Rovnátka na nátrubkový nástroj

Žestě, flétny, harmoniky, klarinety, akordeony, ...
Odpovědět
JazzTBone

Rovnátka na nátrubkový nástroj

Příspěvek od JazzTBone »

Zdravím kolegové muzikanti, hraju asi 8 let na trombón a mám celkem křivé dolní zuby, ale nikdy jsem si nevšiml, že by mi to při hře nějak vadilo. Teď, když jsem začal jezdit na konzultace na konzervatoř, profesor mi řekl, ať si určitě nechám dát rovnátka, že by mi můj současný tvar zubů mohl způsobit později problémy. Můžete prosím přidat své zkušenosti, co rovnátka udělají s nátiskem (jak při nasazování, tak při odstraňování) a jak se s nimi dá hrát?
Farmar

ARe: Rovnátka na nátrubkový nástroj

Příspěvek od Farmar »

Ahoj.
Zasadni rozdil je mezi fixnimi a snimacimi rovnatky. Jak ctu, tak se chystas na konzervator, takze nejsi zadne male dite. Take zalezi, jak velky defekt se ma resit a zda se nejedna o defek zpusobeny prave hrou na natrubek. Vidim to spise na fixni rovnatka. Tam se lepi na jednotlive zuby takove zamecky, ve kterych je pak dratek propojujici tyto zamecky do oblouku.
Jestli to bude vadit pri hrani, je zase individualni.
predstav si, ze mas na prednich zubech prilepeny drat cca 1,5 -2mm od plosky zubu. Ted pokud budou rovnatka na hornich i na dolnich zubech, mas tam ty dratky 2.
Takze dost zalezi na postaveni zubu a na tvaru rtu. Muzes zkusit si neci pred zuby dat( neco jako chranic), abys to zkusil, ale jak to pujde zjistis bohuzel az s rovnatkama.
Farmar

Re: Rovnátka na nátrubkový nástroj

Příspěvek od Farmar »

Jeste se k tomu vratim.
Tech zamecku je taky cela rada a urcite by se dala i hra na natrubkovy nastroj zohlednit. Nejvice vadi, ze se ret opira o zamecky a dre se. Pokud ti pujde hrat s prednim chranicem, Tak by se pripadne dreni rtu o zamky dalo vyresit takovym krytem, ale zase to je material navic.
woro90

Příspěvek od woro90 »

Teoreticky by možná stačilo si na drát přilepit žvýkačkou kus fólie ("zuby před zuby"), ale nevidím to jako moc účinné řešení. Prostě to buď půjde nebo nepůjde. A bohužel křivé zuby se časem křiví ještě hůř. Možná by sis ale mohl dohodnout rovnátka snímací, ale záleží na tom, jak moc křivé máš zuby. Já jsem je měl kvůli mezeře mezi jedničkami, jenže to jsem neměl moudráky :lol: Teď jsem asi zmoudřel nebo co, a mám opačný problém, dolní jedničky se mi začínají posouvat tak, že jde levá dopředu a pravá dozadu, aby zabíraly méně místa, a levá, která je vepředu, tlačí na horní řadu, takže mi předstupuje i jednička nahoře vlevo, respektive vyklání se z řady. Takže si asi poběžím pro noční rovnátka, dřív než se to stihne zkřivit natolik, že k ničemu nebudou. Doufám že se to jimi dá vyřešit, nerad bych měl časem na zubech klasická pevná rovnátka s pružinami na upravení rozestupů, to bych měl radši křivé zuby než tohle - na trubku se s tím hrát nejspíš nedá.
Na tenhle profil mi nepište, nefunguje. Funkční je woro90-1.
Hraju našrot na šrot: trubka Amati/Arigra po dědovi (patrně 1948), elektrika Behringer mojí rukou přeměněná v hrající žluté cosi -> homemade Woro90 signature Bazz Fuss -> Tesla Transiwatt 140 Studio + bedny že se o ně vždycky v noci přerazím, akustika Stamar KA-120, pár dalších akustik v různém stavu, homemade cajón bez strun ("rockový"), foukací harmoniky...
Farmar

Příspěvek od Farmar »

woro90 píše:Teoreticky by možná stačilo si na drát přilepit žvýkačkou kus fólie ("zuby před zuby"), ale nevidím to jako moc účinné řešení. Prostě to buď půjde nebo nepůjde. A bohužel křivé zuby se časem křiví ještě hůř. Možná by sis ale mohl dohodnout rovnátka snímací, ale záleží na tom, jak moc křivé máš zuby. Já jsem je měl kvůli mezeře mezi jedničkami, jenže to jsem neměl moudráky :lol: Teď jsem asi zmoudřel nebo co, a mám opačný problém, dolní jedničky se mi začínají posouvat tak, že jde levá dopředu a pravá dozadu, aby zabíraly méně místa, a levá, která je vepředu, tlačí na horní řadu, takže mi předstupuje i jednička nahoře vlevo, respektive vyklání se z řady. Takže si asi poběžím pro noční rovnátka, dřív než se to stihne zkřivit natolik, že k ničemu nebudou. Doufám že se to jimi dá vyřešit, nerad bych měl časem na zubech klasická pevná rovnátka s pružinami na upravení rozestupů, to bych měl radši křivé zuby než tohle - na trubku se s tím hrát nejspíš nedá.
Jj.Tohle moudraky delaj. To si je nech radeji rychle vytrhnout. Je to sice drasticke, ale pokud by ti melo vyrazne delat kompresi prednich zubu, tak bych moc nevahal. U dospelych lidi se nasazuji rovnatka fixni.
onee

