aktivne studiove monitory

Zvukové karty, sluchátka, procesory, software, akustika, ...
ejv

aktivne studiove monitory

Příspěvek od ejv »

Zdravim, potreboval by som poradit nejake aktivne monitory ku mojej zvukovej karte focusrite saffire pro 14.

Po precitani monho diskusii som sa dostal ku : Krk rokit 6 g2, yamaha hs50m, behringer B2030a, popripade kludne aj nieco ine.

Hlavna otazka spocita v tom, aky velky woofer by mali mat. O yamahach hs80m - 8woofer, som cital, ze hraju pekne, ale ze potrebuju vacsi priestor - aspon 30m2. Moja izba je 4,3x3,4 .. je to podkrovna izba, cize sikmy strop - predstavuje to akusticky problem ?

Podla tohto mi to vychadza na 5ku alebo 6ku woofer. Zase o yamaha hs50m som cital, ze v spodkoch moc nehraju, co asi nie je moc dobre, kedze chcem produktovat vylucne hip-hop/rap, popripade aj dubstep/DnB.

Tym padom mi asi najlepsie vychadzaju tie krky, rokit 6 g2, 6tka woofer.

ALE .. presiel som strasne vela clankou, vela diskusii, a vsade sa pisalo nieco ine. Tak by som to potreboval ozrejmit, ci tieto informacie, ktore som vyssie podal, sa zakladaju na pravde. Poradte mi prosim nejake monitory na hip-hop/rap, z toho googlenia som uz fakt zufali, vdaka ..

rozpocet je 400e za par. +-
Paris
Rádce

Re: aktivne studiove monitory

Příspěvek od Paris »

ejv píše:je to podkrovna izba, cize sikmy strop - predstavuje to akusticky problem ?
ne, nemusi to byt nutne problem (v urcitych pripadech by to mohla byt i vyhoda).
ejv píše:Podla tohto mi to vychadza na 5ku alebo 6ku woofer.
ja mam mistnost jen o neco vetsi (ovsem akusticky upravenou), a mam tu 8" bedny a jeste 10" subwoofer. velikost mistnosti neni proste jediny parametr... ale souhlasim 6" woofer se mi zda akorat.
ejv píše:presiel som strasne vela clankou, vela diskusii, a vsade sa pisalo nieco ine
ano. ja bych na to sel z tyhle strany: porid si to, co se tobe zda jako nejlepsi reseni - ve vysledku v tom nemusi byt rozdil. podstatne je, ze si ty svoje monitory naposlouchas a pak budes vedet co jak na nich ma hrat, i kdyz to nebude v ty mistnosti akusticky uplne idealni. s mistnosti se da taky lecos udelat (i kdyby slo jen o prestehovani nabytku), ale dulezity je to naposlouchani ... abys mel sam nejakou solidni predstavu a srovnani v tom, jak hrajou jiny veci, a jak hrajou ty tvoje.
ejv

Příspěvek od ejv »

tak ale zase .. rozhodnem sa pre napr. yamaha hs50m .. doma zistim, ze to proste vobec nehra basy, a budu pre mna (v hiphope) v podstate nepouzitelne.
kalfar

Příspěvek od kalfar »

Uvědom si, že poslech na studiové monitory nebude tak hudebně dobrý, jako na normální bedýnky. Vyvážení hudby, co posloucháme normálně, je docela daleko od zvuku, který bude vycházet ze studiových monitorů. Možná se docela zděsíš, až je poprvé uslyšíš. A dostatečně basovat asi nebudou žádné. Jen tak normálně.
Zvukař z Podkrkonoší
Paris
Rádce

Příspěvek od Paris »

dneska mi pripadaji velmi zajimave tyhle: http://www.rcf.it/en_US/products/recording/ayra/ayra-6
a casem si k nim poridit subwoofer: http://www.rcf.it/en_US/products/record ... yra-10-sub
ejv

Příspěvek od ejv »

Tak tie vyzeraju zaujimavo, len ci aj tak hraju. Ale asi dosetrim na vxt4, ked sa nenajde nejaka vhodna alternativa. Na jednom hudobnom fore pisali, ze sa oplati dosetrit.

