Ukulele

Housle, violoncella, kontrabasy, ukulele, mandolíny, ...
Odpovědět
nokturno

Re: Ukulele

Příspěvek od nokturno »

ankerek píše:Ahoj,
vybírám své první ukulele a přemýšlím nad OSCAR SCHMIDT OU2 a LANIKAI ULU 21
(spíš koncertní asi, ale to si potom v obchodě vyzkouším jak mně to sedne)
nebo se vyplatí dát do toho dalších pár stovek a koupit OSCAR SCHMIDT OU3?

Doporučte mně ještě prosím ladičku (co nejlevnější) s odkazem na kytary.cz.

Díky moc za rady!
Zdar, přidám svůj názor, jelikož právě mezi OU2 a OU3 jsem se rozhodoval.
Detailně jsem v Kytarách s vlastní ladičkou testoval po jednom kusu. Zpracování obou typů je výborné. Dvojka je z mahagonu a má přírodní povrchovou úpravu, standardně má černé struny GHS a její zvuk mi připadá typičtější pro ukulele. Trojka je hladký, lakovaný smrk a zvukem, vzhledem i hmatově mi víc připomínala malou kytaru, její zvuk je takový jemnější, kulatější, mohlo to být ale do jisté míry dáno i standardně natahovanými strunami Aquila, které jsou po mém soudu zvukově o řád výš než GHS.
Každopádně jsem měl velké dilema, protože se mi líbily oba nástroje, ale jelikož mám i akustickou kytaru, přece jenom jsem se nakonec rozhodl pro OU2, které, jak už jsem uvedl, mi zní ukulelověji. Za tu cenu, za kterou se prodává, se myslím nedá šlápnout vedle, samozřejmě nejlépe při osobním vyzkoušení. Kdybych do toho chtěl vrazit téměř třikrát tolik, vybral bych si OU5, které má o pražec víc a celkově se mi líbí nejvíc a nejlíp mi padlo do ruky. Možná jednou... :)
Pokud jde o ladičku, koupil jsem si obyčejnou chromatickou na eBay, stálo to včetně dopravy tuším do stovky, je to v podstatě totéž jako ty Blond, co mají v Kytarách - naladit se to dá, ovšem ta stupnice není natolik jemná, aby odlišila mírnější odchylku; plusem je, že díky vibračnímu ladění lez ladit bez ohledu na okolní kravál. Nejvíc se mi ale osvědčila softwarová ladička, tzn. obyčejná aplikace ve smartphonu, v mém případě třeba DaTuner na Androidu - tam je samozřejmě potřeba ladit v tichu, ale díky jemnějšímu rozlišení stupnice a přesnému ukazateli výšky tónu se dá naladit úplně přesně - pak to zní v akordu famózně (kór s novými Aquilami, kterými jsem nahradil tovární géháeska...) :)
Uruwashii

Příspěvek od Uruwashii »

Ahoj,
Dneska jsem byl v Kytarách v Brně a porovnával jsem tyto dva kousky - OU3, OU5 od Oscara S.
K mému překvapení mi nejlépe sedlo jak do ruky, tak do ucha OU3. Zdá se mi, že má oproti OU5 jasnější a čistější zvuk. Mělo struny GHS a bylo už asi naladěné delší dobu, protože jsem ani po několika minutovém hraní nemusel ladit :)
U OU5 byly (asi) nové aquily a trochu těžko se mi porovnávalo, protože ještě asi nebyly usazené. Bylo to každou minutu pod tónem. Ale i tak mi u OU5 přišel zvuk takový zahuhlanější (asi víc Hawai) a celkově toto Uke bylo tišší. Jinak zpracování obou dvou je precizní a tony jsou na každém pražci přesné a jasné.

U mne (i cenou :) ) vyhrálo tedy OU3, tak už ho mám doma. Je to krasavec.
Hezký den. Marťas
venca5555

Příspěvek od venca5555 »

Ahoj koupil jsem tohle uke http://kytary.cz/oscar-schmidt-ou2e/HN123196/ , ale po hrani se vzdy rozladi, nejak do toho ani extra nerezu. Myslite ze si to ladeni sedne. ladeni G(o oktavu vys)CEA. Nebo je to na reklamaci?
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Mělo by si to sednout, ale může to nějakou dobu trvat. Pokud to bude trvat řádově dny až týdny, vyměnil bych struny. Nějak jsem se nedočetl, co tam jsou za struny natažené z výroby, třeba to nebude žádná sláva a výměna tomu prospěje i zvukově. Obecně jsou chváleny struny Aquila.
mol

Příspěvek od mol »

Pro: venca5555
Oscar Smidt OU2E hraju s továrními strunami (viz minirecenze uvedená v předchozím příspěvku).
Struny si sedly až po několika hodinách hraní a neustálého dolaďování. Teď mám odehráno přes 30 hodin a struny se už prakticky nerozlaďují. Chce to opravdu trpělivost.
Kammy

Příspěvek od Kammy »

Aloha všem, jsem ukuleloví zelenáč a tak bych se chtěl zeptat, za jak dlouho si tak struny po natažení sednou? Natáhl jsem aquily a ani po 22 hodinách se na to nedá hrát. :?: :roll:
nokturno

Příspěvek od nokturno »

Kammy píše:Aloha všem, jsem ukuleloví zelenáč a tak bych se chtěl zeptat, za jak dlouho si tak struny po natažení sednou? Natáhl jsem aquily a ani po 22 hodinách se na to nedá hrát. :?: :roll:
Týden je podle mě minimum a i pak se musí sem tam dolaďovat - je to holt nylon...
kristynatrochtova

