Nahrávací studio
Pravidla fóra
Nahrávací studio
Čauves lidi potřeboval bych napsat a poradit co všechno potřebuju na to abych si udělal amatérský nahrávací studio... vezmeme že mam místnost rozdělenou na dvě části pro kapelu a pro toho týpka co je za pultem... potřeboval bych seznam věcí který k tomu nutně potřebuju kromě nástrojů a aparátů a co se týče odhlučnění - čistě jenom elektroniku... a tak aby to nebylo moc drahý... Díky
Aby to nebylo moc drahy? Neexistuje 
Co se tyce elektroniky - poradnej mixak, mikrofony (podle toho, co vsechno tam chces nahravat, tohle casto byva nejdrazsi polozka), kompl s dobrou zvukovkou (aspon neco jako M-Audio Delta 1010), mikrofonni predzesilovace, studiovy monitory. A pohodlnou zidli
Pak samozrejme dle potreby vselijaky rackovy reverbatory, enhancery, limitery, gaty, ekvalizery atd. atd. ...
Co se tyce akustiky, rezii musis mit co nejlip odhlucnenou, takze klasicky rockwool/orsil a na to drevo, na poreseni akustiky uvnitr pak basovy pasti a nejaky jehlanky a zvukolamy... Na studiopro e-shopu prodavaji kompletni reseni od Primacoustic, ale neni to levny
ono taky ve studiu nic neni levny...
BTW, myslim, ze aspon trochu pouzitelny studio nejde udelat pod takovych 200K... Nicmene jde podle me nahravat podomacku za dost levno a kvalita bude aspon do urcite miry srovnatelna
Co se tyce elektroniky - poradnej mixak, mikrofony (podle toho, co vsechno tam chces nahravat, tohle casto byva nejdrazsi polozka), kompl s dobrou zvukovkou (aspon neco jako M-Audio Delta 1010), mikrofonni predzesilovace, studiovy monitory. A pohodlnou zidli
Co se tyce akustiky, rezii musis mit co nejlip odhlucnenou, takze klasicky rockwool/orsil a na to drevo, na poreseni akustiky uvnitr pak basovy pasti a nejaky jehlanky a zvukolamy... Na studiopro e-shopu prodavaji kompletni reseni od Primacoustic, ale neni to levny
BTW, myslim, ze aspon trochu pouzitelny studio nejde udelat pod takovych 200K... Nicmene jde podle me nahravat podomacku za dost levno a kvalita bude aspon do urcite miry srovnatelna
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Jens Ludwig
- Odborník
technika: Phonic Helixboard 18FW, pak nějakej pořádnej komp (na tom nešetři) s FW, aspoň 3GBRam a rychlým velkým diskem/diskama... na DAW neni špatný mít dva monitory - důlěžitej je dobrej výběj poslechovek - v tvým případě asi jen nearfieldy - behringery nejsou uplně špatný, ale ne zas tolik dobrý - podíval bych se po nějakjch yamahách nebo něco takovýho - pročti elektrozone (s trochou nadhledu)... k omu pultíku si dokul ještě něaký předzesilovače - nějlíb s lampou - podle peněz, abys moh brát třeba bicí na víc, než 8 stop naráz... a pak taky aby to sloužilo trochu líp na vokály a kytary a tak...
pak si mezi režii a nahrávačku natahni nějakej malej multipár - dobrý by bylo, aby na konci měl stazebox - když tam budeš mít jen rozplet, tak z oho budeš hodně zpruzelej....
pak si kup dobrý sluchátka - AKG271 do nahrávačky, a pak dobrý mikrofony...
neni moc dobrý ject bicí jen na dva overheady - je lepší omikrofonovat činely víc....
jinak co se mikrofonů týče - to je hodně otázka peněz.... teď tu nad tim bez jasnějšího zadání nechci moc nějak rozjímat hloubějš..
pak si mezi režii a nahrávačku natahni nějakej malej multipár - dobrý by bylo, aby na konci měl stazebox - když tam budeš mít jen rozplet, tak z oho budeš hodně zpruzelej....
pak si kup dobrý sluchátka - AKG271 do nahrávačky, a pak dobrý mikrofony...
neni moc dobrý ject bicí jen na dva overheady - je lepší omikrofonovat činely víc....
jinak co se mikrofonů týče - to je hodně otázka peněz.... teď tu nad tim bez jasnějšího zadání nechci moc nějak rozjímat hloubějš..
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 +
omlouvám se za překlepy, jsem rád, že mi můj ntbk vůbec ještě píše....
