KRK - home made

Stavba a úpravy nástrojů všeho druhu
Odpovědět
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Re: KRK - home made

Příspěvek od kocour »

yahůů,
už jsem na bambusovém krku pro mojí skoro-SG ,nejdřív ručně vybrousil compound-radius hmatníku 12" na 14"
FrBd_bbo_1583.jpg
a podle šablonek postupně dlátem, rašplí, piníkem a cidlinou udělal profil krku:
Bbo_Neck_pf_1567.jpg
FrBd_1599.jpg
8) nespěchám, -kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Kocour: Respekt, obdivuju Tě, jakou s tím máš trpělivost. Vypadá to skvěle. Jak se prosím Tě dá vybrousit compound radius? Chápu, že část brousíš 12" a část 14" brusným špalkem, ale jak to uděláš, aby ten přechod byl plynulej od začátku hmatníku ke konci? To nějak nechápu.
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kombo: Mesa Boogie Nomad 55, Beaver 50W (kopie Valvestate)
apec: Beaver 100W (kopie JCM Slash), 200W bedna
nějaký efekty, kabely, trsátka atd.
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

....Chápu, že část brousíš 12" a část 14" brusným špalkem, ale jak to uděláš, aby ten přechod byl plynulej...
Ne, oba špalky jsou 12",
Na horním obrázku jsou dva hranoly, oba s radiusem 12". Ten žlutý s hrubší zrnitostí (100), ten tmavší jemnější (150). Před nimi leží ocelový Jekl 30x30x500 mm, nahoře hrubší, protilehlá strana jemnější,150.
Nejdřív brousím žlutým radiusem po celé délce, až je radius asi k 6. políčku už viditelný (kontrola šablonkou). V horních polohách zůstává uprostřed nedotčená plocha.
Pak přijde na řadu Jekl, hrubá strana a brousím ve směru strun, ne rovnoběžně. Sleduju hrany hmatníku, aby byly stejnoměrné a průběžně kontroluju přímost.
Hrubou stranou Jeklu pak do poloviny obalím přeloženým papírem, abych dostal mírný úhel (zdvih) a od 14 pražce brousím fall-away, necelou desetinu mm na konci hmatníku.
Následuje hranol 12" / 150 a dočištění oblasti od ořechu k 6. políčku.
Potom Jekl / 150 a celkové dočištění, dokud šablonka neukazuje na 3. pražci 12" a na 22. 14".
Ještě nutno dodat, že úběr kontroluju tak, že nesčíslněkrát mezi broušením měkkou tužkou hmatník "šrafuju".
-kcr-
Strato Collins / Tele H-Btn / Axis (MM copy) / Yamaha EZ AG midi / VOX Pathfinder 10 / E-piano Yamaha / TurboCAD 15 2D / www.yitars.de
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

:shock: :shock: :shock:
Čtu to už asi po pátý a jsem z toho úplně vedle. Nevím, jestli to je tou pokročilou hodinou a nebo jsem jen natvrdlej, ale vůbec to nechápu.
EDIT: Tak na pošestý jsem to asi pobral, ale pořád nechápu, jak docílíš toho, abys měl na konci těch 14". Tím jeklem brousíš jen ve směru strun nebo taky kolmo ke strunám, tak že u ořechu děláš kratší dráhu a u 22. pražce delší, tak aby směr jeklu kopíroval příslušnou strunu? A jak jsi na tento postup proboha vůbec přišel? Já si s compound radiusem lámu hlavu už delší dobu, ale tohle bych teda nevymyslel. Já jsem teda zatím nevymyslel nic. :roll:
kytary: Yamaha Pacifica 821D, J.J.Gtrs Warbeast, španěly Admira a 2 x J.J., J.J.Gtrs - 7string PRSo, steelstring J.J. ala Martin 00, Jolana Diamant
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

J.J. píše:.....Tak na pošestý jsem to asi pobral, ale pořád nechápu, jak docílíš toho, abys měl na konci těch 14". Tím jeklem brousíš jen ve směru strun nebo taky kolmo ke strunám, tak že u ořechu děláš kratší dráhu a u 22. pražce delší, tak aby směr jeklu kopíroval příslušnou strunu? ...
Uvažoval jsem dodatečně, jestli bych neměl, jak říkáš, brousit nejdřív třeba nějakých 10 cm od začátku 12” a konce 14” brusným špalkem a potom ten přechod vyrovnat dlouhým brusným jeklem. Ale s ohledem, že 14” je už skoro rovina, jsem si pořizování dalšího špalku ušetřil a v horní oktávě brousím jen dlouhým brusným jeklem a častěj kontroluju šablonou, jak se střed radiusu blíží k 14”. Konec konců mám ještě možnost tu plynulost compound radiusu později dopřesnit, při přebroušení pražců.
". Tím jeklem brousíš jen ve směru strun nebo taky kolmo ke strunám, ...
Jenom ve směru strun. Příčně podle potřeby (kontrola přímosti průsvit pod ostřím nože z hoblovky) vyrovnávám jenom krátkým rovným blokem 10 x 6 cm a zrnem 150.
Rozhodující bylo, že po ca. 2 hodinách práce, včetně mezikontrol, jsem s výsledkem naprosto spokojený.
A jak jsi na tento postup proboha vůbec přišel? ...
Ve fóru „GitarreBassBau“ byla debata o srovnávání pražců radiusovými špalky (Radiusblock). Došlo se k závěru, že daleko spolehlivější a i přesnější je broušení rovným, poměrně úzkým blokem ve směru jednotlivých strun. Příčné dobrušování jen krátce.
....Já jsem teda zatím nevymyslel nic...
Ani já nejsem myslivec, jenom rád bádám, zkoumám, laboruju a kombinuju, co vymysleli jiní myslivci přede mnou.
:D -kcr-
Moleek

