Jak vymýšlet kytarová sóla ?
Pravidla fóra
-
lukáš plachetka
Jak vymýšlet kytarová sóla ?
Ahoj jmenuji se Lukáš je mi 19 hraju na kytaru asi 1,5 ruku. Nejdřív sem vubec nemohl udržet rytmus a přehazovat rychle akordy. Dost mě to štvalo a tréning kvůli tomu vubec nebavil.Postupným hraním sem se ale dost zlepšil.Rytmus držim v pohodě a akordy přehazuju taky rychle.Už sem si vymislel hodně vlastných riffu z akordu mormalnich i v power chordech.Problém mam ale v tom že nerozumim moc teorii a nevim jak vymýšlet sola podle stupnic. Vyděl sem na youtube vydeo kde byli napsaný stupnice a nákej kytarista myslim satriani hral solo a v ty stupnici ukazovali jaky tony zrovna hraje. Jestli tohle video znáte nebo neco v podobným stylu hodtě to sem prosim.
Dále bych moc vděčný za jakékoliv rady a odkazy jak si podle stupnic vymyslet sola.
Re: Jak vymýšlet kytarová sóla ?
lukáš plachetka píše:Ahoj jmenuji se Lukáš je mi 19 hraju na kytaru asi 1,5 ruku. Nejdřív sem vubec nemohl udržet rytmus a přehazovat rychle akordy. Dost mě to štvalo a tréning kvůli tomu vubec nebavil.Postupným hraním sem se ale dost zlepšil.Rytmus držim v pohodě a akordy přehazuju taky rychle.Už sem si vymislel hodně vlastných riffu z akordu mormalnich i v power chordech.Problém mam ale v tom že nerozumim moc teorii a nevim jak vymýšlet sola podle stupnic. Vyděl sem na youtube vydeo kde byli napsaný stupnice a nákej kytarista myslim satriani hral solo a v ty stupnici ukazovali jaky tony zrovna hraje. Jestli tohle video znáte nebo neco v podobným stylu hodtě to sem prosim.Dále bych moc vděčný za jakékoliv rady a odkazy jak si podle stupnic vymyslet sola.
Ty vole
Ta otázka je užitečná, jestli dojdou odpovědi, tak na to i kouknu...
Ale ten češtin je děs
-
lukáš plachetka
Nojo jak se mam učit Češtinu když mam v pokoji kytaru
?
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Jestli to je vážně míněná otázka, tak se na ní dá odpovědět jen tak, že v 19 letech mínus 1,5 roku hraní na kytaru jsi ji už dávno měl umětlukáš plachetka píše:Nojo jak se mam učit Češtinu když mam v pokoji kytaru?
K tématu - pročti si relevantní věci z tohoto seznamu: hrani-na-kytaru-tabulatury/co-tu-jiz-je ... 11673.html
a aspon orientačně proleť hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudeb ... t7261.html
Zjisti si víc o pentatonikách a začni s nimi.
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Tak ono sóla jsou dobrá alchemie ze začátku hlavně jsou náročný na techniku. První věc na kterou se podívej je tzv. tremolo picking to je víceméně základ sólový hry. Dále je určitě dobrý umět vytahování strun, vibráto a tlumení strun (palm muting) s tim už si celkem nějaký to sólo zahraješ.
Nicméně pro tvoření sóla je dále důležitá i teorie stupnic. Co se tý týče tak aby si moh sólo sám udělat tak se to chce naučit orientaci na hmatníku aby jsi věděl kde máš jaký tóny to je podle mě celkem základ. Další věc je naučit se prstoklady stupnic a jejich tóny a tam bych začal od toho nejjednoduššího a to pentatonikou.
Jinak pro shrnutí co se techniky týče najdi si třeba na youtube ukázku těch technik co jsem ti tu napsal a zkus se je naučit. Co se teorie týče je tu pár vláken co se týhle problematice věnuje a je to tam celkem hezky rozepsaný.
Nicméně pro tvoření sóla je dále důležitá i teorie stupnic. Co se tý týče tak aby si moh sólo sám udělat tak se to chce naučit orientaci na hmatníku aby jsi věděl kde máš jaký tóny to je podle mě celkem základ. Další věc je naučit se prstoklady stupnic a jejich tóny a tam bych začal od toho nejjednoduššího a to pentatonikou.
Jinak pro shrnutí co se techniky týče najdi si třeba na youtube ukázku těch technik co jsem ti tu napsal a zkus se je naučit. Co se teorie týče je tu pár vláken co se týhle problematice věnuje a je to tam celkem hezky rozepsaný.
