Engl Blackmore přelampování - výběr vhodných lamp
Pravidla fóra
Re: Engl Blackmore přelampování - výběr vhodných lamp
A ty máš nějaký typ na kvalitní odzkoušené lampy? Výměnu určitě nechám na doborníkovi, ale lampy si chci koupit sám, nikomu už takhle nevěřím, chci se vyvarovat tomu, že mi někdo doporučí super nejlepší lampy a já pak za nějakou dobu zjistím, že to jsou levný běžný šmejdy a nechal sem se natáhnout:).....prostě lampy si pořídím sám a proto sháním co nejvíc informací, abych vybral dobře
Dobrý den, v dnešní době "katování kostů" žádné extra super elektronky ze současné výroby neseženeš
.
Jestli-že Ti záleží na kvalitě, máš v podstatě jen jednu možnost: Poohlédnout se po tzv. NOS (to jsou elektronky vyrobené třeba i před 50 lety, avšak nikdy nepoužité) vyrobených v minulém století a bude dokonce jedno jestli budou značky Tesla, RFT, Telefunken, Tungsram, Valvo, Philips nebo z bývalého SSSR.
Protože nebyla krize a na výrobcích měla svůj zájem armáda, nebyly tak "osekané" co se materiálových nákladů týká a spolehlivě "převálcují" jakýkoliv současný výrobek byť marketingově vychválený do nebes. HOWG
.
Jestli-že Ti záleží na kvalitě, máš v podstatě jen jednu možnost: Poohlédnout se po tzv. NOS (to jsou elektronky vyrobené třeba i před 50 lety, avšak nikdy nepoužité) vyrobených v minulém století a bude dokonce jedno jestli budou značky Tesla, RFT, Telefunken, Tungsram, Valvo, Philips nebo z bývalého SSSR.
Protože nebyla krize a na výrobcích měla svůj zájem armáda, nebyly tak "osekané" co se materiálových nákladů týká a spolehlivě "převálcují" jakýkoliv současný výrobek byť marketingově vychválený do nebes. HOWG
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
Moc díky za dobrou radu, jen se ještě zeptám, našel jsem je do koncového zesíku jen v EL34, je vůbec nějaká šance, sehnat je v 6L6? Možná že mají jen jiné označení, v těch různých zkratkách se jako laik nevyznám, jaká lampa je jaká 
Ja teda na ebayi vidim celou radu NOS 6L6ek. Ale bacha, mam pocit, ze kdysi se vyrabely 6L6 s jinymi specifikacemi nez dnesni, coz jsou vetsinou tusim 6L6GC. V nove produkci to neni problem, ale nektere stare kousky by nemusely byt s Blackmorem kompatibilni, je treba to overit.
Zasadnim problemem je ale u NOS cena, v druhe rade pak taky to, ze dopredu vubec nevis, jestli ta lampa je opravdu nepouzita a jak dobre jsou parovany. A pokud si to nenechas promerit u odbornika, tak to ani zjistit nemusis.
Zasadnim problemem je ale u NOS cena, v druhe rade pak taky to, ze dopredu vubec nevis, jestli ta lampa je opravdu nepouzita a jak dobre jsou parovany. A pokud si to nenechas promerit u odbornika, tak to ani zjistit nemusis.
PRS CE24, ENGL Blackmore, Orange PPC412, kotel efektů na pedalboardu
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Vypadá to, že se na NOS vykašlu, abych na tom ve finále nebyl hůř než líp, pořídím ty TAD, jak sem psal a hotovo 
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
NOS 6L6GA, či 6L6GB nekupuj. Nesnesly by tak vysoké napětí, které máš v andělovi. Z pravidla se dá spolehnout na 6L6GE od Groove Tubes, ač po prodeji firmy Aspenem Pittmanem firmě Fender cca před dvěmi, třemi lety kvalita poklesla, pořád to jsou špičkové elky vyráběné v San Fernandu v Californii s dlouhou životností a špičkových parametrů. Nesrovnatelné s TAD. Určitě se dá vybrat i z ruských elek, ať už Sovtek, tak Světlana. Máš několik možností, buď se necháš ošidit od internetovéh prodejce dreku (po tom zřejmě toužíš ), nebo se necháš ošidit od servisáka šejdíře ( toho se bojíš ) a nebo anděla svěříš do skutečně prověřeného servisu a zaplatíš si luxusní elky, které Ti budou zase min. tři roky sloužit. Doporučuji Matouška v Ostravě, ale jak chceš. Při výměně za TAD můžeš zase každých cca půl roku tu na fóru psát příspěvky o tom, jak se Tvůj metalový zvuk po výměně zahustil a vybrousil a pod.
