Amati píše:Chtěl jsem jeden čas koupit nějakou jinou bicí soupravu, zkoušel jsem všechno možné, ale nemohu za to, ten dnešní tzv. moderní zvuk s dozvukem "baum baum" se mi vůbec nelíbí. Když poslouchám například Metaliccu, jejichž zvuk bicích považuji za nejlepší, tak mohu říci, že zvuku jejich bicích se nejvíce přibližuje zvuk mých AMATI. Nevím, co budu dělat, až mi AMATI jednou doslouží, pokud se nenajde výrobce, který by jejich zvuk napodobil.Monikad píše:mskvr píše:Že se pletu do diskuze, ale zajímal by mne postup měření, jakým se měří lepší a horší zvuk. V jakých je pak jednotkách? Ve stupních, třídách, nebo úrovních?............ Mezi firmami, dodávající bicí, bylo pár známých jmen, ale jejich majitelé, se nijak nepředháněli. Byla to doba bigbítu, kde hodně záleželo na kytarách, base, klávesách, ale na bicí se zapomínalo. Byť ta doba, měla své dobré bubeníky. Zvučilo se jinak, vysněný zvuk byl jiný.
Další věcí je, že i horší amátky, budou správně naladěné znít líp, než špatně naladěné bicí, daleko vyšší kvality. A rezonančka, se tehdy často nedávala, ani na kopák. O pár let později, byly v módě rototomy, prostě takový období, kdy i hodně výrobců, teprve tápalo.
A co činely amati, a jejich signature series Magic bronze?
Samozřejmě že zvuk v tomhle směru pohledu opravdu není měřitelný a je to subjektivní pohled každého. Souhlasím i s tím, že vše je poplatné své době a zvučilo se jinak (např mikrofon zespodu uvnitř tomu by byl dnes dost offtopic, tehdy docela běžná věc) a tomu odpovídal i jiný "ideál" výsledného zvuku.
Dál už ale tak souhlasně nekývám...Amati bicí byly jediná bicí souprava, co se zde dala pořídit. Jakékoliv jiné bubny ze "západního" světa se sem dostávali víceméně ilegálním způsobem případně vyžadovaly tuzexové konto ve valutách, což rozhodně neměl každý! Na bicí se asi skutečně zapomínalo, neb Amati jsou toho příkladem. Dřevo víceméně co dům dal, rozměry velice "nestandartní" mechanika co se opotřebuje málem v ten samý čas, jak se rozbalí z krabice. Prošlo mi rukama mnoho kousků Amati, dokonce jsem i měla jednu novou soupravu Amati....no naučilo nás to hodně o rukodělných pracích. každý bubeník v té době byl zároveň i jakýsi kutil nebo modelář z donucení.. To co se vydávalo tehdy ovšem za blány nebo činely Amati (později Magic Bronze) to je víceméně atrapa a už jen to nazývat "hudebním nástrojem" je urážka jakéhokoliv dnešního nástroje. Bylo to poplatné té době a všichni jsme na to začínali. přesto buďme hodně rádi, že tohle vše už je jen minulost a nás co to pamatujeme už zase tolik není!!
Myslím si, že právě to "baum baum" je přesně to, bez čeho bych se třeba já osobně neobešel... Ten dozvuk je na tom to "dokonalé", charakteristické a pro mě pocitově správné - zvuk, který lahodí uším a není to jen prázdný úder do něčeho, po čem příde "tón", který by se utnul skoro dřív, než se "ozval" - proč si tak barbarsky kazit pocit ze hry?... Já raději "baum baum" než nějaké "tu du nic"
Na Amati sem začínal, protože doma nevěděli, jestli mi to vydrží - a mohu s čistým svědomím říct, že za dobu, co hraji, tak už jsem si nějakou tu soupravičku zkusil/oťukal (i když doma nemám zrovna to, po čem bych toužil) a rozhodně bych se neopovážil přirovnat jakýkoliv Amatky například k SQ2 od Sonoru, New Classic od Gretsch, případně masters Pearlům... etc.
A vlastně bych si na takové přirovnání netroufl ani k nižším řadám, protože podle mě je to vskutku jiná liga - Amati sou dobrý, pokud si chce člověk pocvičit nějaký to kutilství a opravdu profi ladění (u Amatek dosti o nervy), protože nevím, jestli by to nějaký ucho dokázalo nějak alespoň trošku solidně naladit