Jackson DKMG (Dimarzio D-Activator, PAF 36th anniversary)
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
- Nero
- Rádce
Né nutně - stačí obyčejný alternative picking, když vytvoří zajímavou melodii...AntaresX9 píše:ze začátku hlavně jsou náročný na techniku.
Né nutně - zpočátku si v klidu postačí se znalostí prstokladů (boxů), může mu být skoro jedno, jaký tón je jaký.aby jsi věděl kde máš jaký tóny to je podle mě celkem základ
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
- OndrejCvrk
Taková ta základní pentatonika je rozjezd dobrá, postupem času si pak člověk najde ty svoje "fígly" a už o tom tak nějak nebude přemejšlet, myslím si, že tohle přijde pravidelným hraním.
Pusť si nějakou písničku a hledej si nějaké tóny, které do toho budou sedět, různě je proplétej a snaž se je krapet okořenit nějakým vibratem, bendem,...
Pusť si nějakou písničku a hledej si nějaké tóny, které do toho budou sedět, různě je proplétej a snaž se je krapet okořenit nějakým vibratem, bendem,...
ad 1) myslel jsem oproti klasickýmu doprovodu kde se jedou nějaký akordy nebo palm muting zatimco v sólu je to tremolo picking nebo aspoň já jsem se ho u sólový hry učil jako první (a že to nějakou dobu trvalo aby to znělo pěkně).Nero píše:Né nutně - stačí obyčejný alternative picking, když vytvoří zajímavou melodii...AntaresX9 píše:ze začátku hlavně jsou náročný na techniku.
Né nutně - zpočátku si v klidu postačí se znalostí prstokladů (boxů), může mu být skoro jedno, jaký tón je jaký.aby jsi věděl kde máš jaký tóny to je podle mě celkem základ
ad 2) S těma boxama máš asi pravdu plus kromě boxů je imho docela dobrý umět tu celou stupnici na jedný struně (stačí taky jen vědět jak ty prstoklady jdou po sobě na ní) celkem to podlě mě zjednodušší i další učení.
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
- Nero
- Rádce
Jak se liší tremolo picking od alternative pickingu kromě rychlosti a toho, že hraješ jednu notu?
PetrPeter 1975 - 2008
Samozřejmě skoro nijak kromě názvu kde tremolo by mělo označovat název techniky a alternative picking to jak jdou úhozy i když u tohohle to oboje vyjadřuje tutéž věc zrovna ale to už je zbytečný slovíčkeření.
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
Dovolím si upozornit, že sólo je v prvé řadě melodie, "zpěvný kus" pro kytaru. Chápu, že osvědčeným kytaristickým postupem, kdy se dá dosáhnout uspokojivých výsledků prakticky bez jakékoli invence, je nadřít se aspoň zpočátku pentatoniky, "boxy", roklady akordů atd. Nicméně i proto je valná část kytarových sól nudná, nezřídka spočívající spíš v exhibici rychlosti prstů než v hudební stavbě.
Myslím, že je to obecný problém hodný zamyšlení, nakolik vychází rockové skladby z techniky hraní na kytaru a související "mechaniky" - kdežto když člověk chodí na nějaký inštrument do lidovky a postupuje v hudební nauce, chápe hudbu trochu víc jako hudbu, kde teprve s konkrétní instrumentací vyvstávají technické otázky (ovšem jako subalterní).
Myslím, že je to obecný problém hodný zamyšlení, nakolik vychází rockové skladby z techniky hraní na kytaru a související "mechaniky" - kdežto když člověk chodí na nějaký inštrument do lidovky a postupuje v hudební nauce, chápe hudbu trochu víc jako hudbu, kde teprve s konkrétní instrumentací vyvstávají technické otázky (ovšem jako subalterní).
No k tomu co řikáš. Ono bych to viděl jak s jazykama jakože kolik technik, stupnic, atd. umíš tolikkrát si muzikantem. Všechny tyhle věci co jsme tu zmínily jsou výrazový prvky který člověku pomáhaj vyjádřit co maj v hlavě. Když umíš dobře techniku a teorii tak zbytek už je jen o feelingu. Samozřejmě že tu jsou roboti drtící to jen na techniku jako Rusty Cooley třeba ale třeba Slash nebo David Gilmour kteří mají hodně úžasnejch propracovanejch sól by se bez správný techniky a nějaký aspoň praktický znalosti teorie neobešly.
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
-
kulatejvobdelnik
zrovna u tech dvou zminenejch si myslim, ze zrovna teorie muze jit uplne stranou.. pokud se nebudem bavit o tom, jak se drzi kytara a v ktery ruce trsatko... 