Inac, vedel by si mi pomoct s usporiadanim nabytku a hlavne s umestnenim pracovneho stola v izbe ? kebyze spravim zopar fotiek ..
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mrkni se třeba ke mě na web do fotogalerie. Obecně jde o to dosáhnout nějak vyrovnaného frekvenčního podání (aby se zbytečně nekumulovaly nebo naopak neztrácely určité frekvence v poslechovém místě). Takže globálně vzato by interiérová koncepce měla splňovat požadavek na to, aby nevznikalo nějaké odrazové vlnění na protilehlých zdech třebas (čili nerovnoběžné zdi apod. - viz například Parisovo poznámka k místnosti v půdní vestavbě s částí stropu, který je šikmo - může být výhoda).

Ono je toho hodně, nedá se to jen tak jednoduše obsáhnout v pár větách. Důležité je zaměření se na to poslechové místo, kde budeš pracovat; o metr, dva, tři vedle už nemusí být charakter toho "zvukového prostředí" tak ideální, ale o to zase až tak nejde.

P.

home recording: Cubase Pro, WaveLab Pro
Dynaudio BM6 + A500, PSI Audio A21-M, Antelope Discrete 8 Pro SC
ejv

Příspěvek od ejv »

MarcoR

Finální výběr aktivních monitorů

Příspěvek od MarcoR »

Ahoj, :-)

moc bych Vás chtěl poprosit o pomoc při výběru monitorů :-)) zúžil jsem to na tyto:

Reloop Wave 5
Alesis M1 ACTIVE MK2
KRK Rokit 5G3

Tak nějak se mezi nimi neumím rozhodnout... Co jsem četl za recenze tak mají celkem obstojný zvuk a jsou si tak nějak všichni rovni.. proto bych rád kdo má osobní zkušenosti zda-li by mi dokázal poradit a posunout mě v rozhodování dopředu...

díky moc.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 7.03.2014 7:41, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště nejdříve hledej, než založíš nové téma.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Finální výběr aktivních monitorů

Příspěvek od pavlii »

Nemůžeš si je jít někam poslechnout? Takhle jen přebereš názor někoho (což je ve výsledku stejné, jako kdyby sis vybral prostě sám; třeba podle toho, jak vypadají) 8)

Ale jako samozřejmě subjektivní názor má taky smysl, ale držel bych se spíš technické stránky věci (zejména spolehlivost), protože už vidím, jak ti tu (ideálně) pár lidí napíše navzájem protichůdné názory (což je docela realita) a budeš tam, kde jsi teď :-)

Ale jen plkám, páč jsem osobně neslyšel ani jedny z nich.

Držím palce!

P.

MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

To víš že bych si je rád poslechl vedle sebe, psal jsem do Music city... tak uvidíme :-) osobně se mi nejvíce líbí ty reloopy :-) Ale KRK má poměrně slušné recenze takže těžko říct :-P
Marylin

Příspěvek od Marylin »

Ahoj, přihodím dalšího kandidáta v podobné cenové... :-)

http://www.audiotek.cz/product-58231-jbl-lsr305

Když KRK, tak jedině VXT :) :) Co bazar, neuvažoval jsi o pořízení starších použitých monitorů?
Kapela:
AV Guitar s EMG 81 + 85, Peavey 6505+, Orange PPC 412 V30

Studio:
Reaper DAW, Focusrite Saffire Liquid 56, Focusrite Saffire 40, JBL LSR 305, GAP FC 1, Line Audio CM3´s, Shure SM 57, Soundking ED007, Audix OM 2, Audix D4, Audix i5, Akai LPD 8, Presonus Faderport, Hammerwave comps, 500 series rack by Vandaalelectronics, Golden Age Pre 573, LaChapell Audio Pre 583s
MarcoR

Příspěvek od MarcoR »

Jasněee :-D Jen mi v tom dělej bordel dalšíma :-D Tak to uz jsou čtvery :-D

ty VXT jsou asi dokonalý :-))) Co jsem koukal hodně lidí v hudebním průmyslu na vysokém levelu je má :-) Klidně bych vzal i z druhé ruky ale musel bych mít jistotu že jim nic není :-) Takovej nějakej prověřenej bazar klidně :-)

"EDIT" Tak v podstatě na základě hodnocení týhle cenové katgorie jsem se rozhodl předběžně pro ty reloopy... škoda že z musiccity mi ještě neodepsali, rád bych je poslechl... ale hádám že vždy je můžu vrátit pokud se mi nebude líbit projev... co vy na to? :-)))
Dave245
Kontaktovat uživatele:

Presonus, KRK?

