omlouvam se jestli to tady nekde je ale nic takovyho sem tu nenasel..
zajimalo by me jake sou vyhody a nevyhody 12ti strunky atd. nebo spis jakej je mezi nima rozdil (samo ze jedna ma o dalsich 6 strun vic )
uvazuju ehm spis tata ze me nadeli pod stromecek akustiku tak bych chtel vedet neco o 12ti strunkach treba jak je ladis atd...
uvazuju nad nejakou westernovkou a je mi celkem jedno jestli elektroak. nebo akustickou...
tohle neni zrovna moje silna stranka tak dik za rady....
Gibson Les Paul Standard (94´)
Ibanez GRG 270 (SH-2N a SH-4 Duncany)
Mesa Boogie Dual Rectifier 3 Channel
Marshall 1960A
Digitech RP 350
struny LaBella 10ky , trsátka Jim Dunlop Tortex 0,73
a nenaladitelná akustika značky noname
V čem je rozdíl? V bohatosti zvuku... Ladění je stejný, tenký éčko a háčko jsou zdvojený, ostatní struny maj do páru strunu o oktávu vyšší. Osobně mi připadá, že dvanáctky jsou lepší na doprovody, protože těch 6 strun navíc se pozná, šestky lepší na solování, protože se nemusíš trefovat do jedné z dvou strun, které jsou dost blízko u sebe... Jinak je taky rozdíl v pocitu hraní, musíš mačkat jedním prstem vždy 2 struny (což ale nedělá problém), při vybrnkávání prsty se musíš naučit postavit ruku trochu jinak...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
Ovšem i na dvanícti strunnou kytaru se dá solovat a to tak že se trefuješ do obou strun (např Stevie Ray) je to hodně těžký ale zvuk fakt parádní . Na dvanácti strunce si taky moc nezabenduješ (maximálně o pul ton a to chce pořádně vychytat aby jsi obě 2 struny vytáhl stejně) JInak ladění je docela sranda ,musíš to ladit aspon 2 krát (od spoda nahoru a pak ještě jednou , a pravou rukou tlimit ostatní struny , protože jak jasu blízko u sebe tak se navzájem rozeznívaj) No a ze zkušenosti můžu říct že když natrefíš na nějaký dělo a pořádně se do toho vopřeš tak si s tebou moc lidí nezaspívá (jinak zvuk dvanáctky je spíš na středech a vejškách)
Fender Y. Malmsteen stratocaster ,Fender standard stratocaster,Cort Earth 200 + SD Woody,Marshall TSL 602,BOSS CS-2, GE-7, NS-2, DOD YJM 308,Digitech Digidelay,VOX Bulldog dist, Kabely Fender Elrctro-volt
Tak samozřejmě, že se solovat dá, ale bud je to komplikovanější (trefování jedné struny), nebo to zní trochu jinak. Některý techniky jsou fakt složitější nebo téměř nemožné. A ladění - zas tak nějak velkou zátěž bych v tom neviděl, mám tu čest s dvěma 12kama, jednou Yamahou a jedním Seagullem (pravda, nestojí 5000 ) a nikdy s tím problémy nebyly, ale jasně, musíš to někdy projet víckrát...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
Ano rozdíl je předevšim v plnosti zvuku a naprostá pravda je že se 12ctky používají hlavně na doprovody. Můj tatka taky navrhnul 12ti strunku Uvidíme...
tatka by taky 12ti strunku ale newim zase ja bych chtel i neco na co by se dali hrat solicka ne nic extra ale kdyz rikate ze 12ti str. se hodi spis na doprovod a hraje hodne nahlas (co sem pochopil)
tak bych radsi sel do 6ky....
Marshall 1960A
Digitech RP 350
Kozanostra píše:tatka by taky 12ti strunku ale newim zase ja bych chtel i neco na co by se dali hrat solicka ne nic extra ale kdyz rikate ze 12ti str. se hodi spis na doprovod a hraje hodne nahlas (co sem pochopil)
Kozanostra píše:tatka by taky 12ti strunku ale newim zase ja bych chtel i neco na co by se dali hrat solicka ne nic extra ale kdyz rikate ze 12ti str. se hodi spis na doprovod a hraje hodne nahlas (co sem pochopil)
Nemusí hrát víc nahlas, ale zvuk je plnější...
jj ale tak stejne asi se budu drzet 6ti strun...
Marshall 1960A
Digitech RP 350
jenda píše:Kdybych chtěl solovat a mít o pár strun víc kvůli soundu tak bych se zkusil zamyslet spíše nad 7 nebo 9ti strunou.
Srovnáváš jabka a hrušky, systém strun na 12ce a 7mě nebo 9ce je uplně jinej - na 12ce zdvojuješ struny do oktáv (pominu-li h a e, které jsou zdvojeny jen tak), na 7mě či 9ce se přidávají basové struny...
Taky si můžeš koupit dvanáctku a na učení použít exlight struny a pro začátek sundat basový oktávy než se naučíš domačkávat struny, jde to samozřejmě o hodně tíž, ale ne moc dlouho.Zvuk dvanáctky - typicky cinkavá G okt. slyšíš skoro všude. Při solování je zvukový rozdíl v uderu na dvojitou strunu svrchu nebo odspodu a vůbec je to mnohem těžší. Nejvíce praská G okt. a kdysi je moc neměli samostatně a kupovat celou sadu se mi nechtělo, tak jsme našli v modelářské prodejně strunu na letadýlka, stejná síla i povrchovka, 100 m za35,-Kčs, navázali válečky a bylo po starostech Doporučuju dvanáctku
S těma sundanejma oktávama mi to připadá jako blbost... Na 12 hraju skoro stejně dlouho co na 6 a nikdy jsem neměl problém s domačkáváním strun... S kupováním separátních strun - no to závisí na prodejci, taky jsem nikdy neměl problém, a pokud člověk hraje "něžně", tak nijak často nepraskaj.
pomucka pro začátek, ulehčení na chvíli , ovšem kdo chce dřít... , tak vícekrát za den po chvilkách, ne tahem hodinu nebo 2 to odradí protože to vůbec nezní a nebaví to aby člověk měl stisk jak svěrák chce to přípravu.Dobrý jsou ty gumový kroužky do dlaně na posílení prstů a palce, bavíme se o dvojitým tahu strun na akustice to není měkká elektrika, a ruce bolí někdy i doteď
jenda píše:Kdybych chtěl solovat a mít o pár strun víc kvůli soundu tak bych se zkusil zamyslet spíše nad 7 nebo 9ti strunou.
Srovnáváš jabka a hrušky, systém strun na 12ce a 7mě nebo 9ce je uplně jinej - na 12ce zdvojuješ struny do oktáv (pominu-li h a e, které jsou zdvojeny jen tak), na 7mě či 9ce se přidávají basové struny...
no viděl jsem i kytaru co měla zdvojené spodní tři struny (e, h, g)
No a ty zase nečteš celé věty. Věta začala, kdybych chtěl solovat. K čemu ti pak jsou paralelní oktávy????
Nesst píše:Jenže sólovat na basových strunách, ještě k tomu které jsou hlubší než E, není moc standartní
+ reakce na jendu...
Přesně tak to bylo myšleno... Kupování 12 není bojem o co nejvíce strun, ale o barvu zvuku. Sedma a devítka jsou zcela nepraktické z hlediska solování v porovnání s šestkou... Nevím tedy proč bych si měl kupovat 7 či 9...