AntaresX9 píše:No k tomu co řikáš. Ono bych to viděl jak s jazykama jakože kolik technik, stupnic, atd. umíš tolikkrát si muzikantem. Všechny tyhle věci co jsme tu zmínily jsou výrazový prvky který člověku pomáhaj vyjádřit co maj v hlavě. Když umíš dobře techniku a teorii tak zbytek už je jen o feelingu. Samozřejmě že tu jsou roboti drtící to jen na techniku jako Rusty Cooley třeba ale třeba Slash nebo David Gilmour kteří mají hodně úžasnejch propracovanejch sól by se bez správný techniky a nějaký aspoň praktický znalosti teorie neobešly.
Já jsem ten poslední, kdo bude mít něco proti teorii, zastávám se jí tady neustále. Stejně tak je jasné, že ke kvalitní interpretaci hudby je nutná odpovídající technika. Jenom chci připomenout, že když člověk "skládá", možná by měl vycházet z opačné strany, od "čisté" hudby, a až teprve přemýšlet, kam dát jaký prst, nebo si tento problém uvědomit.
Je to samozřejmě jen vyvážení opačného přístupu; je jasné, že v hudbě tohoto typu "skládání" probíhá velice často na základě improvizace, a tudíž je závislé na technice kytarové hry, ono to pak jde i líp do ruky (ale přiznejme si, že jsou často právě dobré věci, které do té ruky zas tak nejdou).
Pentatoniky a "boxy" bych snad vůbec ani nepovažoval za teorii, to je součást techniky, mechanicky nadřené postupy. Lidi jsou na ně zvyklí, takže když na jejich základě člověk vyrobí sólo, nemůže takříkajíc udělat chybu. Ale velký odvaz to podle mě není.
Co si třeba říct: tahle písnička je v d moll a ve zpěvu jsou nápadné ty a ty melodické prvky - což takhle napsat sólo v d moll, kde budou podobné melodické obraty? - A ne drtit pentatoniku od D...
Je to samozřejmě jen vyvážení opačného přístupu; je jasné, že v hudbě tohoto typu "skládání" probíhá velice často na základě improvizace, a tudíž je závislé na technice kytarové hry, ono to pak jde i líp do ruky (ale přiznejme si, že jsou často právě dobré věci, které do té ruky zas tak nejdou).
Pentatoniky a "boxy" bych snad vůbec ani nepovažoval za teorii, to je součást techniky, mechanicky nadřené postupy. Lidi jsou na ně zvyklí, takže když na jejich základě člověk vyrobí sólo, nemůže takříkajíc udělat chybu. Ale velký odvaz to podle mě není.
Co si třeba říct: tahle písnička je v d moll a ve zpěvu jsou nápadné ty a ty melodické prvky - což takhle napsat sólo v d moll, kde budou podobné melodické obraty? - A ne drtit pentatoniku od D...
Jo už tě asi chápu. Nicméně to už je asi celkově na hudební vyspělosti hráče (a to jak technický tak v teorii) jak dokáže do daný písničky vymyslet sólo a od čeho se odpíchne. Ono spíš Nero to tu bral tak že pentatonika a "boxy" jsou základ pro to aby moh aspoň nějaký sólo složit. Pokud už člověk umí hodně tak samozřejmě potom zapojí úplný stupnice v různejch polohách a třeba i jejich mody nebo třeba přidá i nějakou tu chtěnou disharmonii pro efekt. Jak jsem psal čim víc toho umíš tim snažší je pak dělat sólo protože tě nic neomezuje abys dokázal zahrát nějakej svůj nápad na melodii.
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
akustika Cort AD 850CE
Line 6 POD X3 Live
kabel fender
- Nero
- Rádce
Osobně si myslím, že pokud se člověk učí něco nového, je důležité, aby viděl pokroky a měl tak motivaci. Boxy jsou v tomhle super věc, protože jsou snadno k naučení a kytarista si brzo může něco aspoň trochu brnkout tak, aby to znělo. Samozřejmě to je opravdu jen minimální základ a je nutné ho dále rozvíjet. Ale jako jeden z prvních kroků bych ho rozhodně doporučoval.
PetrPeter 1975 - 2008
jednotvárná sóla aneb omezen na pentatoniku
Zdravím, stejně jako mnoho lidí jsem s kytarovou improvizací začínal přes pentatoniku, ale v poslední době pozoruji, že se moje sóla a improvizace stávají dosti jednotvárnými, protože jsou všechna stavěná vesměs na pentatonických figurách. Tak se chci zeptat jestli by jste pro mne měli nějaký tip či radu třeba na co se kouknout, co prostudovat a nebo jak se zlepšit. Za každý tip budu rád. Děkuji.