Příspěvek od kristynatrochtova »

nokturno píše:
Kammy píše:Aloha všem, jsem ukuleloví zelenáč a tak bych se chtěl zeptat, za jak dlouho si tak struny po natažení sednou? Natáhl jsem aquily a ani po 22 hodinách se na to nedá hrát. :?: :roll:
Týden je podle mě minimum a i pak se musí sem tam dolaďovat - je to holt nylon...
Mně Aquily sedly za 2, možná 3 dny.
mol

Příspěvek od mol »

Pro: Kammy
Pokud si struny nesedly ani po 22 hodinách hraní, tak to může být z několika následujících důvodů:

1. Struny jsou špatně zafixovány na kobylce nebo v ladících mechanikách. To je ta nejpravděpodobnější možnost. Podívej se na návody na youtube, jak správně uchytit nylonové struny na ukulele nebo kytaru.
2. Nebo máš opravdu nekvalitní struny - vyměň struny. I když u strun AQUILA je to nejvýše nepravděpodobné.
3. Nebo se ohýbá se krk ukulele - vyměň ukulele. :lol:
4. Nebo se protáčí ladící mechaniky.

Osobně tipuji možnost 1.
Kammy

Příspěvek od Kammy »

To nemyslím, ukulele je v pohodě (oscar schmidt), tovární ghs si sedly po pár hodinách a držely. Na navod jsem koukal, natáh jsem to celkem pěkně, prakticky stejně jak to bylo z výroby (už mám na to trening z kytary:-) No nechám tomu ještě dva dny a když nic, tak natáhnu nový.
Uruwashii

Příspěvek od Uruwashii »

Mám teď pár dní nové OU3 a musím říct, že natažené struny GHS jsou super. Zvukově se mi moc líbí a naladěné to bylo asi už nějakou dobu v obchodě, protože ladění krásně drží. Ladím jen minimální odchylky 1x-2x denně. Aloha :)
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

Uruwashii píše:Mám teď pár dní nové OU3 a musím říct, že natažené struny GHS jsou super. Zvukově se mi moc líbí a naladěné to bylo asi už nějakou dobu v obchodě, protože ladění krásně drží. Ladím jen minimální odchylky 1x-2x denně. Aloha :)
Z GHS jsem už vyléčen. A z dob, kdy skoro žádné jiné struny nebyly, to mě GHS odcházely (protahovali se :D ) tak cca za čtvrt až půl roku.
Kup si prosímtě struny Aquila, když už se dají sehnat a uvidíš ten zvukový rozdíl! :idea:
Cenový rozdíl je cca 60Kč.
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
uke

Příspěvek od uke »

Ahoj. Koupil jsem si ukulele OSCAR SCHMIDT OU2E a zajímalo by mě, jestli - když zpřeházím struny - na něj budu moct hrát jako levák? Chlapík z kytary.cz mi říkal, že by to neměl být problém, ale zdálo se mi, že si tím není úplně jistý. Nevíte, jak je to v tomhle případě s žebrováním?

Dík. :)
kristynatrochtova

Příspěvek od kristynatrochtova »

uke píše:Ahoj. Koupil jsem si ukulele OSCAR SCHMIDT OU2E a zajímalo by mě, jestli - když zpřeházím struny - na něj budu moct hrát jako levák? Chlapík z kytary.cz mi říkal, že by to neměl být problém, ale zdálo se mi, že si tím není úplně jistý. Nevíte, jak je to v tomhle případě s žebrováním?

Dík. :)
Co s tím má společného žebrování? :)

Mělo by to jít přehodit v pohodě, nevidím nikde problém.
Nero
Rádce
last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1

Příspěvek od Nero »

Problém to nebude, jen budeš mít ovladače preampu zespoda.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."

PetrPeter 1975 - 2008
uke

Příspěvek od uke »

Díky, jdu na to.
kristynatrochtova píše:Co s tím má společného žebrování?
Myslel jsem, že kdyby žebrování nebylo symetrické ... :? Nevím, nevyznám se v tom. :oops:
alex.net
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alex.net »

Ahoj, chtěl bych se zeptat, zda-li máte někdo zkušenosti se strunami z akustiky hozenými na ukulele? Mám na něm nekvalitní nylonky, které se furt rozlazují a nemají moc dobrý zvuk, proto bych tam chtěl dát kovovky, ale nikde jsem je přímo na ukulele nesehnal.
Popřípadě i kterou strunu bych měl na něj dát a taky kam...
Předem díky za jakoukoliv odpověď. :-)
Hendrek
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Hendrek »

Kovovky na ukulele se tu už řešily...
...a nedají si říct a nedají :roll:

Kup si radši nějaké kvalitní struny určené pro ukulele. 150 Kč není nijak moc.
kiki2
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kiki2 »

alex.net píše:... nekvalitní nylonky, které se furt rozlazují a nemají moc dobrý zvuk, proto bych tam chtěl dát kovovky, ale nikde jsem je přímo na ukulele nesehnal. ...
:-)
A už je to tu zase! Po kolikáté už??? :D :D :D :D
Slyší tóny ukulele svého pána. Je to Lanikai CK-C!
Ale KALA KA-SSTU-TE a koncertní ukulele od Štěpána Ondráka, tak to také není vůbec špatný!
alex.net
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od alex.net »

jo už je to tu zase... omlouvám se :D
koupím si teda radši struny AQUILA. Já nikdy neměl rád nylonky a automaticky jsem tam chtěl kovovky, možná i proto, že jsem nikdy neslyšel ukulele s kvalitníma strunama.
Odpovědět

Zpět na „Smyčcové a další strunné nástroje“