Teď jsem si uvědomil, že vlastně do Engla bys mohl strčit ruské NOS elky 6P3S E , ty by dobře posloužily a kvůli jejich atypickému označení se zatím v Číně nekopírují. Budeš-li se k nim slušně chovat, vydrží opravdu dlouho, jsou to vlastně prototypy dnešních 6L6 GC Mesa Boogie vyvinuté v Rusku v 80. letech. Blbě se shání, ale jde to.
Teď jsem si uvědomil, že vlastně do Engla bys mohl strčit ruské NOS elky 6P3S E , ty by dobře posloužily a kvůli jejich atypickému označení se zatím v Číně nekopírují. Budeš-li se k nim slušně chovat, vydrží opravdu dlouho, jsou to vlastně prototypy dnešních 6L6 GC Mesa Boogie vyvinuté v Rusku v 80. letech. Blbě se shání, ale jde to.
Naposledy upravil(a) mmjuz dne 23.03.2012 13:06, celkem upraveno 1 x.
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Největší problém NOS elek z Ebay je to, že byly vyrobeny před měsícem v Číně, kde byly piny zlehka potřeny agresivním roztokem, aby vypadaly staře, nápisy trochu umazány a krabičky ušpiněny. Je dost těž uvěřit tomu, že v r. 2012 každých čtrnáct dní nějaký strejda v Americe, či Německu objeví na půdě svého chátrajicího statku škatuli nepoužitých elektronek z 60.let.Wohma píše:Ja teda na ebayi vidim celou radu NOS 6L6ek. Ale bacha, mam pocit, ze kdysi se vyrabely 6L6 s jinymi specifikacemi nez dnesni, coz jsou vetsinou tusim 6L6GC. V nove produkci to neni problem, ale nektere stare kousky by nemusely byt s Blackmorem kompatibilni, je treba to overit.
No, to jsem zapomnel zminit
Kazdopadne bych to nepausalizoval, urcite se daji najit spolehlivy zdroje NOS elektronek, kdyz se o to clovek zajima. Ja osobne v tomhle nejedu, nova produkce mi staci.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
-
mmjuz
- Odborník
- Kontaktovat uživatele:
Jasně, nic není černobílé. Osobně mám hodně rád ruské NOS 6P 14P EV - trošku výnonnější EL84, nebo třeba původní 6P3S do áčkových zesíků cca 20 - 30W, takový mezistupeň současných 6V6 a 6L6. Na druhou stranu ty úžasné zvláště na zahraničních kecárnách různými fajnšmekry a hifisty tak opěvované teslácké ECC803S, či E83CC se zkříženými mečíky a zlacenými piny mě už párkrát pěkně vypekli a použitelná bývá tak jedna z pěti. I nejlevnější ECC83 od Sovtek bývá lepší, případně i některá Čína, zvláště co se mikrofoničnosti týče.
Dobrý podvečer. Malý pomocník pro výběr předzesilovacích elektronek: http://wiki.boiaudioworks.com/TubeWikiJ ... page=12AX7
S opravami jsem skončil, žádné další zakázky už nepřijímám. Když budete mít jakýkoliv smysluplný technický dotaz týkající se elektronek, zesilovačů a "krabiček", klidně mě kontaktujte e-mailem: z.hronek@protonmail.com Když budu znát odpověď, budu mít čas a chuť, rád Vám odpovím. Děkuji.
