2 komba do sterea

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...
Odpovědět
Jazzman
Rádce

2 komba do sterea

Příspěvek od Jazzman »

Co si myslíte o variantě 2x 15W kombo do sterea? Třeba Fender Pro Junior, Laney LC 15.... Že bych na hraní bez bubeníka ( jen s kontrabasem, piánem, sólo ) měl jedno a na hraní s bubeníkem dvě, spojené přes chorus. Pořád bych měl s sebou svůj zvuk a netahal, co nepotřebuji.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: 2 komba do sterea

Příspěvek od mmjuz »

A co mít každé jiné?
Některé kytary ( viděl jsem to tedy jen jednou u pádla Rickenbacker ) mají umožněný výstup zvlášť od krkového a zvlášť od kobylkového snímače. Pak logicky má každý kanál jejich sterea jiný zvuk. Táhnout smíchaný zvuk z kytary a rozbočit ho do dvou stejných komb mi nepřipadá moc přínosné. Nebude to stereo, ale dvakrát mono. Maximálně by se dalo využít stereo efektu chorusu.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

Vzhledem k tomu, že posluchači nikdy nesedí ideálně v ose repro, přikláním se také spíše k 2x mono. Jenom tak totiž každý posluchač uslyší vše co slyšet má
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ja do pseudosterea (2x mono) hral nekolik let. pouzival jsem dva podobne, presto odlisne znejici aparaty mesa/boogie (komba mark IIC+ a mark I). znelo to zajimave, akorat v malych klubech je s tim casto problem, protoze si s tim hodne zvukaru prekvapive neumi poradit. pokud s nami nejezdil nas zvukar tak mi vetsinou proti me vuli zvucili stejne jen jedno kombo. jde tak docilit zajimave barvy zvuku, ale ne zas takove aby to nedokazal nahradit jeden poradny aparat. taky to muze byt vznikem spousty problemu (rozbocovac by mel mit oddelena trafa, jinak to bude brucet, potencialni problemy s fazi etc). navic jsem zjistil ze dve mala komba 1x12 (kazdy o vaze kolem 30kg) se stehujou hur nez velka bedna marshall s hlavou! sice se daj lip naskladat do osobaku, ale jinak je to peklo. takze radsi ted taham tu velkou bednu :)
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

shoooter píše:Vzhledem k tomu, že posluchači nikdy nesedí ideálně v ose repro, přikláním se také spíše k 2x mono. Jenom tak totiž každý posluchač uslyší vše co slyšet má
To by musel zvukař zvučit všechno mono, tedy mít na obou stranách to samé, aby všichni slyšeli všechno. A stejně by to nepomohlo. Byl by to jen dost blbě srozumitelný humus.
S tímhle jsem se nikdy nepáral. Šlapák klidně více doleva, basu zlehka napravo, housle proti saxofonu, či kytaru proti virblu a pod. Podle skutečnosti. Zpěvák na pravé straně šel více doprava, levý zase ke své straně. Lidem, kteří tančili někde před podiem mezi bednama to mohlo být ukradené, páč k nim toho z PA moc nešlo, pijákům v rohu u baru to teperve nevadilo a těch pár procent, co si chtěli koncert užít, si stouplo tam, kde to znělo nejlépe. Tedy proti středu podia v dostatečné vzdálenosti. A ti si stereo mohli pěkně vychutnat a navíc byla muzika mnohem srumitelnější, než kdyby hrála dvakrát mono, jak to třeba často vidím a slyším v Brně na Musilce a pod.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Díky za reakce. Já se špatně vyjádřil, ne stereo, ale, jak správně píše Kinx pseudostereo. Nejde mi o stereoefekt, ale o to, jestli dokáží dva malé Fendery vyrobit stejně široký tón jako 30W kombo.
Nemám to jak vyzkoušet, okolo nikdo lampu, jako je můj Fender Texas Red nemá.

