M-AUDIO ProKeys Sono 61 jako první klávesy? A co dál?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...
Odpovědět
muf

M-AUDIO ProKeys Sono 61 jako první klávesy? A co dál?

Příspěvek od muf »

Zdravím,
po dost dlouhé pauze (víc než 15 let) začínám zase trochu hrát, hlavně kvůli tomu, abych si vyčistil hlavu po práci (programátor). Do hudebky jsem chodil 7 roků na harmoniku (myslím akordeon), na gymplu jsem chvilku hrál na synťák v kapele. Takže si chci koupit klávesy (protože harmoniku mám po dědovi :-)
Z hlediska dynamiky mám celkem jasno, kladívková určitě není pro mě, polovyvážená mi úplně stačí. Jistý si jsem taky rozsahem, chci 5 oktáv, 88 kláves zabírá moc místa na stole a moc to připomíná klavír (a já mám radši varhany :-)
Dost dlouho jsem přemýšlel o nějakém masterkeyboardu, jenže asi chci, abych měl možnost hrát i bez počítače. ProKeys Sono mají v sobě nějaké zvuky, žádné zázraky nečekám, ale hrát to bude. Pak se mi líbí, že to má v sobě zvukovku, která asi nebude taky hi-fi, ale určitě lepší než ta integrovaná v mojem notebooku.
Moje první otázka je: když použiju ProKeys Sono jako masterkeyboard (na takové to domácí blbnutí), tak vzhledem k tomu, že to má jen pár čudlíků, kterým jdou přiřadit MIDI kontroléry, tak budu muset v DAWku prostě jen víc klikat myší nebo je tu ještě nějaké jiné omezení?
Moje druhá otázka je: kdyby mě to blbnutí nedejbože chytlo, tak co dál? Nějaký masterkeyboard jako Axiom Pro nebo synťák? Celkem se mi líbí varianta masterkeyboard + softwarové nástroje + nějaký zvukový modul.

Předem díky za jakékoliv reakce, klidně můžete napadnout i mé axiomy (tím nemyslím Axiom od M-AUDIA, ale mé výchozí předpoklady :-) Není to pro mě otázka života a smrti ;-)
Make Synthpop Great Again :twisted:
lukasg

Re: M-AUDIO ProKeys Sono 61 jako první klávesy? A co dál?

Příspěvek od lukasg »

Též zdravím, kolik peněz chcete investovat?
muf

Příspěvek od muf »

Určitě ostře míň než 15k, nejradši kolem 10k. ProKeys Sono vyjdou na 7k, to mi přijde v pohodě. Tím myslím v prvním kole. Jak říkám, kdyby mě to nedejbože chytlo, tak nevím nevím... Ale to teď asi radši nechci řešit. I když třeba nějaký nástřel typu: když tě to chytne, tak si pak kup Korga X50 beru taky ;-)
Hush

Příspěvek od Hush »

Tak podle toho co píšeš, jseš na tom podobně jako jsem byl já. Zablbnout si s omezeným rozpočtem:
To co tady teď napíšu není zdaleka ideál zvukově, ale dá se s tím hrát a splňuje to tvé finanční požadavky - a mám to ozkoušené, že to opravdu funguje!

M-audio ProKeys Sono 61 (cca 7.000,-) + Yamaha PSR-E 423 (cca 7.000,-)

Ta Yamahácká samohrajka má snad jako jedinej krám v této ceně dva knoby na hraní si se zvukem v reálném čase.
Když k tomu koupíš stojan na dvoje klapky, jseš na 15-ti litrech. - to je na blbnutí doma.
Jakmile budeš chtít vylézt ven, počítej s nějakým kombem - mám vyzkoušené LANEY AH100 - má 80W a bohatě stačí jako odposlech na menší podia nebo jako bedna do zkušebny. To je dalších cca 7.000,-!
K tomu nějaké slušnější kabely a jseš na 25 tisících.
Kdybys chtěl dát ještě o 5 litrů víc, tak místo té samohrajky kup Yamaha MM6 (12.000,-)
Znovu opakuji - zapomeň v této ceně na nějaké profi vybavení, ale je to ozkoušené, hrát - a docela slušně - se na to dá a pokud nemáš na to, abys koupil klapky za 60 tyček tak si s tím docela slušně vyhraješ! :D
muf

Příspěvek od muf »

Díky za odpověď, ale já jsem to asi napsal blbě. Za ty první klávesy nechci dát moc peněz, chci aby hráli i bez PC a přitom se s nima dalo s PC blbnout. Je celkem možné, že jak mě to teď chytlo, tak mě to časem přejde a vytáhnu klávesy jenom na Vánoce, abych rodině zahrál pod stromkem Tichou noc :-)
Kdybych se hraní potom chtěl věnovat víc, tak bych do druhých kláves vrazil klidně víc. Když nad tím teď tak přemýšlím, tak bych asi šel do nějakého synťáku, který by šel dobře použít i jako masterkeyboard.

Spíš bych teď ocenil oponenturu těch ProKeys Sono z hlediska použití jako masterkeyboardu (na doma).

