Homemade cajón
Homemade cajón
cavec, nedavno jsem slysel na vlastni usi cajon a jako alternativa se mi to dost libila, rikal jsem si, ze koupim, ale cena neni zrovna prizniva pro spise nevydelecneho studaka. Nicmene by to nemuselo byt slozity vyrobit ruco-fuco, tak jsem projel internet, nasel par projektu a asi to ide. Proc to ale pisu, ma s tim zkusenost i nekdo odsud. Tusim, ze woro si vyrabel, kdyz jsem hledal. Ceho se vyvarovat, jaky drevo nejlepsi. Jak sroubovat, jak lepit. Co struny, udava kvalita strun i kvalitu tonu? A co zkusit nahradit normalnim strunikem z snaru? Rika se, dvakrat mer, jednou rez, tak radsi sbiram nejdriv co nejvic info, stejne nemam cas to ted udelat, protoze prace. Tak diky za rady a tipy.
Schopný tvoří, neschopný poučuje.
Georg Bernard Shaw
Georg Bernard Shaw
-
woro90-1
Re: Homemade cajón
S normálním struníkem jsem to někde viděl, ale muselo by se to vymyslet hodně chytře, aby to nejvíc chrastilo při úderech na rohy a co nejmíň při úderech okolo středu desky. Mě se nijak zvlášť nepovedl, ale bylo to způsobeno hlavně tím, že jsem použil na přední desku moc tlustou překližku. A asi by mu na zvuku přidalo, kdyby měl vzadu menší díru. Moc ho nepoužívám, takže zatím nebyla chuť s tím nějak laborovat.
Rozmery toho jsi delal, prosimte, jaky? Co se tloustky dreva tyce, tak 3 mm (1/8palce) na predni (uderovou) stranu a 12 mm (1/2palce) na zbytek. Je to hodne individualni, kazdy se to snazi udelat co nejlevnejc, proto to dela doma, takze se to prizpusobuje cene. Znackovy se taky pohybuji s +/- 2mm odchylkou na tloustkach.
Georg Bernard Shaw
Georg Bernard Shaw
-
woro90-1
Já mám na přední desce právě něco přes 3, s lakem to jde možná až ke čtyřem, což je u třívrstvy moc. Znít to zní, ale málo to reaguje na jemnější údery, pořádně a dostatečně hlasitě na tom zavířit dá dost práce. Rozměry jsem si trochu zvětšil, protže měřím dva metry a chtěl jsem na to hrát ve stejné pozici jako menší člověk na cajón standardní velikosti. Přidával jsem snad 5cm na výšku a už nevím kolik v půdorysu. Pěkně duní.
uvidime, az budu nastalo doma, sezenu preklizku, nejaky planky, co si na mobilu nezobrazim a zacnu na tom pomalu delat. A co myslite, ze by s tim provedlo vic vrstev laku, nebo treba nejaky motiv/airbrush?
Georg Bernard Shaw
Georg Bernard Shaw

proč to kupovat, když se to dá postavit
- SUK
- last.fm: last.fm/user/sukcz
- Bandzone: http://bandzone.cz/fan/sukovec
- Kontaktovat uživatele:
Na druhou stranu, i to ma sve vyhody - muzou na to hrat retardi, co do toho mlatej jak "hluchej do vrat" (nebo "hluchej do cajonu"?);woro90-1 píše:Mě se nijak zvlášť nepovedl, ale bylo to způsobeno hlavně tím, že jsem použil na přední desku moc tlustou překližku.
Hodně budem někde...
Možná to k něčemu bude: http://www.cajon-drums.com/can-i-build- ... -drum.html , http://caseyconnor.org/jl/cajon, http://www.woodworkingformeremortals.co ... cajon.html
...Lath...
...Lath...
diky, jen co budu mit ted trochu volna v praci, dam se do toho i po ty prakticky strance. Jeste premyslim, jak resit ozvuceni. Mikrofon do diry? Kopakovy asi tezko. Kondenzatorovy? Klasicky? Badam...
Georg Bernard Shaw
Georg Bernard Shaw
Tak tady je můj hokus pokus. Tělo masiv ořech (taková napůl trouchnivá fošna-něco z toho vybrat byl porod
) ohraněný jasanem. Rozměry klasické cca 30x30x50cm. Uvnitř tři kytarové struny déčka. Přední deska překližka buk-smrk-buk. Kámoš mi to na velké pásovce zbrousil,tak toho buku tam není ani 0,5mm. Tož tak...
Ahoj škatulíři
Už dýl mě můj strýc prosil, jestli by jsem něco takového pro něj nevyrobil, jelikož hraje na bicí a u někoho na cajon hrál. Minulý týden sem se do toho pustil. Rozměry sem použil z http://www.cajon-drums.com/can-i-build- ... -drum.html Korpus z 12. překližky, vpředu smrkovej rám. Trochu sem experimentoval, a přední desku udělal z masivního cedru asi 3.6mm silnou. Hrálo to dost pěkně, ale cedr byl křehkej a po chvíly sem to pěkně rozmlátil.
A ten virbl nebyl tak slyšet jak by jsem si představoval. Prosim o radu.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Virblstruny by to asi chtelo pres celou mlatici desku nez jen takhle v rohu, ne?
Hodně budem někde...
