondo :wink: , jak je to doopravdy ?
Pořád nevím, zda svět řídí chytří lidé a dělají si z nás legraci a nebo blbci a myslí to vážně.
Odpovědět

Zpět na „Elektrické kytary“