Příspěvek od Moleek »

Z Tvého postupu je to snad jasné, ale stejně se radši zeptám: Krk se vyrábí s rovným hmatníkem a ohybání zajišťují teprve struny a výztuha? Nebo už se do luku staví (asi ne) ?
:Apollo LP junior::Molk telecaster::Dimavery Precision Bass::Cort AD810 NS::Bugera 6262::Molk custom box 412:
:Mapex Voyager(22",10",12",14",14")::Anatolian, Paiste, Zildjian a Amati činely::HW Mapex, Sonor::Vater 5A

http://bandzone.cz/fadetogrey
http://last.fm/user/Moleek
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Máš pravdu, ne? Staví se s "rovným" hmatníkem, na konci se může ještě nepatrně ubrat, takže je to vlastně prohnutý dozadu. Kdyby krk vydržel přímí bez ohybu i po natažení strun ani by tam nebyla výztuha potřeba. Na španělkách žádná výztuha není, protože tah nilonek to udrží a krk je stále rovný. Z toho důvodu taky klasickou španělu pohřbíš natažením kovových strun.
lathur

Příspěvek od lathur »

J.J. píše:...klasickou španělu pohřbíš natažením kovových strun.
No já nevím, jak asi kterou, já mám už asi třicet let Cremonu Luby /tenkrát asi 15stovek/ a mám na ní natažený basy z elektriky, středy z akustiky a výšky z šestky banja a nepozoruju, že by byla po smrti...Lath...p.s. všecko jsou to nikl a nějaký stříbrobronz...Lath
proč to kupovat, když se to dá postavit
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Cremona Luby pro mě není klasická španěla a myslím, že ani výrobce ji tenkrát tak nezamýšlel. Nebyla náhodou prodávána jako Dreadnaught s kovovkama? Za klasickou španělu považuji klasickou kytaru španělského typu nebo flamencovou kytaru např. Admira, Manuel Rodriguez, klasický Dowiny, Yamahy atd.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

On dost možná myslí vážně španělu - v Lubech se dělala spousta typů. A jednak jsou lubské kytary často maličko bytelnější než je dnes zvykem (neplatí pro ten příčně žebrovaný paskvil co sice zněl slušně, ale přední deska se časem zbortila i s nylonkami) a jednak pokud tam má desítky, má ta sada tah zhruba jako tvrdší nylonky. Jedenáctky už jsou zvěrstvo, to žádná španělka nevydrží dlouhodobě.
lathur

Příspěvek od lathur »

Ona to je taková ta levnější Šnajdra, ale španěla, jak vyšitá. Přední deska masiv, zadek preglejka. Lath...
proč to kupovat, když se to dá postavit
kocour
Odborník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kocour »