Ahoj. 12mm překližka na korpus je podle mě zbytečně moc. Mě se nejvíc(u překližky) osvědčila 8-9mm. A to jenom "boky a dna"Cremster píše:Korpus z 12. překližky, vpředu smrkovej rám. Trochu sem experimentoval, a přední desku udělal z masivního cedru asi 3.6mm silnou. Hrálo to dost pěkně, ale cedr byl křehkej a po chvíly sem to pěkně rozmlátil.A ten virbl nebyl tak slyšet jak by jsem si představoval.
Mnohem zajímavější je ale překližka z Dřevotrustu. Je to březová překližka z Ukrajiny a je více "kompaktní" a nemá tolik vad. A kresba té břízy je moc pěkná(aspoň u té kterou jsem koupil). Háže to až taková "zrcátka" a hlavně mají trojku(3mm) což je na přední desku super.
Co se týče strunění,tak krátké dráty pouze v rozích, budou vždy slabé. Chce to struny do "V” a to aspoň dvě-raději tři. Lepší je strunění(snare) do šroťáku(virblu). Roztřihnout na půl a buď pevně nebo nastavitelně "implantovat".
Cedrem myslíš asi thúji americkou(red cedar)
Přední deska z masivu je asi nesmysl. Nemá šanci to ustát. Dělal jsem dva kousky z akátu,a na jednom jsem udělal(ta trocha experimentu
Co je cedr za strom ani vlastně pořádně nevím no. Dříve se z toho vyráběly obyčejné tužky. Při obroušení má silnou citronovou vůni a dával se snad do skříní na odpuzování molů. Dělaj se i cedrový rezonanční desky pro některý ukulele, tak sem to chtěl vyzkoušet pro cajon, pač sem si řikal že by měl vydržet víc než rez. smrk. Přemýšlel sem taky o nějaký poddyžce kterou bych cerd zevnitř podlepil, ale jestli má tohle experimentování vůbec nějaký smysl.
Jinak kde se dá to strunění koupit? Nebo vyrobit
Nevíš jestli je ten drát kovovej nebo hliníkovej? Na videích mi to připadá jako hliník.
Nevíš jestli je ten drát kovovej nebo hliníkovej? Na videích mi to připadá jako hliník.
Já jsem kupoval tohle. Cena v pohodě. Materiál byl myslím bronz a povrch asi pocínovaný. Ještě byl levnější nějaký Stagg ale ten měl málo strun. S přední deskou má smysl experimentovat. Zajímavý "chraplák" by mohl lézt z nějakého laminátu nebo pertinaxu... Jinak trojka překližka to jistí.
Tož tak...
edit:Pertinax se teď,tuším,jmenuje kartit nebo textit... Tak nějak...
edit: Ono s tím "cedrem" je to vůbec na levačku. Kdekdo z nás má akustiku s přední deskou z "cedru" ale cedr by na ozvučnou desku vůbec nebyl použitelný. Je to opravdu druh thúje. Nejspíše Thuja Plicata(western red cedar). Ale s cedrem (např. libanonským) to nemá pranic společného. Omlouvám se za OT. tohle patřilo spíše do dřeva...
edit:Pertinax se teď,tuším,jmenuje kartit nebo textit... Tak nějak...
edit: Ono s tím "cedrem" je to vůbec na levačku. Kdekdo z nás má akustiku s přední deskou z "cedru" ale cedr by na ozvučnou desku vůbec nebyl použitelný. Je to opravdu druh thúje. Nejspíše Thuja Plicata(western red cedar). Ale s cedrem (např. libanonským) to nemá pranic společného. Omlouvám se za OT. tohle patřilo spíše do dřeva...
Mi by to zajímalo velmi, ale vím o tom prd. Dle toho, co píšete, je zkušenost taková, že ta přední deska vlastně není "ozvučná" jako u kytary, spíš musí schytat ty údery a vydržet to a přenést ke do korpusu, který "je" ozvučný? Tedy potřebuji fajnový masiv na korpus, dobrou konstrukci korpusu a dobrou překližku na přední desku? Takže to funguje stejně jako reprobedny. Ta úderná plocha je zdroj zvuku (membrána, citlivost, rychlost, výkon, frekvenční charakteristika repra), bedna je vyzařovatel a barvitel zvuku.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.Re: Homemade cajón
Ale prd, postavíš to i z obyčejný překližky. JleTmartina72 píše:Tedy potřebuji fajnový masiv na korpus, dobrou konstrukci korpusu a dobrou překližku na přední desku?
Sice jsem cajon nikdy nestavěl, ale poslední příspěvek od martiny je dost zmatený. U reprobedny má být korpus co nejpevnější, aby zvuk nijak nezabarvoval ani sám nevytvářel. Vzhledem k tomu, že se na cajonu sedí, tak by měl být pevný taky, proto korpus asi bude vyzařovat minimálně a hlavní práci udělá ozvučná deska a struny. U akustické kytary je to naopak, tam musí být deska tenká (jak kde) a lehká, aby ji lehká kmitající struna co nejvíce rozvibrovala.
- SUK
- Kontaktovat uživatele:
Tak u cajonu bude asi podstatnou cast zvuku tvorit to, z ceho je to uvnitr a jak je to veliky, mozna i velikost diry. Samotna deska bude znit jak placani do stolu, obrovska bedna zase bude jenom dunet.
Hodně budem někde...
Tož po dlouhé době zase něco nového. Cajon pro kamaráda. Rozpůlený snare struník a nějaká tamburinka.
http://tengli.rajce.idnes.cz/Cajon_RUSTICAL/
http://tengli.rajce.idnes.cz/Cajon_RUSTICAL/