A nikam ven já nepolezu, nechci spadnout do kolotoče sex, drogy, rokenrol :-D
Hush

Příspěvek od Hush »

Tak M-audio sice má vlastní zvukovku, ale hrát ti bez PC nebude, neboť nemá čím!
Zkrátka nemá repráky! Takže buď do sluchátek, nebo třeba přes nějaký zesák nějakého domácího audia.
O zvucích a hraní vůbec ti tady můžu psát romány a je to nanic. Mě to mé požadavky naprosto splnilo, ale to je hrozně individuální. Co stačilo mě, nemusí stačit druhým!
O použití jako masterkeyboard ti nic nenapíšu - nevím, nemám zkušenost.
Já na hraní s počítačem moc nejsem, používám nástroje na "živé hraní", takže na to se tady snad najdou povolanější. :D
muf

Příspěvek od muf »

Tak zas tak blbá nejsu, jsem skoro chvilku přemýšlel, jestli se nemám urazit :-D Ty máš ProKeys Sono a používáš je na živé hraní? Takže ty vestavěné zvuky jsou "použitelné"?
Hush

Příspěvek od Hush »

No promiň, já na to jen upozorňoval pro jistotu. Někdy člověk takovou samozřejmost může přehlédnout. :lol:
Jo, hraju na to živě a zvuky použitelné jsou - ovšem jak jsem psal - záleží, co od toho očekáváš.
Samozřejmě za 7 tis. to nebude hrát jako NORD za 50! Jenže když hraješ v klubu ve sklepě s příšernou akustikou kde když se nacpe 50 lidí, tak po sobě šlapou, tak mě řekni, kdo tam zvuk takovýho nástroje, jako je NORD ocení? Nehledě na to, že když ti tam do toho NORDA někdo nalije pivo, tak máš 50 hadrů - víš kde ...
K věci - má to 5 zvuků na přímou volbu (dvě piana, EP, varhany a clavinet) Kromě toho clavinetu využívám všechno (obě ty klasický piana jsou docela slušný).
Pak to má asi 100 zvuků v GM. Ty si musíš nastavovat pomocí editačního tlačítka a kláves.
Je to dost nešikovné, ale když se to naučíš, jde to! Samozřejmě to nejde moc přepínat při hře!
Já z toho stejně využívám jen honky-tonk piano na nějaké rokenroly.
Jak říkám - za daných cenových podmínek na blbnutí v bigbítových klubech jsem za cca 25 tis. získal naprosto dostačujíci vybavení! 8)
muf

Příspěvek od muf »

V pohodě, hlavně díky za odpověď. No já jsem si napřed stáhnul manuál, abych se jako blondýna neptal na jasné věci. Z toho co píšeš pro mě vychází, že mi to bude úplně stačit. A nějaké mínus z tvého pohledu?
Hush

Příspěvek od Hush »

No v prvé řadě absence jakéhokoli displeje! Pokud si uděláš nějaké vlastní nastavení, tak ho nevidíš!
2. při každém vypnutí (resp. zapnutí) se nástroj automaticky uvede do továrního modu, což prakticky znamená, že si před každým hraním musím vše nastavit znovu.
3. absence jakékoli možnosti uložit si nějaké vlastní nastavení do paměti - to v podstatě souvisí s bodem 2.
To jsou asi tak nejvážnější vady na kráse. :evil:
muf

Příspěvek od muf »

Přece se jenom zeptám jako blondýna: co si všechno třeba nastavuješ? Dokážu si představit, že když si navolíš zvuk z GM banky, to může být naživo docela sranda, když si nemůžeš být jistý co to zahraje až do té doby, než zmáčkneš klávesu...
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Moc sranda to není, aspoň z vlastní zkušenosti. Je to obrovská nevýhoda..
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
Hush

Příspěvek od Hush »

No jak píše Scorpi - je to nevýhoda! Však taky píšu, že GM používám minimálně! M-audio používám hlavně na ty zvuky z přímé volby a zbytek většinou z Yamahy.
Ale zase u klavíru se to chová (M-audio) jak má. Pro zaznění tónu musíš udělat opravdu úhoz - podobně jako u klavíru. U Yamahy stačí, když se klávesy sotva dotkneš a už zní - to je občas taky dost opruz! :twisted:
muf

Příspěvek od muf »

Ta klaviatura se chová různě podle toho, jaký je navolený zvuk nebo je to spíš vlastnost toho zvuku? To se asi nedá nastavit? I když stejně si to půjdu před nákupem vyzkoušet.
Scorpi.03
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Scorpi.03 »

Mělo by to být podle navoleného zvuku. Aspoň to tak mají synťáky. Stejnou dynamiku na všechny zvuky mají obvykle samohrajky.
Current Gear: KORG M50 - 61, STUDIOLOGIC VMK188+
Past Gear: KORG KARMA, YAMAHA PSR 280
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano, ale i synťáky; záleží na definici v nástroji (pokud to umožňuje měnit).

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
Hush

Příspěvek od Hush »

M-audio má dynamiku i při zvucích, kde to běžně není standardní! (organ).
Je to ale věc zvyku a mě se to v určitých případech jeví jako výhoda. :)
muf

Příspěvek od muf »

Pánové, díky za příspěvky. Asi nastal čas zajít do obchodu a zkusit si na ně zahrát. Obávám se, že z nich budu nadšený, protože moje poslední výbava byla Yamaha PSS 580 + Amiga + Octamed. Nesmějte se mi :oops:
Odpovědět

Zpět na „Klávesové nástroje a syntezátory“