Také musím vyzkoušet, jak hodně zničí tón 2 krabičky před vstupem ( Boss Chorus a Delay DD7 ), jiné nepoužívám. Delay má stereovstup, tak jde propojit s chorusem dvěma kabely a umí ping-pong do obou komb.
shoooter

Příspěvek od shoooter »

mmjuz píše:
shoooter píše:Vzhledem k tomu, že posluchači nikdy nesedí ideálně v ose repro, přikláním se také spíše k 2x mono. Jenom tak totiž každý posluchač uslyší vše co slyšet má
To by musel zvukař zvučit všechno mono, tedy mít na obou stranách to samé, aby všichni slyšeli všechno. A stejně by to nepomohlo. Byl by to jen dost blbě srozumitelný humus.
S tímhle jsem se nikdy nepáral. Šlapák klidně více doleva, basu zlehka napravo, housle proti saxofonu, či kytaru proti virblu a pod. Podle skutečnosti. Zpěvák na pravé straně šel více doprava, levý zase ke své straně. Lidem, kteří tančili někde před podiem mezi bednama to mohlo být ukradené, páč k nim toho z PA moc nešlo, pijákům v rohu u baru to teperve nevadilo a těch pár procent, co si chtěli koncert užít, si stouplo tam, kde to znělo nejlépe. Tedy proti středu podia v dostatečné vzdálenosti. A ti si stereo mohli pěkně vychutnat a navíc byla muzika mnohem srumitelnější, než kdyby hrála dvakrát mono, jak to třeba často vidím a slyším v Brně na Musilce a pod.
No vždyť to tak zvukaři běžně dělají, záleží na prostoru. Pokud mám k jedné bedně 3m, a ke druhé 30m je to jediné řešení. A proč by to mělo být nesrozimitelné, případně humus?
Na tohle demagogické fórum už nechodím.
Pokud by měl někdo dotaz přímo na mne, klidně mi napište email na shoooter@gmail.com
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

Jazzman píše:Díky za reakce. Já se špatně vyjádřil, ne stereo, ale, jak správně píše Kinx pseudostereo. Nejde mi o stereoefekt, ale o to, jestli dokáží dva malé Fendery vyrobit stejně široký tón jako 30W kombo.
Nemám to jak vyzkoušet, okolo nikdo lampu, jako je můj Fender Texas Red nemá.

Také musím vyzkoušet, jak hodně zničí tón 2 krabičky před vstupem ( Boss Chorus a Delay DD7 ), jiné nepoužívám. Delay má stereovstup, tak jde propojit s chorusem dvěma kabely a umí ping-pong do obou komb.
jako stejne kombo se stejnym reprakem? rozhodne to vic "hrnout" nebude, ale budes se vic slyset. stejny pocit jsem mel i pri hre na kamosovu sestavu dvou osmistovek od marshallu (jedna 100 a druha 50w).

jinak co mam zkusenost tak z toho delaye mi to brumelo. brumelo mi to i z chorusu a line selectoru (vse znacka boss). ale asi to bude aparat od aparatu, s tema mesama tam brum byl nicmene nas basak ten samy line selector ted pouziva na rozdelovani signalu do dvou tranzistorovych aparatu na basu a nebrumi nic.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Line selector nemám, mám jen ten chorus.
Hrne lubovka, má daleko větší dynamiku tónu než placaté kytary.