Naposledy upravil(a) Hendrek dne 18.07.2013 7:00, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem.
Důvod: Sloučeno s existujícím threadem.
Re: jednotvárná sóla aneb omezen na pentatoniku
Tak snad taknějak víc pootevřít hudbě vrátka. Solo se nestaví, to se prostě cítí a hraje, ne? Pak je také možnost, že pentatonika plně vyhovuje tvému temperamentu, že to je tvoje srdce, a že v ní pojedeš ještě dlouho. Mi třeba pentatonické flétny či lyry vyhovují ouplně a naprosto a nemám důvod na tom nějak něco měnit desítky let.krys96 píše:Zdravím, stejně jako mnoho lidí jsem s kytarovou improvizací začínal přes pentatoniku, ale v poslední době pozoruji, že se moje sóla a improvizace stávají dosti jednotvárnými, protože jsou všechna stavěná vesměs na pentatonických figurách. Tak se chci zeptat jestli by jste pro mne měli nějaký tip či radu třeba na co se kouknout, co prostudovat a nebo jak se zlepšit. Za každý tip budu rád. Děkuji.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Pentatoniku myslíš základní nebo rozšířenou?
Ono jen tak šmrdlat v sólu tóny z pentatoniky je skutečně na nic a hned se to oposlouchá. I při sólu je nutné držet se nějakých pravidel a ne jen tam sázet to co ti přijde do hlavy a pod ruku.
Někdy méně tónů udělá větší efekt, než projetí pentatoniky nahoru a dolů třikrát v rychlém sledu po sobě. Hraj si s rytmikou, výrazem, benduj, sliduj, vibratuj, vymysli si pěkný motiv, který se ti bude v průběhu sóla vracet nebo jej budeš dále rozvádět.
Možností je spousta.
Abych jen netlachal, nechám tě nahlédnout do své kuchyně. Nejsem sice nějaký velký kuchař, ale nějakou tu jednoduchou hudební polívku bych už asi uvařit uměl.
Včera jsem v GP5 vytvořil tento song pro můj baskytarový projekt (čili je to ještě čerstvé a možná to budu pak ještě upravovat), tak ti udělám rozbor kytarových sól.
Omluvte zhoršenou kvalitu exportované nahrávky z GP5.
Ono jen tak šmrdlat v sólu tóny z pentatoniky je skutečně na nic a hned se to oposlouchá. I při sólu je nutné držet se nějakých pravidel a ne jen tam sázet to co ti přijde do hlavy a pod ruku.
Někdy méně tónů udělá větší efekt, než projetí pentatoniky nahoru a dolů třikrát v rychlém sledu po sobě. Hraj si s rytmikou, výrazem, benduj, sliduj, vibratuj, vymysli si pěkný motiv, který se ti bude v průběhu sóla vracet nebo jej budeš dále rozvádět.
Možností je spousta.
Abych jen netlachal, nechám tě nahlédnout do své kuchyně. Nejsem sice nějaký velký kuchař, ale nějakou tu jednoduchou hudební polívku bych už asi uvařit uměl.
Včera jsem v GP5 vytvořil tento song pro můj baskytarový projekt (čili je to ještě čerstvé a možná to budu pak ještě upravovat), tak ti udělám rozbor kytarových sól.
Omluvte zhoršenou kvalitu exportované nahrávky z GP5.
Takhle to ale taknějak nejni. Třeba Gilmour, kterého sleduji celý život, hraje furt stejně, je taknějak nudnej. Je to technokrat, byť hrozně hezkej (zamlada) a na pohled (zastara) příjemnej chlap. Techniku má elementární, na ta sola se to naučí nadrženej mlaďas za rok. A teorii? Já nevím, do písničky na pár akordů, s využitím delaye a flangeru žádnou teorii nepotřebuješ, hraje to samo.AntaresX9 píše:nebo David Gilmour kteří mají hodně úžasnejch propracovanejch sól by se bez správný techniky a nějaký aspoň praktický znalosti teorie neobešly.
Samozřejmě se bavíme jen o věcech, které jsou běžně dostupné na LP, CD a na netu. Osobně ho neznám. Bavíme se o komerci, kterou se celý život živí. Doma si jistě hraje trošku jinak.
Kód: Vybrat vše
Administrátorem zablokovaný účet. Uživatel nemůže přispívat ani používat soukromé zprávy.