Moleek píše:Z Tvého postupu je to snad jasné, ale stejně se radši zeptám: Krk se vyrábí s rovným hmatníkem a ohybání zajišťují teprve struny a výztuha? Nebo už se do luku staví (asi ne) ?
Zpravidla se dělá, jak píše J.J.
Máš pravdu, ne? Staví se s "rovným" hmatníkem, na konci se může ještě nepatrně ubrat,...
Určitou roli hrají vnitřní pnutí ve dřevě, což se průběžně mění s ubíráním materiálu při tvarování profilu krku.
Když se profil krku vyfrézuje komplet narychlo a dřevo nemá čas se v několikadenních přestávkach "uklidnit", prohne se dodatečně, po týdnech nebo déle. A pak přijde na řadu výztuha. Někdy je její funkce pak na pokraji možností.
Proto dělám úmyslně krky pomalu a mezitím, pokud nelenoším, kutím na korpusu nebo jiných detailech.
-kcr-
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Chlapci, má někdo z Vás nějaký zkušenosti s řezáním příp. broušením uhlíkovýho kompozitu. Koupil jsem pás o šířce 15mm a tloušťce 4mm a potřebuju ho podélně rozříznout cca na dva 7mm široký kusy, který pak "na stojáka" zafrézuju do hmatníku jako pomocnou výztuž standartní dvoucestný výztuze na krku sedmistrunný baritonky, o níž se pokouším. Mám trochu obavu, že by ten tah náš obyčejný (ne hard ani rock ani canadian maple) javor s javorovým hmatníkem, nemusel při použití standartní výztuhy o délce 44cm, vydržet a mohlo by to dělat neplechu. Už proto, že při menzuře 27" a 24 pražcích končí výztuha cca 10 cm před koncem krku a tedy před začátkem patky. Proto jsem se rozhodl krk vyztužit ještě kompozitem (taky proto, že to chci vyzkoušet) v celé délce hmatníku.
Proč to píšu. Nikde jsem se nedopídil, jaká pila je nejhodnější k řezání tohoto materiálu. Dočetl jsem se jen, že prach a třísky z obrábění jsou hrozný svinstvo a doporučuje se rouška a brýle při obrábění. Mám k dispozici dvě poměrně kvalitní tenký japonský pilky, který ale nebyly úplně levný a nerad bych je na tom odpravil. Nevíte někdo, jak je to tvrdý, příp. co to udělá s obyč pilkou na dřevo. Jak se to štípe a jestli je v lidských silách udržet rovnou lajnu při podélném řezu ruční pilkou. Příp. mi prosím poraďte nějakou alternativu obrábění nebo spíš dělení tohoto materiálu. Dík. J.J.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Diamant?
Výztuha na basu by nepomohla délkově? Tuším, že se uhlík dává na hodně placaté a široké krky, aby nešly do vrtule. U šesti- a více-strunných bas se dávají i dvě šroubovací výztuhy kousek od sebe.
Koukni sem: http://www.stewmac.com/freeinfo/Truss_rods/i-4007.html
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Pokud jsou to pásky z rovingu, v principu by se to dost možná dalo velmi opatrně rozštípnout. Ozkoušené to nemám, vždycky jsem kupoval pásky v takovém průřezu jaký jsem potřeboval. Vzhledem k tomu, že je to nejspíš tažené, by to mělo jít. Jinak tenký ořezový kotouč na dremelu. Dělat s tím raději venku, toho prachu se špatně zbavuje, a zdraví prospěšný určitě není. Snad může pronikat dokonce buněčnými membránami (ta vlákna jsou opravdu celkem tenká), každopádně v plicích není žádný vláknitý minerál žádoucí, a uhlík se navíc špiní (saje do sebe všechny možné sajrajty se kterými se setká). Uhlíkové třísky jsou něco hrozného, v tom návodu je to na prvním místě naprosto oprávněně.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Díky za reakce
Kmensik: Diamant ne, to by ten krk vážil asi 10 kg. Nehledě na další drobné nevýhody :D .
Koupil jsem toto http://www.peckamodel.cz/produkt/rc-mod ... x15x1000mm
Výztuha na basu je příliš dlouhá.
Woro: Zkoušel jsem do toho zaříznout nožem a není to nějak extra tvrdý. Přijde mi to tvrdý asi jako dřevo. Z toho štípání mám trochu obavu, aby se to neuhnulo a nerozštíplo křivě. Koupil bych průřez, kterej potřebuju, ale bohužel jsem ho v našich obchodech neobjevil a objednávat od Sollera dva kusy každý za 700-800 Kč se mi fakt nechtělo, tolik do toho vrazit nechci.
Takže myslíš, že ruční pilkou to řezat nepůjde? Kouknu po nějakým vhodným příslušenství k dremelu, jestli tam nějaký řezný kotouček objevím. Mám doma k Dremelu brusný kotoučky, tak to s nima možná na kousku vyzkouším. Zatím dík.
kmensik
Rádce

Příspěvek od kmensik »

Diamantem jsem myslel právě kotouček s diamantovým práškem. U řezání se píše, že uhlík dost tupí rychlořeznou ocel i slinutý karbid.
V domácích podmínkách na pásové pile, zas tak jí to neublíží.
J.J.
Rádce

Příspěvek od J.J. »

Aha, promiň špatně jsem to pochopil. Pásovku nemám, tak to budu muset vykoumat nějak jinak. Zkusím nějaké ty kotouče. Díky.
woro90-1

Příspěvek od woro90-1 »

Rozštípnout by to mělo jít rovně už proto, že to na rozdíl ode dřeva ta vlákna má skutečně rovnoběžně. Pokud nepřetneš žádné vlákno ale opravdu to rozštípneš, bude to čisté a s docela ostrou hranou. Podle mě to tím Dremelem neřízneš zdaleka tak čistě jako to můžeš rozštípnout (co nejtenčí čepelí), ale ozkoušené to nemám. Podívám se po nějakých odřezcích a zkusím to.
Kovy

Příspěvek od Kovy »

Tak už jsem se nějak prohrabal tou "hrubou" prací, a teď řeším, jak udělat profil krku.. Šmirglem by to trvalo tak půl roku při nepřetržité práci, elektrický hoblík není moc přesný a frézu nemám. Doposud jsem používal pilu, vrtačku, elektrickou brusku, hoblík a pár nástrojů, které nevím jak se jmenují, ale co vytáhnout teď :?:
Odpovědět

Zpět na „Nástroje“