Příspěvek od Dave245 »

Dobrý večer.
Jelikož jsem pošetřil nějaké ty peníze a vlastním menší domácí nahrávací studio, uvažuji o koupi studiových monitorů. Rozhoduji se mezi KRK Rokit 6 nebo Presonus Eris E5. Jediná nevýhoda co mě odrazuje od Presonusu že jsou to pouze 5tky, což nevím jestli je vhodné a dostačující, ikdyž se jedná zde o vcelku blízký poslech.. (máte s nimi někdo zkušenost)? Na druhou stranu mají na zadní straně bedny velkou možnost nastavení, což považuji za velmi kladné.. Zlatý střed je těch 6 nebo pak Vyšší jako 8.. S cenovou hladinou bych se ovšem rád vlezl do 10 000 Kč. 8 jsou pak v jiné cenové kategorii cca 12 tisíc, ovšem když bych vzal v potaz koupi 2 KRK, cenově vycházejících na cca 10 000, možná se vyplatí ty 2 tisíce přidat.. O bazaru neuvažuji, pač zde může byt velké riziko poškození repráku, nebo nějaká závada která nemusí jít zprvu znát. Jsou to přece jen monitory.. Využil bych to i mimo jiné na tvorbu instrumentální hudby. Pokud mátě někdo zkušenost i s jinou značkou, rád si nechám poradit.. Předem děkuji.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 25.04.2014 4:51, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem. Příště prosím hledej, zda tu podobné téma již není.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Presonus, KRK?

Příspěvek od pavlii »

A doteď to studio fungovalo bez monitorů? ;-) od čeho se chceš posunout kam (když už jsou jako první nástřel ty dva zmíněné typy)?

JBL LSR305, když už jsme v kategorii 5-6", je také vcelku chválen - dá se o něm více počíst na diskusi electrozone.cz. O Eris taktéž. Bazar netřeba zavrhovat.

P.

Dave245
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave245 »

Do teď jsem pracoval na studiových sluchátkách + jsem pak kontroloval na hifi reproduktorech a dalších sluchátkách. Chtěl bych právě se posunout s kvalitou zvuku někam dál, a pro kvalitní poslech hudby a následně dobrý mix a mástr jsou monitory jak víme nezbytné. Tudíž bych chtěl zainvestovat do monitoru s hranici do 10 000 Kč. Nejsem si jist, zda-li jsou 5tky dostatečné skrz frekvenční pásmo které pokryjí. Zda-li by to nechtělo minimálně 6tky, ne-li větší. Ovšem budu jedině rád když nebudu muset platit za ''značku'' a kvalitně/ zvukově a cenou budou přijatelné ;)
Amorph

Příspěvek od Amorph »

Za 12 tisic bys moh mit ty presonus Eris8.
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Obecně by se dalo říct, že jako základ by to chtělo opravdu minimálně 6", nebo ty "6 a kousek".Pokud to ovšem místnost dovolí, tak ještě lépe 8".

P.

Dave245
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dave245 »

Spíše to vidím na ty 6tky. Později bych kdyžtak přikoupil ještě 8''. Ale pro začátek ty 6'' by měli stačit. Nejvíc mě lákaji ty KRK Rokit 6G3. Mohl bych mi 2 tak za 9000.. Nebo máte jinší názor, co se dá pořídit lepšího za těch 9 tisíc z těch 6'' nebo těch 6'' a kousek? Děkuji
pavlii
Globální moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Mno - na ElectroZone nejsou zrovna z Rokit řady (jedno jaká generace) dvakrát odvázaný.....i když jsem neslyšel nic z toho, Amorphův tip na Eris8 bych bral jako hodně vážně k zamyšlení!

P.

Odpovědět

Zpět na „Studio a recording“