- Jens Ludwig
- Odborník
to jo, ale obecně se dá poradit, že ptřebuješ motor, sedačky, kastli a šasi - třeba pak ještě něco navrchxalatan píše:Chci si postavit auto, prosím vypište všechny součástky a aby to nebylo moc drahý![]()
trosku moc obecne polozena otazka
- Jens Ludwig
- Odborník
ale rovnou dopíšu následjící:
studio - i amaterský - neni jen o nějaký technice, ale hlavně o člověku, kterej tomu dost hoví - což podle mě ty moc nejseš, pač ani nevíš, co tam chceš mít - možná se pletu, ale řek bych, že nemáš moc šajnu, jak nahrávku smíchat tak, aby se dala hodit na CD a měla nějakou ucházející kvalitu... upozorňuju, ž je to hodně o schopnostech než o technice a ty schopnosti zas tak rychle nezískáš, takže si rozmysli investici kolem tak 100 litrů, aby si pak nezjistil, že sice máš tecniku, ale nevíš, co s tím....
studio - i amaterský - neni jen o nějaký technice, ale hlavně o člověku, kterej tomu dost hoví - což podle mě ty moc nejseš, pač ani nevíš, co tam chceš mít - možná se pletu, ale řek bych, že nemáš moc šajnu, jak nahrávku smíchat tak, aby se dala hodit na CD a měla nějakou ucházející kvalitu... upozorňuju, ž je to hodně o schopnostech než o technice a ty schopnosti zas tak rychle nezískáš, takže si rozmysli investici kolem tak 100 litrů, aby si pak nezjistil, že sice máš tecniku, ale nevíš, co s tím....
- Jens Ludwig
- Odborník
Jens Ludwig - a odkud jsi? Jestli s nejakyho vetsiho mesta, tak staci obehat vselijaky ty velky budovy s kancelarema, prodejnama a skladama, vetsinou se tam neco najde... Ja ted hledal neco na zkusebnu (a na amatersky nahravani zaraz) v okoli svyho bydliste (rozumej 5-10 minut pesky) a nasel jsem, i kdyz bydlim na klasickym sidlisti 
Jinak ja ted budu zazivat docela zasadni prerod s jednostopyho a hlavne jednomikrofonniho zaznamu na multitrack, tak jsem zvedav, za jak dlouho se s tim naucim delat ;D Hlavne premyslim, jestli ma cenu se preucovat z Adobe Audition, se kterym umim docela dobre, na Cubase, ve kterym zatim docela tapu, i kdyz je nastesti dobre zdokumentovany...
Jinak ja ted budu zazivat docela zasadni prerod s jednostopyho a hlavne jednomikrofonniho zaznamu na multitrack, tak jsem zvedav, za jak dlouho se s tim naucim delat ;D Hlavne premyslim, jestli ma cenu se preucovat z Adobe Audition, se kterym umim docela dobre, na Cubase, ve kterym zatim docela tapu, i kdyz je nastesti dobre zdokumentovany...
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Jens Ludwig
- Odborník
njn - brno je brno... (jestli se nepletu, jsi z brna, oufám, ne???)
jsem z perly jižních čech - tady to moc nejde - sem celkem náročnej, takže nechci kdejakou garáž a jelikož tohle městečko je malý a hodně turisticky zaměřený, tak tu prostě žádný pořádn prostory nejsou.. a nejsem zas takovej nadšenec, abych za pár místností, který si ještě kuli zachování historyckýho rázu nebudu moct upravit, platil 80 měsíčně...
jinak - já sem zase zvyklej na cubase a nuendo a kostrbatý a neobratný mi přijde právě audition
jsem z perly jižních čech - tady to moc nejde - sem celkem náročnej, takže nechci kdejakou garáž a jelikož tohle městečko je malý a hodně turisticky zaměřený, tak tu prostě žádný pořádn prostory nejsou.. a nejsem zas takovej nadšenec, abych za pár místností, který si ještě kuli zachování historyckýho rázu nebudu moct upravit, platil 80 měsíčně...
jinak - já sem zase zvyklej na cubase a nuendo a kostrbatý a neobratný mi přijde právě audition
Audition jsem ještě nezkoušel, ale pomalu jsem začal s cubase, blbnu tam s kytarou a amplitube. Dost se líbí.
PetrPeter * 1.5.1975 - 1.8.2008 + R.I.P.
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
::Framus Renegade Custom Shop, Framus Pantera (SD Dave Mustain Signature aktiv pickups)::Dunlop Cry Baby GCB 95::Framus Cobra::Carvin 412B::Kabely Smrčka, Klotz a PW::
- Jens Ludwig
- Odborník