Technika vybrnkávání
Pravidla fóra
Re: Technika vybrnkávání
Já jsem viděl používat na klasice malíček Štěpána Raka, ale to je myslím že člověk, který se technikou vymyká 99% kytaristů.. běžně to k vidění není
Tak ono i v klasice člověk občas narazí na nějakou skladbu, u které je prstoklad na malíček. Ale když se podívá na nějaké alternativní verze, tak tam je to zase jiným prstokladem bez malíčku (třeba mně napadá 1. etuda od Villa-Lobos). Dají se tak hrát (pomocí malíčku) i arpeggia přes pět strun, ale i v tomto případě raději přejedu palcem přes dvě struny a zbytek prsty.
Rak si psal věci sám pro sebe, takže si klidně vymýšlel různé "ptákovinky" a technické vymoženosti.
Rak si psal věci sám pro sebe, takže si klidně vymýšlel různé "ptákovinky" a technické vymoženosti.
Zrovna Štěpán Rak hájí a učí hraní s malíkem pravé ruky (někde o tom psal i na svých stránkách a argumentoval tam různě, proč jej používat). A určitě není jediný. Třeba se to časem zpopularizuje natolik, že se to bude vyučovat už běžně. Jinak se v klasice obvykle opravdu nepoužívá, ačkoliv na něco se hodit může (jak uz psal Nero - nějaká arpeggia atd.).
- fixja
- last.fm: http://www.last.fm/user/predatorjf
- Bandzone: http://bandzone.cz/letrourou
Tak včera jsem si všiml, že třeba i takový Luboš Beňa hraje velice často malíčkem. Když se to umí, tak se s tím dá dokázat hodně...
Nero, samozřejmě se tohle "pevné postavení" dá různě posouvat na různá alternativní postavení, nicméně tvůj tab se dal s přehledem zahrát i bez malíčku. Je třeba i chytře posouvat (není nutné, aby palec vždy hrál jenom basy a prsty melodické struny.)
Jinak, ačkoli se teď zajímám spíše o klasickou techniku hry (skýtá moře možností), začínal jsem na dreadnought, ale přirozeně bez znalostí ničeho jsem od počátků aplikoval "klasické" postavení.
Každopádně trénovat malíček není ke škodě ani od úplných začátků, osamostatňuje se tím prsteníček, s kterým má malíček společnou šlachu.
Jinak, ačkoli se teď zajímám spíše o klasickou techniku hry (skýtá moře možností), začínal jsem na dreadnought, ale přirozeně bez znalostí ničeho jsem od počátků aplikoval "klasické" postavení.
Každopádně trénovat malíček není ke škodě ani od úplných začátků, osamostatňuje se tím prsteníček, s kterým má malíček společnou šlachu.
Martin Šuk - Concert Guitar Master Grade 2013 smrk+ palisandr
Seagull S6 Folk, cedr + divoká třešeň
Fender Standard Telecaster + Dimarzio Ritchie Kotzen pickups
Roland AC-60 Rosewood
- Nero
- Rádce
- last.fm: http://www.last.fm/user/Nero1
Neříkám, že to nejde
Ale mně je to pohodlnější...
"Náš problém není v tom, že toho víme málo. Náš problém je, že mnoho z toho, co víme, není pravda."
PetrPeter 1975 - 2008
Od chvíle, co jsem před lety zjistil, že mám na pravé ruce pět prstů, došlo mi, že je škoda jich používat méně. Sice bylo velmi obtížné přeučit se z klasiky, ale nakonec se to celkem zdařilo. Nedávno jsem začal hrát na elektriku a i tam hraju prsty. Zkoušel jsem trsátko, ale ani nevím, jak ho držet.
Při hraní pěti prsty je jedna zásadní výhoda - palec nemusí lítat po třech basech, ale pohodlně hraje jen E a A.
Nutno podotknout, že jde jen o čistě subjektivní názor.
Při hraní pěti prsty je jedna zásadní výhoda - palec nemusí lítat po třech basech, ale pohodlně hraje jen E a A.
Nutno podotknout, že jde jen o čistě subjektivní názor.
Nejde mi vybrnkávat
Ahoj!
Potřebovala bych radu. Na kytaru se učím sama, pomocí videí už tak měsíc a půl. Včera jsem měla lekci vybrnkávání, jenže vybrnkávání pravou rukou je pro mě poněkud v pohodě, ale když chci zapojit i levou ruku, abych připojila akordy, vůbec to nevyzní. Akord je prázdný a struna vůbec nehraje, ale když koukám na videa ostatních tak i když strunu drží stále zní. Jenže mně ne a nevydává ani žádný zvuk, netuším čím by to mohlo být. Nevíte někdo prosím?
Předem děkuju za pomoc.
Potřebovala bych radu. Na kytaru se učím sama, pomocí videí už tak měsíc a půl. Včera jsem měla lekci vybrnkávání, jenže vybrnkávání pravou rukou je pro mě poněkud v pohodě, ale když chci zapojit i levou ruku, abych připojila akordy, vůbec to nevyzní. Akord je prázdný a struna vůbec nehraje, ale když koukám na videa ostatních tak i když strunu drží stále zní. Jenže mně ne a nevydává ani žádný zvuk, netuším čím by to mohlo být. Nevíte někdo prosím?
Předem děkuju za pomoc.
- Hendrek
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
Kdybys chodila k učiteli, nebo aspoň to ukázala někomu, kdo hraje, jistě by problém ihned odhalil. To je riziko samouků, nemáš zpětnou vazbu.
Podle mne máš špatně postavenou levačku a tlumíš si prsty to, co nemáš tlumit.
Podle mne máš špatně postavenou levačku a tlumíš si prsty to, co nemáš tlumit.