- Fade
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/fade
- Kontaktovat uživatele:
Nazdar chlapi, včera jsem si všiml, že mi zesilovač začal hučet a občas dělat zvuky jako když ladím rádio
Dělá to jen na zkresleném kanále. Napadlo mě, že odešly lampy v preampu a tak jsem vzal špejli a lehce proklepal všechny preampovky. Hned první byla mikrofonická jako prase a ostatní byly v pořádku. Nabízí se tedy otázka, zda je ten problém v první lampě nebo ne, a pokud ano, jakou lampu (značku) nejlépe koupit do preampu?
Skervesen 4AP Custom Shop
Fender American Standard Telecaster
Ibanez S series - (Fishman Fluence Modern)
Kemper Profiler + Kemper Remote
Zkus si sehnat nejakou tu 5751ku, ta je ve V1 fajn.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- Fade
- Kontaktovat uživatele:
Co bych od toho měl čekat a jakou nejlépe značku?
O malo nizsi gain (coz pri te rezerve nevadi), ale min pisku ve strukture gainu a takovej organictejsi zvuk. Tezko popsat, proste to zni lip
Ja mel RCA, ale ta se bude blbe shanet.
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
Zkus Horkého, ten by mohl mít skladem i nějakou starší produkci.Fade píše:Co bych od toho měl čekat a jakou nejlépe značku?
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
Pavel tam má i nějaké JJ se stříbrným vnitřkem a ta hraje dobře. Má o něco míň gainu, ale zase čitelnější zvuk. Zkoušel jsem u něj asi 5 různých lamp, v pittbullu i ve Stilettu, a tady ta vyšla nejlíp.
- Fade
- Kontaktovat uživatele:
Ještě bych se zeptal. Zítra mám celovečerní kšeft a nestíhám sehnat novou lampu. Napadlo mě prohodit tu na V1 za jinou z preampu, která tak netrpěla alespoň po čas zítřka. Za kterou to mám prohodit? Tipuju to na lampu, která je pro čistý kanál, ale která to je? Wohmo? 
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
V1 je pro čistý i zkreslený
V2 je gain stage
V3 smyčka
V4 je invertor
no radši bych sehnal někde rychle novou než spoléhat na to, že se nic nevy*ere. Murphyho zákony... Kdyby nebylo zbytí, zkusil bych tu na smyčku a ozkoušel, co to dělá...
V2 je gain stage
V3 smyčka
V4 je invertor
no radši bych sehnal někde rychle novou než spoléhat na to, že se nic nevy*ere. Murphyho zákony... Kdyby nebylo zbytí, zkusil bych tu na smyčku a ozkoušel, co to dělá...
Nasel jsem tohle:
http://www.englforum.com/viewtopic.php?f=1&t=1096
Coz pro tebe nejsou dobry zpravy
Muzes to ovsem zkusit prohodit s invertorem, tam se elektronka pouziva trochu jinak, treba to tam nebude vadit. Efektovou smycku dle podpisu pouzivas, ale i tam bych to zkusil (V3). Ale pokud je na odchodu, tak nikdy nevis...
EDIT: Bubucci byl rychlejsi
http://www.englforum.com/viewtopic.php?f=1&t=1096
Coz pro tebe nejsou dobry zpravy
Muzes to ovsem zkusit prohodit s invertorem, tam se elektronka pouziva trochu jinak, treba to tam nebude vadit. Efektovou smycku dle podpisu pouzivas, ale i tam bych to zkusil (V3). Ale pokud je na odchodu, tak nikdy nevis...
EDIT: Bubucci byl rychlejsi
Somnus Aeternus
Somnus Aeternus
- bubucci
- Kontaktovat uživatele:
no právě do invertoru bych ji nedával, aspoň P. Horký tam dává vždycky lepší, proměřené kousky. Asi jde o to, aby měly obě triody co nejpodobnější parametry...