Výběr vhodného single coilu

Elektronika, mechaniky, struny, ladičky, ...
Odpovědět
OndrejCvrk

Výběr vhodného single coilu

Příspěvek od OndrejCvrk »

Ahoj, omlouvám se za název tohoto tématu, ale vážně nic jiného mi bohužel nenapadlo.
Mám jeden zvláštní problém, mám na svém stratovi ne původní ale vážně o nic lepší snímače. Vzal jsem dnes do ruky bráchovu kytaru a když jsem ji zapojil do svých efektů, nemohl jsem věřit tomu, jak ten zvuk je krásný krémový, plný, medový ... Vymyslel bych spousty lahodných slov. Ta kytara Cort X-6 a má původní snímače.
Takže můj dotaz je: Potřeboval bych snímač, který by nebyl tak ,,dravý´´ a z výsledného zvuku se nestal bzučák, když tam zapojím třeba svého jacksona s humbuckerem na kobyle... Jinak ten zvuk na mém stratovi je bohužel také bzučák. Nechci dávat na kobylu humbucker, jednak proto, že na to nemám pickguard a jednak také proto, že mám rád ostrý country zvuk single coilu u kobylky.

Nemáte nějaký nápad na single coil, který by měl jemný, plný, krémový zvuk? Cena by se měla pohybovat něco okolo 1500,-
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Re: Výběr vhodného single coilu

Příspěvek od Nero »

Otázka č. 1: Co je zač ten tvůj strat? Abychom věděli, s čím porovnáváme.

Otázka č. 2: Hledáš snímač, co teda bude mít zvuk jako standardní singl, nebo ne? Z tvého popisu to vůbec není jasné.

Trochu problém něco vymyslet, když "máš rád ostrý country zvuk single coilu" a zároveň chceš "jemný, plný, krémový zvuk".
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
OndrejCvrk

Je to Squier standart stratocaster. Já vím, i pro mě je těžké to vůbec popsat. Měl by to být normální klasický single coil, nechci žádné minihumbuckery ve velikosti singlu, ale prostě jen jednu cívku. Na zkreslená sóla (big muff) bych chtěl, aby byl takový jemný, medový... ale aby při čistém zvuku ten single při silné dynamice byl takový ostrý, klasický zvuk bridge u stratocasteru. Právě je problém, že když chci u těch mých snímačů něco vykroutit, tak z toho vznikne slušnej bzučák, už pěkně dlouho kroutím čudlíkama jak na kombu, tak na krabičkách a musím jet přes bohužel staženou tónovou clonu i kytary. Brání mi to docela v plynulém přechody mezi zkresleným jemným big muff zvukem a klasickým čistým, který je pak strašně zastřený a přecejenom je ta chvíle znát, když to musí otočit zase naplno :/

Možná by se to dalo vyřešit nějakým speciálním switchem na kytaře, ale nechce se mi právě moc vrtat do kytary. Chápu, že u toho snímače jsou to docela rozdílné věci ostrý čistý a jemný zkreslený, ale bohužel nevím jaké řešení bych vymyslel. :/

Největší problém je, když se mi povede jeden zvuk, tak nemůžu plynule přejít na ten druhý, když už mám jemný krémový big muff, tak po vypnutí fuzze nemám ostrý kobylkáč a je to tak i opačně...
Už fakt nevím, jestli to mám řešit krabičkou, switchem, snímač...

Já vím Nero, že je to se mnou na zbláznění :(

A není opravdu nějaký snímač, když u něj mírně stáhnu hlasitost, tak vyniknou výšky a on pěkně hraje ten ostrý country zvuk? A při volume naplno se více zakulatí?
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

A co takhle na ostry country zvuk pouzivat kobylkac a na jemny fuzz krkac kapitane?
OndrejCvrk

Krkový je pro mě úplně jiný oproti tomu jemnému kobylkovému. Ten je kulatý až moooc...
...EDGE...