Příspěvek od onee »

Ahoj, tak jestli je to jeste aktualni tak bych taky pridal svuj nazor a zkusenost vic nez bezprostredni :) Tak pred rokem a tri ctvrte jsem se zacal ucit na pozoun a mel jsem pri tom fixni rovnatka na hornim patre. Takze muzu potvrdit, ze hrat se s tim necha. Dokonce jsem nemel ani problemy, ze by se mi drel ret o zamecky. Oni nejsou zas tak agresivni, jak to na prvni pohled vypada. Samozrejme ze jelikoz pokousis konzervu, tak asi budes na trochu jinym lvlu a budes asi hrat mnohem vic. Mno a rozdil mezi hrou s rovnatkama a bez? Jelikoz sem zacinal s a pak hral bez, tak to byla akorat uleva. Ale nebyl to zas tak zasadni rozdil. Resp po pul dne pokouseni jsem si pripadal, jako kdybych hral bez rovnatek celou dobu. Ta pusa to nezapomene a vcelku rychle si zvykne. A rek bych ze podobny to bude i po nasazeni, nicmene nezastiram, ze to pro tebe bude asi trochu sok :)
Hral sem rodinny dedictvi :) Pozoun Amatka vyrobenej odhadem na prelomu minulych dvou stoleti :) Tedka krasavec KING 606 nesmesnych kvalit za smesnou cenu :)
Vit Hynek

Příspěvek od Vit Hynek »

s rovnátky se samozřejmě hrát nechá. jak tu zaznělo, zvykneš si a nepotřobuješ ani žádný chránič. problém je v tom, že jsi už předtím hrál dlouhou dobu. posaz natrubku i rozevření rtů máš pevně zažité. při hře s rovnátky, se ti red neopře o rovnou plochu zubů ale místy se "propadne" mezi zámečky. tím začne docházet k unikání vzduchu. preblém se nevědomky řeší zvášením tlaku nástroje na psta, což je základní chyba (ale to jistě víš) páč se tím zkazí ton, rozsah i výdrž. po roku hraní témeř doženeš původní úroven hraní. problém však přijde při sundání. pusa si navykla a když mi je sundali, tak je to mizerný. zjistíš, že máš zkažený nátis, navykneš si jinak nasazovat,...pak to dlouho trvá se vrátit zpět. 7 let jsem hrál, pak jsem dostal na 4 roky rovnátka a taď hraji 2 roky bez nich. dosud jsem nedoběhl formu ani rozsah, který jsem měl před rovnátky.

8 let je dlouhá doba s jistě ses hodně naučit. pokud to jen pujde, tak si fixní rovnátka nedávej. znaž se prosadit vyndávací jak to jen půjde. pro bežného hráče budiš, ale v tvém případě by to byla obrovská škoda. jednoduše si představ, že doba s rovnátky je jako kdyby jsi hrál úplně na jiný nástroj.

tak přeji hodně štěstí...
Anca

Trumpeta - Nátisk s fix rovnátky

Příspěvek od Anca »

Chtěla bych se zeptat jestli se na trumpetu dá hrát i s rovnátky(fixními) a horní čelisti??? JEstli se mi třeba něják nepoškrábe při hraní horní ret nebo jestli s tím půjde vůbec hrát?? Děkuji
LeeRasS

Re: Trumpeta - Nátisk s fix rovnátky

Příspěvek od LeeRasS »

Na trubku jsem nikdy nehrál, jenom na roh na silvestra :lol: , ale zato rovnátka jsem měl a myslím, že když si dáš na zámky ten silikon, co si dostala grátis (teda, pokud to není zrovna ta docela častá dráťařka vydřiduška, u který necháš dohromady 25 litrů a každá debilní gumička se rovná týdenní hladovce /díky bohu, že ta moje taková není a nechal jsem tam za 4 roky jen šestku 8) /) Tak bych řek, že to bude po nějakým tom zvyknutí vpohodě. :wink:
Argo22

Příspěvek od Argo22 »

nevim co trumpeta ale na klarinet sem vzusce s rovnatkama hral 2 roky a nebyl problem...
Fořt

Příspěvek od Fořt »

No, trumpeta a klarinet jsou nebe a dudy, to nelze vůbec srovnávat. U trumpety by to mohl být problém, pokud bys nedostatek pevného nátisku doháněla tlakem na ret. Nátisk - zpevnění rtů - se buduje poměrně dlouhou dobu, a ze začátku může být snaha jeho nedostatek dohánět vyšším tlakem rtů na nátrubek, a samozřejmě větším tlakem vzduchu hnaného z plic do nástroje. Obojí je špatně, protože se tak dá hrát pár minut, pak se ret otlačí a oteče, a kvůli tomu přehnanému funění člověk zrudne a zadýchá se. Ten přílišný tlak rty na nátrubek samozřejmě přitlačí ret na zuby, je to ale spíš na spodní hranu horních zubů. Musela bys asi zkusit sama s nátrubkem, zda se to projeví i na těch rovnátkách. Nejlépe konzultovat s potenciálním učitelem.
PS: Hrál jsem na B-trubku 7 let, a bohužel musím říct, že jsem nebyl žádný talent a toho zlozvyku jsem se úplně nezbavil.
Odpovědět

Zpět na „Dechové nástroje“