Na basu to bylo jednoduché, prostě jsem si koupil Galliena a na větší kravál přidal bednu.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

a nebylo by zajimavejsi koupit jako druhy "Stereo" aparat misto stejneho komba neco trochu odlisneho ?
Fořt

Příspěvek od Fořt »

Docela zajímavě vypadá EHX 22 Caliber nebo 44 Magnum. Spíš ten silnější, při větším zesílení sám zkresluje. Stačí pak tahat jen extension cabinet. Pokud lze (a je žádoucí) vytáhnout signál z preampu komba, pak není nutné ani řešit rozdvojení signálu. Rozhodně jako záloha pro případ, že odejde zesilovač, určitě není k zahození. Máte s tím někdo zkušenost?
http://www.youtube.com/watch?v=tuq_RKaY ... re=related
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Kinx píše:a nebylo by zajimavejsi koupit jako druhy "Stereo" aparat misto stejneho komba neco trochu odlisneho ?
Asi jo, já se snažím nějak využít současné kombo 15W Fender Texas Red, což je Blues Junior s lepším repro a ještě něčím ( teď nevzpomenu čím ), protože je moc těžké do tramvaje na holení a moc slabé s bubeníkem. A Pro Junior se mi líbí už dlouho. Sice znám lepší aparáty, například 30W lampáč Gibson, s opravdu starým jazzovým zvukem, ale nemám na ně. Tohle je v poměru cena a výkon asi nejlepší.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

nevim teda jestli si tim pro juniorem pomuzes, asi se uslysis lip ale podle me bude mit ta 10" v pro junioru jeste mensi citlivost nez ten v tom texas red :) nemam pred sebou ale specifikace tech repraku, jenom hadam. to bych radeji zkusil neco silnejsiho a lehciho :) btw ktereho gibsona myslis? ja znam z nahravek a ukazek akorat GA 20 a ten mi prijde pekne spinavy, ale treba ta 30 je jina. nebo ta spinavost je to prave na jazz :)
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Ne to bylo dvou reprákové 30W kombo, hrál jsem na něj před lety v PMC, stálo tenkrát 38t a Fendery i Voxy strčilo o třídu do kapsy. Asi se nevyrábí. Trochu barvit to v oktávách, nebo při silném úhozu může.

To Pro Junior je osvědčená klasika, jen myslím, že tam dřív necpali podřadné Eminence a stálo by za to tam šoupnout lepší repro.
Kinx
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kinx »

ja mam pro junior rad, myslel jsem to v tom smyslu ze nevim jestli ti pri hrani s bubenikem pomuze. jinak to je muj oblibenej fender, me se od nich libi vetsina veci co delaj (driv jsem nemel rad blues junior, potom co jsem ho jednou konecne mohl dat naplno se mi zacal libit :))
mmjuz
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mmjuz »

[quote="shoooter
zvukaři běžně dělají, záleží na prostoru. Pokud mám k jedné bedně 3m, a ke druhé 30m je to jediné řešení. A proč by to mělo být nesrozimitelné, případně humus?[/quote]

Právě to rozházení nástrojů a hlasů na panoramách dělá celkový dojem čitelný. Jinak je to dost nesrozumitelná koule hluku. Frekvenčně se to tluče a část spektra zaniká. Je to dost logické, když Ti půjde z jedné ztrany saxofon a z druhé virbl, lépe je rozeznáš, i když můžou mít podobný charakter, než když se na Tebe pohrnou z jednoho místa.
Mělo by se to tak dělat, ale z mých zkušeností to dělá tak polovina zvukařů, nevím proč.

Fender Pro Junior je výborný aparát, ale ta poslední verze Junior III už údajně nemá ty kvality původních kousků z 90.let. Vylepšili ji... Nevím, nepotkal jsem to dosud. Navíc mi Pro Junior nepřipadá zrovna nejvhodnější na pevný jazzový tón. Kreslí už celkem brzy, na blues jak dělaný. Asi možná přímo dělaný.
Jazzman
Rádce

Příspěvek od Jazzman »

Včera jsme zjistil, že to Pro Junior nebylo, ale blues Junior v jiné barvě. Pro Junior doopravdy kreslí od třetiny hlasitosti.
Asi se nakonec odhodlám prodat Texas Red, na malé kšefty budu brát Roland Cube 40 a na hlasitější hraní si koupím nějakou 40W lampu.
Odpovědět

Zpět na „Komba, zesilovače, reproboxy“