Ahoj všem,
po zakoupení Fenderu mi zbyla Ibanězka http://24music.cz/ibanez-btb-550mp-cnf a napadlo mě z ní udělat bezpražec. Co si o tom myslíte?
1) Je to dobrý nápad / je to totální kravina (typově se basa nehodí, nebo z jakéhokoliv jiného důvodu by to nedopadlo dobře)
2) V případě, že do toho jít - obrátit se na kytaráře / udělat si to sám (nejsem kopyto a nějaký nářadí a kit už jsem v ruce držel)
Díky za názory
Vytvoření bezpražcové basy z Ibanez BTB 550MP CNF
Pravidla fóra
-
CR_ZDECHLINA
Vytvoření bezpražcové basy z Ibanez BTB 550MP CNF
EBS-410; EBS-HD 350W; Fender Jazz Bass Standard 5; BOSS-Syb5
Re: Vytvoření bezpražce
Kamarád si dělal ze svojí pražcové Aria IGB-Exo bezpražec. Dal to kytaráři a asi za 3 týdny to měl zpět za cenu asi 3 tisíc. Já osobně nevidím důvod, proč by to z tvé basy mělo nejít. 
Nevím, jak moc jsi zručný, každopádně kytarářem nic nezkazíš.
Nevím, jak moc jsi zručný, každopádně kytarářem nic nezkazíš.
Re: Vytvoření bezpražce
Basa konstrukcí ničemu nebrání. Zkontroluj, jestli Ti ani trochu nechcípá na žádném tónu ( hlavně na strunách G a E ) protože bezpražec je na sustain dost náročný a bez vibráta je tón kratší, s vlkem žádný.
Sundej krk, povol drát, opatrně vytahej pražce, jestli jsi šikovný, prolep začištěné díry dýhou, oprav vyštípané kraje a pak to celé srovnej, dodrž přitom rádius hmatníku a dej pozor na to, aby byl hmatník perfektně rovný. Sniž výšku strun na sedlovém pražci ( po vytažení pražců budou vysoko ), našroubuj krk, sniž výšku kamenů na kobylce, aby basa při silnějším úhozu mňoukala a můžeš hrát. Doporučuji koupit polohlazené struny, i když jsou dražší. Palisandr na hmatníku nebude nic moc, brzy by se promačkal. Je to práce na půl dne.
Sundej krk, povol drát, opatrně vytahej pražce, jestli jsi šikovný, prolep začištěné díry dýhou, oprav vyštípané kraje a pak to celé srovnej, dodrž přitom rádius hmatníku a dej pozor na to, aby byl hmatník perfektně rovný. Sniž výšku strun na sedlovém pražci ( po vytažení pražců budou vysoko ), našroubuj krk, sniž výšku kamenů na kobylce, aby basa při silnějším úhozu mňoukala a můžeš hrát. Doporučuji koupit polohlazené struny, i když jsou dražší. Palisandr na hmatníku nebude nic moc, brzy by se promačkal. Je to práce na půl dne.
Hledám možnost hrát jazz v Praze. http://bandzone.cz/janbisek
Re: Vytvoření bezpražcové basy z Ibanez BTB 550MP CNF
Ja už to mám za sebou. Len doplním Jazzmana...
Tie pražce treba vyberať fakt veľmi opatrne, lebo inak sa Ti bude vytrhávať palisander tesne pri pražci. Nájdi si nejaký grif, ako to robiť, lebo je to potom škaredé. Keď som mal vytiahnuté pražce, kúpil som bledú dyhu, prerezal som drážky po pražcoch na jej hrúbku, vlepil som ju do drážok, nechal poriadne zaschnúť a až potom brúsil plochu hmatníka. Ale to už opakujem to, čo napísal Jazzman.
))
-
CR_ZDECHLINA
Re: Vytvoření bezpražcové basy z Ibanez BTB 550MP CNF
Díky za rady a info, v nejbližší době se do toho pustím 
EBS-410; EBS-HD 350W; Fender Jazz Bass Standard 5; BOSS-Syb5