Příspěvek od ...EDGE... »

Tak stredovy?..
On kobylkac na Stratocasteru neni delany na kdovijak kremovy zvuk.
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

Ty si vymýšlíš dobrý nesmysly, protože tohle všechno dohromady prostě nejde :)

Ono by asi stačilo si koupit kvalitní snímače, více méně jakýkoli, abys poznal, jak hrajou pořádný singly. Pak se bude moc dát posouvat dál nějakým konkrétnějším směrem.
OndrejCvrk píše: A není opravdu nějaký snímač, když u něj mírně stáhnu hlasitost, tak vyniknou výšky a on pěkně hraje ten ostrý country zvuk? A při volume naplno se více zakulatí?
No, jestli je tam nějaká souvilost, tak spíš opačným směrem.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
OndrejCvrk

No Nero, asi to už tak bude :( jsem blázen no... Co takový SSL-5 ? Na bridge?
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Nero píše:
OndrejCvrk píše:A není opravdu nějaký snímač, když u něj mírně stáhnu hlasitost, tak vyniknou výšky a on pěkně hraje ten ostrý country zvuk? A při volume naplno se více zakulatí?
No, jestli je tam nějaká souvilost, tak spíš opačným směrem.
Jedině spáchat nějaké zvěrstvo jako třeba hrozně přehnat treble bleed kondík nebo předělat tónovky na HP a LP filtry.
OndrejCvrk

A kolik by měl ten kondenzátor mít kapacitu a napětí? Já na kytaře mívával 1nF a 200 V napětí... Jaké by měl mít parametry? Jinak, jak jsi to myslel s těmi potenciometry u tónovky? :)
Nero
Rádce

Příspěvek od Nero »

OndrejCvrk píše:No Nero, asi to už tak bude :( jsem blázen no... Co takový SSL-5 ? Na bridge?
Bohužel asi nezodpovědnější rada v tomhle okamžiku bude "Zkus to" :?
Popis vidíš na webu SD, tak jestli ti to papírově vyhovuje, budeš to muset narvat na kytaru a uvidíš :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
jakub.kubaaa
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jakub.kubaaa »

OndrejCvrk píše:Já na kytaře mívával 1nF a 200 V napětí
To bych se tý kytary bál dotknout jestli na ní bylo takový napětí :lol:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
OndrejCvrk

samozřejmě na tom kondenzátoru :)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Nevím jestli jsem úplně pochopil co má vlastně být výsledkem výměny snímače... pokud je to ten krémový zvuk při zkreslení a stratovský cinkavý zvuk při čistém, pak mě napadá možnost předělat zapojení tónové clony i na kobylkový snímač.
Normálně straty na kobylkovém clonu nemají a při zkreslení dělají ty výšky a šum bordel. Když je na kobylkovém snímači tónová clona, leze z toho pak při zkreslení ten medový zvuk a naopak při čistém se popustí výšky a krásně to cinká.
Jinak já mám na stratovi Lace sensor Hot gold (ve všech polohách) a hraje to parádně. Lace sensor se dají občas sehnat na bazaru (zrovna tam taky nějaké jsou).
jakub.kubaaa píše:
Já bych se takového napětí nebál vůbec :). Na výšce jsme v laboratoři naměřili na svých tělech při tření zadku o dřevěnou židli statické napětí 10000 - 20000 V. To vše v závislosti na oblečení, technice tření a izolačních vlastnostech gumové podrážky bot :D.
Stanley06
Rádce
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley06 »

jakub.kubaaa píše:
možná jsi tam měl kondenzátor na 200V ale ne 200V na kondenzátoru, v kytaře můžeš mít maximálně nějakých 500mV, případně 9/18 V pokud máš aktivku. pokud se tam dostane nějaké napětí třeba přes kabel ze zesilovače je něco špatně
St.Anley Tube Amps
stavba a úpravy elektronkových zesilovačů
FB profil - Poslední model - Krank Lead Rack - Video demo
Odpovědět

Zpět na „Snímače, hardware, příslušenství, údržba“